Budu brát mateřskou, nebo ne?

Anonymní
7.2.19 21:42

Budu brát mateřskou, nebo ne?

Ahoj holky, omlouvám se, že spamuju ohledně mateřský protože je toho tady tolik, ale potřebovala bych poradit. V červnu jsem úspěšně ukončila střední školu a v září nastoupila do první práce. Hned dva týdny, co jsem pracovala jsem zjistila, že jsem těhotná a jsem na neschopence. Mám smlouvu na dobu určitou do půlky března. Rodim v květnu. Myslela jsem, že nárok na mateřskou nemám, jelikož nemám odpracovaných 270 dní, ale teď jsem četla, že pokud mi pracovní poměr končí v době těhotenství, tak jsem v ochranné lhůtě (180 dní) a že se počítá i úspěšné ukončení SŠ, když se za mě uhrazovalo to nemocenské pojištění. Tak teď nevím, jestli teda na to mám nárok, když jsem odpracovala půl roku a zároveň se odvádělo to pojištění za mě, když jsem byla na škole do června. Snad jsem to vysvětlila smysluplně a opravdu se moc omlouvám, že tady spamuju, ale chtěla jsem si to ověřit, pokud tomu někdo rozumí. Děkuju za odpovědi. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32929
7.2.19 21:51

Já myslím že ano. Musíš mít 270 dní v posledních dvou letech,a ukončení školy se počítá. Plus musíš být buď zaměstnaná,nebo v ochranné lhůtě,což budeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.19 21:52

Já měla VOŠ, pak práci od září, od ledna na neschopence a mateřskou jsem dostala. Ale smlouva byla na dobu určitou.
Nejlépe ti to zodpoví přímo na sociálně, těch kritérii je asi víc…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.19 21:53

Oprava příspěvku výše
Smlouva na dobu neurčitou.

• Citovat
  • Upravit
660
7.2.19 21:57

Máš úspěšně ukončené studium, budeš v ochranné lhůtě :nevim: nárok bys mít měla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.19 22:10

Děkuju za odpovědi! Snad to tak dopadne! :palec:

• Citovat
  • Upravit
9793
7.2.19 22:14

Úspěšně ukončené studium se ti do potřebných 270 dní započítá, ale budeš ho muset na OSSZ doložit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3581
7.2.19 22:41

Zajdi si na socku, řeknou ti to má místě :palec: navíc i kdybys nedostala mateřskou, můžeš hned čerpat rodičovskou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.19 22:48

Určitě tam zajdu. Vím, že rodičovskou budu čerpat, ale hodí se mi každá koruna navíc, tak bych byla ráda, kdybych o mateřskou nepřišla. :-)

• Citovat
  • Upravit
800
10.2.19 04:23
@Anonymní píše:
Ahoj holky, omlouvám se, že spamuju ohledně mateřský protože je toho tady tolik, ale potřebovala bych poradit. V červnu jsem úspěšně ukončila střední školu a v září nastoupila do první práce. Hned dva týdny, co jsem pracovala jsem zjistila, že jsem těhotná a jsem na neschopence. Mám smlouvu na dobu určitou do půlky března. Rodim v květnu. Myslela jsem, že nárok na mateřskou nemám, jelikož nemám odpracovaných 270 dní, ale teď jsem četla, že pokud mi pracovní poměr končí v době těhotenství, tak jsem v ochranné lhůtě (180 dní) a že se počítá i úspěšné ukončení SŠ, když se za mě uhrazovalo to nemocenské pojištění. Tak teď nevím, jestli teda na to mám nárok, když jsem odpracovala půl roku a zároveň se odvádělo to pojištění za mě, když jsem byla na škole do června. Snad jsem to vysvětlila smysluplně a opravdu se moc omlouvám, že tady spamuju, ale chtěla jsem si to ověřit, pokud tomu někdo rozumí. Děkuju za odpovědi. :srdce:

Na neschopence jsi od zjištění těhotenství? To tě ve zkušebce nevyhodili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.19 19:32

@Miasofi nene, nevyhodili. Oni nemohou vyhazovat těhotnou na neschopence, ani ve zkušebce. A už to mám ověřené. Mateřskou brát budu. :palec:

• Citovat
  • Upravit
9793
10.2.19 19:34
@Anonymní píše:
@Miasofi nene, nevyhodili. Oni nemohou vyhazovat těhotnou na neschopence, ani ve zkušebce. A už to mám ověřené. Mateřskou brát budu. :palec:

I s těhotnou jde normálně zrušit pracovní poměr ve zkušebce (po uplynutí 14 dnů prac. neschopnosti). Ale pokud si tvůj zaměstnavatel myslel něco jiného, tak tím líp pro tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
800
10.2.19 19:35
@Anonymní píše:
@Miasofi nene, nevyhodili. Oni nemohou vyhazovat těhotnou na neschopence, ani ve zkušebce. A už to mám ověřené. Mateřskou brát budu. :palec:

Nemůžou prvních 14dní, pak už ano. Měla jsi štěstí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.19 19:38

@Miasofi Ahaaa, tak to je ono. Já to zjistila až po 14ti dnech, co jsem pracovala. :mrgreen: uff

• Citovat
  • Upravit
800
10.2.19 19:44
@Anonymní píše:
@Miasofi Ahaaa, tak to je ono. Já to zjistila až po 14ti dnech, co jsem pracovala. :mrgreen: uff

Bylo to myšleno, že tě mohli propustit ve zkušebce po 14dnech marodění. Proto jsi měla štěstí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí