Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tiffany Toho mam nechat hrat si s kabelem vedoucim do elektriky? S kosem? Co bude priste nuz? Sirky? Bohuzel zkousela jsem to nekolikrat po dobrem, ale neslo to a ja ho nenecham se zmrzacit ci zabit. Na to ho moc miluju. Jsou proste veci kde ho radeji placnu prez rucicku, zvlast pokud to ohrozuje jeho zdravi. U tech ostatnich muzu do nekonecna zkouset po dobrem opakovat ne.
@Eliskaxox a co spis ty veci odstranit tak, aby se k nim nedostal dokud nedostane rozum? Kos do skrine pod umyvadlo nebo jinam, dite susit jinde nez na pracce, nebo vzdy kabel vyndat a dat tam detskou zaslepovacku a na te ho v klidu ucit, ze i tak se do elektriky nesaha - a bez biti? Je to jenom o tom chtit. Ja jsem taky dlouho delala v obyvaku kazde rano a vecer manevry, aby se nedostala na nebezpecna mista. Ted uz ma pristup vsude a ani to nebolelo ![]()
@Eliskaxox jako sorry, ale 8m nebo 11m je fakt drobek na fyzický tresty, to absolutně nepřijatelný. Navíc takový dítě ani pořádně nechodí, takže pokud jsou v jeho dosahu nebezpečný předměty, tak je to zásadní chyba rodičů.
@Hanney píše:
@Eliskaxox jako sorry, ale 8m nebo 11m je fakt drobek na fyzický tresty, to absolutně nepřijatelný. Navíc takový dítě ani pořádně nechodí, takže pokud jsou v jeho dosahu nebezpečný předměty, tak je to zásadní chyba rodičů.
No presne
@tiffany @Hanney @Berousik No ted me doslo ze jste necetli celou diskuzi, bydlime prechodne u tchanovcu nez dostavime barak, mame 4+1 nacpany do dvou mistnosti. Zabezpecuji veci jak to jde, jsou ale bohuzel polozky u kterych to nejde. No nic ja z teto diskuze vystupuji, protoze nikam nevede. Ja mam svoji pravdu a teorii vychovi a vy svoji. Ted uz se tady pouze muzeme chytat za slovicka. Pekny vecer holky
@Eliskaxox no, zdaleka nejsi jedina kdo ma stisnene podminky, ale kdyz to nejde
chapu, ze lisknout je jednodussi, nez neco menit. Taky pekny vecer ![]()
Jo a celou diskusi jsem cetla, jen mi neprijde prechodne bydliste ve dvou mistnostech jako duvod nebyt schopna vytvorit bezpecny domov pro dite. Mi nerikej, ze ten odpadak napr. musi byt tam, kde je. To rikej veverkam ![]()
@Eliskaxox píše:
@tiffany @Hanney @Berousik No ted me doslo ze jste necetli celou diskuzi, bydlime prechodne u tchanovcu nez dostavime barak, mame 4+1 nacpany do dvou mistnosti. Zabezpecuji veci jak to jde, jsou ale bohuzel polozky u kterych to nejde. No nic ja z teto diskuze vystupuji, protoze nikam nevede. Ja mam svoji pravdu a teorii vychovi a vy svoji. Ted uz se tady pouze muzeme chytat za slovicka. Pekny vecer holky
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nenche, hledá důvody. My bydleli v dvougarsonce a taky to šlo. ![]()
@Eliskaxox píše:
No jo, ale to není problém toho miminka. To je váš problém.
@radúna píše:
No jo, ale to není problém toho miminka. To je váš problém.
To s tim prechodnym bydlenim byla odpoved na mou otazku, proc nemuze v dobe suseni ditete na pracce vyndat kabel a dat misto nej zaslepku a proc nemuze mit jinde odpadak. To jsou ty polozky u kterych to z duvodu stisnenych podminek nejde a za ktere to miminko placa. Takze asi tak. Vyndat kabel ze zdi je ve dvou pokojich fakt problem
@Hanney píše: … plácnout 8m mimino přes ruku, že sahá na kabel? Po třetím varování?
Chápeš, že to je týrání, to nemá s výchovou nic společnýho.
„Chápeš, že tenhle žlutej kruh je modrej čtverec a nemá s geometrií nic společnýho?“ - Ne, nechápu.
@tiffany píše: že by ze strachu z agrese ze strany nejbližšího člověka? Ale proč mu máma ubližuje netuší, když šahá jen na nějakou věc…
JAsně, takže na pochopení, že na elektriku se nesahá je moc malej, ale na metafyzickou rozpolcenost z toho, že mu máma ubližuje když šahá na nějakou věc je starej dost …
@tiffany píše:
Už chápeš, nebo ti ještě nebylo 8m?
A Tobě? Že tak přesně víš, jak vnímá kojenec plácnutí? Já teda neznám nikoho, kdo by měl v dospělosti traumata z toho, že občas dostal po ruce nebo na zadek.
Mám doma jednoho patnactiletého a jednoho čtyřletého. V životě jsem ani jednoho fyzicky neuhodila a ani nemám v plánu to někdy udělat. A oba dva chápou co znamená slovíčko „NE“. Několikrát jsem říkala, ukazovala potom zvýšila hlas a byli v pozoru. U nás doma se nekřičí takže když už jsem zavelela oba věděli, že je něco špatně a dávali si pozor. A hlavně v tom nejmenším průzkumnickém věku jsem dávala vše nebezpečné z dosahu. Opravdu nejde uhlídat vše a fyzicky trestat malého průzkumníka
? A myslím, že mám odezvu výchovy u staršího a je naprosto „good“
. A nejde ani tak o to jak mi ho chválí ostatní ale o to co mi on sám říká.
@WontTell Hele, já chápu, že v nějaké extrémní situaci plácnutí může „ujet“ každému a chápu, že se k němu někdo uchýlí, když nic jiného nefunguje (otázka je, kolik jiných věcí je dotyčný ochotný zkoušet a jak dlouho).
Ale plácání v útlém věku podle mě nese jedno riziko - zruší se tím nějaká „regulace“, řekla bych tabu, ale přijde mi to silný výraz. A pokud to tak krásně zabralo jednou (flákla jsem ho a víckrát to neudělal!), je lákavější to zkusit znovu a znovu, protože je to přece jen lehčí než vysvětlovat, přesvědčovat, řešit v sobě, jestli dítěti povolit nebo ne atd. A mít dítě (natož víc dětí) na krku 24/7 několik let je únavné a člověk hledá nejsnazší cestu (jsem ráda, že u nás bití trapně selhalo, při šanci na kýžený efekt bych možná neodolala). A to nepovažuji za šťastné. Dokonce je asi lehčí i přitlačit, protože dítě povyrostlo…
Máš pravdu, že„Navíc to řezání jako žito většinou není jediný „problém ve výchově“ ze strany rodičů…“ - ale to řezání je celkem výrazný příznak nešťastné výchovy. Moc nevěřím tomu, že by někdo dítě v dnešní době vychovával „jak druhý Komenský“ a pouze ho občas seřezal. To nedává moc smysl.
@oliveh Záleží na povaze dítěte, věřím, že u některých šídel uhlídat vše nejde. A vím moc dobře, že moje máma (2 výrazně mladší bratři, 1 syn) byla pevně přesvědčená, že řeči o pubertě jsou trapné výmluvy matek, co nezvládají výchovu. A pak jsem přišla já ![]()