Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Karlie strašný přístup. Učitelka může být nespravedlivá, přísná, ale nikdy by mi dítě doma neřeklo, že je pitomá. To je vážně děsivé. A ještě horší je to, že mu dá doma matka za pravdu. Tak jestli je víc takových rodičů, což asi ano, tak se skutečně nedivím, kolik spratků ve školách je. Ale život je naučí, kdo je skutečně pitomec. ![]()
@Keyllah Čti prosím pořádně.
„A že byla učitelka pitomá vím i z toho, co říkali ostatní rodiče a co říkala (a jak falešně se projevovala) na schůzkách, nikoliv jen z toho, co řekne dítě.“ ![]()
@kontramatka I já jsem byla vychovaná v tom, že v soukromí domova můžu říkat o kom chci, co chci, pokud se k dotyčným budu chovat slušně. A život mi opravdu ještě neukázal, že bych byla kdoví jaký pitomec, problémy jsem na pracovišti nikdy neměla. ![]()
Tak učitelé se musí poslouchat, to je základní pravidlo. Pokud učitel řekne, že půjdeme kratší cestou, která je ve skutečnosti delší, tak nevím jestli je nutné, ho na to upozornit. Jinak dítě si v sobě to asertivní chování a prosazování vlastní pravdy časem vybuduje samo.
@Karlie píše:
@Keyllah Čti prosím pořádně.
„A že byla učitelka pitomá vím i z toho, co říkali ostatní rodiče a co říkala (a jak falešně se projevovala) na schůzkách, nikoliv jen z toho, co řekne dítě.“
Tak piš pořádně, reagovala jsem na tvůj příspěvek, kde jasně píšeš: "Pokud starší přijde že školy a řekne, že je ta a ta učitelka pitomá, tak mu to buď vysvětlím anebo, pokud s ní mám taky problém, mu dám za pravdu a on ví, že je to „mezi námi“ " -) tedy tvé prohlášení, že je pitomá je tvá bezprostřední reakce v návaznosti na to s čím přijde syn ten den ze školy bez dalšího zjišťování, jak to vůbec bylo…
@Havran007 Psala jsem, že se to týká konverzace a názorů, ne věcí, které jsou takto dané. ![]()
@Keyllah To, že je pitomá je má reakce za předpokladu, že učitelku znám a vím jaká je.
@Karlie píše:
@Keyllah To, že je pitomá je má reakce za předpokladu, že učitelku znám a vím jaká je.
a v tom necítíš určitý problém? ať tedy syn přijde s jakoukoli historkou či problémem, shodnete se na tom, že je pitomá, protože ji znáš. Takže to, jestli ti syn vůbec říká pravdu, či jak to vlastně bylo, tě v jejím případě už nezajímá, protože podle tebe je paušálně pitomá. Aha.
@Keyllah Syna znám víc než dobře. Teď už chodí na jinou školu a přestože učitelé jsou tu přísnější, mají na každého stejný metr a syn tu s nikým nemá jediný problém. Ani ve škole, ani v jiných kolektivech. Myslím, že to o něčem svědčí.
@Karlie píše:
@Keyllah Syna znám víc než dobře. Teď už chodí na jinou školu a přestože učitelé jsou tu přísnější, mají na každého stejný metr a syn tu s nikým nemá jediný problém. Ani ve škole, ani v jiných kolektivech. Myslím, že to o něčem svědčí.
Chápu, nikdy nelže, nikdy si nic nepřibarvuje, nikdy svoji vinu nezmenšuje. Ok, nezbývá než blahopřát. A k tvému původnímu dotazu mohu nyní říct, ne, opravdu nebudu vychovávat své dítě tak, abych před ním komentovala, která učitelka je pitomá, která ne, a rozhodně si budu ověřovat fakta z vícero stran, neb ony ty děti někdy opravdu lžou, nebo si to minimálně přibarvují či kolikrát zkreslují. ![]()
@Keyllah A vymýšlí si to přestože učitelka to otevřeně přizná, že to bylo tak, jak vícero dětí rodičům popsalo? ![]()
@Karlie píše:
@Keyllah A vymýšlí si to přestože učitelka to otevřeně přizná, že to bylo tak, jak vícero dětí rodičům popsalo?
Jak jsem řekla, pokud víš, že ti syn vždy řekne jen a jen pravdu, nikdy nezalže, ani si to trochu neupraví, blahopřeju ![]()
@kontramatka píše:
@Karlie strašný přístup. Učitelka může být nespravedlivá, přísná, ale nikdy by mi dítě doma neřeklo, že je pitomá. To je vážně děsivé. A ještě horší je to, že mu dá doma matka za pravdu. Tak jestli je víc takových rodičů, což asi ano, tak se skutečně nedivím, kolik spratků ve školách je. Ale život je naučí, kdo je skutečně pitomec.
Nejhorší je, když dítě šikanuje učitelka a doma se dočká jen pokrčených ramen. To důvěře mezi ním a rodiči nepřidá.
@Reflex píše:
Nejhorší je, když dítě šikanuje učitelka a doma se dočká jen pokrčených ramen. To důvěře mezi ním a rodiči nepřidá.
Pokud mi přijde domů ze školy ztrápené šikanované dítě, tak to rozhodně nebudu řešit tím, že budu říkat, že učitelka je pitomá. Vezmu dítě za ruku, obvolám svědky a jdu k řediteli a žádám okamžité návrhy řešení situace nebo povolávám školní inspekci. To je řešení. Ne přicmrndávání doma děcku o pitomosti učitelky.
@kontramatka píše:
Pokud mi přijde domů ze školy ztrápené šikanované dítě, tak to rozhodně nebudu řešit tím, že budu říkat, že učitelka je pitomá. Vezmu dítě za ruku, obvolám svědky a jdu k řediteli a žádám okamžité návrhy řešení situace nebo povolávám školní inspekci. To je řešení. Ne přicmrndávání doma děcku o pitomosti učitelky.
No a když se chová jako pitomá nána? Tak to není „šikana“, ale to, že tomu dítěti budeš pomalu říkat, kdoví jestli to tak fakt je, tomu taky nepomůžeš.