Bezmezná úcta k autoritám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3739
13.3.18 07:50
@Karlie píše:
@hanka.br. Jak to tak přesně vím? Protože totéž řešila spousta jiných matek ve třídě a sama učitelka mi to tehdy na schůzkách takhle „vysvětlila“ a vůbec se tím netajila. ;)@kontramatka To je hezké! Ta poslední věta je svatá pravda. :kytka: Je důležité, aby se děti uměly bránit i před autoritami a zároveň věděly, kde je hranice. :)

myslím, že to bylo v básníkách, když maminka vyprovázela básníka na univerzitu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
13.3.18 07:51
@kontramatka píše:
Tak to je hodně zajímavá strategie. Ale nemyslím si že by patřila do dětského světa. Není to nepřirozené? Ale je fakt, že jako dospělé, která je spontánní bytostí, mě to hodně zaujalo…asi by hodně věcí okolo mě bylo jinak, kdybych takto uvažovala. Ale jak můžeme vědět s jistotou, že by to bylo lepší, než se chovat zcela přirozeně a reagovat podle svého skutečného pocitu? :think: :think: :think:

Máš pravdu. Tohle už mi přijde jako manipulace. Ale třeba se pletu… :think:

• Citovat
  • Upravit
4488
13.3.18 08:25
@kontramatka píše:
Tak to je hodně zajímavá strategie. Ale nemyslím si že by patřila do dětského světa. Není to nepřirozené? Ale je fakt, že jako dospělé, která je spontánní bytostí, mě to hodně zaujalo…asi by hodně věcí okolo mě bylo jinak, kdybych takto uvažovala. Ale jak můžeme vědět s jistotou, že by to bylo lepší, než se chovat zcela přirozeně a reagovat podle svého skutečného pocitu? :think: :think: :think:

Já si naopak myslím, že děti k tomuhle postoji mají hodně blízko, jsou vyčůrané a dělají to, co má úspěch. Pak se nechají vmanipulovat do našeho pojetí „sebeúcty“ a začnou si házet klacky pod nohy. Vědět to s jistotou můžeš, na základě zkušenosti. Jakmile reaguješ spontánně (na kontroverzní věci, nemyslím třeba na počasí), většinou je to ke škodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
13.3.18 08:26
@Kobliha51 píše:
Máš pravdu. Tohle už mi přijde jako manipulace. Ale třeba se pletu… :think:

Manipulace nevím, v určitých situacích, ale většinou spíš ne. V mnoha situacích na tvůj názor není nikdo zvědavý a ty v tom procesu nehraješ žádnou důležitou roli, jen tomu člověk podléhá a zavařuje sobě i jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
13.3.18 08:28
@Karlie píše:
Ahoj maminky, napadla mě taková ožehavá otázka. Vychovávate děti k takové té bezmezné úctě k autoritám? Řekněme k tomu, aby v případě učitelů a jiných autorit vždy pokorně sklopilo hlavu? Mluvíte před dětmi o učitelích špatně, nebo to není správé? Přemýšlím, zda není „špatně“, když staršího i mladšího vychovávávám k tomu, aby když se jim něco nelíbí, slušně vysvětlili a pokud si za tím stojí, vytrvali. Pro rýpalky, samozřejmě se to netýká samozřejmých věcí jako například proč musí dělat úkoly nebo proč musí být včas ve škole. Jde opravdu jen o názory. ;) Přijde mi, že člověk, který odmalička před každým klopí hlavu to v životě nemá šanci dotáhnout příliš daleko, protože se nechá zadupat davem… Jak na to koukáte vy? Ráda poznám I váš úhel pohledu. :)

Učím syna slušnosti k lidem. Ne sklápění hlavy. Spíš aby se vždycky mohl lidem podívat do očí. O učitelkách budu mluvit slušně, když na něj někdo bude neprávem zlý, ohradím se. Ale učit ho, že si má vše vyřvat a všichni okolo jsou blbí, to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
13.3.18 08:55

Bezmezná úcta :D, co to je? to mají snad jen v severní korei. Snažím se vychovávat k úctě, slušnému chování. Bezmezné určitě ne. Aby se ohradily, slušně, ale třeba aby se s autoritou (učitelkou) nedohadovaly a nehandrkovaly. Takže na „vytrvání“ mám trochu jiný názor, na to už podle mě není nikdo ve třídě zvědavý, aby se Pepíček dohadoval s paní učitelkou, že podle něj je to jinak. I když má pravdu, má si ji říct a dál se s učitelkou nedohadovat. Dceři se třeba stalo, že uvedla ve škole živočicha, kterého paní učitelka neznala, řekla jí, že si ho vymyslela. Dcera se ohradila, že ne, že je opravdový a četla o něm v knize. Konec. K čemu by bylo v tu chvíli dohadování, že má pravdu. Doma jsem jí řekla, že ani paní učitelka nemusí znát všechno, že je studovaná na matematiku, ať to dál neřeší. Druhý den učitelka sama dceři řekla, že měla pravdu, že se na to doma koukla. S úsměvem. Kdyby se s ní dcera den před tím dohadovala, trvala si zarytě na svém, nebylo by to příjemné nikomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
13.3.18 09:00
@Tichopredbouri píše:
Bezmezná úcta :D, co to je? to mají snad jen v severní korei. Snažím se vychovávat k úctě, slušnému chování. Bezmezné určitě ne. Aby se ohradily, slušně, ale třeba aby se s autoritou (učitelkou) nedohadovaly a nehandrkovaly. Takže na „vytrvání“ mám trochu jiný názor, na to už podle mě není nikdo ve třídě zvědavý, aby se Pepíček dohadoval s paní učitelkou, že podle něj je to jinak. I když má pravdu, má si ji říct a dál se s učitelkou nedohadovat. Dceři se třeba stalo, že uvedla ve škole živočicha, kterého paní učitelka neznala, řekla jí, že si ho vymyslela. Dcera se ohradila, že ne, že je opravdový a četla o něm v knize. Konec. K čemu by bylo v tu chvíli dohadování, že má pravdu. Doma jsem jí řekla, že ani paní učitelka nemusí znát všechno, že je studovaná na matematiku, ať to dál neřeší. Druhý den učitelka sama dceři řekla, že měla pravdu, že se na to doma koukla. S úsměvem. Kdyby se s ní dcera den před tím dohadovala, trvala si zarytě na svém, nebylo by to příjemné nikomu.
Naprosto souhlasím, to je to, o čem jsem psala. Uvědomit si, co svou případnou reakcí sleduju.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
13.3.18 09:06

Podle me je dulezite ukazat uctu ve chvili, kdy se nam to u konkretni osoby hodi a muze z toho plynout urcita vyhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
13.3.18 09:52

Byla jsem vychovaná k respektu, neexistovalo, abych řekla o učitelce, že je pitomá a já za to nemůžu… V dospělosti nemám problém s tím že bych se neuměla třeba nadřízenému postavit a trvat si na svém.
Ale ano, tuhle východu asi zastává hodně matek, viděla jsem spratky vyskakující si na učitelky. Myslím, že dnešní děti mají sebevědomí až moc, celkem se bojím, jak to bude vypadat, až tenhle gang dospěje. Chudáci zaměstnavatelé, co budou s těmi sebevědomým překypujícími, kreativními lidmi, kteří nic nemusí, když se jim nechce, dělat.

Ne, nedovolila bych si mluvit špatně o někom, ke komu moje dítě musí mít respekt. Pokud by mě učitelka něčím natolik nakrkla, šla bych to řešit s ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
13.3.18 09:58

@radkka Nikdo tady neříká, aby si dítě vyskakovalo a bylo drzé. To, že dítě na něco má svůj názor (máme chovku psů obřích plemen a běžně je pouštíme do domu i na gauč) a slušně si ho hájí, mi opravdu nepřijde jako spratkovství. Pokud starší přijde že školy a řekne, že je ta a ta učitelka pitomá, tak mu to buď vysvětlím anebo, pokud s ní mám taky problém, mu dám za pravdu a on ví, že je to „mezi námi“. Jinak syn dělá co má a nevymýšlí kraviny, aby něco dělat nemusel, jak ty píšeš. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
13.3.18 10:05
@Karlie píše:
@radkka Nikdo tady neříká, aby si dítě vyskakovalo a bylo drzé. To, že dítě na něco má svůj názor (máme chovku psů obřích plemen a běžně je pouštíme do domu i na gauč) a slušně si ho hájí, mi opravdu nepřijde jako spratkovství. Pokud starší přijde že školy a řekne, že je ta a ta učitelka pitomá, tak mu to buď vysvětlím anebo, pokud s ní mám taky problém, mu dám za pravdu a on ví, že je to „mezi námi“. Jinak syn dělá co má a nevymýšlí kraviny, aby něco dělat nemusel, jak ty píšeš. :roll:

A kolik je staršímu? a na základě jen jeho popisu událostí mu dáš za pravdu, že je učitelka pitomá?? no tě pic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
13.3.18 10:07
@radkka píše:
Byla jsem vychovaná k respektu, neexistovalo, abych řekla o učitelce, že je pitomá a já za to nemůžu… V dospělosti nemám problém s tím že bych se neuměla třeba nadřízenému postavit a trvat si na svém.
Ale ano, tuhle východu asi zastává hodně matek, viděla jsem spratky vyskakující si na učitelky. Myslím, že dnešní děti mají sebevědomí až moc, celkem se bojím, jak to bude vypadat, až tenhle gang dospěje. Chudáci zaměstnavatelé, co budou s těmi sebevědomým překypujícími, kreativními lidmi, kteří nic nemusí, když se jim nechce, dělat.Ne, nedovolila bych si mluvit špatně o někom, ke komu moje dítě musí mít respekt. Pokud by mě učitelka něčím natolik nakrkla, šla bych to řešit s ní.

Oni už vyrostli a v kombinaci s dnešní mírou zaměstnanosti fakt jsou zaměstnavatelé chudáci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
13.3.18 10:10

@Keyllah Staršímu je 10. A co mu mám říct, že si má nechat všechno líbit a učitelka určitě dobře ví, co dělá, když to zjevně (nejen dle mého názoru) není pravda? Respekt a úcta jsou něco jiného. Učím ho, aby respektoval cizí názory, ale zároveň aby si udržel ten svůj, pokud cítí, že je pro něj správný, ne aby se za něj hádal do krve. No a úcta je něco navíc, něco, co si druhý člověk musí zasloužit. Respekt je být slušný, nenavážet se, plnit co se po něm chce, ale úcta není zadarmo a to, co dítě říká doma, to doma taky zůstane, pokud jde o nadávání na učitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
13.3.18 10:11

@Keyllah A že byla učitelka pitomá vím i z toho, co říkali ostatní rodiče a co říkala (a jak falešně se projevovala) na schůzkách, nikoliv jen z toho, co řekne dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
13.3.18 10:20
@Karlie píše:
@Keyllah Staršímu je 10. A co mu mám říct, že si má nechat všechno líbit a učitelka určitě dobře ví, co dělá, když to zjevně (nejen dle mého názoru) není pravda? Respekt a úcta jsou něco jiného. Učím ho, aby respektoval cizí názory, ale zároveň aby si udržel ten svůj, pokud cítí, že je pro něj správný, ne aby se za něj hádal do krve. No a úcta je něco navíc, něco, co si druhý člověk musí zasloužit. Respekt je být slušný, nenavážet se, plnit co se po něm chce, ale úcta není zadarmo a to, co dítě říká doma, to doma taky zůstane, pokud jde o nadávání na učitele.

nevím, poslechnout si popis té situace/problému i z druhé strany než jen na základě synova subjektivního popisu situace prohlásit, že je učitelka pitomá? :think: ony ty děti totiž nikdy nelžou, nepřibarvují si situace, aby byly lepší a nezmenšují svůj vlastní podíl viny :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí