Bude udání sociálce řešením?

Anonymní
30.7.11 07:00

Bude udání sociálce řešením?

Dobré ránko,dnes raději anonymně.
Chci se zeptat zda už jste někdo někoho nahlásil na sociálce ohledně dítěte,prostě proto že víte že to je správné…nebo jak bojujete s vědomím že je některé dítě v okolí týrané (psych. i fyz.) a nikdo to neřeší? je mi jasné že si člověk nemůže být nikdy jist, protože s danou rodinou nebydlí ale přesto když toto sledujete už dlouhou dobu a je očividně jasné že něco není v pořádku..Znám jednu matku znám ji déle a vím že své dítě miluje,bohužel svým spůsobem..Jasně, kdybych věděla že někdo dítě fyzicky týrá neváhám a hlásím jenže..co když se spletu a navíc psychické týrání je horší, není to jedním pohledem vidět a již výše zmiňovaná žena své dítě týrá psychicky osobně bych ji zabila, ale to je nereálné.Tedy se ptám,jaký je váš názor?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2401
30.7.11 07:05

Ahoj, psychicky tyra je docela sirokej pojem. Nemohla bys byt trosicku konkretnejsi, co presne jsi u nich vypozorovala? Na druhou stranu pises, ze dite svym zpusobem miluje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.11 07:39

já vím že je nutné znát souvislosti,prot jen zkouším zda se někdo setkla s něčím takovým jestli jste to řešily také sociálkou,jak se k tomu tento úřad postavil a tak…S čistou hlavou a bez jakékoli nenávsti k ní popíšu zhruba o co jde..Kolem ní toho hrozného je spousta,ale mluvme o dítěti již tříletém,které doposud nemluví,má pleny,jí minimálně a celý jeho svět je jen postýlka v kteér jediné má jistotu..Ona se neustále stěhuje od jednoho chlapa k druhému tahá ho sem a tam.Sama je psychicky v hrozném stavu, neskutečně si vymýšlí různé příběhy takže cokoli co tvrdí je pro jiné velice důvěryhodné ale co ji znají ví že je to nepravdivé..trpí sebepožkozováním,myšlenkami na sebevraždu…je to prostě strašné koukat se na tohle všechno a nic neudělat..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.11 07:45

Ahoj,
minimálně bych se poradila třeba jen přes nějakou anonymní telefonickou linku, co dělat :nevim: .
To, že má plenky, nemluví a je rádo v postýlce nemusí být důsledkem života matky, ale dítě samo může mít nějaký handicap :think: .

Říkám si, že je lepší jednou planý poplach než konečná tragédie. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2401
30.7.11 08:06
Anonymní píše:
já vím že je nutné znát souvislosti,prot jen zkouším zda se někdo setkla s něčím takovým jestli jste to řešily také sociálkou,jak se k tomu tento úřad postavil a tak…S čistou hlavou a bez jakékoli nenávsti k ní popíšu zhruba o co jde..Kolem ní toho hrozného je spousta,ale mluvme o dítěti již tříletém,které doposud nemluví,má pleny,jí minimálně a celý jeho svět je jen postýlka v kteér jediné má jistotu..Ona se neustále stěhuje od jednoho chlapa k druhému tahá ho sem a tam.Sama je psychicky v hrozném stavu, neskutečně si vymýšlí různé příběhy takže cokoli co tvrdí je pro jiné velice důvěryhodné ale co ji znají ví že je to nepravdivé..trpí sebepožkozováním,myšlenkami na sebevraždu…je to prostě strašné koukat se na tohle všechno a nic neudělat..

Pokud jses si jista, ze plenky, nejedeni atd. je dusledek jejiho psychickyho stavu,tak bych asi nejdriv zkusila nabidnout pomoc primo ji. Pokud ma sklony k sebeposkozovani a dite ma svym zpusobem rada jak pises, tak kdovi, co by se mohlo stat, pokud by o nej zcistajasna prisla…Jinak teda nepises zadnou konkretni zminku o psychickym tyrani…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
30.7.11 08:08

Jinak teda moje dite ma ve trech letech taky na noc prevazne jeste plinku a v jidle se nimra a moc mu neda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.11 08:22

Reaguji na téma raději taky anonymně.
Já jsem na sociálce pracovala - přímo na odboru sociálních věcí a zdravotnictví.
Za mě jen napíšu, že jakmile jsme dostali podobné upozornění a nemuselo jít vždy nutně o podezření na týrání, tak jsme do rodiny s kolegyněmi šly a dlouhodobě ji sledovaly.
Pokud jsme přišly na nějaké „vady“, tak jsme pak vše řešily se soudem - ten poté rozhoduje, jak se bude postupovat, sociálka dává pouze návrh.

Zákony v ČR jsou všelijaké - minulý týden byl v televizi případ těch rodičů, kteří své děti evidentně zanedbávali. Sedm jich měli v dětských domovech, ty, co jim zbyly doma, nemluvily, neměly hygienické návyky, byly vystrašené - soudní psycholog vše potvrdil.

A soud? Dal jim podmínku, děti nechal doma, nařídil pouze dohled a to ti lidé čekají další dítě…

• Citovat
  • Upravit
4336
30.7.11 08:33
Anonymní píše:
Reaguji na téma raději taky anonymně.
Já jsem na sociálce pracovala - přímo na odboru sociálních věcí a zdravotnictví.
Za mě jen napíšu, že jakmile jsme dostali podobné upozornění a nemuselo jít vždy nutně o podezření na týrání, tak jsme do rodiny s kolegyněmi šly a dlouhodobě ji sledovaly.
Pokud jsme přišly na nějaké „vady“, tak jsme pak vše řešily se soudem - ten poté rozhoduje, jak se bude postupovat, sociálka dává pouze návrh.

Zákony v ČR jsou všelijaké - minulý týden byl v televizi případ těch rodičů, kteří své děti evidentně zanedbávali. Sedm jich měli v dětských domovech, ty, co jim zbyly doma, nemluvily, neměly hygienické návyky, byly vystrašené - soudní psycholog vše potvrdil.

A soud? Dal jim podmínku, děti nechal doma, nařídil pouze dohled a to ti lidé čekají další dítě…

Uf, tak to je teda síla!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5606
30.7.11 08:55

Nahlásila bych to však co pokud socka řekne že je vše ok tak budeš mit klid a pokud ne tak se ti uleví že chlapeček bude mít konečně co má jako dítě mít.A ta matka by měla spíš myslet na dítě a ne na kus uchcaného masa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.11 08:58

Valkil: Jinak ty návštěvy od pracovnic OSPOD jsou možná poněkud nepříjemné, ale nedá se nic dělat. Jsme tam od toho, abychom hájily práva dítěte.
Pokud je tam upozornění od sousedů apod. - ale může být samozřejmě i anonymní, tak se tam jít a chodit musí - alespoň po nějakou dobu.

• Citovat
  • Upravit
5606
30.7.11 09:01

Jinak jestli má tři roky tak by měl jít v nejblížší době do školky tak by i tam mohly učitelky poznat jestli je vše OK.Je to hodně choulostivá záležitost a těžko se na ni dívá někdy je dobré se nedívat,ale pokud si fakt jistá že to dítě je zanedbané tak to nahlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
melounková
9.12.11 21:59

jé a můžete mi poradit? když jste tam pracovala, můžete mi dát konkrétní kontakt, kam, nejlépe, napsat, když mám podezření na týrání??, a může to být anonymní? aby tu rodinu sociálka sledovala déle? Mě napadlo jít přímo na policii, ty by to měli asi předat, ne? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.4.17 21:02

Ahoj,
jdu si pro radu.
Dnes jsem se potkala a seznámila s mladým párem (max 25 let). Už jsem o nich slyšela, měli 4 děti, které jim sociálka sebrala, teď mají čerstvě měsíčního chlapečka. Zeptala jsem se, zda bych se mohla kouknout na miminko, docela ochotně mě vzali dovnitř a pak mě tedy opravdu přecházel zrak. Bordel, zbytky jídla naprosto všude, nakouřeno, ale hlavně.. postýlka s miminkem pročůraná, dítě samo doma a oni dva v hospodě. :( Poprosila jsem, zda bychom ho nemohli vít sebou s kočárkem, tak mi ho tedy oblékli, oblečení velikostně na roční dítě, všechno díravé, špinavé, smradlavé. Kočárek taky samá díra, deka v kočárku smrděla zvratky a močí :(
Když jsem se snažila podrobněji zavést řeč na miminko a péči o něj, matka mi s naprostým přehledem řekla, že dítě krmí max 5× denně, jinak ho nechává hlady, aby prý moc nepřibíralo a nebylo moc „rozežrané“. 8o Chlapeček měl očividně hlad, poprosila jsem matku, zda by nepřinesla lahev, tak nejdřív odmítla. Po mém naléhání nakonec donesla, lahev špinavá, jak snad nikdy nemytá, dítě se tvářilo, že nevědělo, k čemu to vůbec je. Když jsem si ho vzala do náručí, měla jsem něj pocit, že ode mě nečeká nic dobrého, jako když není zvyklý, že ho vůbec někdo chová. Když jsme odjížděli, matka ho znovu vrazila do kočárku a šla si pro další pivo, dítě nedítě. :(

A teď se ptám.. vnitřně je mi z toho úzko, opravdu si myslím, že tohle není normální a sociálka by s tím opravdu měla něco dělat. Zavolali by jste na sociálku nebo kontaktovali jejich dětského lékaře?

• Citovat
  • Upravit
2663
9.4.17 22:01

Tak jestli takhle zjevně zanedbávají základní péči o dítě (hygiena, krmení - nějaké second hand oblečení apod. bych neřešila, ale mělo by to být čisté), tak asi ano. Když už jim sociálka i předchozí děti odebrala, tak to asi svědčí o tom, že jejich metody v pořádku nejsou. Navíc tedy nechat dítě zcela samotné, to je dost problém, co kdyby se začalo dusit, nebo nastal SIDS, to není sranda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.17 18:03

@entropy děkuji. Oblečení jsem neřešila. tedy ne to, že vše není nové ani značkové, o to mi nejde, i na bazárcích se dá koupit krásné oblečení a za pár korun, ale vadilo mi, že to není čisté, že to smrdí a v podstatě vše je bu´d velké (opravdu jak na roční dítě) a nebo zase malé :(

Ráno jsem volala na OSPOD. Vědí o nich, prý je i pravidelně navštěvují, vědí, že jejich péče není 100%, ale pokud je nechytnou přímo „při činu“, jako pokud nebude dítě zrovna doma samotné, tak nezmůžou nic. :( Takže v podstatě celý telefonát byl o ničem. tak ráda bych prckovi pomohla, ale už opravdu nevím jak :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová