Poradna duly
Jana Čurdová
Petula- hurááá..to je hezké že jste v pořádku. Dali ti fotku aspoň zadara, nebo si ji nechali zaplatit?
Ahoj holky,potřebovala bych poradit.Když jsem byla poprvé na ultrazvuku,byla jsem 5+3tt,tak doktorka viděla jenom malou tečku a potvrdila mi,že jsem těhotná..Říkala,že mám dojít za 14 dní na kontrolu.Příští týden bych mohla jít na kontrolu v pondělí 7+3tt nebo až v pátek 8+0tt.Říkám si,jestli v pondělí už bude vidět srdíčko a tak,jestli není lepší dojít k doktorce až v pátek.Měla bych jít tedy v pondělí nebo raději až v pátek?Jak to bylo u vás?Kdy začíná bít srdíčko?
PETULA- jsem moc ráda,že ti to u doktora dopadlo dobře.
Ahoj,
fotku jsem samozřejmě musela zaplatit 150,–, ale je mi to jedno, protože jsem fakt ráda, že je vše ok. Chodím k soukromému gynekologovi a myslím, že je fakt pečlivý. Mám na něj i mobil a můžu mu kdykoli zavolat a prohlídku si domluvit i na víkend v případě problému, takže jsem fakt ráda ![]()
Leni, já byla na 2. UTZ v 9tt+1 a to už mi doktor srdíčko ukázal, ale kdy přesně začíná bít to opravdu nevím ![]()
já viděla srdíčko v 8+4tt a fotka byla zdarma, ale i kdyby byla za 150 tak jí bez řečí beru…:o)
Doufám tedy že se ti jí podaří naskenovat a ukážeš nám ji.
Ahoj holky,
dlouho jsem tady nebyla, nejdřív ta služebka a pak překotný týden v práci. Dneska se to už uklidnilo, na služebku odjel někdo jiný, takže mám času habaděj
Konečně jsem dodělala ten seznámek, u některých tam údaje ještě nejsou. Kdo napsal dvě porodnice, tak jsem tu druhou dala do závorky. Souhlasím s Michello, že tam můžem přihodit i jména, které máme vybrané, jen si myslím, že asi ještě hodně z vás jména nemá.
Jinak mě docela zarazilo, že už některé sháníte kočárky a podobné věci. To já plánuju až tak na březen. Teď bych ještě měla strach. Zatím jsem nekoupila pro mimíse nic, až po 12tt (který dneska začínám
). Je pravda, že peníze teď u nás proudí jiným směrem, protože v lednu chystáme svatbu, takže to budou asi docela velké výdaje…
Jinak možná vás to bude zajímat - sestra u Dr. mi říkala, že když jsem třeba 10+4tt, tak to je 11.týden. Já jsem si myslela, že se to jako bere za 10.týden a nevěděla jsem, na co se dívat v těch chytrých knížkách
.
Po kontrole se mi termín porodu posunul na 1.6. (podle UTZ). Podle poslední menstruace se to u mě počítat nedá, protože za poslední rok jsem to měla jednou po 45. dnech, pak třeba po 38 nebo 52…atd. Takže fakt nepravidelně.
Jinak jste se tu ještě bavily o sexu. Tak já jsem měla ze začátku fakt strach a taky jsem neměla moc chuť, bylo hodně práce, takže jsme spolu prakticky od početí nespali, ale když už to teď bylo 2 měsíce, tak už to bylo fakt blbé, takže jsme to tuto neděli už prolomili
, tak teď už se snad náš sexuální život vrátí do normálních kolejí
. Taky jsem měla strach, jestli třeba orgasmus nemůže nějak ublížit, ale ve všech knihách o těhotenství píšou, že sex, pokud těhotenství probíhá normálně, je možno provozovat v klidu, dokonce prý ženy zažívají větší vzrušení a orgasmus, protože to mají dole všechno více prokrvené…Tak nevím. Ale asi z toho nemusíme mít strach.
No, už mám ten vzkaz nějak dlouhý
Tak přidávám seznámek:
Jméno/ TP / porodnice / věk
Petula - TP 1.6.2006 / Praha (Hořovice) / 26
Zulka - TP 1.6.2006
Marketa182 - TP 1.6.2006 / Frýdek-Místek / 21 / Petr, Viktorie
Lendulin - TP 4.6.2006 / Praha Apolinář (Kolín) / 31
Gabik - TP 5.6.2006
Hanca - TP 5.6.2006 / Přerov (Kroměříž)/ 23
Michello - TP 6.6.2006 / Frýdek-Místek / 28 / Kristian, Klárka
Monika - TP 6.6.2006
Janina - TP 8.6.2006
pfaaja - TP 11.6.2006 / Trutnov (Vrchlabí) / 25
Faninka - TP 12.6.2006
Diny - TP 15.6.2006 / Mulačova - Plzeň
EvaK - TP 15.6.2006 / Šternberk (Olomouc) / 27
LenkaKa - TP 17.6.2006 / Brno / 28
Didisek - TP 20.6.2006
Venduska - TP 20.6.2006
Tulipan - TP 27.6.2006 / Plzeň/ 28
Bakab - TP 28.6.2006
Renotte - TP 30.6.2006 / Mladá Boleslav / 31
Lenkap - TP 30.6.2006 / Brno / 29
Gio - TP ?.červen 2006
Narcisek - TP ?.červen 2006 / Praha / 28
Karla - TP ?.červen 2006 / Vsetín / 28
Peta28 - TP ?.červen 2006
Ber - TP ?.červen 2006 / ? / 33
Pro LenkuP
Leni já jsem byla na srdíčku v 6+4tt a srdíčko už ťukalo. Měla jsem ovulaci až asi 18DC (podle příznaků), takže to 6+4tt bylo reálně spíš 6+0tt. Teď jsem totiž byla na ultrazvuku a podle menses jsem byla v 8+5tt a podle ultrazvuku v 8+1tt. Ale je fakt, že teď se to ještě nedá přesně určit.
Některým holkám, které psali na internetu, ale bylo srdíčko vidět až později. Takže je to asi hodně individuální. Takže asi jak se ti bude chtít a budeš mít čas. Držím moc a moc pěstičky ať srdíčko bije jak o život. ![]()
Ahojky holky,
moc se omlouvám, že jsem se dlouho neozvala, ale když já nemám v práci internet a když přijdu domů, jsem totálně vyplivlá. Akorát jsem dočetla příspěvky, ale promiňte, že nebudu reagovat jednotlivě, koukám, jak jsme se tady hezky rozrostly, to je super.
Jinak co u nás nového? Manžílek včera přivezl autíčko z Německa, máme VW Passat combi, je fakt nádherný, 2 roky starý, takže teď už budeme mít i kam ten kočárek dát. Takže to bylo takový naše štěstíčko. A co u mě? Vlastně se ani nic nového nestalo, žaludek mám pořád na vodě, ale držím se, ještě jsem nezvracela. Zítra jdu na gyndu, tak se hrozně těším, doufám, že bude všechno v pořádku a já budu ta nejšťastnější maminka. Teď mám kolem sebe samý lidičky, který o to přicházejí.
Jo a holky děkuji za ty internetový adresy, ne že bych byla maniak na nakupování, mimískovi jsem ještě nic nekoupila a zařekla jsem se, že až po vánocích, ale aspoň budu mít přehled, kde co mají.
Všichni se moc opatrujte
papa Lenča
metřík nepřidávám, protože jsem se to pořád nenaučila
Ahoj holky, slyšela jsem o tom, že existuje genetický ultravuk. Nevíte v jakém případě se na něj posílá a kdy? Děkuji a přeji pěkný den.
EvoK - tak o tom genetickém UTZ jsem neslyšela. Jen o těch Tripl testech, kde se dají nějaké ty vrozené vady zjistit, popř. tě pošlou na amniocetézu. To se dělá nějak v 16tt.
Jinak holky, jestli máte vymyšlené jména pro vaše mimísky, tak je můžem přihodit taky do seznámku. Aspoň uvidíme, jaké jména teď „frčí“
V lednu tam pak můžem přidat pohlaví, to už snad budem vědět ![]()
O genetickém UTZ jsem taky neslyšela.
Jména si nechám pro sebe
Stejně je ještě nemáme vymyšlená.
A pohlaví si prozradit nenecháme
Když jsme to vydrželi jednou, vydržíme to i podruhé. A není nad krásný překvapení ![]()
Lenka
Ahoj holky,
posílám odkaz, kde si můžete přečíst něco o prenatálním sceeningu. Je tam uveden i genetický ultrazvuk v 18. -20. týdnu.
http://www.gennet.cz/…skrining.htm
a ještě: Vyšetření mezi 20 a 22. týdnem těhotenství („genetický ultrazvuk“). V tomto stádiu lze podrobně vyšetřit stavbu těla plodu, umístění, tvar a velikost většiny vnitřních orgánů. V případě srdce a ledvin se lze vyjádřit i k jejich funkci. Proměřuje se velikost jednotlivých oddílů plodu - standardně průměr a obvod hlavičky (BPD, HC), obvod bříška (AC) a délka stehenní kosti (FL). V odůvodněných případech se pátrá po malých (soft) markerech vrozených vad. To jsou takové změny normálního UZ obrazu, které neznamenají postižení anatomické či funkční, ale vyskytují se častěji u plodů postižených vrozenou vadou nežli u plodů zdravých. Jde především o sílu kožní řasy v zátylku (NSF), jasně světlý bod v levé srdeční komoře (ICLV), mírné rozšíření pánviček ledvinných (pyelectasia) , světlejší (hyperechogenní) ohraničení stěn střev plodu a kratší stehenní kost (FL). Opět lze změřit přítomnost a délku nosní kosti (NB). Hodnotí se též stav a uložení placenty a množství plodové vody.
Tak a teď už jsme všechny chytřejší ![]()
Tak jsem se bavila s kámoškou, že na genetický ultravuk chodí hlavně holky po 35 roku věku, nebo co mají nějakou vrozenou vadu v rodině, která se může dědit. Že je to kvalitnější ultravuk jak normální, prý tam jde i vidět, jak teče krve v cévách k srdci. A různé orgány, jestli se dobře vytvořili. Normálně se tam asi nechodí. Nebo si to musí možná člověk zaplatit. Říkala, že se tam chodí kolem 15tt. Kdyby náhodou bylo něco špatně, tak v tomto období je ještě interupce méně invazivní jak třeba později. Ještě se jí potom zeptám, jestli je to ten 3D ultravuk, nebo to je zas něco jiného. Viděla jsem z 3D ultravuku v časopise obrázek a je to super.
3D ultrazvuk musí být super, chtěli jsme na něho jít, když jsme čekali malou, stál 500, jenže měli plno a až měli volno, tak ho zdražili na 1.000 a to toho jsme teda opravdu nešli. Zas nemusíme mít všechno. Peníze byly a jsou potřeba jinde.
Lenka
Lendulínko, děkuji za vyčerpávající odpověd i URL (hned se tam jdu mrknout). Tak to je opravdu něco, jak to píšeš.
Pro Markétu182: Jména pro miminko ještě nevymýšlím, zdá se mi to ještě hodně brzy a rizika jsou ještě vysoká, takže abych pak nebyla zklamaná. Jinak jako malé se mi nejvíce líbilo pro chapce jméno Michal, ale vhledem k tomu, že Michala mám manžela, tak asi toto jméno nedám. Manžel stejně jako já také nemá rád, když se dávají jména po rodičích. Ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.
Také jsem přemýšlela jako malá o jménu Jan - po dědečkovi, kterého jsem moc měla ráda. Na holčičku se mi jako malé nejvíc líbilo jméno Kateřina, ale teď se mi zdá dost dlouhé. Tak nevím. Až budu jména vymýšlet a něco vymyslím, tak určitě napíši.
A jsem moc zvědavá na jména, která vymýšlí ostatní holky. Třeba mě to inspiruje. ![]()