Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše 2 děti dojížděly dveře - dveře 35 minut celý druhý stupeň. Jedno z dětí ok ještě maličký kousek na koloběžce, pokud nechtělo čekat na MHD. Nijak je to nepoznamenalo.
Stěhování po nikom nepožadovaly. Ve spoji se většinou učily, někdy jely s nějakým kamarádem a tak …
Pokud by dítě nebylo schopno se dostat ráno do školy a otázka výběru školy by bylo důležité, vozila bych ho na místo z kama se dostane / nebo přímo do školy.
Babička 60 km ani omylem.
Ještě, to dítě nemá žádné aktivity - sport, kamarády, že se klidně odstěhuje k babičce?
Příspěvek upraven 12.01.26 v 19:25
@Yasmen píše: Více
Takhle daleko jsem dojížděla od 12 let na jazykovku. Od 14 pak na gympl podobně. A to jsem bydlela v Praze.
Dojíždět do školy je normální a běžné, stěhovat se od rodičů v 11 letech fakt ne. Navíc dítě má možnost bližší školy.
@Liberalissima Asi tak. U nás není žádný 8G, jazykovka, sportovka. Pokud dítě takovou školu chce, dojíždí. Znám tady takových dětí několik a k příbuzným se nestěhoval nikdo. Normálně dojížděl.
Už za nás jsme dojížděli do města na 2. stupeň. V místě našeho bydliště byl pouze 1. stupeň. A nikoho nikdo nenapadlo se někam stěhovat.
Příspěvek upraven 12.01.26 v 19:28
@stinga píše: Více
Myslím, že 11leté dítě nemá představu vůbec o ničem a že jenom papouškuje názory dospělých.
Je problém, aby zatím dítě zůstalo, kde je a na gympl šlo po deváté třídě? Pak bude dostatečně velké, vyspělé, ať bydlí u babi. Zatím máte největší vlnu puberty před sebou. Představ si, jak může puberta zamíchat karty.
@Yasmen Tak na některých školách se jde podívat na DOD, lze zavolat do školy a optat se na začátek školy - případně se školou řešit třeba možnost chodit o pár mínit později / záleží na škole. Jako v kolik hodin začíná vyučování snad není problém zjistit.
@Anonymní píše: Více
Divny, dcera je doma nespokojena? Mam 11 letou a přestože má s babičkou skvělý vztah, nesla by k ni v žádném případě bydlet. Ma rada svůj domov, nás rodice, svůj pokoj, psa, křečka atd. Žádná škola by ji ted v tomto věku nestála za změnu.
@Kelsey1 na ZŠ zůstávat nechce, což chápu, ale může dojíždět. Zatím jsem spíš proti stěhování k babičce.
Ne, nejedná se jen o pár let. Jedna se o osm let.
Ale chápu, že je to víc než lákavé.
Vnímám to tak, že jde na 8 letý gympl.
S babickou se může cokoli stát.
Mam velmi vitální mamku, troufám si říct ve věku té tvé, ona by s tím taky souhlasila, ona souhlasí úplně se vším, jen aby nám pomohla a dost často nemyslí vůbec na sebe a hlavně ma sama ještě mamku, kterou často navštěvuje a taky ji pomáhá.
Takže to musíme korigovat.
Me zaráží s jakou lehkostí to dítě necháš odejít, vůbec nevíš, jakou bude mít pubertu. Píšeš, že mate děti víc, ale mate pouze dvě….!
Píšeš to s takovou lehkostí, že mam pomalu pocit, že barák a zvířata jsou ti přednější než vlastní dítě, píšeš to úplně bez emoci. A po 11 letech pomalu s úlevou, že hodíš kluka na krk někomu jinému.
Umím si představit SŠ. Ale tohle je úlet, přijdeš o vazby, můžou začít výchovné problémy, rodiče si kolikrát s děckem neporadí, natož babička.
Dítě bude potřebovat pomoc, co babička nezvládne, co jako uděláte?
Pokud je možnost jiného gymnázia tak tam, tohle je úlet a vůbec bych de nedivila, kdyby se o to zajímala sociálka.
@renap píše: Více
přesně, dojelo by v pátek, unavené z celého týdne. V neděli už by se chystalo dítko k babi a odjelo odpoledne. Takže sobota? no už pubertáka vidím, jak chce trávit sobotu s rodinou a ne s kamaráda, které přes týden nevídá
o tom, co by to udělalo se vztahem k ostatním sourozencům a otci, ani nemluvím…
Taky bych to nedovolila. Chci se svymi dětmi být, chci s nimi delat večeři, povidat si vecer, pred spaním je obejmout, dát pusu. Teď uz si pro ni chodí jen mladší 15. V 11 jsme si vecer četli společnou knihu, hráli hry, řešili školu, kroužky. I dnes prijde mladší, vleze si ke me na chvilku do postele a povida, svěřuje se. Bylo by mi líto, ze bych prisla o tolik času svych dětí. Starší chodi méně, ale pořád jsme si blízcí, každý den si povídáme. Dovolila bych to nejdříve na SŠ a nejraději az na VŠ. To vůbec neni nic proti babičce, ale ten čas, kdy jsou deti jeste malé se hodně krátí a ja bych se o nej nenechala připravit.
Překvapuje mě, že někdo by šel do toho a v 11 letech poslal svoje dítě žít 20 dnu v měsíci k babičce 60 km daleko.
Vybavuji si od dcery na střední škole, jak ten víkend byl vždy krátký. Jasný, byl to internát, ale v neděli odpoledne opět na intr. V pátek odpoledne se rozkoukala. Nějaká kamarádka, akce, výlet a zase jela …
Navíc je tady jde o gympl, kde je možnost i dojíždět.
Příspěvek upraven 12.01.26 v 19:42
Asi půjdu proti proudu, nicméně…:
Píšeš, že nmhe babička učitelka, energie má zřejmě dost. Pokud máte dobré vztahy, což asi ano, tak bych o tom uvažovala.
Samozřejmě s velkým přispěním na náklady, Nevidím to jako odložení dítěte, nýbrž vzájemnou pomoc rodiny..
@Keyllah píše: Více
Přesně, já si fakt myslím, že tohle by se šeredně zvrtlo.
Už vidím, jak babička pomáhá s PP prezentaci na téma cloudove uložiště
atd., atd…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Yasmen nebydlíme na konci světa. Bydlíme v místě, kam jezdí autobusy do mnoha míst. Máme tu ZŠ, MŠ, lékaře, obchody. V dojezdne vzdálenosti máme 2 okresní města, kde je mnoho SŠ, ale tím, že v jednom je něco a ve druhém něco jiného, často se jezdí mezi městy. Jezdí se i po Praze, neteř jezdí po Praze od první třídy 40 minut tramvají a autobusem, protože se jim nelíbila spádová ZŠ.
Mně se líbí, že já jsem se rozhodla. Nerozhodla, prostě to tak vyšlo a dopadlo. Domeček jsme chtěli s manželem oba, on zdrhnul z Prahy, kde žil celý život v bytě a byl tam nešťastný.
Do města, kde je gympl, je to 30-45 minut bez přestupu dveře - dveře. Bus jezdí co 30-60 minut, podle toho, jestli je špička nebo mimo špička.