Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Petkaelik píše:
@Aletheia jenže já si nemyslím, že mohu s čistým svědomím říct, že dítě opustili. Já jim navrhla, že se o dítě krátkodobě postarám, když si oba okamžitě najdou práci a vyřeší bydlení. Místo toho aby pracovali, tak čekají na rodičák aby ho utratili za sebe. Dnes mi volal z nového čísla a vykládal jak spali v autě nějakého kámoše ( kdybych si pro to dítě nepřijela, tak by tam bylo s němi) Na OSPODu zítra sdělím co vím, ale nemohu říct, že dítě opustili. Chtěla jsem jim dát šanci začít naposledy znovu. Doteď vysávali rodinu a všichni se spojili, že jim už peníze nedají. Ráda bych se sešla s matkou nejraději s nějakým psychologem aby sama přišla na to v čem žije a že je snad dítě víc než ten prolhaný debil.
Super no
takže OSPOD jim to dítě prostě vrátí. Protože ty proti nim nic nemáš a neřekneš. A nic se nezmění. Jen ty nebudeš muset pečovat o cizí dítě no…
@Aletheia píše:Řekne pravdu, ne? Stejně by jim ho vrátili, když vidím, jak to u nás funguje a dávají přednost rádoby rodičům.
Super notakže OSPOD jim to dítě prostě vrátí. Protože ty proti nim nic nemáš a neřekneš. A nic se nezmění. Jen ty nebudeš muset pečovat o cizí dítě no…
@Petkaelik píše:
@DoktorkaZorkaHorká to je milé, kéžby to šlo.
Nevím, jak je to u nás po právní stránce v takových případech, nikdy jsem se o to nezajímala, ale co tak čtu, tak to žádná sláva nebude. A mrně je teď ve věku, kdy je stabilní rodina a péče pro něj důležitá ( ne že by v jiném věku nebyla). Ale co teď nasaje, tak na tom bude stavět a bude ho to provázet celým životem. Jdu dočíst diskuzi, věřím, že tu padly dobré rady a snad bude mít ta situace nějaké schůdné řešení… Vlastně je na tom hrozné i to, že se člověk nachomýtne k řešení zásadních věcí, aniž by měl na tom nějaký podíl. Přeju hodně sil ![]()
@Petkaelik píše:
@Aletheia jenže já si nemyslím, že mohu s čistým svědomím říct, že dítě opustili. Já jim navrhla, že se o dítě krátkodobě postarám, když si oba okamžitě najdou práci a vyřeší bydlení. Místo toho aby pracovali, tak čekají na rodičák aby ho utratili za sebe. Dnes mi volal z nového čísla a vykládal jak spali v autě nějakého kámoše ( kdybych si pro to dítě nepřijela, tak by tam bylo s němi) Na OSPODu zítra sdělím co vím, ale nemohu říct, že dítě opustili. Chtěla jsem jim dát šanci začít naposledy znovu. Doteď vysávali rodinu a všichni se spojili, že jim už peníze nedají. Ráda bych se sešla s matkou nejraději s nějakým psychologem aby sama přišla na to v čem žije a že je snad dítě víc než ten prolhaný debil.
Ona na to bohužel nepřijde. On je pro ni opravdu víc než to dítě…
@Petkaelik píše:
preci jsi necekala, ze do tydne maji ruzovy byt a denne upeceno.
Nicmene, pises, ze mas dcerku 2 roky. tak jsi doma, asi. tak do 3 let bych si na Tvem miste miminko nechala a zkusila tedy separovat matku pomoci ospod, treba se ona probere a dite si vezme a srovna.
Je to situace, kterou jsi nezavinila, je to tezke…
@Petkaelik To je tedy hrozná situace
Pokud si dítě nechceš nechat, budeš se muset postavit proti rodičům, a to tvrdě. Pokud totiž řekneš na ospod, že je u tebe synovec po domluvě s rodiči, a že oni to pouze trochu přetáhli, tak jim ho vrátí. Možná udělají tytytybububu, a finito. Vím to jistě, upřednostňují bio rodinu, ani drogy nevadí, pokud rodiče projeví byť minimální zájem. Já sama nevím, jak bych zareagovala, je to těžké. Vlastně si to neumím představit. ![]()
@Petkaelik
tak at se babky střídají. To se jim hodí to přehodit na Tebe. stejně si doma tak co ne
Za chvilku by to bylo tak že ani na víkend si ho nevezmou. Tohle fakt řeš. nebo at si jedna babička vezme tu zodpovědnost za vlastí vnouče a řeší to. namakačenkům půjdu peníze od státu a o dítě se máš starat Ty, ŕekli kdy se vrátí nebo je to tak nějak na neurčito?
Jsi skvělá, děláš víc, než bys musela a vím, že je to už vlastně maximum, měla bych to stejně..
navíc ten polo-bratr je feťák a flákač, což má taky svůj vliv (nemůžeš vědět, kolik dětí ještě vyrobí, zodpovědnost nulová atd.)
pro dítko by byla nejlepší taková forma pětounství, kdy by si ho babičky mohly brávat (případně i ty bys měla styk).. babičky se evidentně více jak na víkend angažovat nechtějí a nebudou a od po-pátek to visí na tobě a tvé rodině, navíc tvá dcerka to špatně nese.. ne, rvalo by mi to srdce, ale nenechala bych si ho..
na OSPOD tyto případy řešívají, najdou takovou formou náhradní rodinné péče, která bude nejvíce přiléhavá.. pochybuju, že se jeho rodiče vzpamatují, pracuji s takovými.. jsou to z 95% zabité případy.. a ano - rodí jak na běžícím pásu… (proto jsou ústavy plné sourozeneckých skupinek..)
držím tobě, tvé rodině a i miminku palce
napiš, jak to dopadlo…
PS : dočetla jsem diskusi - nenechej si od některých vnutit pocit odpovědnosti za celou tuto smutnou a nešťastnou situaci.. ono se to lehce řekne od kafíčka u PC, že by si dítě nechaly, ale kdyby došlo na lámání chleba… Pořádně si rozmysli, co přesně na OSPOD řekneš… úplné opuštění dítěte to opravdu není - tys jim nabídla dočasnou péči než si najdou práci a bydlení, ale rozhodně jim napiš konkrétní termín, do kdy se budeš starat a pak že jdeš věc oznámit.. nečekala bych ale déle jak do pondělí.. a péči o dítě schopni zajistit nejsou.. Nenechej se vydírat KOJEŇÁKEM - víš, že existují profesionální dočasní pěstouni? jsou nachystaní na OKAMŽITÉ PŘEVZETÍ DÍTĚTE a je to určeno právě na tyto případy.. pobírají „plat“ a čekají jen na telefonát.. toto je pro malého nejlepší volba.. tihle dočasní pěstouni jsou vyškoleni, prověřeni a připraveni poskytnout i styk dítěte s jejich rodinou, dítko tam může být až rok, než se situace vyjasní… tohle je pro malého cesta.. bude tam mít už připravenou postýlku, všechny věci a osobní péči 24/7..
Příspěvek upraven 04.09.20 v 08:01
@terien píše:
Já bych ti moc přála, aby vám to vyšlo, ale jste na začátku cesty, takže na nějaké závěry je hodně brzy. Napiš za 20 let, ráda si přečtu dobrý konec
Já znám několik lidí, kteří pochází z tragických rodinných poměrů a přitom sami mají dnes spokojené rodiny, vystudované školy a našlápnutou kariéru. Otec mého táty byl například alkoholik a násilník, můj táta vůbec nepije a je to absolutně nekonfliktní člověk. Moje máma má v blízké rodině taky alkoholiky, dokonce takové, kteří opakovaně neúspěšně pobývali v léčebnách a úspěšně se uchlastali, a taky nepije. Na druhou stranu znám několik alkoholiků a feťáků a všichni do jednoho pochází z velmi slušných rodin se skvělým zázemím, že bys opravdu nečekala, že z té rodiny vzejde totální troska. ![]()
Zajdi na OSPOD, nech si dítě svěřit do péče předběžkem a vyřiďte si příbuzenskou pěstounskou péči - budeš mít alesoň prostředky na výchovu a podporu provázející organizace.
Další varianta je nějaké krizové zařízení pro děti typu klokánek.
Nevrátí se pro něj a pokud ano, tak tam bude týrané a zanedbávané. Lži jak pláčou nad fotkami jsou jen prázdné kecy. Feťáci lžou. Dřív než budou v následné péči po dlouhodoé léčbě vůbec nevěnuj pozornost tomu co slibujou, nedodrží to.
@Livi92 píše:
Já znám několik lidí, kteří pochází z tragických rodinných poměrů a přitom sami mají dnes spokojené rodiny, vystudované školy a našlápnutou kariéru. Otec mého táty byl například alkoholik a násilník, můj táta vůbec nepije a je to absolutně nekonfliktní člověk. Moje máma má v blízké rodině taky alkoholiky, dokonce takové, kteří opakovaně neúspěšně pobývali v léčebnách a úspěšně se uchlastali, a taky nepije. Na druhou stranu znám několik alkoholiků a feťáků a všichni do jednoho pochází z velmi slušných rodin se skvělým zázemím, že bys opravdu nečekala, že z té rodiny vzejde totální troska.
Ale ano, taky takové lidi znám, ale nenamlouvejme si, že je to norma
Tak především v této akutní fázi řešení způsobu péče o „cizí“ miminko jsou teoretické debaty a diskuse o vlivu genetické výbavy a výchovy na vývoj jedince a jeho další chování pro zakladatelku zcela zbytečné..
nyní je potřeba vyřešit náhradní rodinnou péči - nejlépe pak formou dočasného pěstounství, kdy na miminko už čeká připravená náruč a postýlka a péče 24/7, jen se do ní cestou OSPOD dostat..
na teoretické diskuse bude čas dalších x let… navíc i stanoviska odborníků v této problematice se značně liší…