Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
A co je na tom jako tak špatného že chci aby byl syn co nejvíc venku když je venku krásné počasí?No jo, ono je vlastně teď in být taková ta matka co s dítětem trčí v rozpáleném paneláku, vrazí mu do ruky mobil aby bylo děcko v klidu a náhodou nikoho neotravovalo a spokojenost na všech frontách že
Už asi chápu, v čem je problém ![]()
@jita22 píše:
A jinde než na tom hřišti venku jste být snad nemohli?
U nás ve městě je hrozný nedostatek hřišť a jediné které za něco stojí je tohle. A takové to chození prostě jako že se korzuje za ruku po městě to malého fakt nebaví a akorát by z toho byl řev… Nepřišlo mi že dělá něco tak hrozného abych ho musela odvádět z hřiště ale to je jedno. V tom se asi neshodneme.
@thalasan ano já vím že jsem se začala chovat arogantně ale to proto že ostatní se chovají arogantně ke mně tak asi je jasný že nebudu ťuťuňuňu ![]()
@Anonymní píše:
@thalasan ano já vím že jsem se začala chovat arogantně ale to proto že ostatní se chovají arogantně ke mně tak asi je jasný že nebudu ťuťuňuňu
Ber to jako tréning trpělivosti, s dítětem se ti to bude hodit ![]()
@thalasan píše:
Ber to jako tréning trpělivosti, s dítětem se ti to bude hodit
Jooo v tom se i shodneme ![]()
@Anonymní píše:
@terien No ale tak prostě já jsem to brala tak, že si holt na některé věci musí přijít sám a některé situace prostě procítit a zažít a už mě fakt nebavilo taky tam dělat divadlo pro lidijinak s posloucháním trochu problém máme to nepopírám ale prostě zase dávat mu na zadek nebo odtáhnout z hřiště mi přišlo nepřiměřený tak jsem to prostě nechala vyhnít no
Tak příště ale klukům řekni, že si to s ním můžou vyřídit po svém, že potřebuje dostat lekci… Aby věděli, že to je ok, když ho seřvou, praští, nebo tak. Protože jinak nevím, co by šestiletí mohli udělat s hodně otravným čtyřletým, jehož maminka to nechce řešit, protože ji dítě neposlouchá.
Odejít z hřiště s dítětem, co obtěžuje ostatní a tebe neposlouchá, je naprosto přiměřené.
@Limi123 píše:
Tak příště ale klukům řekni, že si to s ním můžou vyřídit po svém, že potřebuje dostat lekci… Aby věděli, že to je ok, když ho seřvou, praští, nebo tak. Protože jinak nevím, co by šestiletí mohli udělat s hodně otravným čtyřletým, jehož maminka to nechce řešit, protože ji dítě neposlouchá.Odejít z hřiště s dítětem, co obtěžuje ostatní a tebe neposlouchá, je naprosto přiměřené.
proč by jako měli ti šestiletí mlátit čtyřleté dítě, které si s nimi chce hrát?
on nic špatného neudělal, pouze touží po společnosti ostatních děti,
těm šestiletým se stala jaká hrozná újma, že se s nimi chce hrát čtyřletý? proč by malého měla matka táhnout z hřiště domů?
já vůbec nechápu vaše reakce na zakladatelku
děláte tady, jako by její dítě bylo nějaký úchylák nebo masový vrah - vždyť je to čtyřleté dítě
@stinga píše:
proč by jako měli ti šestiletí mlátit čtyřleté dítě, které si s nimi chce hrát?![]()
těm šestiletým se stala jaká hrozná újma, že se s nimi chce hrát čtyřletý? proč by malého měla matka táhnout z hřiště domů?
já vůbec nechápu vaše reakce na zakladatelkuděláte tady, jako by její dítě bylo nějaký úchylák nebo masový vrah - vždyť je to čtyřleté dítě
Měla ho vzít ze hřiště domů proto, že mu mnohokrát opakovaně řekla, aby se svým chováním přestal – a on na ni nereagoval.
Starší děti daly jasně najevo, že si tentokrát s cizím malým hrát nechtějí (na což mají plné právo, nebyl to přece ničí bratr ani člen jejich skupinky, neměli ho na hlídání) – přesto jim to k ničemu nebylo, i nadále je otravoval a nereagoval na to, že mu máma sama opakovaně říkala, aby se svým chováním přestal.
Proto měla zareagovat důsledně a syna ze hřiště (třeba dočasně) odvést. Je sice hezké, že si chce hrát, ale nemůže si to prosazovat za každou cenu, proti vůli ostatních (a dokonce přes opakované výzvy mámy, kterou má evidentně “na háku”). Proto tam snad rodič s takhle malým dítětem je, aby ho naučil, jak mezi ostatními reagovat a jak se chovat.
@stinga píše:
a proč by nemohli být na hřišti? proto, že má kontaktní dítě, které by rádo kamarády, tak s ním musí někam do lesa?
navíc i pro jejího syna je prospěšná sociální interakce, že každý si s ním hrát nechce, to dítě doma, kde ho všichni zbožňují, nepozná
A co se teda naučil? Že mámu nemusí poslouchat a že je normální otravovat ostatní děti?
A třeba ty druhé děti, co měly kvůli němu zkaženou hru, na ty se brát ohled nemusí?
Ach jo - zakladatelko, jestli tu ještě jsi - hlavně si to neber, tohle je zdejší kolorit. Tuhle se jedna matka svěřila, že se bojí poslat dítě - neplavce na tábor - jéje, ta to slízla. Tady se nemůžeš ani zeptat na nejlepší prášek do myčky, abys nedostala pokárání. A po ramínkách se tu tyhle husy plácaj vzájemně, jakože takováhle komunikace je ok.
@Anonymní píše:
Jinak ještě tu padla taková otázka co bych dělala já kdyby se se mnou někdo chtěl furt družit a já bych o to neměla zájem. Nevím jestli to bylo myšleno jako na tuhle dobu nebo na dobu kdy jsem byla malá. Ale třeba včera jsem byla i s mrňousem na zahradce v kolonii osbirat angrešt a rybíz. A zrovna si se mnou pořád chtěla povídat nějaká starší paní tak jsem si s ní chvíli povídala i když popravdě nadšená jsem z toho nebyla jelikož jsem měla nějakou práci a do toho furt hlídat malého aby něco nepošlapal neolámal omylem kytičky, nevylil nějaké hnojivo… Samozřejmě reagovat jak na povídání malého tak na tu paní a soustředit se na práci bylo trochu misty nad moje síly… a prostě někdy není na škodu to brát tak že člověk musí sem tam něco skousnout i když mu to zrovna není po chuti…
A teď si vem, kdyby ta starší paní za tebou chodila celé odpoledne, vždycky by ses omluvila, poodešla a ona by šla zase.
Ty starší děti jsou taky jen děti. Ale jak tu někdo psal, to pochopíš, až budeš mít dítě starší.
Buď zasahuj tak, aby tvé dítě jiné děti neotravovaly, nebo nezasahuje vůbec (ale dej starším dětem možnost, aby si to vyřešily samy).
@stinga píše:
proč by jako měli ti šestiletí mlátit čtyřleté dítě, které si s nimi chce hrát?![]()
já vůbec nechápu vaše reakce na zakladatelkuděláte tady, jako by její dítě bylo nějaký úchylák nebo masový vrah - vždyť je to čtyřleté dítě
No zakladatelka říkala, že ho pak už nechala, aby dostal lekci také od někoho jiného, než od ní, že to musí pochopit… Tak se pak ale nesmí štětit, že tu lekci to dítě dostane, no.
Domů z hřiště ho měla vzít proto, že mu opakovaně před tím řekla, aby něco nedělal, on to pořád dělal… A měl mámu totálně na háku.
@Limi123 píše:
A teď si vem, kdyby ta starší paní za tebou chodila celé odpoledne, vždycky by ses omluvila, poodešla a ona by šla zase.Ty starší děti jsou taky jen děti. Ale jak tu někdo psal, to pochopíš, až budeš mít dítě starší.
Buď zasahuj tak, aby tvé dítě jiné děti neotravovaly, nebo nezasahuje vůbec (ale dej starším dětem možnost, aby si to vyřešily samy).
Mě připadá, ze tahle diskuze je zbytečně dramatická. Dceři je 8 a taky se občas stane, ze si s ni a jejími kamarádkami chce hrat sousedů maly kluk. Někdy si s nim hrajou, někdy si ho nevsimaji, on jen tak okupuje. Minule se ho chtěly vyloženě zbavit a při hře na schovávanou mu utekly na jinou zahradu, tak zůstal se mnou a pomáhal mi trhat jahody, pak si pro nej přišla maminka. Nenapadlo by mě považovat ho za nevychovaneho, kritizovat jeho mámu atd.je to proste male dite.
@Pudloslava píše:
Ach jo - zakladatelko, jestli tu ještě jsi - hlavně si to neber, tohle je zdejší kolorit. Tuhle se jedna matka svěřila, že se bojí poslat dítě - neplavce na tábor - jéje, ta to slízla. Tady se nemůžeš ani zeptat na nejlepší prášek do myčky, abys nedostala pokárání. A po ramínkách se tu tyhle husy plácaj vzájemně, jakože takováhle komunikace je ok.
@Limi123 píše:
A teď si vem, kdyby ta starší paní za tebou chodila celé odpoledne, vždycky by ses omluvila, poodešla a ona by šla zase.Ty starší děti jsou taky jen děti. Ale jak tu někdo psal, to pochopíš, až budeš mít dítě starší.
Ale já bych ho bývala nechala aby se to vyřešilo nějak samo ale potom když už prostě po nich začal házet tu kůru tak jsem zasáhla z toho důvodu aby jim to nedejbože nehodil do oka a neporanil oko protože asi úplně na začátku prázdnin nikdo nechce aby si dítě poranilo oko a lítalo se s ním po doktorech místo po výletech a po dovolených ![]()