Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sona9 píše:
Všem děkuji za názor, sama jsem právě ještě v rozpacích. Co se týče plynulosti, mám anglický gympl a VŠ se zaměřením Anglický jazyk v odborné praxi, ale rodilý mluvčí nejsem a nebudu tvrdit, že občas neudělám nějakou tu chybu. Myslela jsem, že bych tím do budoucna prckovi pomohla, že by měl naproti oostatním dětem výhodu
Dle mého máš jen potřebu aplikovat naučené na dítěti. Pokud jste oba češi a žijete tady, tak je to spíš kontraproduktivní. Angličtinu ještě bohatě dokážeš uplatnit v pozdějších letech, zatím se snaž své dítě naučit pořádně česky ![]()
@jakuve píše:
Jednou jsem potkala u mudry maminu s dvemi detmi, cca 7 a 2 roky. Starsi musel mluvit jen anglicky a mladsi mohl zvatlat i cesky i anglicky. Starsi po neustalem peskovani, ze ma mluvit jen anglicky, radeji prestal mluvit a smutne koukal na brasku, ktery mohl mame odpovidat jak chtel.Ta zenska byla urcite ceska, mluvila anglicky hezky…ALE nebyla rodila mluvci a bylo to znat. Deti a obzvlast starsiho mi bylo moc lito![]()
Některý ženský jsou prostě ambiciozní kozy. ![]()
@anikova jsem si vědoma toho, že by to bylo těžké i toho, že bych musela češtinu vypustit, rozhodně bych to brala vážně a ne tak že chvíli česky a chvíli anglicky..pokud se rozhodneme pro tento způsob výchovy, budeme to oba jak já tak i přítel brát vážně a ne jen jako malichernost ![]()
Smysl to dává pouze pokud by byl jeden z vás rodilý mluvčí nebo alespoň někdo z rodiny, kdo bude s dítětem v denním kontaktu mluvit v angličtině.
Aby se dalo skutečně mluvit o bilingvní výchově, museli byste na dítě mluvit v cizím jazyce alespoň z 1/3 jeho dne a to v rámci běžných aktivit a pak to udržet po zbytek jeho dětství.
@Lolllo píše:
Některý ženský jsou prostě ambiciozní kozy.
Presne ![]()
@jakuve to jsou docela chudaci fakt ![]()
I kdyz obcas taky koukam ve skolce, ze dost rodicu (cechu ) se snazi mluvit na dite anglicky. Nevim, me osobne to prijde ujety. Vidim to u syna. On vi, ze muj rodny jazyk je cestina. A i kdyz mam anglictinu na urovni rodileho mluvciho, tak na me nemluvi jinak nez cesky. A to ma s cestinou celkem potiz. Ale proste mu nejde pres pusu mluvit na me anglicky
@berry4 necítím potřebu si na někom zkoušet voji znalsot angličtiny. Ba naopak jsem si plně vědoma toho, že to v závěru bude nejtěžší zkouška pro mě. Jak jsem již zmínila, ještě jsme se nerozhodli a proto jsem také založila toto téma, aby mi mohl poradit někdo zkušený ![]()
Jak uz tady bylo zmineno, tento model funguje na principu kazdy rodic ma svuj jazyk. Pokud zijete v CR a anglictinu jsi jen studovala, je to podle me chyba. Diteti to neprinese to, co si od toho slibujes, akorat to bude mit v hlave hodne pomotane a muze mu to dost podstatne zpomalit vyvoj reci.
Ja bych volila cestu vyuky anglictiny od skolky, az se nauci poradne mluvit a bude chapat rozdil mezi 2 jazyky. Ty ji pak hravou formou muzes hodne naucit, treba s ni i trochu mluvit a vytvorit ji ten naskok, ktery jsi zminovala.
@sona9 jenže ale to byste museli potom udržet po zbytek jeho dětství - třeba minimálně dalších 5-6 let a mluvit nejen spisovnou angličtinou, ale používat i slang, který se běžně využívá při mluvě s miminkem/dětmi v češtině a který dětem pomáhá v začátcích pojmenovávat nové předměty - pokud nejsi rodilá mluvčí, nebudeš umět v angličtině používat výrazy jako „papat“, „hají“, „hačí“ apod. o které dítě svým přístupem k dvojjazyčné výchově ochudíš
@sona9 Lidi neblbněte. Kdybyste žili v cizině, kdyby partner byl cizinec, tak jasně. Ale takhle? To si jako fakt myslíš, že by ses uhlídala NIKDY na něj nemluvit česky? (Jinak to nemá smysl.) A nevadilo by Ti, že pochytí Tvůj jistě ne dokonalej přízvuk? (Kdybys žila deset let v cizině, tak možná budeš umět anglicky, ale nějaký český školy, to se naučíš pajazyk a ne angličtinu.) Uděláš dítěti v hlavě guláš… no ale hlavně aby mělo výhodu.
EDIT: No jsem zvědavá, jestli se tu najde nějaká Češka, co svoji školní jazykovou výbavu vštěpovala dítěti od mimina - pevně doufám, že ne ![]()
Příspěvek upraven 25.01.14 v 21:31
@sona9 mluv na nej cesky a az zacne vnimat prokladej treba anglicky jednoduche slova a pokud tak skolku s anglickou vychovou.Das mu jiste dobry zaklad do ZS, ale nemuzes doufat, ze bude jako anglan plynule mluvit. nezijes tam, nema podmety. Nicneme, ja byt v teto situaci necham to ciste na cestine.at si ditko vybere co za jazyk se chce ucit ![]()
@Slečna Ferka A dko říkal, že jsem v cizině nebyla? Většina učitelů, kteří na VŠ kterou jsem absolvovala učí, jsou právě rodilý mluvčí s kterými jsem stále v kontaktu. Netvrdím, že se můj přízvuk vyrovná rodilákovi, ale nemyslím si, že by české školství nedokázalo studenty naučit správnou angličtinu! To prosím neber jak útok, ale do té školy jsem chodila 3 roky a za kvalitou si stojím ![]()
Ja si nedovedu predstavit, ze sedim s ditetem na pisku a komentuju babovicky a podobne anglicky ![]()
Spousta dětí dnes má problém rozmluvit se česky. Chápu, že každá maminka si myslí, že zrovna to její dítě bude malý génius, který bude mluvit několika cizími jazyky už ve školce, ale realita je někdy jiná. Neumím si představit, jak se mazlím se svým miminkem a mluvím na něj anglicky, abych ho chudáčka od malička učila. Ještě se ani nenarodil a už má výchovně vzdělávací program.
@sona9 a co spíš dítě směřovat do nějakých kroužků, které vedou rodilí mluvčí? dneska je takových možností, aby se dítě setkávalo s jazykem. Pokud nebydlíte v úplném zapadákově, jsou anglické jesličky, školky… ![]()