Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anro Tak znovu. Kdyz si osmimesicni holcicka hraje s cimkoliv, ty reknes NE a ona se zacne smat a hrat si jeste vic, tak je evidentni, ze to vubec nepochopila.
A proc to uz nedela - protoze za to prilitla rana? Reflex, o kterem pise @Knihomyš? Ale to vubec neznamena, ze chape zakaz a chape duvod biti.
A mne je to jedno, at si svoje deti ostatni tlucou jak chteji a treba tomu rikaji vychova. Ale je to tvoje detatko a fakt jeste docela malicke, to by se melo jeste hodne mazlit a chranit - pokud mozno laskyplnr ![]()
@Anro No a když si zvykne, tak budeš muset zvyšovat dávky. Vždycky se najde něco tak lákavého, že to překoná strach z trestu.
Pro ty děcka je to hra - ono něco udělá, maminka se začne zajímavě tvářit a mluvit, tak proč v tom nepokračovat (až do fláknutí tedy).
Krom toho je otázka, s čím přesně si tu ránu spojí, pokud nepřijde hned po zahájení nežádoucí činnosti.
Jsem zvedava, co budete delat, az zacnou fakt vzdorovat. Ono se to totiz stupnuje a prijde obdobi, kdy fakt zkousi, kam az muzou a to uz cilene. To je budete rezat, kdyz uz ted placate miminka? Zvlast za neco, co nechapou, jen objevuji svet…tohle fakt nepochopim a prijde mi to zbytecny, ale jsou to vase deti. Jen budou mit trochu zvracenej model, kdyz jejich maminka nejde pro ranu daleko. Jak asi budou reagovat oni ![]()
@majdula1 Mně to tak úplně jedno není, protože mám pocit, že největší spratci rostou z děcek řezaných jak žito. Oni to prostě přijmou jako součást života (za něco prostě na tu p* dostanou), zjistí, že se to dá přežít, další důvody „proč tak ano/ne“ nehledají a jsou prakticky nezvladatelní.
Myslim ze se tu ze dvou placnuti prez ruku udelalo tyrani deti. No ja i sourozenci jsme vychovavani pevnejsi rukou a ani jeden z nas nebere drogy, nejsme alkoholici a nikdy jsme ve skole nemeli extremni problemy. Ja mam maturitu na gymnaziu, bratr na stredni odborne skole, sestra maturuje letos a nejmladsi bratr se na stredni chysta. Svoji matku vsichni milujeme, nikdy jsem nezazila ze by mladsi sourozenci delali sceny v obchode, nebo restauraci. Nejsem pro biti ditete hlava nehlava za kazdou cenu, verim ze mnohdy jde to dite treba zabavit, nebo udelat kompromis. Ale rozhodne jsem zastancem toho, ze muj 11m syn moc dobre vi, ze neco nesmi a ze se na nej zlobim. Uvidime treba za par mesicu nebudu muset zakladat diskuze typu Muj 20ti mesicni je nezvladatelny, Muj 20ti mesicni neuznava autority, Muj 20ti mesicni ma zachvaty vzteku co ted. Takze pokud dve placnuti za tyden kdyz saha v koupelne mokry na elektriku, ukazou memu diteti hranice a ja za par mesicu nebudu muset resit nezvladatelneho caparta, tak jsem vsema 10ti pro.
@Eliskaxox 20 měsíců je v pohodě, počkej na tříletou pubertu ![]()
A tvoje dítě už na elektriku ukázněně nesahá?
Mně furt uniká, proč musí dostat to dítě ránu, když se to dá vyřešit oddělením dítěte od nežádoucího objektu a přísným hlasem v podstatě se stejným efektem. U nás teda plácání efekt nemělo, ale je fakt, že jsem typ „když maminka zařve, uklízejí i děti u sousedů“. Já týrám dítě psychicky.
Pokud jsem dítě plácla, tak to byl důsledek toho, že mi ujely nervy a přínos jsem v tom nikdy neshledala.
@Eliskaxox Jinak, pokud je normální plácat batole, tak co se dělá u školkového dítěte, školáka, puberťáka? - pokud to bereš jako konzistentní styl výchovy, tak později s plácnutím přes ruku nevystačíš.
A věř, že za kecy, které má naše mladá (necelé 4 r), by klidně pár inkasovat mohla - akorát jsem přesvědčená, že by to bylo zcela k prdu.
@Eliskaxox ja osobne jsem reagovala na jinou uzivatelku s osmimesicnim batoletem a priznavam, vyprovokovalo me prohlaseni typu Smeje se mi ksichtu. ![]()
Taky nejakou uctu k tomu decku, prosim… jak pak muzete ocekavat, ze ji bude mit ono k vam
Ty deti jsou fakt zrcadlo.
@Knihomyš Bohuzel tu elektriku fakt nevyresim. Bydlime prechodne u tchyne nez dostavime, takze obcas bojove podminky
Musim rict ze to vzdy zkusi, reknu ne a sundam mu rucicku, tak to jde zkusit znova a tak to cele zopakuji a mirne ho placnu- ono je to spis ted uz jen naznaceni, tak pochopi ze jsem si to nerozmyslela a necha to byt. U odpadkoveho kose uz jsme na te urovni ze reknu ne a zacne se vztekat a odleze jinam. Ale jeste pred 3 dny jsme hrali hru kdo to vzda prvni
to me utvrzuje v tom ze me opravdu zkousi, kde je hranice. Zkousi kam az muze zajit a je si toho moc dobre vedom.
@Knihomyš píše:
@Eliskaxox 20 měsíců je v pohodě, počkej na tříletou pubertu
A tvoje dítě už na elektriku ukázněně nesahá?
Mně furt uniká, proč musí dostat to dítě ránu, když se to dá vyřešit oddělením dítěte od nežádoucího objektu a přísným hlasem v podstatě se stejným efektem. U nás teda plácání efekt nemělo, ale je fakt, žejsem typ „když maminka zařve, uklízejí i děti u sousedů“. Já týrám dítě psychicky.
Pokud jsem dítě plácla, tak to byl důsledek toho, že mi ujely nervy a přínos jsem v tom nikdy neshledala.
@Knihomyš Jinak jeste doplnim ze bit pubertaka, je uplna hovadina. S pubertakem se clovek musi domluvit, ja jsem v obdobi od cca 10ti let do 19 nez jsem se odstehovala dostala jen jednou a to kdyz nas mamka nacapala kourit a ja ji do oci tvrdila ze nekourim. Tak mi v 16ti prilitla facka. Mamka rikala ze to nebylo ani tim ze jsem kourila ale ze jsem ji do oci lhala a delala z ni vola. Naprosto s ni souhlasim taky bych si jednu dala, nesnasim to. Jinak co vim mladsi sourozenci snad od 8 let nedostali ani jedno placnuti. Zaklad vychovy meli a pubertu mela mamka nacvicenou od nas starsich, takze vedela ze nejaky zakazy a tresty jsou na nic. Nejlepsi na pubertaka je kompromis, samozrejme pokud je tam zaklad vychovy z detstvi.
Souhlasím, s puberťákem je třeba mluvit a obrnit se obrovskou trpělivostí.
Názory na výchovu jsou velmi různé. Tady jsou ovšem jenom příspěvky od maminek. Kdoví, jaké názory by sem napsali otcové. Celkově mám pocit, že výchova dětí leží převážně na bedrech žen. Jenomže dítě má převážně oba rodiče. Pak vyzní komicky výtka tatínka, když dítě něco provede :„To je ta TVOJE výchova!“ ![]()
@Svistice píše:
Díky za osvětu. Takováto bezstresová výchova je podle mě trochu nesmysl, protože každý zákaz je v podstatě pro dítě (zvlášť např. to v batolecím věku) v podstatě frustrující. A pokud nebudu zakazovat = dítě v podstatě frustrovat, protože mu nedovolím dělat si, co si zamane, tak pak nevychovávám.
Navíc určitá míra frustrace je podle mě „zdravá“, respektivě je potřeba se naučit, že ne všechno v životě funguje, tak jak chci já. Jinak pak podle mě člověk v reálném životě docela tvrdě narazí.
frustrace se rovná výchova? ![]()
@tiffany Ne, ale nácvik schopnosti zvládat stres je součástí výchovy.