Chci opustit rodinu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5937
12.10.22 22:50
@Liberalissima píše:
Taky jsem překvapená emocemi v diskuzi, pokud dobře čtu, zakladatelka se chce prostě rozvést, platit alimenty a dítě si brát obvíkend jako tisíce otců dnes a denně? Je to samozřejmě moc smutné pro všechny zúčastněné, ale tohle se stává fakt běžně.
A nebo jsem něco špatně přečetla.

Já v tom tedy rozdíl vidím. Neodchází od rodiny rodič, který ví, že ten druhý rodič se postará, protože to dělá běžně. Tady chce odejít rodič, který je jediný, kdo se o to dítě stará a nemá vůbec jistotu, že ten druhý rodič ho zastane, že se na to dítě také nevykašle, když doposud prakticky nehnul prstem. Kdyby se on celou dobu staral a ona chtěla od kluka odejít, je to jiná situace než když on se o kluka nestará a ona to celou dobu táhne. Kdo tomu klukovi asi tak zůstane? Pravda, třeba se otec zmobilizuje. A třeba taky ne a ten kluk zůstane sám jako kůl v plotě někde v děcáku. Je to prostě pitomá situace. Nemůže se tam držet na sílu, ale utéct z toho je fakt to nejhorší možné řešení. Jemu to strašně ublíží a jí to vytoužené štěstí a klid nepřinese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 22:50

@Liberalissima chce nulový kontakt jen platit alimenty nic vic

• Citovat
  • Upravit
45717
12.10.22 23:37
@Liberalissima píše:
Taky jsem překvapená emocemi v diskuzi, pokud dobře čtu, zakladatelka se chce prostě rozvést, platit alimenty a dítě si brát obvíkend jako tisíce otců dnes a denně? Je to samozřejmě moc smutné pro všechny zúčastněné, ale tohle se stává fakt běžně.

Nechce dite uz nikdy videt. Jen platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
12.10.22 23:38
@Liberalissima píše:

Ano, ale to je klasická ženská slepota. Neb píše, „Chci prostě platit alimenty a nulový kontakt. Ať si s ním otec dělá, co chce“ ;) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
12.10.22 23:49
@xsaleen píše:
@Aneta.Berg tak ale to se popírá s tím, že otec je taky rodič… Tudíž by to zvládnout měl… Když to musí zvládat ženy, proč muži nemusí? A už jsem zas u toho. Muž opustit dítě můžete, žena ne. Muž si o tom, jestli chce dítě do péče ( jakékoliv), může rozhodnout, žena ne ( pokud teda ho nechce fakt dát do ústavu). Muž může říct přijdu si pro dítě a nepřijít, ale běda, když matka dítě nechce dát… :nevim:

Na druhou stranu říct otec: jsi úplná xxx, beru si ditě a odcházím, to by byl u mnohých teprve oheň na střeše!

Příspěvek upraven 13.10.22 v 00:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
12.10.22 23:59
@utopia píše:
Nezbývá než souhlasit… to se nestalo ze dne na den, ze dne na den to také nelze změnit. Jen na to prostě odmítám přistoupit, protože mi to nepřijde správný.

No, ale dříve, když byl rozvod společensky neúnosný, žena byla s několika dětmi bez práce vázaná jen na manžela- opilce, karbaníka, násilníka a sukničkáře, neměla jinou možnost, než to vytrpět, protože rozvod, to tedy nešlo!!
Když dneska chlapi odchází, nedochází většinou od nás, ale za ní.
Kdyby jsme MY ženy tohle netolerovaly, my co chtěl jít za námi, musel by panáček s prosíkem pěkně zpátky. Takže vina je i na některých z nás žen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
13.10.22 07:19
@Prostě Vodnář píše:
Nejsem ta vodnář, ale ten vodnář.Máte ale pravdu jen z části. Ona i ta žena se po boku toho muže proměňuje. A věřte, nebo ne, někdy se z ní stane skutečně „příšerná“. A pokud z ní muž udělá ex, pak to bývá většinou výhra pro oba. Rozhodně je to lepší, než aby jí roky tajně podváděl.

Odpovídáš ženě, kterou pravděpodobně opustil muž ne kvůli ní samotné, ale kvůli autistickému dítěti. To je úplně jiná situace. Já jsem řadu let stabilně vdaná a dítě s autismem a řadou přidružených problémů máme doma také. Vím jistě, že si podobnou situaci nedovedeš představit, pokud nemáš autistické dítě doma. A faktem je, že rodiny, které pečují o takto postižené, nikoho nezajímají. Podpora státu je naprosto k ničemu. A teď nemluvím vůbec o finanční podpoře, na kterou nárok máme, ale nezajímá nás. Mluvím o sociálních službách, které jsou minimální nebo téměř nedostupné. Až si vyzkoušíš život s agresivním autistou, tak teprve mudruj. Za mě je fakt, že se většina vztahů rozpadá kvůli nesmyslům a banalitám. Až teprve těžké životní rány prověří důkladně jakýkoliv vztah a charakter konkrétních jednotlivců.

• Citovat
  • Upravit
80153
13.10.22 07:31

@utopia Já netvrdím, že je to v pořádku. Ale tvrdím, že má žena stejné právo jako muž. Jestliže rodinu může opustit muž, může to udělat žena taky. Je zajímavé, že u může se to bere tak nějak líp, jako normálnější. Chlap je stejný rodič jako žena, proč je to rozdíl? Čímž neříkám, že je to správné, rozbit rodinu. Ale když už se to stane, proč by mělo být dítě automaticky s matkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80153
13.10.22 07:35
@Jannena píše:
No, ale dříve, když byl rozvod společensky neúnosný, žena byla s několika dětmi bez práce vázaná jen na manžela- opilce, karbaníka, násilníka a sukničkáře, neměla jinou možnost, než to vytrpět, protože rozvod, to tedy nešlo!!
Když dneska chlapi odchází, nedochází většinou od nás, ale za ní.
Kdyby jsme MY ženy tohle netolerovaly, my co chtěl jít za námi, musel by panáček s prosíkem pěkně zpátky. Takže vina je i na některých z nás žen

Ale to je hloupost. Tak by prostě odešel tak jako tak. Jestliže se zalaskoval jinde, tak doma ho nic nedrží, žena je ta příšerná kráva, co ho nechápe, sex nula, k ní emu, nerozumí mu, děcka mu svazují ruce v rozměru, je nešťastný. Tak prostě odejde, a i kdyby ho současná milenka vyhodila, najde si jinou. A ta ho nevyhodí, protože on už bude zase svobodný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
13.10.22 08:07
@utopia píše:
Já v tom tedy rozdíl vidím. Neodchází od rodiny rodič, který ví, že ten druhý rodič se postará, protože to dělá běžně. Tady chce odejít rodič, který je jediný, kdo se o to dítě stará a nemá vůbec jistotu, že ten druhý rodič ho zastane, že se na to dítě také nevykašle, když doposud prakticky nehnul prstem. Kdyby se on celou dobu staral a ona chtěla od kluka odejít, je to jiná situace než když on se o kluka nestará a ona to celou dobu táhne. Kdo tomu klukovi asi tak zůstane? Pravda, třeba se otec zmobilizuje. A třeba taky ne a ten kluk zůstane sám jako kůl v plotě někde v děcáku. Je to prostě pitomá situace. Nemůže se tam držet na sílu, ale utéct z toho je fakt to nejhorší možné řešení. Jemu to strašně ublíží a jí to vytoužené štěstí a klid nepřinese.

Takze protoze chlap se nestara v manzelstvi resi jen sam sebe, tak ma jeste pravo odejit a zit si svuj zivot… navic po rozvodu se vse ridi oodle nej, protoze kdyz chve neco matka a dite tak brani, vytvareji komplot atd… zatimco otec ma pravo… Kdyz nekdo rekne, po rozvodu, ze je normalni, ze dite ma byt s mamou, protoze s ni bylo celou dobu pred tim a tatinek si je n prosel pohrat kdyz se mu chtelo je zle… a jsou stejni rodice a maji stejna orava a dite je brano matce psychicky tyrano tim, ze musi byt tyden u taty a casto mamu nesmi ani slyset… a soudkyne tady napise, ze je to v zajmu ditete :oops:, protoze ma pravo na oba rodice. Tak jak to teda je? Tak jak se komu hodi, co?
Skutecnost je ale takova, jak pises… mama ktera se starala je pro dote blizky clovek a ta nejdulezitejsi… tata ma roli jinou… a proto je pro deti model doma u mami, tata muze prijit kdy chce dite a on… to nejlepsi v 90% pripadu… protoze to odpovida citivym, psychickym a vyvojovym zajmum a potrebam ditete!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
13.10.22 08:40
@inkakřivák píše:
@utopia Já netvrdím, že je to v pořádku. Ale tvrdím, že má žena stejné právo jako muž. Jestliže rodinu může opustit muž, může to udělat žena taky. Je zajímavé, že u může se to bere tak nějak líp, jako normálnější. Chlap je stejný rodič jako žena, proč je to rozdíl? Čímž neříkám, že je to správné, rozbit rodinu. Ale když už se to stane, proč by mělo být dítě automaticky s matkou?

V tom máš pravdu, u mužů se to bere líp a štve mě to. Ale pořád si nemyslím, že řešením toho, když se to mužům toleruje je začít to tolerovat v takovém měřítku i ženám. Já tě chápu, ženy by měly mít stejné právo jako muži, s tím souhlasím. Ale v tomto případě se nehraje jen o ty dotyčné (muže a ženy - rodiče), ale ještě o děti. A v tomhle případě by se podle mě ten postoj společnosti neměl rozšiřovat i na ženy, když ten postoj je vlastně nemorální (myslím postoj, že je běžné, že muži opouští děti). Čemu společnosti pomůže, když se ještě víc rozvolní hranice a společnost začne vnímat, že je běžné, že i žena opouští své děti, tedy že je běžné, že rodiče opouští své děti? Ano, pomůže to asi těm ženám, aby nebyly tak lynčovány, zatímco muži nejsou. Bude to více rovnoprávné. Ale nemyslím si, že je to ideální řešení. Ideální řešení je, aby si společnost osvojila přesvědčení, že nemá být běžné, že otcové opouštějí děti. Kdyby se to neomlouvalo chlapům, prostě žádnému rodiči, nevznikne rozdíl mezi pohlavími a nebude potřeba tady pak volat po stejných právech pro ženy tím, že ještě víc rozvolníme nějakou morální hodnotu, aby náhodou někdo neměl méně práv, nebo nebyl více odsuzován.

Ale souhlasím, že tohle je těžko proveditelné, dlouhodobé a že ještě víc to rozvolnit i směrem na ženy je snazší a rychlejší. Někdo tu psal, že se chlapi poplácávají v hospodě po ramenou, jak jsou dobří, když se na děti vykašlali. To je šílený. A místo, aby jim společnost řekla, že jsou ubožáci, tak se bude řešit, že bez odsuzování by to mělo být umožněno i ženě, aby to bylo fér.

Nicméně, když vezmu zakladatelky případ, tak tam je to docela jedno. Odcházelo by se jí asi lépe, kdyby se nedočkala odsouzení ze strany okolí. Ale odsouzení neřeší, zvykla si. A já jí třeba neodsuzuji o nic víc než jakéhokoli otce, který odchází, protože podle mě je to špatně vždy. Ale co mi na tom vadí je to, že ona je jediná, kdo se o to dítě stará, koho to dítě, i když vynuceně, zajímá. Táta na něj kašle, babičky a zbytek rodiny ho nechtějí a nechali v tom zakladatelku se máchat. Ona prostě není v situaci, kdy by se mohla sbalit a odejít jako každý jiný muž. Protože druhý rodič nefunguje. Asi nebude moc případů, kdy se otec stará jako jediný, matka nefunguje a otec od dítěte ze dne na den odchází a nechá ho tam té nezajímající se a nestarající se matce. Většinou otec odchází, doposud se nestaral a vše zajišťovala matka. To je naprosto běžné. Tedy pro dítě se nic extra nemění. Sice o otce přichází úplně, ale není to jeho hlavní pečující osoba. V případě zakladatelky ten kluk zůstane sám, protože máma odejde a zůstane tam otec, kterého dítě doposud nezajímalo. Ta situace prostě jiná je a zakladatelka by měla tohle pořešit. Kdyby měla manžela, co se o syna stará a zajímá, bylo by to jiné a byla by v pozici tisíců můžu, kteří odchází od rodin. Ale ona v ní není. Ona prostě nemůže odejít, aniž by za sebe nenašla zastoupení - byť třeba v podobě pěstounů.

V současné době tečou miliardy do služeb pro pěstouny, do služeb zajišťující, aby se zabránilo umístění dětí do ústavní výchovy. Je to strategie, která už nějakou dobu běží, evropské fondy vydávají jednu výzvu za druhou, snaží se zapojit neziskovky, školy, samosprávu, vznikají kolem toho týmy, tak nevidím důvod, proč by měl být ten kluk traumatizován náhlým zmizením jediné osoby, která o něj jeví zájem a doteď zajišťovala všechny jeho potřeby. Ona se rozhodla (byť byla přemluvena), že dítě se jí narodí. Tak její minimální starost by teď ještě měla být, aby její syn nezůstal po jejím odchodu sám. Když už to takhle pokakala a nechala se do toho natlačit, tak ať mu alespoň dá do života vklad toho, že i když mu neuměla dát to, co by přesně potřeboval, tak že mu byla schopná zajistit to jinde a dát mu nějaké vysvětlení. Že jí zkrátka aspoň zajímalo, co s ním bude. A tohle je to, co by měl udělat každý rodič. Aby se pak ty děti v dospělosti nepotáceli od terapeuta k terapeutovi a nehledali odpovědi, proč jim to ten rodič udělal, zvlášť matka, se kterou měli pouto už od prenatálního vývoje. Zakladatelka syna nemá ráda, ale ona je pro něj celý svět. A tak by se na to mělo nahlížet.

Zakladatelka už neodepsala, jak to ona měla se svými rodiči, ale třeba jen předává to, co sama v dětství „nakoupila“. Třeba nebyla vyloženě fyzicky opuštěna, ale neláska rodičů směrem k ní je to, co teď předá klukovi jako nelásku směrem k němu. Rodiče to třeba projevovali jinak, ona to projeví odchodem. Podívej se na to, jak ji nechali ve štychu, jak kašlou na to, co prožívá, jak je nezajímalo, co cítí, jak ji natlačili do něčeho, co nechtěla a je jim fuk, co jí způsobili. Tam prostě nebude vše v pořádku. A místo, aby tu kopu hnusu řešila jinak než náhlým odchodem a dopad toho rodinného nákladu zmírnila, tak ho předá na bedra pětiletému klukovi a poraď si, já už se s tím táhnout dál nechci. A tohle by mi vadilo i u chlapa, neboj, v tomhle opravdu uznávám rovnoprávnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1128
13.10.22 08:41
@inkakřivák píše:

Nic jako pravo opustit rodinu neexistuje ani pro zenu, ani pro muze.

Navic pokud veris v pravni stat, tak dle zakona maji manzele povinnost zit spolu. Dle zakona jsou povinni si byt verni, maji povinnost SPOLECNE pecovat o spolecne potomky. Kdyz tyhle povinnosti neplnis, jednas protizakonne.

Podle me by bylo super, kdyby lidi skutecne realne vedeli, co manzelstvi doopravdy znamena a respektovali zakon.

Příspěvek upraven 13.10.22 v 08:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
13.10.22 08:42
@Prostě Vodnář píše:
Nejsem ta vodnář, ale ten vodnář.Máte ale pravdu jen z části. Ona i ta žena se po boku toho muže proměňuje. A věřte, nebo ne, někdy se z ní stane skutečně „příšerná“. A pokud z ní muž udělá ex, pak to bývá většinou výhra pro oba. Rozhodně je to lepší, než aby jí roky tajně podváděl.

Výhra možná pro ně oba, pro děti moc ne. Zvláště, pokud muž, kromě své příšerné ex zazdí i své dítě. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
13.10.22 08:43

Nebudu ti to rozmlouvat. Měla jsi odejít už dávno. Nejpozději v době, kdy dítě začalo chodit do školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5937
13.10.22 08:51
@Aglája75 píše:
Takze protoze chlap se nestara v manzelstvi resi jen sam sebe, tak ma jeste pravo odejit a zit si svuj zivot… navic po rozvodu se vse ridi oodle nej, protoze kdyz chve neco matka a dite tak brani, vytvareji komplot atd… zatimco otec ma pravo… Kdyz nekdo rekne, po rozvodu, ze je normalni, ze dite ma byt s mamou, protoze s ni bylo celou dobu pred tim a tatinek si je n prosel pohrat kdyz se mu chtelo je zle… a jsou stejni rodice a maji stejna orava a dite je brano matce psychicky tyrano tim, ze musi byt tyden u taty a casto mamu nesmi ani slyset… a soudkyne tady napise, ze je to v zajmu ditete :oops:, protoze ma pravo na oba rodice. Tak jak to teda je? Tak jak se komu hodi, co?
Skutecnost je ale takova, jak pises… mama ktera se starala je pro dote blizky clovek a ta nejdulezitejsi… tata ma roli jinou… a proto je pro deti model doma u mami, tata muze prijit kdy chce dite a on… to nejlepsi v 90% pripadu… protoze to odpovida citivym, psychickym a vyvojovym zajmum a potrebam ditete!

To jsem neřekla. Neřekla jsem, že manžel zakladatelky má právo odejít, protože se doposud nestaral. Ani žádný jiný muž. Řekla jsem, že zakladatelka by měla dítě a jeho prostředí na svůj odchod připravit, protože je jediná, kdo se stará a nikdo tomu klukovi nezůstane. Ano, je to nefér, je to nespravedlivé, otec by se nerozpakoval jen tak zmizet. Ale proč by ona měla chtít být taky takový ubožák a jen tak zmizet? Proč má naskakovat na to, že může, protože muži to dělají? Protože je to jednoduché? Ani, jednoduché to je, ale není to správné. Přece si neřeknu, že půjdu krást, protože ostatní to také dělají a já teď mám právo krást, když také nemám peníze. Nebo že půjdu řídit pod vlivem, protože ostatní taky řídí pod vlivem, tak proč já bych nemohla, proč bych se měla omezovat. Nebo proč bych nemohla stavět bez stavebního povolení, když to dělá mraky lidí. Nebo proč bych nemohla svoje děti řezat jako žito, když kdekdo je mlátí taky. Řešení přece není začít dělat hnusy, co dělají druzí. Řešení je dělat to lépe a jinak. Bez ohledu na to, jestli jsem muž nebo žena. Kdyby sem psal muž, že se stará o dítě, že ženu dítě nezajímá a že on už toho má dost, že chce odejít a dítě tam nechat, napíšu mu to samé, co zakladatelce. A to je to, že je jediná pečující osoba a že by měla svůj odchod připravit a zajistit dítěti za sebe adekvátní péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí