Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Chtěla jsem se zeptat, jak to děláte s „použitejma“ plinama. My jsme pořídili kýbl s víkem, takže kolem nic nesmrdí, to je dobrý, ale ten zázrak uvnitř
! Zkoušela jsem to skladovat ve vodě i jen tak na sucho, s eukalyptovym olejíčkem i bez něj, ale je to tak asi jedno. Perem je tak jednou za tři dny, takže to tam musí nějak pracovat, proto se chci zeptat, jestli nemáte nějakej fígl, jak to omezit nebo tomu úplně zabránit. Nemáte zkušenost s MioFresh? Díky, zdraví Eva
Ahoj Evo,
mám v programu pračky 1×vymáchat+vyždímat. Tak to dělám tak, že přihazuju do pračky, jednou za den dám to kraťoučké máchání, potom než jdu prát dám dlouhé máchání. Mám popolinky, ty se musí před vymáchat důkladně.
Stefinka
Evo u nás plíny docela smrděj, myslela jsem že mám nějaký divný děti
, ale kamarádka má od někud, že když rostou zuby, je ta moč víc agresivní. Takže možná proto ten puch (zuby nám v posledních měsících právě rostou). Jediný co pomáhá je, zdá se mi, namočit ty plíny do vody s octem. Mám je v kýblu bez víka a už to není tak cítit. Myslím že to psala Dianka v eko domácnosti, tak jsem to zkusila.
Holky, tak manžel přišel na chytrou věc - mám bambínové trénovací gaťky a protože jsou strašně jednoduché, říkala jsem si, že bych zkusila nějaké ušít nebo si přešít staré spoďárky - akorát jsem nevěděla, co dát jako nepromokavou vrstvu aby se dala prát. No a ta moje drahá polovička to vymyslela
Udělat to na principu těch nacpávacích plín, ale do té kapsičky by se dala jenom ta nepropustná igelitová vrstva, takže by nemusela být prací. No a myslím, že takhle by šla udělat i ta přebalovací podložka, ne? Ušít ji jako povlak na polštář a dovnitř dávat třeba kus igelitového ubrusu.
Teda Dianko, to je nápad! Kalhotky u nás zatím nejsou aktuální ale s tou podložkou je to skvělej fígl. Nechápu, že jsem na to nepřišla sama - už před nějakou dobou jsem si ušila „cestovní“ podložku z větší silný igelitky - uvnitř je zašitej tenkej vatelín, aby to nebylo tak tvrdý, a celý je to na několika místech prošitý, ale ten povlak mě fakt nenapadl. Já přes to pokládala plínu, ale tohle je daleko praktičtější. Už se na to vrhám
Lola
Tak holky, dneska v noci jsme vyzkoušeli ty vlněné kalhotky a já jsem z nich úplně hotová… No to je úúúúúžasná věc!8O Že já je nevyzkoušela dřív! ![]()
Dianko, to jsem ráda, že se ti vlněnka líbí!!! Já jsem z té vlny úplně paf. Před dvěma dny jsem venku promokla durch, ze sukně mi tekly proudy vody, v sandálech jsem měla bazén. Ale představte si, měla jsem lehký vlněný svetr a triko pod ním bylo téměř suché! Vlna je fakt skvělá surovina. Zkoušíme se sestřenkou vlněnku uštrikovat. Ted to vypadá, že jsem konečně sehnala vlnu. Až to bude jisté, poinformuju.
Anka
Anko, já jsem z nich taky vedle. A až k Tobě pojedem, tak budu chtít ještě ta L, protože tyhle nám jsou velké kolem nožiček (i když musím říct, že pyžamko bylo suché). Mimochodem, nevím, co normálně stojí vlna, ale dneska jsem ji potkala na tržnici na Pankráci 30 korun za 10 deka.
Asi mě zblbnete na ty vlněný gaťky ![]()
Anebo že bych použila vlnu z našeho psa??? Z většiny psů, ač se to zdá divné, se dá z vyčesané vlny spříst příze a pak normálně uplést, co chcete. Já mám zatím načesáno z našeho samojeda tak na 2 svetry, chci to poslat přadlence, tak že bych ho ještě párkrát čísla a zaměstnala babičku, aby nám upletla gatě přes plíny
![]()
Když budete chtít, můžu přidat další info. Kámoška má už „psí“ vestu a je z ní paf!!!
Ashin , no to by mě moc zajímalo! Necháváme našeho psíka přibližně každých 10 týdnů stříhat, tak bych si tu srst mohla od paní psí holičky
vzít a nechat si z ní udělat vlnu. Plést umím, tak bych si něco vytvořila sama. Jestli můžeš, napiš prosím detaily + kontakt na někoho, kdo to umí zpracovávat + kolik to stojí atp. Děkuji
.
Tak kopíruju článek ze Zpravodaje Samojed klubu:
V minulém čísle jste se dozvěděli, že ze svého huňáče můžete schovávat vyčesané chlupy a z těch potom uplést svetr. Někteří členové mají se spředením již své zkušenosti a poslali nám kontatky na 2 přadlenky, které chlupy spředou na vlnu.
Pani Průšová zaslala srst ke zpracování paní Marcele Skupníkové, Švédská 90, 742 58 Příbor, tel.: 556 725 704, mobil: 608 148 554. Na svetr potřebujete cca 1,2 kg vyčesané (!né stříhané!) srsti o min. délce 5 cm, na vestu cca 75 dkg. Paní srst spřede a pak vypere. Cena je 40 Kč/ 10 dkg a dodací lhůta cca 6 týdnů - na dobírku. A pokud nemáte po ruce šikovnou babičku, která by si poradila s následným upletením, pani Skupníková Vám po domluvě samojedí svetr i uplete (ale pak se Vám ten svetr ještě o něco prodraží). Pani Průšová zaslala ke zpracování cca 75 dkg chlupů a na dobírku platila 370 Kč. Teď má doma 9 klubíček vlny a s přicházejícím chladnem se těší na novou hřejivou vestu.
Další neověřenou přadlenkou je paní Renata Miková, Zachariášova 1, 370 04 České Budějovice, tel.: ??? 724 022 069 ???.
Chlupy musí být bohužel VYČESANÉ! ![]()
Holky, mam zkusenost s predenim a zpracovanim vlny. Take jsem zkousela uprist psi chlupy, i kocici. Jde to a ten vycesany podrost je moc prijemny material. Ale podle me je pro plenkove kalhotky vhodna prave jen ovci vlna, a to pro vysoky obsah lanolinu - tuku, který tu vlnu vlastne impregnuje (ten se da kalhotkam zpetne dodat tou lanolinovou kurou od Popolinu). Ovci vlna je schopna pojmout vodu az do 40% , teprve pak zacne propoustet. Nevim, jak se chova psi srst. Mit svetr je asi v pohode (ja jsem delala jen palcaky), s tim se nechodi do deste (treba). Nebo mate jine informace? Vim, ze v Ceskych Budejovicich je jedna pani znama predenim psi srsti (asi to bude ta pani Mikova, jmeno neznam). Přes ovci vlnu je tam znama pani Dominova, kontakt muzu dodat. Sehnat ovci vlnu od chovatelu by nemel byt problem, spousta z nich ji pry vyhazuje nebo prodava na zatepleni. Dulezite je NEPRAT JI. Jestli by vas to zajimalo vic, napiste mi mail, podle moznosti zkusim poradit
.
a. tak jsem se konecne zvladla prihlasit (ted uz adel, drive adla). chi je doplnit mail… adela@chadima.jcu.cz