Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Antonie Bolavá já si to právě představit nedovedu.. ani s mými dětmi, natož s dětmi mých kamarádek
upřímně říkám, že za svou nejlepší kamarádku bych se mezi lidmi styděla.. ![]()
@Tamtama píše:
můžu (bez rýpání) vědět, za jakým účelem?
chodí se tam i kvůli tomu, že je to společenská událost (minimálně pro mě, jako matku, co už je 3 roky na rodičáku), vyběhnete z běžného stereotypu, potkáte se tam s kamarádkou (aniž by musela zajíždět jedna k druhé domů), nebo si jen dáte kávu a zákusek, aniž byste kvůli tomu strávila několik hodin pečení (já třeba sladké doma skoro nepeču, protože víc než jeden kousek sníst nechci a dětem sladké taky moc nedávám, takže než abych upekla buchtu na celý plech a víc než půlka mi jí zbyla, tak si koupím jeden kousek).
S manželem chodíme třeba jedenkrát týdně na rande, děti mají zařízené hlídání a my jdeme někam na večeři, do divadla, do kina, právě pro ten společný zážitek, který vybočuje z každodenní všednosti, myslím si, že to docela utužuje vztah. ![]()
@Tamtama píše:
můžu (bez rýpání) vědět, za jakým účelem?
Sejít se, pokecat a dostat se ven z domova. Doma se scházíme poměrně často a třeba každou neděli máme oddělenou sešlost - chlapi sami a ženské sami. Tak zajdeme do čajovny, do kavárny nebo to spojíme třeba s bowlingem nebo s podobnou činností. Venku se sedět stejně nedá a být pokaždé doma? Proč? Nehledě na to, že žijeme na opačných koncích města, tak je fajn se sejít někde na půlce cesty, zvlášť když tam zrovna plánujeme být dlouho, někdy i pozdě do noci.
A občas prostě chceš vydechnout. Když se půjde k někomu domů, tak to znamená, že ten někdo bude muset připravovat jídlo a dělat nápoje. Ano, taky jsem schopna udělat doma úžasné Mojito, kávu a nějaké zákusky, ale znamená to vyhradit si na to čas buď předem a nebo v té době stát u plotny. I to v tom trochu hraje roli.
@Sněžení píše:
Pak nechápu, proč na to reaguješ![]()
Možná protože s tebou nesouhlasím? ![]()
@Tamtama nevím, se svou nejlepší kamarádkou se většinou vidím v práci - není čas na tlachání a nebo když je čas na jídlo. Většinou je na něj čas v tu chvíli, když jsme obě mrtvé nebo ani jedna z nás nestíhá, takže je fajn někam na jídlo zajít nebo si ho objednat domů. Ale než dojede domů, tak to potrvá, tak spíš někam zajdeme.
Asi je to částečně i o tom, že nemáme obrovský barák s hromadou volného prostoru. Máme menší byt, kde si sice s mužem nepřekážíme a v sezoně se dá plnohodnotně využít i zahrada, ale stejně když máme vyloženě dámskou sešlost, tak buď se muž může někam uklidit (což klidně udělá, ale je nesmysl, aby se uklízel furt), nebo je tak nějak s námi (stejně jako já jsem s nimi, když tu mají chlapskou sešlost), ale to není to samé, neřeší se stejně věci, ty akce neprobíhají úplně stejně jako když jsou smíšené.
A co s temi usporenymi penezky budu delat? Setrit si je na duchod? To si je hodne uziju. Samozrejme mit rezervy, zaplatit co potrebuju a ten zbytek co? Tohle jsem nikdy nepochopila. Delaji to tchanovci. V zivote si nic nekoupili, jidlo v restauracich, nejakou drobnost nebo radost. Ted maji v duchodu na konte slusnou sumicku a k cemu jim to je, zdravotni stav uz jim nic nedovoli delat.
@Antonie Bolavá píše:
Hele, já si to dokážu představit. Sejít se s kámoškama a jejich dětma někde v příjemným prostředí s dětským koutkem, my bysme pokecaly, deti by si hrály a ještě by nám k tomu někdo uvařil kafe a nikdo by neměl doma bordel. Kdybych nežila v díře, kde jednou týdně přijede pojízdný obchod a to je vše, tak jsem asi vyloženě kavárenský typ. Teda mít se tam s kým scházet
My jsme třeba jako malí milovali hrací koutek v IKEe. Naprosto jsme zbožňovali, když se tam poblíž šlo na jídlo nebo rodiče šli nakupovat, protože tam byli takové ty plastové kuličky na velkém prostoru ![]()
@krakatice jsem na rodičáku skoro pět let a tuhle potřebu asi nemám, no..
@Nimie to já bych se teda radši sešla doma.. jídlo si navzájem nechystáme a uvaření kafe mě nezabije, stejně bych si ho uvařila.. a než být odpoledne s holkama a děti zavřít do pokoje, to radši budu jen s mými dětmi
@Nimie tak rovna s mým pětiletým do restaurace jít nejde
u stolu sedět nevydrží, nejí, jen dělá bordel..
@Tamtama píše:
@krakatice jsem na rodičáku skoro pět let a tuhle potřebu asi nemám, no..
@Nimie to já bych se teda radši sešla doma.. jídlo si navzájem nechystáme a uvaření kafe mě nezabije, stejně bych si ho uvařila.. a než být odpoledne s holkama a děti zavřít do pokoje, to radši budu jen s mými dětmi
Nezabije, akorát když připravuješ 4 - 5 naráz, tak to ten čas vezme
a sobě bych si ho jinak nedávala. Stejně tak zákusky, my se dost často scházíme na několik hodin, občas i místo klasického jídla, takže hlad většinou příjde.
Ale vždyť doma by právě byli zavřené v pokoji. Venku můžou být v dětském koutku nebo sedět s námi a povídat si/hrát si nebo si případně užívat nějakou výjimečnou sladkost.
Nedokazu si predstavit situaci, kdy moje dite chce trdelnik a ja mu reknu ze ne a zacnu vysvetlovat, ze realna cena trdelniku je 20 a ja za nej tech 70 proste nedam, protoze to neni ekonomicky.
@Tamtama píše:
@Nimie tak rovna s mým pětiletým do restaurace jít nejdeu stolu sedět nevydrží, nejí, jen dělá bordel..
Nj, právě tomuhle bych se chtěla vyhnout
jsem zvyklá, že se i s dětmi do restaurace běžně chodí ![]()
@Manticora píše:
A co s temi usporenymi penezky budu delat? Setrit si je na duchod? To si je hodne uziju. Samozrejme mit rezervy, zaplatit co potrebuju a ten zbytek co? Tohle jsem nikdy nepochopila. Delaji to tchanovci. V zivote si nic nekoupili, jidlo v restauracich, nejakou drobnost nebo radost. Ted maji v duchodu na konte slusnou sumicku a k cemu jim to je, zdravotni stav uz jim nic nedovoli delat.
Třeba si nebudou muset brát hypotéku na byty, protože je budou mít k dispozici. Nebo my si nebudeme muset dělat starosti s důchodem a nebudeme muset pracovat do 70 let apod. Je toho spoustu.
@Tamtama třeba příklad. Chodíme často do čajovny. Tam sice dítě nemá co dělat, ale je to podobný případ jako s tou kavárnou. Kamarádka si tam dává pokaždé vodnici, my ostatní buď čaj nebo horkou čokoládu a případně nějaké pohoštění. Na to, aby se připravilo všechno to, co si objednáváme, tak je potřeba nemálo nádobí - takže vznikne bordel, někdo to musí celé připravit (připravit pravou horkou čokoládu, kvalitní pravý sypaný čaj a vodnici není záležitost pár vteřin), nehledě na to, že něco z toho ani doma nepřipravíme. Ale to je fakt jenom když to vezmu čistě z hlediska toho jídla/pití, primárním důvodem je výše zmíněná „holčičí“ akce, kdy aspoň někdy vypadneme mimo domov.
@Nimie tak 4-5 kafí naráz nedělám max. 3, navíc všechny pijeme rozpustné, to je hotové hned
doma by právě byly v pokoji, kamarádky je od sebe odhání a chtějí mít klid, pak jim vadí, že já si klidně od kafe sednu na zem a u povídání skládám puzzle.. jo, taky jsem si myslela, že moje dítě nebude to divoké, běhající a vztekající se v obchodě na zemi.. bohužel je, proto s ním mezi lidi chodit nechci
![]()