Bilingvinní výchova od miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5883
25.1.14 21:51

Mám jednu kamarádku, která na všechny tři děti mluví jen cizím jazykem, na okolí česky. Děti jsou pomalejší, jedno neurotické, těžko soudit, jestli je to cizím jazykem, spíš ne. Kamarádka pracovala několik let jako au-pair, takže dětský slang ovládá. Stejně jí ale chybí vlastní jazyková historie z dětství, kterou by dětem předala. Říkadla, písničky, co znají lidé od rodičů a prarodičů. Myslím, že vydržela, protože jí nevyhovuje být žena v domácnosti, tak si to takhle kompenzuje. Jiná kamarádka to vzdala po pár měsících. Uvidíš, jak se budeš cítit po porodu, jestli tvoje první slova, která řekneš miminku, budou v angličtině ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:51

@Vemas Máš pravdu. Já jsem to myslela dobře, chtěla jsem tím miminku usnadnit život a pozdější učení. Ale protože jsem zatím o tomto nápadu přemýšlela jen povrchove, spoustu věcí jsem nepromyslela :( proto zvolíme klasickou výchovu a pak ho šoupnem do nějaký školičky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14030
25.1.14 21:53

@sona9 Nedělala bych to z toho důvodu, že bych to zřejmě nedokázala, ono představa je jedna věc, ale když máš u sebe to malé miminko, na jazyk ti podvědomě vyskočí čeština, není to jako v práci :-), taky by ti mohlo být líto, že si s dítětem nezazpíváš české písničky, nenaučíš ho říkanky, co tebe maminka učila… Až bude větší a udělá nějakou hloupost nebo bude v okamžitém ohrožení (sporák, auto, schody…) - opět ti bude zcela automaticky naskakovat čeština…
A to není o ovládání jazyka, spíše o instinktu, povědomí, přírodě…špatně se to ošálí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:54

@Hřiběnka Paci, paci bych v angličtině asi říkat nechtěla, máš pravdu :kytka: výchova rozhodnuta, budeme klasická česká štastná rodinka :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kettlery
25.1.14 21:54

@sona9 je fajn, ze o tom premyslis a jsi ochotna nasluchat ostatnim. Urcite najdes vhodnou cestu, jak s pritelem vase miminko vhodne jazykove vybavit do budoucna.

Ja mela ten samy napad na gymplu. V te dobe jsem uz chodila s budoucim manzelem, ktery nejakou dobu zil v Anglii a pracuje v pobocce americke firmy, takze mluvi fakt vyborne. Ja aj vystudovala a ted ji ucim na gymplu, takze jsem na tom taky slusne. Kdyz jsem nad tim ale vic zapremyslela, zavrhla jsem to. Skutecne a uprimne si myslim, ze to diteti vic uskodi nez pomuze.

Dneska mam 3leteho syna, ktery mluvi spatne i cesky, takze treba u nas by to byla zarucene cesta do pekel.

• Citovat
  • Upravit
7626
25.1.14 21:56

@sona9 ja ti treba fandim- to urcite miry.sama si zhodnotis co je pro tve dite dobre. myslim, ze drobnym zasahem anglictiny do cestiny nic nezkazis, jen to neprehanet.male ditko podlehne vicerojazykum snadno, horsi je, jak se pak zorientuje prave v Tom nejpouzivanejsim.Ve vasem pripade cestina. proto muj maly synek navstevuje svycarske jesle, aby treba do budoucna nemusel jit do vyrovnavaci tridy pro cizince, aby se naucil nemcinu. takze asi tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6024
25.1.14 21:56

@sona9 ono je to fakt slozity. A mimco z toho by melo v hlave gulas.
Uprimne, kdyz das dite ve 2letech do anglicke skolky na 2 dopoledne tydne a postupne budes pridavat cas straveny ve skolce, plus doma ho obcas v ramci hry naucis nove slovicko, obcas pustis oblibenou pohadku v aj, tak diteti tim udelas slusny „zaklad“ a pak to pujde jako po masle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
25.1.14 21:57

@sona9 Omlouvám se za svůj ostřejší tón, ale měla jsem pocit, když tu hájíš svoje vzdělání atd. proti hned od začátku kladeným argumentům od holek z bilingvních rodin, tak že na to moc neslyšíš.

A jak tu píšou holky o rodinách, kde to rodiče zkoušeli a vypadalo to divně: mně prostě přijde, že to bývá projev toho, že maminka neví roupama coby nebo si něco kompenzuje, a to není dobrý - důležitější by měly být ohledy na miminko, a pro to jsou vždycky dva jazyky zátěž, a to i když je to „přirozená“ situace.

Myslím, že jsi to vyhodnotila správně. Dneska jsou i dvojjazyčné pohádkové knížky pro malé děti (tu má kamarádka), naše dcera odmala ráda poslouchá anglické dětské písničky a jako minimimino mě poslouchala při sledování seriálů s titulky, a tím taky do sebe ten jazyk trochu dostane… a pak na to může navázat ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 21:57

@Kettlery Já přiznávám že jsem to nepromyslela do důsledků, jak jsem řekla, byl to jen takový nápad, proto jsem chtěla znát názory ostatních. Angličtinu miluju, raději píšu v AJ než v ČJ, ale je to hodně tím, že veškeré práce, které jsem za poslední 3 roky psala, byly právě v AJ. Když si to tak vezmu i já jsem začala s AJ „až“ na základce a pravdou je že si nymeslím, že by o to byla moje AJ horší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kettlery
25.1.14 21:58
@sona9 píše:
@Hřiběnka Paci, paci bych v angličtině asi říkat nechtěla, máš pravdu :kytka: výchova rozhodnuta, budeme klasická česká štastná rodinka :srdce:

Podle me spravne rozhodnuti. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
Kettlery
25.1.14 21:59
@sona9 píše:
@Kettlery Já přiznávám že jsem to nepromyslela do důsledků, jak jsem řekla, byl to jen takový nápad, proto jsem chtěla znát názory ostatních. Angličtinu miluju, raději píšu v AJ než v ČJ, ale je to hodně tím, že veškeré práce, které jsem za poslední 3 roky psala, byly právě v AJ. Když si to tak vezmu i já jsem začala s AJ „až“ na základce a pravdou je že si nymeslím, že by o to byla moje AJ horší :)

Urcite neni tvoje aj horsi. Sama sobe jsi dukazem, kam to muze tve dite jazykove dotahnout, i kdyz na nej maminka bude mluvit cesky.

• Citovat
  • Upravit
Lenka76
25.1.14 22:00

Ahoj, my zijeme v anglii, na malou mluvime cesky od mala (oba cesi),ted ve 4 letech mluvi cesky a anglicky. Manzel tu ma bratra, jeho pritelkyne je slovenka/madarka, maji dva chlapce, nejstarsti (6) mluvi pouze anglicky, protoze na nej od mala mluvila madarsky, slovensky, anglicky, a do toho cestina…mladsi 3 roky, prebira anglictinu. Nase dcera mluvi na sve bratrance pouze anglicky, protoze vi, ze nerozumi.
Abych to shrnula, mluvila bych na miminko cesky, kdyz jste oba cesi a jak uz nekdo psal, radsi bych ho pak dala do anglicke skolicky nebo na kurz. Budete akorat mimcu motat hlavu.To by musel jeden z rodicu mluvit porad anglicky. I na druhou polovicku.

• Citovat
  • Upravit
2235
25.1.14 22:00

Ja jsem ceska, pritel z filipin a zijeme v anglii, takze na malou se mluvi 3 jazyky. Ja mluvim cesky, protoze je to tak prirozeny a presne takhle se to ma. Pokud zijete oba v CR, nevidim duvod, proc mluvit od miminka V aj. Muze klidne zacit od skolky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
25.1.14 22:02

@Slečna Ferka To vůbec ne, jen mi bylo líto, že ostatní hned odsoudí úroveň tvé AJ přitom tě nikdy neslyšeli:) proto jsem tak bojovala za své vzdělání, ale já tu školu dělám pro sebe, mám k tomu jazyku cit a vášeň, vysloveně mě to baví, ten papír na konci studia beru jako plus, jako výhodu :) proto jsem asi usoudila, že by to bylo dobré i pro mimčo, ale po přečtení všech příspěvků uznávám, že to byl orpavdu špatný závěr :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
25.1.14 22:05

,,,

Příspěvek upraven 29.01.14 v 13:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...