Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě spíš zajímá jak někdo může uzavřít smlouvu po telefonu na základě: jména adresy a telefonu. Vždyť to není možný tyhle údaje si můžu vymyslet kdykoliv z hlavy.Bez čísla občanskýho průkazu a rodnýho čísla nebo pasu, ridičáku to nemůže platit ne? Jinak můžu do Bezreklamky volat každých deset minut a udělat smlouvu na skoro každého kamaráda protože znám jeho bydliště jméno a telefón to je holý nesmysl. Ještě když člověk nic nepodepíše ani nic neaktivuje prostě jen řekne ano při omylu.
Smlouvu po telefonu obecně uzavřít lze, ale je na nich, aby to prokázali a hlavně aby prokázali, že jste skutečně chtěli smlouvu uzavřít právě s takovými parametry. Jen tady v tom diskusním vlákně máte stovky důkazů, že jste byli oklamáni. Dle zákona je klamavá i taková informace, která je sama o sobě pravdivá, ale vzhledem k okolnostem může uvést v omyl.
@david Ondrejkovič
Uživatel @Emerika spíš naráží na pochybnou autentizaci. Nicméně. pokud někomu volali, tak bych neradil zpochybňovat, že mu volali. A pokud ho upozornili, že ho nahrávali, tak bych neradil nezpochybňovat, že mohou mít nahrán jeho hlas. Skutečně bych radil bazírovat na tom, že byl uveden v omyl stran předmětu smlouvy (např.).
Ještě takhle: Překvapuje mne na tom to ujednání o příslušnosti soudu. To, že spory bude řešit okresní soud v Benešově bez ohledu na trvalý pobyt či bydliště žalovaného.
Mně teda zatím nevolali, hezky bych je odpálkoval, ale stejně: Co když budou tvrdit, že s nimi mám smlouvu a já budu popírat, že s nimi vůbec nějakou smlouvu mám? Tudíž - když s nimi nemám smlouvu, nemohl jsem se s nimi ani dohodnout o tom, který soud bude řešit naše spory. Takže pokud bych např. dostal platební rozkaz od soudu v Benešově, tak v odporu bych kromě existence smlouvy a tudíž i svého závazku asi napadl i příslušnost soudu (měl by to řešit soud příslušný k mému bydlišti).
Ta místní příslušnost soudu v Benešově se týká těch starších - písemných smluv, které lidé PODEPISOVALI před rokem 2012. Těch telefonických se to (zatím) netýká. JEdnak je nežalují a jednak v těch VOP na internetu (zatím) žádný Benešov není.
Nejde ale o to, že byste před soudem něco úspěšně nezpochybnili - problém je v tom, že velká většina žalovaných k soudu vůbec nedorazí a PRÁVĚ TÍM prohraje. Když občas někdo dorazí a vyhraje, tak obvykle nemá na advokáta (pro koho je zajímavý přivýdělek až 5000,–Kč měsíčně, tak o tom je předpokládatelné, že NEBUDE mít na advokáta) a tedy nemůže účtovat ani nějaké významné náklady řízení. Když tedy oni takto prohrají u soudu třeba i v 90% případů, tak jsou pořád vysoko v plusu. Jejich advokát Pavel Budil z Benešova navíc dělá vše proto, aby ty náklady ještě uměle navýšil - podal třeba exekuci na náklady zvlášť, po roce na jistinu zvlášť, a pak by třeba mohl ještě na úroky po dalším roce zvlášť…nebo Vám rovnou do telefonu nadiktuje pro zaplacení JINÝ účet než ten, na který máte podle rozhodnutí soudu plnit a pohledávku uplatní v exekuci jako nezaplacenou…no prostě poctivec od kosti ![]()
Ke všemu co jsem napsal mám svědectví konkrétních osob a čísla spisových značek soudů
Kdyby náhodou zase vyhrožovali provozovateli této diskuse, aby „odstranil nepravdivé údaje“
To oni dělají téměř pořád. Snad ještě neexistuje médium, kterému by nevyhrožovali.
@david Ondrejkovič Aha, dík, to jsou takoví ti týpci, co vymyslí neexistující pohledávky a ty bez rizika žalují s tím, že většina žalovaných neví, jak se bránit.
Rozumím.
Někteří to dělají tak, že vás žalují z Panenských ostrovů a když to prohrají - vymáhejte pak po nich své náklady na obranu na Panenských ostrovech!
@david Ondrejkovič Myslím, že podle zákona o ústavním soudu mohou ti, kteří byli poškozeni rozsudkem soudu poskední instance, podat ústavní stížnost do 1 roku od právní moci toho rozsudku.
Zastoupení advokátem je povinné a ústavní soud přiznává náhradu nákladů na toto zastoupení jen vyjímečně, ačkoliv sám nalezl, že nepřiznání nákladů řízení u obecných soudů vítězné straně je porušením práva na spravedlivý proces. ![]()
Řešením by bylo možná sloučit více poškozených do jedné ústavní stížnosti se společným advokátem, pak by to třeba vyšlo levněji (ale ne za cenu zmeškání lhůty).
Ale tohle je zajímavé: http://vialegis.blogspot.cz/…aven-na.html.
CHtěl bych se zeptat minulí týden mi volala firma bezreklamky.cz a nabízeli mi jejích služby s toho rozhovoru jsem pochopil že budu dostávat peníze já za jejích reklamu na mém autě a ne že budu platit já jím obratem mi poslali smsku s nějakým kodem pak jsem si přečetl jejích stránky a zjistil jsem co to je za podvodníky tak jsem kod neposlal ani jsem se nikde neregistroval poslal jsem jim email že z jejích nabídkou nesouhlasím a žadnou reklamu nechci a od te doby mi chodí od ních emaili že musím zaplatit 3390 Kč. za jejích reklamu mužete mi poradit co mám dělat??Děkuji
@roman brtka píše:Nic neplatit a e-mailem si vyžádat nahrávku hovoru.
CHtěl bych se zeptat minulí týden mi volala firma bezreklamky.cz a nabízeli mi jejích služby s toho rozhovoru jsem pochopil že budu dostávat peníze já za jejích reklamu na mém autě a ne že budu platit já jím obratem mi poslali smsku s nějakým kodem pak jsem si přečetl jejích stránky a zjistil jsem co to je za podvodníky tak jsem kod neposlal ani jsem se nikde neregistroval poslal jsem jim email že z jejích nabídkou nesouhlasím a žadnou reklamu nechci a od te doby mi chodí od ních emaili že musím zaplatit 3390 Kč. za jejích reklamu mužete mi poradit co mám dělat??Děkuji
Pokud pokud vás neupozornili, že je hovor nahráván, tak je nahrávka u soudu nepoužitelná. To, co řeknete, „může být použito proti vám“ v civilním řízení až od okamžiku, kdy víte, že jste nahráván.
Nenechte se zastrašit. Soudně to pravděpodobně vymáhat nebudou. Kdyby ano, museli by vám předtím poslat předžalobní výzvu , jinak by neměli nárok na náklady řízení.
Je možné, že tuto pochybnou pohledávku za vámi postoupí inkasní agentuře Intrum Justitia. Nemusí vás to děsit, opět se nenechte zastrašit.
Pokud jste jim sdělil adresu, tak si na ní co nejčastěji vybírat poštu. Na platební rozkaz od soudu okamžitě (lhůta 15 dnů!!!) reagovat odporem (nejlépe nechat se zastoupit advokátem, náklady řízení vám v případě vašeho úspěchu zaplatí).
V odporu odmítnout, že smlouva byla platně uzavřena a argumentovat, že jste jednal v omylu o předmětu smlouvy, který žalobce sám vyvolal.
Argumentaci najdete v tomto rozsudku
Podívejte se taky na stránky sdružení Společná obrana
Doručíte-li soudu včas (ve lhůtě 15 dnů od doručení platebního rozkazu) odpor, nařídí soud jednání. Vybírejte schránku a na jednání se dostavte. Argumenty - viz výše, jednání v omylu o předmětu smlouvy, který vyvolal žalobce (jako navrhovatel smlouvy).
Příště na všechny obchodní nabídky po telefonu při telefonátech z iniciativy volajícího odpovídat NE a jakmile řeknou, že vás nahrávají, tak zavěsit, mlčet, nebo říkat NE.
Dobrý den,
jsem jeden z podvedených. Poslal jsem dopis o vyjádření nesouhlasu doporučeně s dodejkou. Oni však dopis nepřijali, co tedy mám dělat. Jak jim doručit dopis v termínu. Moc děkuji za odpověď.
Pokud máte na dodejce potvrzeno, že dopis nepřijali, je to pro případný soud stejný důkaz, jako kdyby jej přijali. Platí fikce doručení. Nemějte strach ![]()
… pokud jste dopis zaslal na adresu uvedenou ve smlouvě nebo v obchodním rejstříku.
Pokud je na dodejce napsáno, že to adresát odmítl přijmout, je to jako by to bylo doručeno: Zásilka se dostala do jeho dispozice a odmítnutí jejího převzetí je jeho akt a projev jeho vůle, který jste neměl možnost nijak ovlivnit, a tudíž vám nemůže být přičítán k tíži. (Něco jiného by bylo, kdyby byla např. chybná adresa).
Odmítáním přijímat poštu do vlastních rukou mohou dosáhnout nejvýše zdržení doručení o 10 dnů (tuším), kdy je dopis do vlastních rukou doručen fikcí. Dostalo se to do jejich dispozice a je jejich problém, že dopis odmítli přijmout.
Ale nejsem si zcela jist ani tím zdržením: Odmítnutí je něco jiného, m než nezastižení adresáta a uložení zásilky + avizo. Odmítnutí znamená, že adresát komiúnikoval s doručovatelem, měl možnost se s obsahem zásilky seznámit a o vlastní újmě to neudělal. Písemnost se myslím považuje za doručenou dnem, kdy se dostala do dispozice adresáta, v tomto případě myslím dnem odmítnutí převzetí, ale zkusím ještě pohledat a dát vědět.
Zatím jsem našel toto: http://www.nsoud.cz/…7AC3002C115E?…tnutí, zásilky
Takže už je mi to jasnější: http://www.epravo.cz/…u-88042.html
Judikatura i právní teorie se ustálila v právním názoru, že účinnost adresných jednostranných hmotněprávních úkonů v režimu občanského zákoníku předpokládá, že projev vůle je doručen adresátovi, tj. že se dostane do sféry jeho dispozice (ust. § 45 odst. 1 občanského zákoníku).
Ve vašem případě měl adresát objektivně možnost seznámit se s vámi zaslanou písemností v okamžiku, kdy její převzetí odmítl. - a ten okamžik by měl být případným soudem také považován za okamžik doručení vašeho dopisu.
Takže žádné uložení, důsledky jsou stejné, jako kdyby ji převzal, nepřečetl a spálil. To, že to odmítl převzít je jeho rozhodnutí a jen on sám ponese právní důsledky svého rozhodnutí.
Závěr: Váš dopis s dodejkou se považuje za doručený dnem, kdy jej adresát odmítl převzít. Dodejku si pečlivě uschovejte, je to doklad o dni, kdy měl de iure adresát objektivní možnost se s projevem vaší vůle seznámit.
Ty telefonické smlouvy zatím k soudu nedávají. A podle mně ani nebudou. Neunesli by důkazní břemeno.