Bratr po mě chce peníze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56505
25.12.22 12:45
@prokr píše:
Klasika :poblion:
Někde to tak prostě je a myslím si, že to není, tak ojedinělý jev.
Ty se ale zakladatelko nedej. Jak už tu někdo psal pokud mamka nesponzoruje jakýmkoliv způsobem bratra musí mít peněz na živobytí dost.
Vím, že je to blbý a snadno se to řekne, ale mnohem hůř dělá, ale já bych je srovnala do latě oba dva bratra i mamku :(
A snad víc než ty peníze, by mi vadil pocit, že si ze mě někdo dojnou krávu a blbce.

Bohužel u těch starších generací byli synové na prvním místě. Vím o čem mluvím. Chlapci/synové byli vždy božstvo. A ještě jsou. Rodiče senioři nad 70 let hodně lpí na synech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
25.12.22 12:47

No je to celé divné. Moji rodiče jsou sedmdesátníci, už víc než 10 let v důchodu a velký barák 200m2 utáhnou v pohodě. Nikdy by peníze od nás dětí nevzali. A našetřeno mají, mají mnohem větší rezervu než je cena vašeho pohřbu. A to máma hodně malý důchod, protože byla před důchodem osvč. Kdyby jeden z nich zemřel, ten druhý už by mohl mít problémy, ale tak dům má taky nějakou hodnotu, rozhodně by nemusel žebrat o peníze.
Takže mi to přijde hodně divné, že by rodiče potřebovali nějakou podporu, zejména, když na nákladech domu se podílí syn.
Na druhou stranu, zakladatelka nemá ani 5 tisíc rezervu, to je taky celkem problém - máš nějaké potíže nebo jste všichni tak málo finančně gramotní (není míněno jako urážka)?

Jinak pokud rodiče přepsali dům na bratra a ostatním dětem nic a ještě žádají o peníze, tak bych se netrápila, měl by platit bratr, koneckonců, mělo to být vaše dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
25.12.22 12:52
@topazio píše:
Bohužel u těch starších generací byli synové na prvním místě. Vím o čem mluvím. Chlapci/synové byli vždy božstvo. A ještě jsou. Rodiče senioři nad 70 let hodně lpí na synech.

Hele, to ne, nevylučuju, že tohle myšlení se někde na vsi neudrželo, ale v generaci dnešních sedmdesátníků už to chodilo jinak. Neznám nikoho, kdo by to takto řešil, i když náš táta před 40 lety něco takového pronesl, že dům dá nejstaršímu synovi, tak máma si klepala na čelo, co blbne, že dědit budou všichni dle zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
25.12.22 13:02

Asi záleží na tom, jak velký má máma důchod a co z něj všechno platí. Má vlastní vodoměr, elektroměr, plynoměr? Nebo se nějak podílejí s tvým bratrem? Podle toho bych se rozhodla, jestli budu přispívat. Když se podělíte se setrami, každá měsíčně třeba 500-1000, tak rozhodně vyjde bez problémů. Maximálně k narozkám, Vánocům něco na sebe, kosmetiku, nějaké pochutiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12967
25.12.22 13:05
@Zwetta píše:
no, dá se to brát i z tohoto úhlu pohledu, to je pravda ;)
Každopádně, jakmile nejsou v rodině dobré vztahy, obzvlášť kvůli majetku a peněz, stejně se bude přetřásat každá vol. ovina..
Za mě nejlepší způsob je ten, že na pohřeb má mít každý důchodce odloženo bokem

Ono to někdy není tak jednoduché, babička to měla, jenže jeden měsíc jí onemocněl mladý pes, musel na operaci, ta pár desítek spolkla. Pes je v pořádku, ale za dva a půl měsíce umřel děda. No a v tu chvíli nebylo, samozřejmě to zaplatily děti. Někdy to tak prostě je. Ale tady mám určitý pocit, že ta mamka financuje bratra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
25.12.22 13:44

Mamka si po smrti tatínka musela vyřídit i vdovsky důchod, ne? Sice je to záležitost na rok, ale mohly se z toho poplatit dluh nebo část pohřbu. Nic bráchovi nedavej a jasne a stručně mu řekni, ať se do tebe neprdi. Mamce bych koupila čas od času velký nákup a co by potřebovala, ale ja bych chtěla mít hlavně přehled o jejich prijmech a nákladech, jestli ji tedy pravidelně přispíváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101917
25.12.22 13:46
@vokishka píše:
tak to k tomu bratrovi taky není spravedlivý, to bych si představovala, že cena za pohřeb se vydělí pěti a každý přispěje svou částí.

No, za situace, kdy se stejně podeli i rodicu dum… Pokud go dostal cely bratr a sestry nic, tak by mel automaticky zaplatit cely pohreb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
25.12.22 14:32

Přečetla jsem to celé a mohu ti říct, že už bych ani matce, natož bratrovi, nedala ani korunu.
A opět, chápu, že dům dají jednomu dítěti a to pak dochová rodiče. To dítě má ale přiměřenou částkou vyplatit svoje sourozence! Pak by bylo i v pořádku se složit na pohreb. Ale když barák dostal ještě za života otce, bydlí si tam a jeste tahá peníze od sester v nájmu, tak to by me nepochodil 🙂
Matce bych nabídla že s ní přijdu finance a uvidime proč nevychází. S dnešními důchody plus malým vdovskym a ve vlastním, je to podezrele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
25.12.22 14:52

Mamka teď platila za pohřeb babičky 55 tisíc a to to nebylo nic extra, jen pro zajímavost. Taky nevíme, v jakým stavu byl barák po rodičích, taky to mohla být rujna nebo černá díra, do které se akorát vráží prachy a rodiče je neměli, tak byli rádi, že tam syn zůstal a investoval peníze. Zakladatelka nemá ani 5000 na pohřeb, tak těžko by vrážela prachy do baráku. Sestry se taky odstěhovaly daleko, takže péče zbyla na bratra. Sama zakladatelka psala, že měli rodiče půjčky. Já bych teda toho bratra bez víc informací tak rychle neodsuzovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
25.12.22 15:04
@Helen78 píše:
Mamka teď platila za pohřeb babičky 55 tisíc a to to nebylo nic extra, jen pro zajímavost. Taky nevíme, v jakým stavu byl barák po rodičích, taky to mohla být rujna nebo černá díra, do které se akorát vráží prachy a rodiče je neměli, tak byli rádi, že tam syn zůstal a investoval peníze. Zakladatelka nemá ani 5000 na pohřeb, tak těžko by vrážela prachy do baráku. Sestry se taky odstěhovaly daleko, takže péče zbyla na bratra. Sama zakladatelka psala, že měli rodiče půjčky. Já bych teda toho bratra bez víc informací tak rychle neodsuzovala.

No jo, ale i tak má ten barák pořád cenu, minimálně pozemek (samozřejmě vše se odvíjí podle lokace). Tak či tak, pokud on jediný “dědil” a ony ne, je to nespravedlive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21500
25.12.22 15:46

Tak me u kamaradovi chodila brecet domu babicka, jak nema na jidlo… No nemela, protoze duchod okamzite oflakala tete, protezovane dceri, ktera nikdy nepracovala, a jeste posilala prispevek bratranci, prtezovane! u vnukovi, ktery chtel bydlet s pritelkyni v Praze, ale z prace cisnika ho boli ruce, tak nema na najem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77375
25.12.22 15:50
@Helen78 píše:

tak bratr se nemusí odsuzovat, ale jelikož sám dědil, respektivě dostal dědictví již za života tatínka, tak také sám měl zaplatit pohřeb - tak se to dělá, a i notář se zajímá o to, kdo vypravil pohřeb,
po sestrách on už nemá žádný morální ani právní kredit chtít něco za pohřeb zaplatit, je vych.ca.ný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
25.12.22 16:19

Hele, a jakto že tvoje matka nemá peníze? Když má důchod, předpokládám, že i vdovsky důchod, nájem neplatí… Tak jakto že jí nezbývá? Má nějaké jiné velké výdaje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
25.12.22 16:47

Zakladatelko, na co si brali rodiče půjčky?

Maminka by opravdu měla vyjít s penězi. Má ještě důchod po tatínkovi. Navíc jí něco posíláš i tvoje sestra. Ale přesto si stěžuje na nedostatek peněz.

Buď peníze dává bratrovi nebo splácí horentní sumy za půjčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
25.12.22 16:49

Třetí sestra žijící v zahraničí bratra nejvíce prokoukla a proto ho poslala někam. Možná i ví kam tečou všechny peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová