Bezstresová výchova

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5185
5.5.15 20:59

@Knihomyš Jo to máš naprostou pravdu. Ségra má doma malého ďáblíka (pět let) a už teď jí nezávidím jeho pubertu. Ale i tak období vzdoru zvládla bez fyzického trestu. Ale s naprostou pokorou se jí klaním a nezávidím co jí čeká. Malý je kopie tatínka a naprostá svéhlava. Ale zase my jsme obě dvě klidné hlavy a myslím, že to je velké plus na to aby to zvládla bez nějakého „trestání“ které stejně nikam nevede. Násilí vždycky plodilo jenom násilí takže já jsem hooodně proti němu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
5.5.15 21:01
@Eliskaxox píše:
@tiffany Toho mam nechat hrat si s kabelem vedoucim do elektriky? S kosem? Co bude priste nuz? Sirky? Bohuzel zkousela jsem to nekolikrat po dobrem, ale neslo to a ja ho nenecham se zmrzacit ci zabit. Na to ho moc miluju. Jsou proste veci kde ho radeji placnu prez rucicku, zvlast pokud to ohrozuje jeho zdravi. U tech ostatnich muzu do nekonecna zkouset po dobrem opakovat ne.

8o
Ty stale nechapes, ze jakozto dospela osoba musis zabranit tomu, aby se tve dite nezranilo nozem, nuzkami a elektrikou, ale ne tim, ze nechas nuz na stole a dite budes mrskat, aby na to nesahlo.
Predstav si to u sebe. Rekne ti muz nelez do te lednicky, ty tam vlezes a on ti jednu placne, vlezes tam 20 x a vzdy ti placne. Co udelas po 21.? Nevlezes do lednicky, protoze by ti manzel jednu uvalil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
5.5.15 21:14
@Knihomyš píše:
@oliveh Záleží na povaze dítěte, věřím, že u některých šídel uhlídat vše nejde. A vím moc dobře, že moje máma (2 výrazně mladší bratři, 1 syn) byla pevně přesvědčená, že řeči o pubertě jsou trapné výmluvy matek, co nezvládají výchovu. A pak jsem přišla já :oops:
:lol: :mrgreen: mam starsiho bratra, u ktereho puberta neprobehla a pak jsem taky prisla ja :mrgreen: a dodnes a to je mi 34 se nasim omlouvam, bo to musel byt ocistec :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
5.5.15 22:20

Holky a kdy jste poznaly, ze vysvetlovani pada na urodnou pudu? Myslim konkretni vysvetleni situace a dusledku a vas pocit, ze to dite pobralo? Dcera ma 21m a nemam ten pocit, pri pokusu bud nevnima, nebo odchazi :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
5.5.15 22:20
@Weru píše:
8o
Ty stale nechapes, ze jakozto dospela osoba musis zabranit tomu, aby se tve dite nezranilo nozem, nuzkami a elektrikou, ale ne tim, ze nechas nuz na stole a dite budes mrskat, aby na to nesahlo.
Predstav si to u sebe. Rekne ti muz nelez do te lednicky, ty tam vlezes a on ti jednu placne, vlezes tam 20 x a vzdy ti placne. Co udelas po 21.? Nevlezes do lednicky, protoze by ti manzel jednu uvalil.

A to je nejspíš ten problém… že vy si představujete, že plesknout děcko je stejný, jako když vás pleskne manžel. Takový srovnání je ovšem naprosto mimo, stejně jako ta hysterie kolem pár plácnutí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
5.5.15 22:28
@Berousik píše:
Holky a kdy jste poznaly, ze vysvetlovani pada na urodnou pudu? Myslim konkretni vysvetleni situace a dusledku a vas pocit, ze to dite pobralo? Dcera ma 21m a nemam ten pocit, pri pokusu bud nevnima, nebo odchazi :roll:

:mrgreen: :mrgreen: tak to si pockam na odpoved :mrgreen: no tak to me dostalo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
5.5.15 22:42
@Eliskaxox píše: :mrgreen: :mrgreen: tak to si pockam na odpoved :mrgreen: no tak to me dostalo :mrgreen:

Ja myslela, ze tu nejsi ;) jinak nechapu, co te dostalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
5.5.15 22:56

@Berousik znas to zenska zvedava nedalo mi to :D jen jsem tu par stranek zpet psala o tom jak je dnesni styl vychovy krasny a jak se tu pak zakladaji temata s nazvy jak 20m deti neposlouchaji a co ted :) no tak trochu mi tvuj prispevek neco pripomel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
5.5.15 23:22
@Berousik píše:
Holky a kdy jste poznaly, ze vysvetlovani pada na urodnou pudu? Myslim konkretni vysvetleni situace a dusledku a vas pocit, ze to dite pobralo? Dcera ma 21m a nemam ten pocit, pri pokusu bud nevnima, nebo odchazi :roll:

Tak kolem třetího roku :lol: Možná už kolem 2,5 trošku něco, abych nebyla negativní.
Do té doby jsem nás obě uklidňovala svým monologem, zatímco jsem mladé prováděla nepříjemné věci :) Ono když něco říkáš pevným vyrovnaným hlasem, tak to zpravidla dítě nebo zvíře uklidní (a možná i odvede pozornost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
5.5.15 23:30

Diskuzi jsem četla. Bezstresovou výchovu neznám, ale zhruba vím, co pod tím představit. Dle mého názoru dítě potřebuje nějaké pevné mantinely, mezi kterými se může pohybovat. Pokud mantinely nemá, tak je samo frustrováno. Neví, co si může dovolit a co už ne. Pak najednou přijde do školky/školy, kde se po něm něco chce a je problém. Dítě zmatené, protože tohle mu do teď u rodičů procházelo, ale u učitelky najednou ne. Takže jsem pro stanovit určitě hranice a přes ty vlak nejede. Pak není důvod, aby bylo dítě stresováno.
K plácání 8 měsíčního mimina snad ani netřeba něco doplňovat. To je pro mě osobně noční můra na výchovu :nevim: Dceři je 16 měsíců, takže si toto období pamatuji a nesouhlasím, že by mohla chápat důsledek plácnutí. Chápala pouze strach z toho, co nastane, když sáhne na kabel/odpaďák. Já jsem ji plácla asi 1-2×, zcela bez efektu, ujely mi nervy :oops: Nejsem zastánce fyzických trestů, sama jsem je nezažila a vyrostl ze mě slušný člověk. Byt jsme přizpůsobili malému batoleti, takže zde nejsou kytky/kabely/odpaďáky v dosahu, jde to. Jen se musí chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
5.5.15 23:38

@Eliskaxox Dítě ve 20 měsících má ale zcela nárok na to ‚neposlouchat‘ :nevim: Není to snad robot. Mám dítě trošku mladší a také by někdo řekl, jak neposlouchá. Mnozí s naším stylem výchovy nesouhlasí a dceru už by plácali. Nevidím ale důvod. My si zcela vystačíme s důrazným ne, případně se snažím vysvětlovat. Zatím bez efektu, začne se hned vztekat. Dceři se třeba hrozně líbí naše telefony, svítí to, zajímavá věcička. Občas se stane, že ho dobře neschovám, takže ho dcera lapí. Ví, že na něj sahat nesmí, sama mi ho dobrovolně odevzdá :mrgreen: Ale někdy se stane, že mi ho dát nechce. Tak jí ho prostě seberu, už to je pro ni dost velký trest, nepotřebuji ji ještě za to plácat. Já raději vše odstraním z dosahu, mám pak klid, než za dítětem pořád běhat a to nesmíš, tam nechoď, na to nesahej :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
6.5.15 00:24
@WontTell píše:
A to je nejspíš ten problém… že vy si představujete, že plesknout děcko je stejný, jako když vás pleskne manžel. Takový srovnání je ovšem naprosto mimo, stejně jako ta hysterie kolem pár plácnutí…

Jo. Ach jo. To mi pripomnelo jednu vse vystihujici a smutnou hlasku.

Když muž uhodí ženu, je to domácí násilí. Když rodiče uhodí dítě, je to výchova.

To by jeden zaplakal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
6.5.15 00:26

Rodiče nemají bít děti. Je to středověk

Předpotopní názor, že bití dětí je zcela v pořádku, má v Česku masové zastání. V zemi, kde se téměř na ničem neshodneme, čtyři pětiny lidí schvalují fyzické tresty dětí a také je bohužel uskutečňují.

Je absurdní si myslet, že bitím je možné někoho k něčemu vychovat. K pohlavku, plácnutí přes zadek, nebo dokonce facce vedou rodiče nejčastěji frustrace, vztek, bezradnost či pohodlnost. Ušlechtilé řeči o výchově jsou pak jenom alibi, jak překonat nepříjemný pocit.

Bití je téměř vždy ponižující a jenom narušuje důvěru dítěte k rodiči, kterého nejvíc na světě miluje a se kterým se má cítit bezpečně. Nikdy to neděláme pro dítě, ale jen pro sebe…

http://www.reflex.cz/…redovek.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
6.5.15 07:25
@Eliskaxox píše:
@Berousik znas to zenska zvedava nedalo mi to :D jen jsem tu par stranek zpet psala o tom jak je dnesni styl vychovy krasny a jak se tu pak zakladaji temata s nazvy jak 20m deti neposlouchaji a co ted :) no tak trochu mi tvuj prispevek neco pripomel.

Hm ale moje dcera celkem posloucha ;) to jsi to zase jenom nepochopila, vseobecne mas koukam problem s pochopenim psaneho slova :think: muj dotaz znel, od kdy deti rozumi vysvetlovani, tzn. celym vetam a pochopi smysl, co mu chce maminka rict. O neposlusnosti nepadlo jedine slovo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
6.5.15 07:29
@Knihomyš píše:
Tak kolem třetího roku :lol: Možná už kolem 2,5 trošku něco, abych nebyla negativní.
Do té doby jsem nás obě uklidňovala svým monologem, zatímco jsem mladé prováděla nepříjemné věci :) Ono když něco říkáš pevným vyrovnaným hlasem, tak to zpravidla dítě nebo zvíře uklidní (a možná i odvede pozornost).

Hm tak to si jeste pockam :roll: :mrgreen: ne vis, treba cisteni zubu…ona to nesnasi, breci…ale stejne ji je vycistim, bo lepsi rvat u cisteni, nez u doktora kdyz bude mit kaz…tolik bych ji to chtela vysvetlit proc to delam, ze by to brala lip, ale to je zatim naprosto nemozne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí