Bydlení u partnera a budoucnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
75719
6.6.22 19:44
@Anonymní píše:
Ahoj, potrebuji vedet jak to chodi v zivote, kdyz jsem se nastehovala k partnerovi, kde dum je jeho. Ziju s nim jiz rok. Nabytek atd.jsme koupili spolu, ale casem bude potreba nova kuchyn a koupelna. Je mi 35 let. Jenze ve me zacina hlodat otazka co dal? Prece nebudu investovat do baraku, kde neni nic meho. Rada bych neco budovala, jenze prece nemuzu rict, hele prepis na me pulku baraku🤷‍♀️ takze co? Chtit po nem at si me vezme? A co kdyz nebude chtit? Ja nechci zit s pocitem, ze nemame nic spolecneho. Neco jineho by bylo, kdyby jsme si koupili neco spolu, ale to nejde.

Ber to tak, že kdybys byla někde v nájmu, platíš měsíčně slušnou částku, která se Ti v životě nevrátí, prostě ji probydlíš.
Právě tak, pokud bys platila hypotéku. Nemovitost by sice byla Tvoje, ale úroky můžeš spláchnout do wécka a hypoška taky není žádná láce.
Tyhle peníze tím, že je dům partnerův, ušetříš.
Tákže - pokud už nutně potřebuješ budovat něco vlastního - se domluv s přítelem na svém měsíčním „příspěvku na bydlení“ a ten ber jako nájem, třeba.
Nenávratná položka.
Pokud ji partner vrazí do koupelny, ty kachlíky bych po rozchodu fakt neotloukala. ;)
No a svoje přebytky holt škudli stranou - manželé nejste, takže budou výslovně jenom Tvoje, případně úspory (netuším, kolik máš k dispozici) vlož do vlastního, třeba investičního bytu.

Osobně by mě v divokým snu nenapadlo, přepisovat na partnera/manžela polovinu majetku, který jsem bez jeho přičinění získala před vztahem/sňatkem.
Racionálně - průměrný poločas rozpadu nemovitosti je o dost delší, než poločas rozpadu vztahu. A jak kdysi řekla moje máma: pokud vám to bude klapat, je jedno, na koho je to napsaný. A pokud ne, ušetříš si spoustu starostí.
Svatá slova. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
6.6.22 19:45
@Taktinevím píše:
Zaplatila bych jen takové vybavení, které si (případně) mohu kdykoli potom odnést. Tak jsem to radila i své dceři. To, co se odnést nedá, třeba obklady nebo nová vana, at´ zaplatí tvůj partner. :nevim:

No a k čemu jí za 15 let bude 15 let stará lednice, pohovka a prádelník? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75719
6.6.22 20:07
@Markéta80 píše:
tak co chceš? bydlíte spolu jen rok a Tvá představa že na tebe napíše část baráku? proč by to dělal? Za rok se rozejdete a on tě bude vyplácet. To by byl blázen. nejmladší nejsi tak nějaké majetky už máš ne? Jinak neplatit nic co si nemůžeš odnést ;) nebo máš našetřeno tolik že mu nabídneš 50% z ceny baráku?

Já nevím. :roll:
Většinu času bydlím v baráku u chlapa (ale je pravda, že mám i svůj vlastní) a čas od času tam něco koupím. Většinou nějakou blbost, teď třeba zrovna opalovací lehátko, na kterém se, počítám, budu válet jenom já. 8)
Nebo něco do kuchyně, předložky do koupelny, myslím záclony nějaký jsem kupovala… :think:, tyhle drobnosti, které dělají radost hlavně mně, protože chlapovi je to jedno.
Je teda fakt, že já mám většinou spíš těžkou písemku s tím, aby se mi něco zaplatit PODAŘILO, protože žiju s bláznem, který buď všecko má, nebo koupí neprodleně po tom, co nás napadne, že bysme to potřebovali, nebo jde o věc vysoko nad moje finanční možnosti. :nevim:
Ale to je vedlejší, něco prostě občas do baráku přitáhnu.
A tahám to tam s jistotou, že kdybychom v budoucnu, pánbu nedopusť, vztah rozpustili, písknu na svoje psy, všecko ostatní nechám, jak to tam leží, hodím klíče do schránky a mizím.
Fakt bych neobcházela nemovitost a nesbírala šampóny z koupelny a embosovanej váleček na sušenky ze zdi. :jazyk: A rozhodně bych na sebe nenechala cokoli z jeho majetku přepsat, ani, kdyby ho to v horečce napadlo - v našem případě máme každý svoje děti, kterým samozřejmě hodláme svůj majetek přenechat, a v případě zakladatelky, která nejspíš hodlá mít děti s partnerem, by ty děti část partnerovy nemovitosti dědily.
Tohle starání se o majetek protějšku po pár měsících soužití mi teda celkem smrdí. :roll: :roll:

Příspěvek upraven 06.06.22 v 20:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
6.6.22 20:09

No jako budete se muset začít bavit o budoucnosti a případném majetku a to jak osobním, tak společném.

Přeci jen ti je 35 - už to chce začít se učit podobné rozhovory a ne jen čekat, jestli ti umí číst myšlenky a vyjádří se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75719
6.6.22 20:14
@smile_xxx píše:
A ty máš nějaké finance? Já bych si pořídila buď svou garsonku (předpokládám, že na víc bys asi neměla peníze - byla by to jen má investie) a nebo bych investovala do „jiné“ nemovitosti spolu s partnerem, na půl. Rozhodně bych od něho nechtěla, aby na mě přepsal půl domu, když jsem finančně nijak nepřispěla. A taky bych nekupovala nic do jeho domu, co budeš dělat s použitým nábytkem, kdybyste se po letech rozešli? Kde jsi žila do teď?

A přispívala bych na co?
Na energie a jídlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75719
6.6.22 20:28
@smile_xxx píše:
Tak zadarmo bych u něj nebydlela. Já si myslím, že v partnerství by měly být finance dohromady (až bude na mateřské, tak to bude mazec). Pokud by měli finance zvlášť, platila bych polovinu energií a jídlo. A ideálně bych měla svůj byt na hypo. Cokoliv se stane, tak má kam jít. A léta utíkají. Určitě energie napůl vyjdou levněji než komerční nájem, ty peníze bych šetřila a investovala.
Edit: a to, jestli se tam cítím jako doma není závislé na tom, zda mi partner přepíše polovinu majetku.

Přesně tak. :palec:
Protože ty výkřiky - bych do toho nic neinvestovala, když to není moje… :cert: :cert:
O. k., koupelnu teda zaplatí chlap a kuchyň taky. A pak už není blbý to užívat, když to není zakladatelky? :think:
Bydlení prostě něco stojí, když se jdu ubytovat do hotelu, taky platím za použití pokoje a vybavení - a nečekám, že by na mě majitel kus hotelu napsal. I když špatný by to nebylo. :P :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59394
6.6.22 20:35

@sirikit to je jasné, ale spíš že nebudu platit novou kuchyňskou linku. Jsou spolu chvíli, ale už přemýšlí jak se dost k jeho majetku :lol: Na druhou stranu pokud tam nic neplatí tak kdyby byla kdekoliv tak platí nájem. Ale pocitově bych se nechtěla podílet na větších výdajích kde mne nic nepatří :? Takže já bych dala něco jako nájem- výhodné pro obě strany a co z toho poplatí bych neřešila. Plus napůl energie a jídlo a zbytek bych si šetřila na svém účtu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2667
6.6.22 20:39

Já miluju ty názory, ať kupuje jen to, co si může odnést, šetří si a nechá ho platit, jinak to není fér. Takže bydlet jen za půlku energií a jídla, náklady na obstojnou střechu nad hlavou nechat kompletně na partnera, a pak odkráčet s úspory nebo novým vlastním bytem, které mám jen díky tomu, že za sebe x let vůbec neplatíte bydlení… to je jako fér a morální? Mně to teda přijde vyčůrané až na půdu. Neříkám platit napůl, ale přijde mi správné přidat na věci, které taky užívám a mluvím třeba i do toho, jak budou vypadat. :nevim:

Příspěvek upraven 06.06.22 v 22:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kutil Tom
6.6.22 20:51

Moc si nedovedu představit, že bych si něco odnášel. Co bych s tím dělsl? Jinam si koupím jiné, nové… a bez stěhování. Kdepak, domluvit se na modelu financování ano, ale počítat se stěhováním, za mě teda ne.

• Citovat
  • Upravit
2667
6.6.22 20:55
@smile_xxx píše:
@Livi92
Proč se tak rozčiluješ? Psala jsem, že ideální je, aby měli finance dohromady. Jestli má zařízený byt (aspoň tak jsem to pochopila), tak co by měla ještě platit? A předpokládám, že když on půjde kupovat sedačku, že ona půjde s ním a vyberou něco, co se bude líbit oběma.

Ty se mnou sedíš v obýváku, že víš, že se rozčiluju? A hlavně to vůbec nebyla reakce na tebe, tak spíš nechápu, proč máš potřebu se ohrazovat. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
6.6.22 21:05
@smile_xxx píše:
@Livi92
Proč se tak rozčiluješ? Psala jsem, že ideální je, aby měli finance dohromady. Jestli má zařízený byt (aspoň tak jsem to pochopila), tak co by měla ještě platit? A předpokládám, že když on půjde kupovat sedačku, že ona půjde s ním a vyberou něco, co se bude líbit oběma.

Myslím, že jecto ideál, ke kterému mohou dospět, až zjistí, že spolu planuji být trvale, navždy. Což bezprostředně po sestehovani být nemůže. Další fakt je první aspekt- fakticky žádné společně do svatby není, takže je třeba myslet na to, jak se to společně bude v pripade rozchodu dělit. Včetně dělení investic do výhradního majetku jednoho z nich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí