Bilingvinní výchova od miminka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1533
25.1.14 23:05

@Haku jo detsky mozek zvladne vic nez si myslime. Takze proc ne 5 jazyku. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
25.1.14 23:07

Muz mluvi na dceru holandsky, ja vyhradne cesky.
Dcera ve 2. letech mluvi na me ceskh a na muze holandsky, sem tam jinto ujede a mluvi na me holandsky.
Ale zijeme v zahranici. Opravdu bych s vyucovanim Aj pockala az dceri budou 2 -3 roky. I kdyz umis perfektne anglicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
25.1.14 23:11
@vonbrizon píše:
@Haku jo detsky mozek zvladne vic nez si myslime. Takze proc ne 5 jazyku. ;)
:palec: presne tak ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
25.1.14 23:12

Příspěvek upraven 05.03.14 v 21:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
25.1.14 23:16

Mluv na nej jak uznas sama za vhodne! ;) ja si myslim ze to smysl ma, neznamena ze pokud mu neco obcas reknes cesky, hned to postrada smysl, neznamena to ze mu budes motat hlavu, naopak rozvijis mu mozek, a ano muze mit zpocatku problemy se rozmluvit (vim o cem mluvim) ale pozdeji se bude ucit i ostatni jazyky lepe. zeptej se pediatru co si o tom mysli :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
25.1.14 23:20

@Big boss @magdicka uz jsem myslela, ze jsem tu sama s nazorem, ze to jde, a ze to muze byt prospesne ;) Diky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
25.1.14 23:21

Pokud ovladas anglictinu na vysoke urovni, pak ano, pokud ne, neprznila byvh zkomolenou anglictinou dite, pokud to nebude v prvnich letech potrebovat
v lete jsem se potkala s maminkou, ktera zije v USA, manzel American, dve deti, obe od mala uceny na CJ a AJ, oba jazyky zvladaji bravurne a ze neziji v CR bych nepoznala, takze za me ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
25.1.14 23:22

Haku nejsi :) myslim si ze v dnesni dobe uz by se na to lidi nemuseli divat jako neco divneho ne? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
25.1.14 23:25

@magdicka to si taky myslim. Ruzne reci patri k dnesni dobe a cim vice jich clovek umi tim lepe :palec: Ne nadarmo se rika " kolik reci umis, tolikrat jsi clovekem" ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11574
25.1.14 23:25
@Haku píše:
@magdicka to si taky myslim. Ruzne reci patri k dnesni dobe a cim vice jich clovek umi tim lepe :palec: Ne nadarmo se rika " kolik reci umis, tolikrat jsi clovekem" ;)

taak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
25.1.14 23:26

Mno, můj bratránek vyrůstal v trojjazyčné rodině, strýček emigroval do Německa, vzal si Francouzku. Bratránek nejprve mluvil německy a francouzsky, pak anglicky a jako poslední česky (strýček byl tak naštvaný na 68., že neviděl důvod, proč by měl česky mluvit…)

I když mluvíš plynně anglicky, nejsi v té řeči vychovaná, neznáš přesně ty „ňuňu, ťuťu“ řeči, které každá maminka dítěti říká ve svém rodném jazyce. Byť anglicky vládnu velmi dobře, nikdy jsem „miminkovštinu“ nepoužívala a neumím je použít.

Je nutné striktně dodržovat, že: teta je Francouzka, tudíž mluví ona francouzsky, němčinu mají jako spojovací jazyk - otec, matka, syn. Strýček se synem mluví německy, teď už i česky. Anglicky mluví bratránek proto, že sledoval hodně pořadů v aj již od dvou let.

Samotní psychologové a jazykovědci říkají, že pokud nejsi rodilá mluvčí, jednak ochuzuješ dítě o ty láskyplné miminkovské řeči, a druhak neznáš ten jazyk se všemi nuancemi tak, jako rodilý mluvčí, prostě vždycky to dítko o něco ochudíš.

P. S. Taky jsem měla chvilenku takový nápad ;)

• Citovat
  • Upravit
36556
25.1.14 23:29
@magdicka píše:
Haku nejsi :) myslim si ze v dnesni dobe uz by se na to lidi nemuseli divat jako neco divneho ne? :roll:

Nemuseli, ale když na pískovišti maminka na batole ječí „bí kérfl“, je to komické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
25.1.14 23:30
@sona9 píše:
Všem děkuji za názor, sama jsem právě ještě v rozpacích. Co se týče plynulosti, mám anglický gympl a VŠ se zaměřením Anglický jazyk v odborné praxi, ale rodilý mluvčí nejsem a nebudu tvrdit, že občas neudělám nějakou tu chybu. Myslela jsem, že bych tím do budoucna prckovi pomohla, že by měl naproti oostatním dětem výhodu :)

nesměla bys na něj promluvit česky..doporučuje se aby jeden rodič mluvil výhradně jedním jazykem… dokážeš to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
25.1.14 23:31
@Silky123 píše:
Mno, můj bratránek vyrůstal v trojjazyčné rodině, strýček emigroval do Německa, vzal si Francouzku. Bratránek nejprve mluvil německy a francouzsky, pak anglicky a jako poslední česky (strýček byl tak naštvaný na 68., že neviděl důvod, proč by měl česky mluvit…)

I když mluvíš plynně anglicky, nejsi v té řeči vychovaná, neznáš přesně ty „ňuňu, ťuťu“ řeči, které každá maminka dítěti říká ve svém rodném jazyce. Byť anglicky vládnu velmi dobře, nikdy jsem „miminkovštinu“ nepoužívala a neumím je použít.

Je nutné striktně dodržovat, že: teta je Francouzka, tudíž mluví ona francouzsky, němčinu mají jako spojovací jazyk - otec, matka, syn. Strýček se synem mluví německy, teď už i česky. Anglicky mluví bratránek proto, že sledoval hodně pořadů v aj již od dvou let.

Samotní psychologové a jazykovědci říkají, že pokud nejsi rodilá mluvčí, jednak ochuzuješ dítě o ty láskyplné miminkovské řeči, a druhak neznáš ten jazyk se všemi nuancemi tak, jako rodilý mluvčí, prostě vždycky to dítko o něco ochudíš.

P. S. Taky jsem měla chvilenku takový nápad ;)

Přesně tak. Tady každý vidí náskok, že dítě bude umět anglicky o něco dřív, ale nechápe rodný jazyk, MATEŘSKÝ, jazyk, jako hodnotu.

Když si vzpomenu na maminčiny říkanky, na písničky… Ne, to by mi rychlejší znalost angličtiny nenahradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16248
25.1.14 23:31

Ja si taky myslím ze ucit díte cizím jazykům je dulezite a pro díte super. Čím dříve tím lepe. Male deti brzo pochyti a naučí se.
Můj bývaly vedoucí je Španěl, manželku ma svedku žiji v UK a jeste se učí francouzsky a japonský ve skole… Zvládají krasne španělštinu, švédštinu i angličtinu i oba jazyky určené ve skole.
Akorát ze od narozeni na ne matka mluvi švédsky, otec španělsky a škola a okoli anglicky…

Kdybychom zůstali s manželem v uk tak se syn určitě taky naučí angličtinu bez problému jako jeho druhy jazyk. Jelikoz jsme se rozhodli pro navrat do cr a syn se tady uz narodil nemluvíme na něho anglicky o kdyz si myslím ze po 8letech v Anglii umíme obstojně jazyk. Občas mu pouštním pohádku a písničky v angličtině a kolem třetího roku začneme s výukou angličtiny formou hry a kroužku…
Ted by mi přišlo zvláštní na něho mluvit anglicky. Kdyz jsme oba Češi a bydlíme v cr.

Ale pokud se člověk rozhodne na díte mluvit anglicky a od narozeni na něho takto mluvi a bude dusledny tak to určitě pro díte bude plus. Skoda jen ze v okoli k tomujazyku moc nepřijde jako by přišlo kdyby žilo v zahraničí.. Jedine pak anglická skolka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí