Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím, jestli ti vadí, že v kavárnách podávají podle tvého názoru předražená jídla a pití, nebo jestli ti vadí děti, které do kavárny chodí.
Ad jedna, tak tam nechoď nebo choď tam, kde je na tebe levně. Ad dva, určité kavárny jsou dětem a matkám uzpůsobeny, takže proč tam nezajít.
Odpověď na tvou otázku, ano chodíme často s dětmi a/nebo s kamarádkami a jejich dětmi do kaváren, cukráren a dalších podobných zařízení. Vybíráme podniky, které jsou baby friendly, ideálně s dětským koutkem. Přirozeně tam sobe koupím kávu a dětem, co chtějí, nasucho tam sedět nebudeme.
@krakatice píše:
Chodíme každou sobotu tak na hodinu, kluci si hrajou s hračkami, co s sebou bereme, my si vypijeme kafe a popovídáme se sousedy. Já vypadnu mezi lidi (i bezdětné!) a kluci se učí chovat ve společnosti a celkově je to věc na kterou se všichni vždycky těšíme. Samozřejmě záleží na tom, o jakou kavárnu se jedná a také jak jste na tom finančně.
Ono někdy není důležité, jak je na tom člověk finančně, protože jak říkám, ti lidé mají podobně peněz jako my. Já to beru tak, že za měsích těch 600 Kč využiji lépe. I když bych je nepostrádala a mohla si to dovolit, tak je raději použiji na něco trvalejšího. Tohle mi přijde jen taková spotřeba. Já mám ale k penězům dost opatrný vztah. Na dnešní dobu jsem asi až moc spořivá.
@Kaliopa píše:
My se vidíme celkem často, s dětmi skoro každý víkend. A pokud pokaždé někam takto půjdeme, tak dám každý týden minimálně 200 Kč za nějaké pití v kavárně. Za měsíc je to potom kolem 600 Kč. To mi prostě přijde hodně. Pro mě ten zážitek pití něčeho někde v kavárně či jiné provozovně nemá hodnotu 600 Kč. Pro ně asi ano. Nebo se tak cítí dobře, jako že si dopřejí a nejdou jak „socky“ hned domů. To je jak v nákupních centrech, kde prodávají údajně čerstvý jablečný džus 0,3 l za 70 Kč. Já tohle prostě odmítám kupovat.
Každý víkend mi to příjde normální, takové sešlosti máme běžně. Většinou je i dost toho co si říct, co probrat. Kdyby to mělo být třeba obden, tak ne, ale jen o víkendu mi na tom nepřipadá nic divného.
A jinak myslím si, že primární problém bude v tom, že ty to všechno opravdu vnímáš, že je to na úrovni granka s mlékem. Ale to je opravdu jen o výběru podniku. U nás třeba dělají čerstvé smoothies z ovoce, ano, stojí 70 Kč, ale doma si ho neudělám, nemám jak a oni mají opravdu čerstvý z kvalitního ovoce. Stejně tak horké čokolády, kafe. Kafe si doma už udělám, horkou čokoládu ne, na kvalitní čaj nabízený v kavárně taky nemám vybavení ![]()
@EmmaAnna píše:
@Kaliopa já z toho mám pocit, neuraz se, že vám to leze do peněz, ale stydíš se to těm lidem přiznat..proto i to tvoje „jdou tam, aby si dopřáli ten pocit, že nejsou socky“ nebo něco v tom smyslumyslím, že kdybys k nim byla trochu upřímná, že to prostě leze do peněz, ne že ne, tak byste všichni věděli trochu víc, na čem jste
jestli tam chodíte jen občas, jak píšeš, tak asi není co řešit, nebo co by sis představovala? Máte kompromis, občas domů, občas kavárna. Když bys to chtěla jen a jen po svém, musela by sis chodit sama nebo najít jinou partu
A je to tady, kdo nechce chodit s davem, tak na to prostě nemá. To jsem mohla čekat, že se tu objeví. Přitom naše rodina nemá žádnou hypotéku a máme dokonce i byty pro děti a na důchod, což asi většina lidí nemá. Víš, já třeba těch ušetřených 600 Kč měsíčně za kavárny použiji jinak - třeba pro děti na soukromé hodiny jazyků - za to by zase třeba nevydali peníze jiní, ti co chodí do kavárny. Nebo jim koupím nějaké pěkné hračky, které jsou dnes také dost drahé - třeba Kapal, Lego Nexo Knights, různé stavebnice apod. Nebo s nimi půjdu místo toho na bazén či na bruslení - za stejnou cenu, jakou bychom „propili“ v té kavárně. A nebo peníze ušetřím na další byt…Já se snažím spíše investovat než spotřebovávat…
My trávili zimy v kavárnách typu divoké matky, coolnička, nebo králík v rádiu. Pokecaly jsme a děti se vyblbly. Peníze mi nepřipadaly vyhozené, nýbrž dobře investované ![]()
@Nimie píše:
Každý víkend mi to příjde normální, takové sešlosti máme běžně. Většinou je i dost toho co si říct, co probrat. Kdyby to mělo být třeba obden, tak ne, ale jen o víkendu mi na tom nepřipadá nic divného.A jinak myslím si, že primární problém bude v tom, že ty to všechno opravdu vnímáš, že je to na úrovni granka s mlékem. Ale to je opravdu jen o výběru podniku. U nás třeba dělají čerstvé smoothies z ovoce, ano, stojí 70 Kč, ale doma si ho neudělám, nemám jak a oni mají opravdu čerstvý z kvalitního ovoce. Stejně tak horké čokolády, kafe. Kafe si doma už udělám, horkou čokoládu ne, na kvalitní čaj nabízený v kavárně taky nemám vybavení
Asi máš pravdu, já to tak vnímám. Třeba bych si sama nikdy nekoupila trdelník za 70 Kč, protože vím, že je to jen těsto obalené trochu ve skořici či podobně. Dětem jsem tedy občas koupila, ale vymlouvám jim to, že je to neekonomické.
@Liz píše:
My trávili zimy v kavárnách typu divoké matky, coolnička, nebo králík v rádiu. Pokecaly jsme a děti se vyblbly. Peníze mi nepřipadaly vyhozené, nýbrž dobře investované
Asi máš jiný pohled na investice. Pokud mluvíme o investicích, tak to znamená, že ty peníze by Ti měli v budoucnu přinést další peníze. A podle mne Ti vypité kakao apod. žádné peníze nepřinese. Takže to není investice, ale prostá spotřeba, útrata. Ale to je jen tak na okraj, abychom si ekonomicky rozuměly.
Čas od času s dětmi zajdu/jdeme ale po pravdě vůbec si to neužiji, celou dobu trnu kdy kde co vyvedou neb vylejou
snad až budou starší to bude častěji ale v tuto chvíli jsou to pro mě spíš stresové záležitosti a tak je nevyhledávám
@Kaliopa píše:
A je to tady, kdo nechce chodit s davem, tak na to prostě nemá.
Ale vždyť píšeš, že 600 za měsíc je pro tebe moc, že to radši použiješ na něco jiného ![]()
@Kaliopa píše:
To jsem mohla čekat, že se tu objeví. Přitom naše rodina nemá žádnou hypotéku a máme dokonce i byty pro děti a na důchod, což asi většina lidí nemá. Víš, já třeba těch ušetřených 600 Kč měsíčně za kavárny použiji jinak - třeba pro děti na soukromé hodiny jazyků - za to by zase třeba nevydali peníze jiní, ti co chodí do kavárny. Nebo jim koupím nějaké pěkné hračky, které jsou dnes také dost drahé - třeba Kapal, Lego Nexo Knights, různé stavebnice apod.
Vidíš to, já než koupit dětem další sadu hraček, když jich stejně budou mít tunu a tunu jich dostanou, tak je čas od času někam vezmu nebo si dopřeju někdy i něco sobě
fakt bych to nestavěla proti soukromé hodině jazyků - nejdřív se samozřejmě poplatí vše, co je potřeba a pak se nějakým rozumným dílem začne dělit to, co kdo chce. Ale chápu, že to hodně závisí na příjmech. Pokud vám moc nezbývá a dětem hračky chybí, pak samozřejmě ano - ale důvod by opravdu nebyl v kavárně, ale v penězích.
@Kaliopa píše:
Nebo s nimi půjdu místo toho na bazén či na bruslení - za stejnou cenu, jakou bychom „propili“ v té kavárně. A nebo peníze ušetřím na další byt…Já se snažím spíše investovat než spotřebovávat…
Ale bazén si taky nevezmeš domů (a proč bys k bruslení proboha potřebovala peníze?)
zkrátka tebe to nebere, bereš to jako hrozné šizení a tak to nevnímáš jako zážitek asi.
@Kaliopa píše:
Asi máš jiný pohled na investice. Pokud mluvíme o investicích, tak to znamená, že ty peníze by Ti měli v budoucnu přinést další peníze. A podle mne Ti vypité kakao apod. žádné peníze nepřinese. Takže to není investice, ale prostá spotřeba, útrata. Ale to je jen tak na okraj, abychom si ekonomicky rozuměly.
jenže někdo nejde jen po majetku, ale chce z toho života i něco mít, užít si ho ![]()
@Kaliopa píše:
Mám dojem, že tím byla myšlena investice do sebe, aby nezešílela z každodenního stereotypu ![]()
Příspěvek upraven 21.11.16 v 11:14
@Kaliopa ale to je snad jedno, jestli na to nemáš, protože ty peníze nemáš, nebo nemáš, protože je raději dáš na něco jiného
tak nebo tak bys to těm lidem asi měla říct, na tom snad není nic špatného - že prostě za to ty peníze dávat nechceš. Nemusíš se obhajovat ani tady, ani jim, každý má priority jinde.
@Kaliopa píše:
To záleží na definici. Investované peníze ti mohou přinést jiný typ zisku. Třeba, já kdybych nechodila s kamarádkami na kafe, neudržím kontakt s oborem. Ne všechno se vyřeší v kanclu. Musím „síťovat“, jak se moderně říká. ![]()
A někdo bere jako investici i to, že se dobře pobaví. Investici do svého duševního zdraví. Pochopitelně to nesmí nadměrně zatěžovat domácí rozpočet.
@Liz píše:
My trávili zimy v kavárnách typu divoké matky, coolnička, nebo králík v rádiu. Pokecaly jsme a děti se vyblbly. Peníze mi nepřipadaly vyhozené, nýbrž dobře investované
Jsi můj člověk
![]()
@Bábrdl píše:
To záleží na definici. Investované peníze ti mohou přinést jiný typ zisku. Třeba, já kdybych nechodila s kamarádkami na kafe, neudržím kontakt s oborem. Ne všechno se vyřeší v kanclu. Musím „síťovat“, jak se moderně říká.A někdo bere jako investici i to, že se dobře pobaví. Investici do svého duševního zdraví. Pochopitelně to nesmí nadměrně zatěžovat domácí rozpočet.