Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, v prvé řadě se omlouvám za „hloupý“ název, ale takhle to lépe vystihuje můj dotaz ![]()
Chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenosti s výrobou čajů z bylinek. Konkrétně myslím ty, které můžete normálně nasbírat venku, kopřivy, sedmikrásky, jitrocel.. jak se bylinky suší a z čeho všeho můžu čaj udělat? ![]()
Chtěla bych toho využít dokud všechno roste a případně je i sluníčko na sušení
protože mám v rodině spoustu lidí, kteří mají rádi čaj, tohle mi přijde jako moc pěkný dárek.
Přemýšlela jsem i o ovocných čajích, ale to bych asi musela ovoce taky sušit že? Sušičku nemám a v troubě se mi to dělat nechce.
nebo to jde i jinak? Děkuju ![]()
Myslím, že o tomhle si budeš muset něco hodně načíst. Co se kdy sbírá, na co je to vhodné a na co naopak dát pozor. Navíc bys měla bylinky sbírat v čistém prostředí, ne ve městě apod. Plus pokud bys chtěla bylinky někomu darovat, měla bys mu být schopná říct na co jsou a jak je uživat. Není to jen tak.
Ovocné čaje jsou určitě lěpsí nápad. Tam bys měla nejlepší pořídit si sušičku.
Nezlob se, ale bylinkovou směs od někoho, kdo ani neví, co se může z dané rostliny sbírat a bude to dělat podle internetu, bych nevypila.
To radši zavař pečený čaj, udělej třeba povidla nebo marmeládu ze špendlíků (těch je u vesnických silnic (kde není provoz) letos opravdu hodně) nebo ze švestek.
Edit: Ještě teda doplním, že mně toho na chalupě roste opravdu hodně, ale z těch divokých bylin se moc do ničeho nepouštím a radši suším jen to, co jsem zasadila a znám. Kamarádky po mně loudí tymiánový sirup, ten dělám ve velkým, protože na kašel fakt pomáhá a v lékárně stojí balík (ale ten teda dělám z čerstvého tymiánu, dokud je). Pak si dělám vlastní provensálské koření, to dávám i sourozencům, protože jim chutná.
Příspěvek upraven 20.07.20 v 11:54
Ne, ne a ne. Dokud nemáš obstojnou znalost bylin, rozhodně se nepouštěj do míchání čajů a už vůbec je nedávej jako dárky. Neznáš zdravotní stav ostatních a můžeš jim nevhodnou bylinou způsobit komplikace.
Suprová knížka na tyhle čaje se jmenuje Babiččiny bylinky od Aurélie Dugasové. Mám ji už asi 15 let a každou chvíli v ní listuju. Je to psaný takovým hezkým srozumitelným způsobem a najdeš tam různé kombinace bylin. Krásné fotografie, žádné kresby u kterých nevíš jestli to je fakt ta kytka nebo jiná. Já se podle ní naučila sbírat hodně bylin. Kromě kopřivy taky hluchavku, šalvěj, kontryhel, přesličku, vlaštovičník, meduňku ořešák, dub, lopuch… Když potom víš která bylinka na co je tak je umíš i nakombinovat.
Nastuduj si nejdriv farmakognosii a farmaceutickou botaniku at vis co sbirat, jak susit a jake latky dana rostlina obsahuje. A ani pak bych si netroufla nekomu davat doma pripravene smesi.
Přikláním se raději k pečenému ovocnému čaji. Recept snadno najdeš, dáš do hezké skleničky a máš super dárek.
Bylinky bych raději nechala někomu, kdo tomu opravdu rozumí.
Děkuju, nevěděla jsem že to může být nebezpečné.. ![]()
Tak asi zkusím jen ty pečené.