Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Limi123 troufnu si rict, ze nevite, co je to mit akcni dite. uz ten spaci pytel, prefstava, ze ho dam dceri, pytel blech, krom toho, ze se z neho umi dostat. proste je nesmysl davat dite spat o nekolik hodin driv, chapu proc to radite. ona neni na spanek ani v tech 9, ale to uz proste jde a usne az v 10. skace po posteli, leze z ni, da kotrmelce..ale je naucena, ze z pokoje a z postele uz ne, ale driv to opravdu nejde, zkusili jsme a rev a rev a rev a stejne nespi jen je to vetsi peklo. dat ji spat v 7-8 proste je moc brzo a i kdyz by usla nakym zazrakem, spat do rana nebude. to snad radsi takto nez vstavat s ni ve 3-4 aby budila i muze, kdyz je doma. nikdy nespala dyl jak 8 hodin, nikdy. to proste dle meho nejde naucit, ze usne treba v 8 a bude do 6 spat. netbyva nez gratulovat mateli spave dite. ona spi max tech 7-8 hod v noci a 40 min v tom kocaru, kfyz ji udrncam. kdyz by usla odpo doma, spi max pul hodky i min.
Mám to v bledě modrém, kolem 3 let dg. ADHD, ale bylo to jasné už prakticky od kojeneckého věku..
@Enmamma píše:
Naprosto souhlasím. Evidentně nezvládáš obojí dohromady. Musíš vědět, co chceš. Já chtěla rodinu a tak jsem ve čtvrťáku se školou sekla, a to jsem studovala prestižní školu, na kterou se většina lidí nikdy nedostane. Netrápím se tím. Než, abych hystericky pobíhala po bytě a křičela na dítě, to jsem se na to raději vybodla. Ale neříkám, že ty to tak máš udělat také. Jen si musíš ujasnit, co má u tebe přednost a podle toho se zařídit.
Tak tohle je názor (pohled na věc) ke kterému není co dodat.
![]()
@Limi123 píše:
Vliv by to urcite melo. Takhle je nervni, ze mala nespi atd., protoze se proste POTREBUJE ucit. Tak odpocitava minuty, potrebuje klid, nema ho.Urcite by ji to hodne zklidnilo.
Ale podle me to neni dobre reseni, kdyz ji skola nabiji. Resenim je zlepsit spani a vyresit hlidani.
Aspoň má motivaci vytvořit dítěti režim. Že se to zatim nedaří, je druhá věc. Dvouleté dítě potřebuje pevný režim jako sůl. Já jsem spíš zastánce staré školy, kdyby děcko vylezlo na stůl a vylilo mi pití do klína, tak dostane nařezáno a maže do pokojíčku “zpytovat svědomí” bez ohledu na to, jestli matka studuje Harvard nebo je full time doma.
@Enmamma píše:
Naprosto souhlasím. Evidentně nezvládáš obojí dohromady. Musíš vědět, co chceš. Já chtěla rodinu a tak jsem ve čtvrťáku se školou sekla, a to jsem studovala prestižní školu, na kterou se většina lidí nikdy nedostane. Netrápím se tím. Než, abych hystericky pobíhala po bytě a křičela na dítě, to jsem se na to raději vybodla. Ale neříkám, že ty to tak máš udělat také. Jen si musíš ujasnit, co má u tebe přednost a podle toho se zařídit.
ta skola me neatresuje. nebo jasne blizi se zk a neni cas, ale zlobive batole to nevyresi, naopak, jsem rada, ze mam neco pro sebe. tim ze necham skoly, ok..ale mala bude zlobit dal, ja z ni silet, sama na ni budu furt a nebudu uz mit nic pro sebe..zkusim miniskolku, verim ze je to u nas i ponorka, v lednu snad bude i mnazel mit mene prace.
@Fofrník píše:
Tak tohle je názor (pohled na věc) ke kterému není co dodat.![]()
![]()
![]()
a já s ním třeba vůbec nesouhlasím. Zkouškové je relativně krátké období, to, že se přidali nemoci, je neštastné, jinak se to dá řešit hlídáním a nebo tou školkou. Problém to ale nevyřeší, myslíte, že pak zázrakem dítě bude hodné, spát do rána? Asi ne. takže to max vyřeší jeden problém, i když to je diskutabilní, protože pokud ji škola naplnuje a udržuje při smyslech v té ponorce, možná to stav zhorší.
2 letí dítě se musí už zabavit samo, matka má taky svůj život, stejně jako se občas musí učit, se musí doma uklízet, vařit apod a dítě to musí chápat, ne že dítě si ted chce hrát, přestanu vařit, protože pak je dítě spokojené a neřve..
Tady je jediné řešení přečkat nemoci a hlídačka či školka a budou spokojeni všichni, stereotyp ubíjí všechny. Prostě bych řekla, že to ted dolehlo. já školu nedělám, mám paní na uklid, sem tam i hlídání a podobné stavy mám taky, syn je taky věčně chcíplej, ted to má už po 3 a zase na průduškách, taky bych nejradeji si zabalila a trada pryč, a to mámnžel bude mít i ted dovču, takže relativně jsme v poho a přesto, tyto stavy znám..a školu nedělám..prostě je to období a musí se přežít, zahosit školu není řešení a zde bych řekla, že i špatné řešení..na jaře bude zase dobře. to jsou prostě ty akčnějí děti, vše je u nich řekla bych znásobené, i to zlobení..
mám sestřenku, má dvojčátka, jedno spí krásné, druhé zaboha nhejde uspat, jedno jak pecka, sedí a hraje si i půl hodky v kuse, druhé nevydrží ani vteřinu na místě, leze do výšek, vše kramaří, vzteká se apod..výchova i režim stejné, je to o dětech, s nekterými je to těžší, ve 3 letech bych ji šoupla na sport, at se vybije ![]()
zakl. znám ty stavy a to to mám jednodušší, je to normální, syn byl taky divoch, naštěstí se dost vyklidnil, ale občas bych utekla taky nejraději, věřím, že je náročné 100× něco opakovat. mám kamarádku, co od roku učí dítě na stůl se nelůeze a víš co? už je mu rok a půl a denně to zkusí nejmíň 15×. a co s ni, věčně ho sundavá, věčně vysvětluje, plácne na zadek a nic, trvá to půl roku a těžko se řekne bud důsledná, vytrvej, jak dlouho ještě..už je taky na prášky, takže soucítím s ní i s tebou
drž se, bude líp! min bude školka!
@kacz Chodí, když není zrovna nemocná, takže zhruba jeden týden v měsící to vyjde a je ve školce na dopoledne ![]()
@ahhotep Fofrník je chlap a asi jako většina chlapů vidí ženskou radši u plotny než ve škole. To jen na vysvětlenou.
@ahhotep píše:
a já s ním třeba vůbec nesouhlasím. Zkouškové je relativně krátké období, to, že se přidali nemoci, je neštastné, jinak se to dá řešit hlídáním a nebo tou školkou. Problém to ale nevyřeší, myslíte, že pak zázrakem dítě bude hodné, spát do rána? Asi ne. takže to max vyřeší jeden problém, i když to je diskutabilní, protože pokud ji škola naplnuje a udržuje při smyslech v té ponorce, možná to stav zhorší.2 letí dítě se musí už zabavit samo, matka má taky svůj život, stejně jako se občas musí učit, se musí doma uklízet, vařit apod a dítě to musí chápat, ne že dítě si ted chce hrát, přestanu vařit, protože pak je dítě spokojené a neřve..
Tady je jediné řešení přečkat nemoci a hlídačka či školka a budou spokojeni všichni, stereotyp ubíjí všechny. Prostě bych řekla, že to ted dolehlo. já školu nedělám, mám paní na uklid, sem tam i hlídání a podobné stavy mám taky, syn je taky věčně chcíplej, ted to má už po 3 a zase na průduškách, taky bych nejradeji si zabalila a trada pryč, a to mámnžel bude mít i ted dovču, takže relativně jsme v poho a přesto, tyto stavy znám..a školu nedělám..prostě je to období a musí se přežít, zahosit školu není řešení a zde bych řekla, že i špatné řešení..na jaře bude zase dobře. to jsou prostě ty akčnějí děti, vše je u nich řekla bych znásobené, i to zlobení..
mám sestřenku, má dvojčátka, jedno spí krásné, druhé zaboha nhejde uspat, jedno jak pecka, sedí a hraje si i půl hodky v kuse, druhé nevydrží ani vteřinu na místě, leze do výšek, vše kramaří, vzteká se apod..výchova i režim stejné, je to o dětech, s nekterými je to těžší, ve 3 letech bych ji šoupla na sport, at se vybije
zakl. znám ty stavy a to to mám jednodušší, je to normální, syn byl taky divoch, naštěstí se dost vyklidnil, ale občas bych utekla taky nejraději, věřím, že je náročné 100× něco opakovat. mám kamarádku, co od roku učí dítě na stůl se nelůeze a víš co? už je mu rok a půl a denně to zkusí nejmíň 15×. a co s ni, věčně ho sundavá, věčně vysvětluje, plácne na zadek a nic, trvá to půl roku a těžko se řekne bud důsledná, vytrvej, jak dlouho ještě..už je taky na prášky, takže soucítím s ní i s teboudrž se, bude líp! min bude školka!
Tak dobře, vezmu to v čistě obecné rovině. Pokud se někdo rozhodne pořídit si dítě (děti) nemá pár let svůj život jak to ty nazíváš. Prostě je tu pro dítě. Rozdíl je pouze v tom, že někdo bere děti jako svůj přívažek (to je ten co tvrdí že nemá svůj život) a potom ti co berou dítě jako normální součást svého života ( i se „zlobením“, nemocí, atd…). Nechápu tu většinu z vás co se hroutí z jednoho či dvou dětí. Nám nikdy nikdo nepohlídal ani na den ani na večer. Děti jsou taky „normálně“ nemocné. Uklízečku neznáme. Hlídačku nikdy nevyužijeme (nedal bych na hlídání děti někomu koho „neznám“, prostě bych nikomu v tomto směru nevěřil). Přesto si žijeme náš život v pohodě. Někdy je to sice trošku fofr ale nic co se nedá zvládnout. Pokud bych měl stejný náhled na věc jako většina tady, nutně bych se houpal někde na trámu po třetím (max čtvrtém dítěti). Neberte to prosím že zde někoho „peskuju“. Berte prosím jako můj osobní názor. ![]()
@Fofrník píše:
Tak dobře, vezmu to v čistě obecné rovině. Pokud se někdo rozhodne pořídit si dítě (děti) nemá pár let svůj život jak to ty nazíváš. Prostě je tu pro dítě. Rozdíl je pouze v tom, že někdo bere děti jako svůj přívažek (to je ten co tvrdí že nemá svůj život) a potom ti co berou dítě jako normální součást svého života ( i se „zlobením“, nemocí, atd…). Nechápu tu většinu z vás co se hroutí z jednoho či dvou dětí. Nám nikdy nikdo nepohlídal ani na den ani na večer. Děti jsou taky „normálně“ nemocné. Uklízečku neznáme. Hlídačku nikdy nevyužijeme (nedal bych na hlídání děti někomu koho „neznám“, prostě bych nikomu v tomto směru nevěřil). Přesto si žijeme náš život v pohodě. Někdy je to sice trošku fofr ale nic co se nedá zvládnout. Pokud bych měl stejný náhled na věc jako většina tady, nutně bych se houpal někde na trámu po třetím (max čtvrtém dítěti). Neberte to prosím že zde někoho „peskuju“. Berte prosím jako můj osobní názor.
Mě hrozně zajímalo, jak to vidí tvoje manželka, která s těma dětma doma je, nebo byla ![]()
@kacz píše:
@ahhotep Fofrník je chlap a asi jako většina chlapů vidí ženskou radši u plotny než ve škole. To jen na vysvětlenou.
Já se do tebe někdy navážel?? Myslím že ne, tak se nenavážej do mé maličkosti.
Jo a myslím že má žena má vzdělání které nemá 80% lidí na eMimi. To jen tak na vysvětlenou.
![]()
@Fofrník A to já klidně přiznám, že z toho mladšího dítěte se fakt hroutím. Protože řve od rána do večera 8 měsíců v kuse, stále dokola a dokola. Světlo na konci tunelu nevidím, hlídá mi pouze moje máma, která chodí do práce. K tomu se postarat o domácnost a ještě to starší dítě, jsem den za dnem vyšťavená ja nikdy v životě. V noci se 3-4× budí, to už je krása. První půl rok se budila 7-8×. První dítě jsem měla hodné, spavé, usměvavé, spokojená, takže do druhého jsem šla asi značně naivní. Naprosto mě vyléčila z představy velké rodiny a když teď někde vidím těhotnou, běhá mi mráz po zádech ![]()
@pikola píše:
Mě hrozně zajímalo, jak to vidí tvoje manželka, která s těma dětma doma je, nebo byla
No pokud bychom nebyli na stejné „vlně“ a viděli to každý jinak končili bychom u jednoho, max. druhého dítěte. Připadne mi to logické.
@kacka52 píše:
@Fofrník A to já klidně přiznám, že z toho mladšího dítěte se fakt hroutím. Protože řve od rána do večera 8 měsíců v kuse, stále dokola a dokola. Světlo na konci tunelu nevidím, hlídá mi pouze moje máma, která chodí do práce. K tomu se postarat o domácnost a ještě to starší dítě, jsem den za dnem vyšťavená ja nikdy v životě. V noci se 3-4× budí, to už je krása. První půl rok se budila 7-8×. První dítě jsem měla hodné, spavé, usměvavé, spokojená, takže do druhého jsem šla asi značně naivní. Naprosto mě vyléčila z představy velké rodiny a když teď někde vidím těhotnou, běhá mi mráz po zádech
To já bych se asi taky hroutila
, hlavně to nevyspání a do toho věčný stresující pláč, to musí být maso.
Pokud má někdo neuřvané a bezproblémové děti, je to něco jiného. Zakladatelka má ale asi standatrtní batole, třeba jen živější a míň spavé. Tím nechci říct, že to není náročné, ale někdy to chce neřešit tu výchovu až moc, nebojovat s děckama o každou blbost a neprosazovat důslednost za každou cenu. To je pak důsledné třeba i to tvrdohlavé batole a je to boj kdo z koho
A do toho ta škola, to nepřidá.
Já teda kdybych studovala s mýma poměrně standartníma dětma, tak ybch taky na ně ječela 10 x víc, protože bych byla nervní z toho, že nespí a zlobí, když se potřebuju učit. Což není dobře.
Asi jediná možnost je zapojit víc manžela a hlídačky a co se týče výchovy, tak se asi hodit víc do klidu a zflegmatičtět. Ale to musí posoudit zakladatelka, jestli dítěti nepovolit víc a být víc v klidu.
@kacka52 píše:
@Fofrník A to já klidně přiznám, že z toho mladšího dítěte se fakt hroutím. Protože řve od rána do večera 8 měsíců v kuse, stále dokola a dokola. Světlo na konci tunelu nevidím, hlídá mi pouze moje máma, která chodí do práce. K tomu se postarat o domácnost a ještě to starší dítě, jsem den za dnem vyšťavená ja nikdy v životě. V noci se 3-4× budí, to už je krása. První půl rok se budila 7-8×. První dítě jsem měla hodné, spavé, usměvavé, spokojená, takže do druhého jsem šla asi značně naivní. Naprosto mě vyléčila z představy velké rodiny a když teď někde vidím těhotnou, běhá mi mráz po zádech
miniskolku zkusim. ven chodime casto, akorat ted v posledni dobe ne, pridavaji se ji k nachlazeni i teploty. snad to brzo prejde