Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kacz píše:
@nostress spíš jsi chtěla napsat „nevychovaly“, ne?
Nebo tak
Někteří rodiče tuto „metodu“ prý „vypilují“ do takových extrémů, že dítě má třeba do šesti let plíny, nebo dudel a oni čekají, až k tomu samo dospěje
.
@omites Já zase sjíždím videa Supernanny. Důsledná výchova pevnou rukou s pravidly bude fungovat vždy.
@kacz píše:
@omites Já zase sjíždím videa Supernanny. Důsledná výchova pevnou rukou s pravidly bude fungovat vždy.
stanovení hranic, důslednost a jednostnost ve výchově. A z dítěte je téměř andílek.
Což neznamená, že na něj jen řveme. Prostě si stojím za svým.
Ono vlastně už mi tolik nebouchají nervy, jak ve volné výchově, kdy jsem to neustála. Najednou je to celé nějaké lepší.
@Anro Jo jo synovi je 11 mesicu a tohle praktikujeme u odpadkoveho kose a elektriky. Nevim proc ho tyhle dve veci tak fascinuji
u jinych staci 2× az 3× rict ne a treba sundat rucicku a je to v pohode, ale tyhle dve veci mu nedaji spat.
@Eliskaxox Ty děti jsou tajemné, co? Fascinují je věci, do kterých by to člověk ani neřekl ![]()
@omites ale hlavně si člověk s dítětem společné chvíle užije, protože dítě povětšinou spolupracuje a když ne, tak víme, jak to vyřešit a že to za chvilku přejde. Což je fajn. Všechny tyto bezstresové nevýchovy nakonec stresují rodiče, kteří musí „vydržet“, až nějaké období „přejde“ - přitom je to taková škoda, dítě je malinké jenom jednou!
@Anro Tak ja u toho kabelu od elektriky to i chapu. Od mala miluje kabely a hadice.Ale stejne vi ze dostane, saha na nej a uz se na me smeje. Pak dostane prez ruku nebo na zadecek a necha to byt. Proste to musi zkusit
@kacz máš pravdu. Výlety, vypravování do školky,… tyhle věci jsou jednodušší. Ono došlo u na tu domluvu a popis jeho pocitů. Nakonec jo. Ale až poté, co jsme stanovili hranice a přes ty vlak nejede. To byl zásadní obrat.
@Eliskaxox Jj,stejně i dcera, zajímaly ji kabely.Ale jenom to, koš, nebo věci na poličkách vůbec. Nemusela jsem schovávat nic z jejího dosahu. Navíc to s tím kabelem už neudělala, po tom, co dostala po ruce
Uvidíme, jak to bude se synem, tomu je teď 7 měsíců ![]()
@Eliskaxox píše:
@Emet Nebude znam matky co se nechaji od deti bit, hlava nehlava a s usmevem na rtech je prosi at to nedelaji.
Tohle je strašně smutné. Dítě zkouší hranice, přirozeně jejich věku. A už neví, co by horšího udělalo, protože ať udělá cokoliv špatného, hranice je pořád v nedohlednu. A takové dítě je potom jak od rodičů (poté, co ještě trochu povyroste a stane se regulérně nezvladatelné), tak od okolí zaškatulkováno jako rozjívený, agresivní spratek. A je to začarovaný kruh.
@Anro Tak ono u kabelu pod proudem a plného odpaďáku je reakce matky taková spolehlivě živá
Jeden má jistotu, že zaujme.
@Anro píše:
@Eliskaxox Přesně,takhle dostala přes ruku moje dcera v 8 měsících, když si hrála s kablem od televize. Dvakrát jsem řekla, že nesmí, a když to udělala potřetí a ještě se mi smála do ksichtu, dostala
Ty flaknes osmimesicni mimino, protoze se ti smeje do ksichtu?
Dvakrat mu reknes, ze neco nesmi a ono to nepochopi. V osmi mesicich. Tak dostane. ![]()
Promin, ale to je hrozne. Osm mesicu! Kdyby osmnact nebo dvacet osm ![]()
@Eliskaxox Přesně,takhle dostala přes ruku moje dcera v 8 měsících, když si hrála s kablem od televize. Dvakrát jsem řekla, že nesmí, a když to udělala potřetí a ještě se mi smála do ksichtu, dostala