Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fofrník Samozřejmě, všude je něco. Tento týden jsem měla jedinou myšlenku. Seženu si zbraň, přiložím ke spánku, stisknu, rychlé, bezbolestné
Ono je to dané i povahou, ten náš exemplář bude zřejmě taková vzteklá horká hlava. Z 1/4 má maďarskou krev, asi se projevila v plné síle. Udržet myšlenku mi už také dělá potíže.
@Fofrník píše:
Tak to co tu popisuješ neznáme (u jednoho dítěte). Aby jedno dítě prořvalo 95% bdělého stavu? To bych v tom hledal zdravotní problém. Prostě mi to nepřipadne normální.
prvni 4m kolika. Jedna se o nevyzraly nervovy system, dite se nedokaze uklidnit, nedokaze samo usnout, breci cely cas, kdy nespi… a spat skoro taky nespi.
Pokud je dite drazdive, muze krik pokracovat v ponekud mene intenzivni forme dal. Mezi 4-7m jsem byla vycerpana z nekonciciho pisteni. Mala si nonstop vyzadovala pozornost, ani na chvilku jsem se nemohla otocit. Zatimco jine miminka nacvicovala otaceni, hrala si s hrackama, moje lezela na zadech jako cihla, hracky do ruky nebrala a pistela nepretrzite. Ze bych rychle naskladala nadobi do mycky, nebo vysterilizovala flasticky bez nervy drasajiciho revu? Cha chaaaaa, sci-fi! Ja z toho kvetla jako sad na jare.
Nepomahalo nic, ani houpatko, ani kocarkovani, ani noseni, furt rev rev rev.
Zlomilo se to az na 7-8m, kdy se mala konecna zacala pretacet, brala hracky do ruky a treba 20min byla ticho. Ted je z ni pohodova 1 leta holcicka, ktera lozi spokojene po mistnosti, smeje se, povida si, nici zarizeni bytu a maminku ma nekde u zadele. Je to zvlstni, jaka je ted pohodarka, ani separacku jsme nemeli.
@Ploutvik Na lezení teď taky spoléháme. Ona je dost nespokojená na břiše, to chci konzultovat s dr, jestli nemá třeba oslabené svaly. Netočí se z břicha na záda, tak ji musím furt otáčet, aby se do minuty otočila zpět a ječela jak siréna. Autosedačka byla naprostý peklo první 4 měsíce, to řvala celou cestu. Teď už alespoň auto bere v klidu. V kočáru řvala taky, pár měsíců určitě jsem jezdila jak blázen. Všude mimina spala v kočarku a ta naše řvala na celou ulici. Taky se to zlomilo a kupodivu usíná v pohodě alespoň tam. Nošení taky znám, nosí se celkem ráda, jen zas u usínání dělá cirkus. Dnes trhy, měla jsem ji v nosítku, fronta na placky a ta naše řvala jak šílená, až se lidi otáčeli a beztak si mysleli něco o bláznivé eko-bil matce, že nedá to nebohé dítě do kočáru. Usnula a byl klid. Jak říká manžel, hysterka od narození.
Holky, co tu ctu, jsem rada, ze nejsem sama. u nas byl orvni mesic taky osycho, orvni pul rok taky i 18 hid denne jen rev. bojkot kocaru i nositka, neslo jit ven a kdyz hysteraaak, spani mizerne..zlepsilo se to v 7 m kdy zacala chidit kolem nabytkz, ale i tak, vztekla byla dost, hodne veci ji vadilo apod. mizna proto jsem tak nervni a vse me vytaci a mam dost. furt si rikam, kdy to uz bude fajn
zakl.
@Lidym Už se těším, až tohle poznám s tou mladší. Až nastane ten den, kdy nebude řvát. To bude normálně divný
Já už teď raději nedoufám, prostě to beru jak to je. Jsou dny lepší, většina stojí za prd a nic víc dělat nemůžu.
@Fofrník měli jsme taky neustálý rev (v různé míře pokračuje do teď, taková hodka dvě řevu denně je prostě standard, pod který nejdeme), nakonec to byla kombinace dráždivé CNS, ADHD a nepoznané alergie na bílkovinu kravského mléka..Pediatryne mě pořád odbyvala, že si mám užívat mateřskou, pořád nelecit a „nedělat vědu“ jak jsem zvyklá ze své prace.. Tak jsem ji bohužel duverovala(říkala jsem si, že má delší praxi a nejsem pediatr), následky neseme doteď.. U druhého jsem to pod chytila včas..
@Enmamma taky pravda.. Naši když něco rozljí, dostanou hadr.. Od malinka..prece se to sako neuklidi, tak ať se podílí.. 17m už utíra..
@kacka52 píše:
@Lidym Už se těším, až tohle poznám s tou mladší. Až nastane ten den, kdy nebude řvát. To bude normálně divnýJá už teď raději nedoufám, prostě to beru jak to je. Jsou dny lepší, většina stojí za prd a nic víc dělat nemůžu.
bude se to zlepsovat postupne. A opravdu, jak se bude schopna zabavit sama, tak dojde k vyraznemu zlepseni.
Ja myslim, ze u nas je to kombinace drazdiveho ditete, mozna sklon k ADHD (ja to mela) a… no nechci si fandit, ale myslim, ze mala je velmi inteligentni a rychle se nudi. Proste, potrebuje konstantni stimulaci. Ted uz si vice mene vystaci sama, ale neni to tak davno, co to bylo jinak.
Drzim palce, at se to brzo u vas spravi
@Anonymní píše:
Holky, co tu ctu, jsem rada, ze nejsem sama. u nas byl orvni mesic taky osycho, orvni pul rok taky i 18 hid denne jen rev. bojkot kocaru i nositka, neslo jit ven a kdyz hysteraaak, spani mizerne..zlepsilo se to v 7 m kdy zacala chidit kolem nabytkz, ale i tak, vztekla byla dost, hodne veci ji vadilo apod. mizna proto jsem tak nervni a vse me vytaci a mam dost. furt si rikam, kdy to uz bude fajnzakl.
Hele, nechci strašit, ale většinou tato uplakana a náročná dítka do budoucna mají nějaký problém.. U nás třeba chování bylo dost podobné a to ADHD.. Ale my to poznali a počítali jsme s tím od mimina..
@kacka52 Anežka se taky hodně dlouho neotáčela z bříška na záda.. myslím, že dřív seděla.. ale prý to nevadí.. ve vývoji to není důležitá fáze.. Hlavně že se umí dostat na bříško.. U nás několik prořvaných nosí, kdy jsem jí chodila otáčet ![]()
@warita píše: … Ted je z ni pohodova 1 leta holcicka, ktera lozi spokojene po mistnosti, smeje se, povida si, nici zarizeni bytu a maminku ma nekde u zadele. Je to zvlstni, jaka je ted pohodarka, ani separacku jsme nemeli.
Do roka nám chybí jeden měsíc
Tak jsem na tu pohodovost zvědavá
Ale je pravda, že od toho 8-9m se to fakt lepší..
@warita Malá se taky rychle nudí. Hračky jí střídám, každý den vytáhnu jiné a stejně to nestačí. Nebaví ji pozorovat starší, to zas vydrží pár minut. Vyžaduje pozornost a aby se jí člověk plně věnoval. Někdy nezabere ani to a řve jen tak, protože „něco“. Adhd už mě taky napadlo. Synovec byl uřvánek první kategorie a teď ve 3 letech je to kliďas. Tak jsem zvědavá na tu naší kopretinu, náročnější povahy asi bude. Abych se připravovala na vzteklé, vzdorovité batole, to bude taky novinka.
@lentilka248 Jak jste prosím tě poznali adhd u mimina?
@Ploutvik Je vyčuraná, na měkkém se párkrát zpět otočila, na tvrdém to udělala asi 2-3× a konec. Bolí to ![]()
@Ploutvik nás pretaceni z břicha na záda úplně vynechal, asi nepovažoval za potřebné.. Na břicho kolem 7m, pak za chvíli lezl, z od 9m obcházel nábytek, to mu vydrželo dlouho, chodit začal v 17m, sedět po roce..
Ja bych tu nestrasila s diagnozama, adhd se da diagnostikovat az pi 3 roce, jasne muzete si neco myslet, ale nikdo vam to ted nepitvrdi, ne kazde narocne, urvane dite rovna se adhd