Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na sport bych dala manžela, aby se vyřadil tam a vlastnímu dítěti dál svátek. Když už, tak bych zkusila dat do Sokola, kde nikdo po nikom nerve, třeba by ho časem mohl začít bavit nějaký individuální sport, atletika, plavání… Na kolektivní sport a tréninky s trenérem bych vůbec nepomýšlela, podle popisu nemá na to povahu.
Určitě bych ho do sportu nenutila, obzvlášť, když mu přístup trenérů nedělá dobře a pláče. Proč nutně musí dělat sport, psala si, že rád hraje, tak co zkusit nějaký nástroj? Nebo cokoliv jiného, co by ho bavilo. Já takhle byla tlačená do kroužku a dodnes si pamatuju, jak strašně nerada jsem tam chodila. Také máme kluky a plánujeme je dát na fotbal, ale ne nějak na tlak. Když budou chtít radši hrát divadlo, budeme je podporovat. Manžel to přežije, neboj ![]()
Treba mu Jen vadi kolektivni sporty, zkus treba turistiku, orientacni beh…neco takoveho.
Take bych spis pomyslela na individualni sport a jeste bych spis hledala nejaky krouzek nez sportovni oddil, treba nejakou formu nezavodniho plavani, tenisu. Nevim odkud jste, ale pokud z Prahy, tak tady je pretlak deti, tudiz vznikaji tlaky na male deti i u individualnich sportu, jako je treba atletika, coz za meho detstvi nebylo.
Ale snazila bych se ho v nejakem druhu sportu podporovat, to smani pri telocviku muze napachat dost potizi. A nejvic synovi muz pomuze, kdyz vezmou balon a pujdou ven sami hazet, kopat, ruzne behat apod.
A je nutne aby delal „zavodne“ nejaky sport? Nestacilo by aspon prozatim aby s vami rekreacne lyzoval, bruslil, jezdil na kole, kolobezce, inlinech, chodil na vylety…Treba se mu casem neco zalibi a bude to chtit delat. A nebo bude proste sportovat jen rekreacne. Kazdy nemuze byt sportovec.
Taky mám „nesportovní“ dítě…fotbal, hokej, florbal–to u něj vůbec nepřipadá v úvahu.
A pak byl jednou nábor karate a chodí druhým rokem tam.Ale to chtěl sám, zatím ho to baví
A pak si vybral hasičský kroužek…ten jede letos první rok
Takže v první třídě nic, nenutila jsem ho…pak si sám vybral
Letos–je mu 8 jsme poprvé zkusili brusle
no jak říkám já-je na sport anitalent
Mám velmi introvertní a bojácnou dceru a dělá orientační běh a plave, obojí jí jde celkem slušně. Nevyniká, ale netrápí se a v rámci možností ji to baví ![]()
Můj syn byl přesně takový… Vyzkoušeli jsme několik sportů a nic ho nechytlo…
Není sportovní typ, soutěžení mu nic neříká. Dnes je mu patnáct, nesportuje a svět se nezbořil… Má jiné zájmy…
Když byl menší chodil alespoň na turistický kroužek, aby měl pohyb…
@GregoryViolet Hokej nebo fotbal pro dítě takové povahy určitě vhodný nebude, stejně tak bych ho nedávala na tenis a podobné sporty, kde na děti kladou velké nároky s vidinou budoucích úspěchů vrcholového sportovce.
Volila bych nějaký individuální sport, který na děti nebudou tak tlačit nebo který je možné provozovat i rekreačně. Mám synovce podobné povahy, hodně citlivý, umělecky nadaný - krásně kreslí a rád fotografuje. Chodí na bojové umění capoeira. Předtím dělal ještě nějaké jiné (něco jako judo nebo karate) a to mu prý taky vyhovovalo, i když ta capoeira se mu líbí víc. Docela tam prý podporují sebevědomí a vzájemný respekt, tak třeba by to vašemu synovi taky pomohlo.
Třeba s mýma dětma na plavání chodí hodně bojácných introvertních dětí a jsou tam v pohodě
Nikdo je do ničeho nenutí, nemusí se „rvát“ a extrovertní děti je časem mezi sebe vtáhnou, takže fajn pro obě skupiny
Určitě vynechte kolektivní sporty, jak už tu bylo řečeno, tam se bude váš syn je trápit.
@GregoryViolet jo tak to je jasné, že dojíždění je teď blbé. No a nemohl by ho zatím manžel brát jen tak ven, na čundry, pod stan a tak, aby se otrkal? Se synovcem to tak právě dělá jeho táta, maminka na turistiku moc není, ale on ho bere pod stan, učí ho rozdělávat oheň, spát pod širákem, v zimě jezdí na lyže (jen na takový kopeček víceméně ve městě). Synovec je taky takový cíťa, třeba na školu v přírodě se školou by nejel, ale s taťkou to dává v pohodě. A kroužek byste odložili na ten druhý stupeň.
@GregoryViolet
Nechala bych ho být. Třeba si najde cestu k jinému sportu později. Já jsem sport nesnášela, chodila jsem na zpěv a piano. Kdyby mě někdo nutil do tenisu nebo atletiky, brečím taky.
@Hoa Mai Ten tenis je prekvapive v pohode, popravde malo rodicu ma tolik financnich prostredku, aby byl z ditete vrcholovy tenista a pro zbytek je to dobre vedena hodina s malym poctem deti pri treninku.