Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Zdravím!
Chtěla bych se poradit a vysondovat jestli nemá náhodou někdo podobný problém…
Letos (před 14ti dny) jsem začala lyžovat. Teda jestli se to dá tak napsat. Lyžovala jsem naposledy se školou na lyžáku a to je už víc jak 15let…
Dříve jsem dost běhala, loni jsem se k tomu vrátila, tak jsem si říkala, že fyzička bude OK. Ale ouha, strašlivě mě bolí kolena. Ale děsně! Nevím, jestli to může být technikou, kterou mám??? Určitě jsem totiž na lyžích jak „připosr…“ nevím, jak jinak to popsat..zadek mám jako při sedu a tak celou dobu musím zatínat svaly na stehnech. Když se trochu narovnám, tak ležím. Vím, že to je sport, kde jsou holt klouby namáhané, ale tohle mi přijde, že je moc. Měly jste některá taky tento problém a po naučení se techniky to přešlo, nebo alespoň se zlepšilo?? Mám totiž staré lyže, nového jsem si koupila jen lyžáky, helmu a kalhoty, tak abych kdyžtak nepokračovala v koupi lepších lyží…
A jak casto tech 14 dni lyzujes? Pokud mas spatnou techniku, nech si poradit. Pokud nemas na zaplaceni profesionala, tak se podivej na net, najdes spoustu vyukovych videii. Predpokladam, ze pokud mas stare lyze, jezdis oblouk s privratem a jak se snazis, aby udrzela balanc, tak si v oblouku pacis koleno do strany.
Btw ja ted po asi dvou letech zacala zase se sportem. Prvni mesic jsem myslela, ze mi odumrou kotniky, nebyla jsem pak schopna ani poradne chodit.
Co jsem velká a dospělá, už nevydrřím na svahu celý den. V pubertě jsme tam řádili celou dobu, co byly vleky puštěné.
Mám vysledované, že permanentka na 2 hodiny mi bohatě stačí. To si to lyžování užiju. Po 3 hodinách mě bolí kolena. Prostě jsou už přetížené. Svaly stehna i lýtka jdou přes kolenní kloub. Prostě sis je přetížila. ![]()
P. S. naše zimní dovolená tedy vypadá takto: 2h dopo na svahu, oběd, spánek s dítětem, 3 hodiny odpo v termálech, večeře, večerní zábava.
A nebolí nás nic. No možná sem tam hlava. ![]()
Příspěvek upraven 05.02.15 v 08:47
Mě po letech lyžování začaly bolet kolena a teprve tehdy se přišlo na to, že nemám vazy.
Ale jinak to může být únava. Jak často lyžuješ? Zkus si půjčit v půjčovně nějaké lepší lyže, jestli ti to pomůže k lepší technice.
Na svahu jsem byla 4× Vždycky 2,5 hodiny lyžování. Víc bych fakt nedala…
jsem z toho docela špatná, hrozně jsem se těšila a navíc manželovi to jde skoro samo
a to mě taky štve, že mu nestíhám.
Lektora jsem zvažovala, ale myslela jsem, že když se na tom udržím a hlavně překonám prvotní strach, že to bude zbytečné…?? Zkusím ty manželovy „carvingy“ a uvidím ![]()
Z mé vlastní zkušenost,. loni jsem začala lyžovat a bolela mě kolena neskutečně, Letos mě začal partner, který je výborný lyžař víc dusit takže jsem vypilovala techniku a kolena nebolí a to třeba lyžujeme i 4 hodiny jen třeba s přestávkou na svařák.
@bikerka carvingy jsou super, určitě bych si vzala aspoň pár lekcí s lektorem.
Naučíš se správný základ a zbytek už dopiluješ časem ![]()
Lyžuju od dětství, teď díky špatným zimám nejezdíme až tak moc často, do ciziny se nedostaneme, ale kolena mě taky po delším lyžování bolívají, ale až jsem pak v klidu (bandážuju, jedno mám operované + slabší stehenní sval od té doby).
Tak mě teda bolí kolena i z carvingů… Mám je asi pátým rokem. Předtím kolena nebolela, takže technikou to asi nebude… Poslední dva roky bolí, lyžuju míň a papám posledního půl roku Colafit /zelatina na klouby/. Takže se obávám, že to není stylem, ale věkem… ![]()
@bikerka Já lyžuju fakt hodně a kolena mě nebolí. Může to být dle mě špatnou technikou (instruktora!), nebo únavou a nakonec i nějakým problémem s koleny. Taky je třeba je držet v teple. Já mám třeba zkušenost se záhadnou bolestí kolen na kole, stačilo trochu poštelovat, kolena jsou potvory, jak je zatěžuješ blbě, bolí.
Taky se přimlouvám za carvingové lyže (nemusí být nové) správné délky, bude to pro tebe mnohem menší dřina, krásně točí, zvlášť ty dámské modely. Zvlášť pokud máš třeba 50 kg i s postelí. A investovala bych do instruktora, je škoda si zafixovat špatnou techniku zvlášť, když to bolí. Lektor ti ukáže, jak na to během chvíle a pak můžeš trénovat sama.
Hej, stalo se mi úplně to samý. Poprvé na lyžích, 1 týden, každý den od 9 do 5 na sjezdovce. Po příjezdu domu, mě začaly bolet klouby v tělě a nejvíce kolena, která mě trápí ještě teď a už je to 20 dní
. Snědla jsem 2× gumový medvídky
a začala jsem jíst proenzi na klouby. Zlepšení sleduji pouze v tom, že už si mohu kleknout a doběhnu autobus. Zatím kolena pořád bolí ![]()