Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Takyjedna „A je to fakt babička, nebo tchyně?“ 11 leté dítě nemůže mít přece tchyni.
@Anonymní píše: Více
Tak ztratit každodenní vztah s dítětem kvůli nějaké škole, to není žádná výhra. Já obrečela i ztátu spolužáků, se kterými jsem si nejvíc rozumněla a kteří šli na gympl.
Jestli je to max 45 min ode dveří ke dveřím, tak to je přece pohoda. To jezdi mnoho deti i po meste. Ja jsem jezdila na gympl 30 min ve meste. Spolužáci i vic, pokud bydleli na opačné straně města nebo jim blbe navazovaly spoje. Nikdo tim nic neutrpel. Vůbec by me nenapadlo kvůli tomuto řešit stěhování.
@Luboš P píše: Více
Jasně, já tě zasvětím do rodinného života.
Babičky rodinu podporujou, pomáhají, upevňují vztahy. Tchyně jí rozvrtávají, jak můžou. Kdo má pěkný vztah k tchyni, říká jí babičko. Všechny matky, co mají děti, které mají rodinu, jsou technicky tchyně, ale prakticky můžou míť výše umiňovanou vyšší hodnost. Nebo i ještě nižšší - ekvivalent mladé Máchalové. ![]()
Já bych to nějak nakombinovala. Někdy přespat u babičky, někdy jet domů podle rozvrhu a koníčků.
a jaké má spojení do té školy? 30-45 minut není tak strašné, pokud má dobré spojení. Také jsem dojížděla na víceletý gympl asi 30 minut, možná trochu déle. Ale bylo to v Praze, takže spojení prakticky vždy. No a protože jsem poblíž gymplu měla babičku a i sportovní kroužek, tak jsem po škole šla k babičce, pak na sport a pak domů.
Mám 12 letou dceru, je v primě na gymnáziu, má to kousek pěšky, spolužačky dojíždí z okolních vesnic celkem běžně, jsme malé město, tak na gympl chodí děti z okolí. Já si nedovedu představit, že bych dceru měla přes týden pryč a ona by taky určitě nechtěla. Ale každé dítě je jiné. V tvém případě bych volila školu na dojezd, ne tu u babičky.
30-45 min není vůbec žádná doba na dojíždění. 11 leté dítě bych určitě k babičce nepřestěhovala. 45 minut dojíždím i já MHD v Praze, dojížděla jsem takhle i do školy (v Praze). To mi připadá jako běžná doba dojezdu, obvykle lidé nemají všechny školy před domem, zvlášť, pokud bydlíte na vesnici.
@JancaS84 píše: Více
no jenže zakladatelka píše, že ten gympl co je 30 minut je jiný než ten kde bydlí babička. To je dál a na denní dojíždění to není. Jinak by to byla ideální varianta.
@JancaS84 píše: Více
Kombinace nejde. K babičce je to 60 km, cesta i autem je na víc než hodinu, což ráno není reálné.
Zakladatelka má na výběr i bližší gymnázium.
Nedovedu si vůbec představit v 11 letech dítěte. My máme starší dceru u mých rodičů. Je tam místo internátu. Šla tam na střední školu. U nás její vybraný obor není. Je zodpovědná, má cíl. Nemají s ní starosti. Letos bude mít 18 na podzim. V 11 letech bych ji nepustihla.
Z toho jak píšeš cítím, že ti nebude pobyt dítěte u babičky vadit. Píšeš, že máš víc dětí, jako by ti s dítětem u babičky odpadla jedna starost. Nezdá se, že bys bojovala o to, aby dítě jezdilo na bližší gympl.
Tak to, že je zrovna učitelka, je třeba plus… může pomoct s učivem, ale jinak si i přesto myslím, že to vhodné není. ![]()
Tak já bych to klidně povolila, babička na dítě přece dohlédne, dohlédne na svačiny, na učení, dá mu jistě večeři- není to snad žádná Ježibaba, která by dítě snědla ke svačině,
denní dojíždění je pro tak malé dítě šílené a je to zabitý čas pro kohokoli,
vždyť doma bude též spoustu času, víkendy, prázdniny, kterých je habaděj
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.