Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tejchi píše:
Holky, tak já si dnes jedu zkoušet ty těhu šaty, tak uvidím zda budou sedět a koupím. Jestli ano tak pak v nich hodím foto![]()
Jo jinak nevíte někdo jak se počítá, když si pak po porodu budu u zaměstnavatele žádat o proplacení dovolené?? Jen by mě zajímalo kolik tak dostanu…mám za půl rok nárok na 15 dnů a průměr pro náhrady na poslední výplatnici 111,54. Ale nevím zda se to daní jako normální mzda, nebo jak se to počítá. Kdybych to dostala tak jak to vynásobím 15(111,547,75)=cca 13000 a mám skoro porodné, ale určitě se z toho něco strhává![]()
Ahoj Teji: k té dovolené.Nebudeš žádat o proplacení dovolené, protože dovolená se už proplácet nesmí od roku 2004. V okamžiku, kdy Ti skončí základní mateřská dovolená, musíš písemně požádat zaměstnavatele o umožnění čerpání řádné dovolené. No a oni Ti ji jako umožní vybrat. Ty budeš samozřejmě na rodičáku, to na sebe nemá vliv. Pokud jsi na nemocenské, tak se ještě může dovolená krátit, a to za 100 pracovních dnů se krátí 1/12 a za každých dalších 21 dní je to zase 1/12 atd. No a zbytek, který zůstane + případně nová dovolená za mateřskou dovolenou se potom proplácí, respektive vybírá. Průměr se mění každé kalendářní čtvrtletí, takže se dny dovolené vynásobí tím aktuálním průměrem. Hlavně si ale po základní mateřské nezapomeň požádat, dřív to nemá cenu, jinak se Ti dovolená pokrátí ještě taky za rodičovskou dovolenou. Jsem personalistka, proto Ti píšu, jak to chodí v praxi.
mekelka píše:Tejchi píše:Ahoj Teji: k té dovolené.Nebudeš žádat o proplacení dovolené, protože dovolená se už proplácet nesmí od roku 2004. V okamžiku, kdy Ti skončí základní mateřská dovolená, musíš písemně požádat zaměstnavatele o umožnění čerpání řádné dovolené. No a oni Ti ji jako umožní vybrat. Ty budeš samozřejmě na rodičáku, to na sebe nemá vliv. Pokud jsi na nemocenské, tak se ještě může dovolená krátit, a to za 100 pracovních dnů se krátí 1/12 a za každých dalších 21 dní je to zase 1/12 atd. No a zbytek, který zůstane + případně nová dovolená za mateřskou dovolenou se potom proplácí, respektive vybírá. Průměr se mění každé kalendářní čtvrtletí, takže se dny dovolené vynásobí tím aktuálním průměrem. Hlavně si ale po základní mateřské nezapomeň požádat, dřív to nemá cenu, jinak se Ti dovolená pokrátí ještě taky za rodičovskou dovolenou. Jsem personalistka, proto Ti píšu, jak to chodí v praxi.
Holky, tak já si dnes jedu zkoušet ty těhu šaty, tak uvidím zda budou sedět a koupím. Jestli ano tak pak v nich hodím foto![]()
Jo jinak nevíte někdo jak se počítá, když si pak po porodu budu u zaměstnavatele žádat o proplacení dovolené?? Jen by mě zajímalo kolik tak dostanu…mám za půl rok nárok na 15 dnů a průměr pro náhrady na poslední výplatnici 111,54. Ale nevím zda se to daní jako normální mzda, nebo jak se to počítá. Kdybych to dostala tak jak to vynásobím 15(111,547,75)=cca 13000 a mám skoro porodné, ale určitě se z toho něco strhává![]()
tak z toho jsem jelen
![]()
mekelko a jak to bude se mnou, když se mi to prolíná, když jsem na té dvouleté a pak půjdu na těch 28 týdnů (jak je to 6-8 týdnů před porodem) budu brát obojí, nebo mi to seberou?
kači: jak ti skončí těch 28 týdnů, tak si požádáš proplatit zůstatek dovolené, to je vše
a čím déle jsi na nemocenské, tím se ti krátí těch 20 dní dovolené, na které máš nárok, protože aby jsi je dostala, musíš odpracovat X dní…
kapišto?
j.s. píše:
mekelko a jak to bude se mnou, když se mi to prolíná, když jsem na té dvouleté a pak půjdu na těch 28 týdnů (jak je to 6-8 týdnů před porodem) budu brát obojí, nebo mi to seberou?
Když Ti skončila základní mateřská dovolená u prvního dítěte, měla sis požádat o umožnění čerpání dovolené. Pokud jsi to neudělala, tak Ti dovolená propadla.
víš jak, jsi na nemocenské, pak 6-8 týdnů, je lepší až těch 6 před porodem ( domluvíš se s dr. )jdeš na a to se mi plete, na mateřskou dovolenou nebo to druhé, ale to je fuk a je to těch 28 týdnů a je to výměr ze zpětného odpracovaného roku (bez nemocenské) a asi to dělá těch 70% po tom si vybereš zda jde na dva, tři, nebo čtyři roky a bereš těch 3400,– a nebo 7600 a nebo 11400
jo?
ty jo, makovec výborný, ale mák je trochu hořký
co s tím?
Příspěvek upraven 18.10.10 v 19:50
mekelko, to mám dávno zažádáno a proplaceno, jen teď jsem na té dvouleté, za těch 11400 a jak přejdu na těch 28 týdnů tak mi těch 11400 seberou a dají zase těch 70% z platu, nebo obojí?
Holky, akorát nesmíte žádat o proplacení dovolené, ale o umožnění čerpání řádné dovolené a tohle musíte udělat hned po skončení základní mateřské
.
j.s. píše:
mekelko, to mám dávno zažádáno a proplaceno, jen teď jsem na té dvouleté, za těch 11400 a jak přejdu na těch 28 týdnů tak mi těch 11400 seberou a dají zase těch 70% z platu, nebo obojí?
Přesně tak. Budeš brát pouze 70% z platu. V podstatě bys měla mít výši mateřské ve stejné výši jako u prvního dítěte, pokud sis nikde nepřivydělávala.
j.s. píše:
víš jak, jsi na nemocenské, pak 6-8 týdnů, je lepší až těch 6 před porodem ( domluvíš se s dr. )jdeš na a to se mi plete, na mateřskou dovolenou nebo to druhé, ale to je fuk a je to těch 28 týdnů a je to výměr ze zpětného odpracovaného roku (bez nemocenské) a asi to dělá těch 70% po tom si vybereš zda jde na dva, tři, nebo čtyři roky a bereš těch 3400,– a nebo 7600 a nebo 11400
jo?
ty jo, makovec výborný, ale mák je trochu hořký![]()
![]()
co s tím?Příspěvek upraven 18.10.10 v 19:50
Je to přesně, jak píšeš. Výdělek za poslední rok bez nemocenské ve výši 70%.
Když si chceš určit délku rodičáku jen na dva roky, musíš mít na to určitý příjem, ne? Nebo už je to jinak?
takže když jsem měla 21 dní k čerpání - čerpala jsem 4,5 dne a byla jsem 1,2,3 měsíc na nemocenské z páteří a pak od půlky července a budu až do konce roku tak mám prd........
? jo??????????
kacafazolka píše:
takže když jsem měla 21 dní k čerpání - čerpala jsem 4,5 dne a byla jsem 1,2,3 měsíc na nemocenské z páteří a pak od půlky července a budu až do konce roku tak mám prd........? jo??????????
S tou páteří jsi byla doma leden,únor,březen? A od července jsi doma - písneš mi přesné datum?