Babička posílá peníze synovi a sama nemá na nájem

barrbucha
3.10.17 10:56

babička posílá peníze synovi a sama nemá na nájem

Ahojte, mám dotaz, z nadpisu asi jasný.
Moje babička (85 let) bydlí u mých rodičů v domě, platí jen energie tj.2000 měsíčně, víc po ní moje mamka nechce, ikdyž ví, že důchod má pěkný. Ty energie jsou domluvení, že jim dává dohromady jednou za rok tj.24 000 většinou když je roční zúčtování plynu a elektřiny, jelikož je babičcě neustále zima, rodiče plynovým kotlem protopí celkem dost přes 45 000 ročně. (mají plastová okna, zeteplený, podřezaný barák) mají dům po rekonstrukci, takže jinak by náklady na topení byly ještě vyšší. No a mamka za ní šla pro ty peníze a babička jí řekla, že nemá, že jí to dá až někdy příští rok… (přitom bábi každý měsíc navštěvuje kosmetiku, pedkůru, kadeřníka)za měsíc jede do Maďarska do lázní. No a moje máti pak u ní na stole, když bábi byla venku našla sešit, „výdaje“ a prostě jí to nedalo a podívala se tam, no a zjistila, že babička každý měsíc posílá 5000 svému synovi (65 let) co chodí do práce, má manželku na vysoké manažerské pozici, jezdí na luxusní dovolené atd, takže neživoří. No a mamka te´d neví jak má postupovat, co byste dělaly kdyby tohle byl váš případ?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Kobliha51
3.10.17 11:00
@barrbucha píše:
Ahojte, mám dotaz, z nadpisu asi jasný.
Moje babička (85 let) bydlí u mých rodičů v domě, platí jen energie tj.2000 měsíčně, víc po ní moje mamka nechce, ikdyž ví, že důchod má pěkný. Ty energie jsou domluvení, že jim dává dohromady jednou za rok tj.24 000 většinou když je roční zúčtování plynu a elektřiny, jelikož je babičcě neustále zima, rodiče plynovým kotlem protopí celkem dost přes 45 000 ročně. (mají plastová okna, zeteplený, podřezaný barák) mají dům po rekonstrukci, takže jinak by náklady na topení byly ještě vyšší. No a mamka za ní šla pro ty peníze a babička jí řekla, že nemá, že jí to dá až někdy příští rok… (přitom bábi každý měsíc navštěvuje kosmetiku, pedkůru, kadeřníka)za měsíc jede do Maďarska do lázní. No a moje máti pak u ní na stole, když bábi byla venku našla sešit, „výdaje“ a prostě jí to nedalo a podívala se tam, no a zjistila, že babička každý měsíc posílá 5000 svému synovi (65 let) co chodí do práce, má manželku na vysoké manažerské pozici, jezdí na luxusní dovolené atd, takže neživoří. No a mamka te´d neví jak má postupovat, co byste dělaly kdyby tohle byl váš případ?
Řekla bych jí, aby mi dávala měsíčně 4 tisíce. Z toho dvatisíce za loňský rok a dva na další období. To by snad nemělo ničemu vadit. Topit, svítit a koupat se musí a zadarmo to není. Ona je to pak najednou hodně velká částka. Takhle měsíčně by to určitě zvládla. Je to pro vás poučení. Jinak ať si babička posílá peníze komu chce. To jí určitě neříkejte, že o tom víte.
  • Citovat
  • Upravit
barrbucha
3.10.17 11:02

@Kobliha51 zkusím to takhle mamce navrhnout…právě včera u mě seděla doma, celá z toho na nervy, protože neví jak jí to má říct, nebo zeptat se, proč tam ty peníze posílá, když pak nemá na placení energií…

• Citovat
  • Upravit
3.10.17 11:04

Zajít za bábi a říct ji, bydlíš tu? Bydlíš. Takže je třeba přidat na topení. A pokud nemáš, tak příští měsíc bez pedikůry, holiče a topení bude puštěné jen večer a to na 20 stupňů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
3.10.17 11:07
@barrbucha píše:
@Kobliha51 zkusím to takhle mamce navrhnout…právě včera u mě seděla doma, celá z toho na nervy, protože neví jak jí to má říct, nebo zeptat se, proč tam ty peníze posílá, když pak nemá na placení energií…

Na to ať se jí neptá. Teď bude mít další důchod, od toho se odpíchněte. Nemůže přece říct, že už v den důchodu nemá peníze a tak vám ty peníze dá. Synáčkovi ať si to pak vysvětlí jak sama bude chtít. Co bylo bylo, nepřivádějte ji do rozpaků, pokud to jen trochu půjde. Chtějte to, co vám patří. Není to žádná závratná suma. Dluh se musí splatit, faktura nepočká. A když vám to bude dávat každý měsíc, budete všichni spokojeni - jen synáček asi méně. Zkuste to takhle.

• Citovat
  • Upravit
1034
3.10.17 11:08

@barrbucha
Udělala bych to stejně. Řekla babičce, že když nemá najednou. Bude platit každý měsíc. Ať si posílá peníze kam chce.
Pokud by ani tak neplatila, pobavila bych se s ní jaké má příjmy/výdaje, že jsou prostě výdaje které mají přednost. Bydlení, teplo, jídlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
3.10.17 11:08
@hafik.mazlivý píše:
Zajít za bábi a říct ji, bydlíš tu? Bydlíš. Takže je třeba přidat na topení. A pokud nemáš, tak příští měsíc bez pedikůry, holiče a topení bude puštěné jen večer a to na 20 stupňů.

Takhle ne. Je to stará paní, babička, nemůžou s ní takhle zacházet. Chce to jen trochu diplomacie.

• Citovat
  • Upravit
3359
3.10.17 11:09
@Kobliha51 píše: Řekla bych jí, aby mi dávala měsíčně 4 tisíce. Z toho dvatisíce za loňský rok a dva na další období. To by snad nemělo ničemu vadit. Topit, svítit a koupat se musí a zadarmo to není. Ona je to pak najednou hodně velká částka. Takhle měsíčně by to určitě zvládla. Je to pro vás poučení. Jinak ať si babička posílá peníze komu chce. To jí určitě neříkejte, že o tom víte.

Souhlasím, chtěla bych za každý měsíc co má zaplatit+ splátku ( klidně vyšší než ty 2000,– záleží kolik má důchod…já bych se s ní domluvila v rozmezí 5-6000…) Se zbytkem, ať si dělá co chce a je fajn, že chodí na kosmetiku, pedikúru… Synovi, může taky říct, že teď tolik nemá a bude mít až příští rok… Ale určitě bych se do toho nepletla… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.17 11:11

Moje babicka toto delala taky. Nas tatka se o ni staral se vsim ji pomahal. Kdyz prestala chodit, koupili kvuli ni byt a nastehovali ji tam, splatky platili sami, jeste ji nosili nakupy, nic po ni nechteli. A ona mezitim davala duchod druhe strane rodiny, ktera to rozhazovala za elektroniku a blbosti. Radu nemam, snad jen prestat byt takovy dobrak - temer az blbec, rekla bych :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
@MarieP píše:
Souhlasím, chtěla bych za každý měsíc co má zaplatit+ splátku ( klidně vyšší než ty 2000,– záleží kolik má důchod…já bych se s ní domluvila v rozmezí 5-6000…) Se zbytkem, ať si dělá co chce a je fajn, že chodí na kosmetiku, pedikúru… Synovi, může taky říct, že teď tolik nemá a bude mít až příští rok... Ale určitě bych se do toho nepletla… ;)

Tohle je dobrý :mrgreen: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
3359
@hafik.mazlivý píše:

8o to jako fakt? Své 85 leté mámě? By mě hamba lískala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
3.10.17 11:12
@Kočičí duše píše:
Moje babicka toto delala taky. Nas tatka se o ni staral se vsim ji pomahal. Kdyz prestala chodit, koupili kvuli ni byt a nastehovali ji tam, splatky platili sami, jeste ji nosili nakupy, nic po ni nechteli. A ona mezitim davala duchod druhe strane rodiny, ktera to rozhazovala za elektroniku a blbosti. Radu nemam, snad jen prestat byt takovy dobrak - temer az blbec, rekla bych  :nevim:

To je vždy na domluvě. Se starými lidmi je to jak s malými dětmi. Musí se prostě trochu usměrňovat.

• Citovat
  • Upravit
3379
3.10.17 11:14

Já nechápu jak to ten její syn může od ní přijmout 8o. Také bych babičce řekla že mi bude dávat na měsíc 2 tisíce + dluh za předchozí období. Kdyby na to nepřistoupila, řekla bych jí, že když může posílat 5 tisíc měsíčně zajištěnému synovi, může dát na energie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.10.17 11:15
@Kobliha51 píše:
Takhle ne. Je to stará paní, babička, nemůžou s ní takhle zacházet. Chce to jen trochu diplomacie.
Já vím, trochu jsem to nadsadila.
@MarieP píše:
8o to jako fakt? Své 85 leté mámě? By mě hamba lískala…

Ale tak když se bábi nebude chtít poděli o náklady na teplo, co pak? I přesto, že nato má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
3.10.17 11:19
@barrbucha píše:

Prosím tě, vůbec neřešte, že dává peníze synovi ( vím naštve to, ale jsou její…
:nevim:) Jen je třeba říct, energie se platit musi, babicko, budeš mi to dávat měsíčně…plus slpatku za minulý rok… Pokud má slušný důchod, musíte počítat ať ji zbyde na výdaje…kafco, kadeřníka… Domluvit se…rict, že chápete, že jednou ročně je to velká položka, proto to rozdělení…pokud se jí to nebude líbit, ptát se proč…možná vám sama řekne, proč posílá měsíčně tolik peněz synovi… Ale je to její věc…:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová