Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neucim je k bezmezne ucte, ale k respektu. Ucitelky mohou mit spatny, chybny nazor, mit blbou naladu, ale konecne rozhodnuti lezi vzdy na nich a to je treba mit na pameti. A i kdyz jde o spatne rozhodnuti, je treba ho respektovat. Samozrejme vse zalezi na konkretni situaci.
@Reflex píše:
No a když se chová jako pitomá nána? Tak to není „šikana“, ale to, že tomu dítěti budeš pomalu říkat, kdoví jestli to tak fakt je, tomu taky nepomůžeš.
to já jsem nikde netvrdila. Pokud nastane problém, budu ho řešit jako dospělá. Ale nebudu děckovi doma přitakávat o pitomečcích mezi učiteli. To je prostě nedůstojné a zbytečné.
@kontramatka píše:
to já jsem nikde netvrdila. Pokud nastane problém, budu ho řešit jako dospělá. Ale nebudu děckovi doma přitakávat o pitomečcích mezi učiteli. To je prostě nedůstojné a zbytečné.
Jak bys to řešila?
@radkka píše:
Byla jsem vychovaná k respektu, neexistovalo, abych řekla o učitelce, že je pitomá a já za to nemůžu… V dospělosti nemám problém s tím že bych se neuměla třeba nadřízenému postavit a trvat si na svém.
Ale ano, tuhle východu asi zastává hodně matek, viděla jsem spratky vyskakující si na učitelky. Myslím, že dnešní děti mají sebevědomí až moc, celkem se bojím, jak to bude vypadat, až tenhle gang dospěje. Chudáci zaměstnavatelé, co budou s těmi sebevědomým překypujícími, kreativními lidmi, kteří nic nemusí, když se jim nechce, dělat.Ne, nedovolila bych si mluvit špatně o někom, ke komu moje dítě musí mít respekt. Pokud by mě učitelka něčím natolik nakrkla, šla bych to řešit s ní.
Jsem ráda, že je tu i normální matka s rozumným názorem a přístupem. Jsem docela v šoku z toho, co tu čtu. Ale jako bývalé učitelce mi to vyjasnilo situace, kdy bylo 11 leté dítě schopné se semnou handrkovat o blbosti, klidně i o známce a dokud jsem nepohrozila poznámkou, handrkovalo se dál. A já osobně jsem zažila během studií, jak ZŠ, tak SŠ i VŠ mnoha křivd, ale nikdy jsem nezpochybnila učitele jako autoritu. Tím se dítě naučí i to, že i učitelé jsou lidé, kteří mají jen jedny nervy a mají právo na to se zmýlit. A mohu z čistým svědomím říct, že to co vám dítka o učitelích sdělují doma je pravda jen napůl. A pokud dítě ještě podpoříte v tom, aby si za každou cenu stálo za svým, jen mu tím přiděláte problémy. Existuje totiž jen velmi malé procento dětí, které by uměli svůj názor prosazovat slušně, bez vztekání a pocitu že si na něj učitelka zasedla. Osobní zkušenosti ne příliš pěkné. Dle mého názoru by právě v dětském období měla být pro dítě škola tou největší autoritou hned po rodičích.
@xacxa píše:
Jsem ráda, že je tu i normální matka s rozumným názorem a přístupem. Jsem docela v šoku z toho, co tu čtu. Ale jako bývalé učitelce mi to vyjasnilo situace, kdy bylo 11 leté dítě schopné se semnou handrkovat o blbosti, klidně i o známce a dokud jsem nepohrozila poznámkou, handrkovalo se dál. A já osobně jsem zažila během studií, jak ZŠ, tak SŠ i VŠ mnoha křivd, ale nikdy jsem nezpochybnila učitele jako autoritu. Tím se dítě naučí i to, že i učitelé jsou lidé, kteří mají jen jedny nervy a mají právo na to se zmýlit. A mohu z čistým svědomím říct, že to co vám dítka o učitelích sdělují doma je pravda jen napůl. A pokud dítě ještě podpoříte v tom, aby si za každou cenu stálo za svým, jen mu tím přiděláte problémy. Existuje totiž jen velmi malé procento dětí, které by uměli svůj názor prosazovat slušně, bez vztekání a pocitu že si na něj učitelka zasedla. Osobní zkušenosti ne příliš pěkné. Dle mého názoru by právě v dětském období měla být pro dítě škola tou největší autoritou hned po rodičích.
S tim dost souhlasim, snazim se brat pripadne stiznosti deti s rezervou.
Vlastne mi nedavno nase ucitelka udelala radost. Sice si postezovala, ze syn je ukecany, ale hned dodala, ale kdyz mu neco reknu, vse uzna a prestane, vzdy se chova s respektem.
U nas ty autority ale nejsou :ucitele hned po rodicich, jeste jsou tu mezistupne policajti a riditel ![]()
@Lenka_Hal Já nemyslela učitele hned po vás
, ale instituci jako takovou, což se dá aplikovat i na policii ![]()
@Karlie píše:
Ahoj maminky, napadla mě taková ožehavá otázka. Vychovávate děti k takové té bezmezné úctě k autoritám? Řekněme k tomu, aby v případě učitelů a jiných autorit vždy pokorně sklopilo hlavu? Mluvíte před dětmi o učitelích špatně, nebo to není správé? Přemýšlím, zda není „špatně“, když staršího i mladšího vychovávávám k tomu, aby když se jim něco nelíbí, slušně vysvětlili a pokud si za tím stojí, vytrvali. Pro rýpalky, samozřejmě se to netýká samozřejmých věcí jako například proč musí dělat úkoly nebo proč musí být včas ve škole. Jde opravdu jen o názory.Přijde mi, že člověk, který odmalička před každým klopí hlavu to v životě nemá šanci dotáhnout příliš daleko, protože se nechá zadupat davem… Jak na to koukáte vy? Ráda poznám I váš úhel pohledu.
to bych k tomu řekla. Vychovat jako slušného člověka, ale ne jako někoho, kdo se schová do ulity při sebemenším střetu názorů. Takových lidí jsem potkala hodně, a ani jeden to opravdu moc daleko nedotáhl. Důležité je kritické myšlení, ne slepé akceptování. I učitelka může být úplně mimo, a člověk se musí umět rozhodnout.
@Karlie razím takovou tu zlatou střední cestu. Ono jde často o formu, s jakou to dítě dospělému oponuje. Rozhodně netoleruji drzost ani aroganci, ale proč by slušně nemohlo říct, že si myslí něco jiného? Ne v zásadních věcech, jako třeba školní povinnosti. Ale příkladem: když učitel řeší nějaké spory mezi školáky a mé dítě má pocit, že to učitel vnímá zkresleně, proč mu to neříct?
Obecně si myslím, že i v dospělosti bychom autority měli respektovat z hlediska jejich poslání či profesionality. Ale též se řídit našimi znalostmi a pocity. Pokud s autoritou nesouhlasím, slušný a otevřený dialog je zcela na místě. A k tomu vedu i své děti.
@Reflex píše:
Oni už vyrostli a v kombinaci s dnešní mírou zaměstnanosti fakt jsou zaměstnavatelé chudáci.
Mluvím o těch, kteří jsou teď ve školkách a na základních školách, nejlépe montessori
V mém věku neznám lidi vychovávané dnešními benevolentními metodami - když se ti nechce nemusíš, učitelka je blbá, máš pravdu, se všemi diskutuj a pokud se ti to nelíbí, dospělé poslouchat nemusíš.
@xacxa Učitelé mají můj obrovský respekt, zvlášť v této divné době. Podle mě z toho vyrostou sobci bez úcty, ale co už, každého věc.
Celou debatu nečtu, ale podle mě se tady hooodně míchá dohromady spousta slov. Úcta, respekt, slušnost, poslušnost, uznání autority a kdoví co dalšího.
Za sebe - prokrista pána, děti nejsou malí dospělí, a jejich schopnosti posouzení situace a rozhodování nejsou stejné, jako u dospělých. Takže učit je pocitu, že „před učitelkou se nemají ponižovat ani se na ni povyšovat (!)“… hu, já bych učitelkou nechtěla být dneska ani za nic…
Když si představím, že bandě harantů jako učitelka řeknu, ať neskáčou bez dozoru po hlavě do vody, deset jich rovnou půjde skočit, protože to jsou přece svébytné bytosti s vlastním názorem (a na rozdíl od učitelky, která je tam po desáté, tam v životě nebyli), a pět dalších se s ní bude handrkovat o právu na vlastní názor… Tvl, to bych se šla utopit nebo aspo zmrzačit sama. ![]()
Já jsem z jiné generace, u nás se na učitelky prostě nedržkovalo - ve škole, a fakt jsme to neměli z domova - a cokoliv se stalo blbého, to se vynadávalo doma, nebo ve třídě mezi děcky a postupně to přešlo do třídních historek a legend. A nebo na třídních schůzkách. Ale aby si někdo z nás fakanů myslel, že jsme rovní učitelům a že s nimi vůbec máme co diskutovat…
A to jsem měli zlaté učitelky, se kterými se DALO mluvit, když na to přišlo, ale ani v devítce nás nebraly jako sobě rovné, a my je taky ne. A nikdy nikoho nenapaldo, že by se děcka na tuhle pozici měly rvát. ![]()
Se vší úctou bych děcko učila totéž, že učitelka může být úplně bl. á k. áva, ale že má zodpovědnost, zkušenosti a znalosti, které to dítě prostě nemá, a podle toho se dítě bude chovat.
A světe div se - tomuhle teda absolutně neříkám ponižování. ![]()
@Karlie Ne, k bezmezné autoritě ne. Ale o učitelích špatně nemluvím, kdybych si o nich myslela špatné věci, tak tam dítě nedám.
@kontramatka píše:
to jsem už psala
To je pravda, zajímalo by mě to konkrétně. Když je úča nespravedlivá a prudí a dítě je ukřivděné, dle popsané situace je to opravdu nehoráznost, tak tomu dítěti řekneš co? Že je asi unavená a vyhořelá? Nebo já nevím.
@radkka píše:
Mluvím o těch, kteří jsou teď ve školkách a na základních školách, nejlépe montessoriV mém věku neznám lidi vychovávané dnešními benevolentními metodami - když se ti nechce nemusíš, učitelka je blbá, máš pravdu, se všemi diskutuj a pokud se ti to nelíbí, dospělé poslouchat nemusíš.
Já už znám takové vysokoškoláky. Je to peklo. Naštěstí s tímto přístupem ke všemu úměrně klesá i jejich uplatnitelnost na trhu práce, což mi dává sobeckou naději do budoucna.
V čem je konkrétně monstessori takové? Kromě toho, že ty děti asi nemůžeš plesknout a seřvat ![]()