Cholerik

Napsat příspěvek
Velikost písma:
brynn
13.3.13 19:00

No.. a to je přesně to.. potřebuju slyšet nebo si přečíst, co je špatně. Sama si myslím, že nejsem oběť, taky čeho bych měla být.. ten problém má on, ne já, ne my..proto jsem ráda, že mi tu otevíráte oči, ale jak říkám, chci dát našemu vztahu šanci, tudíž „to“zkusit nějak řešit. Dámy… holky… moc vám všem děkuju za reakce, mám možnost se nad tím zamyslet trochu s odstupem a nadhledem ;)

• Citovat
  • Upravit
1823
14.3.13 14:42

@janaruz

No.. Co s tím..

Nejdůležitější je oporstit se od vlastního pocitu, že já mám problém a dělám něco špatně. Uvědmit si, že problém má on a že ty nejsi povinna se ztotožnit s jeho výroky, urážkami atd. JE TO JEHO PROBLÉM!

A jak reagovat?

Nejhorší co můžeš udělat - obhajovat se.. ale vždyť já.. diskutovat s ním atd.. Jemu je totiž jedno co říká.. řekne cokoliv, aby vás dostal.. Je to hra na toho kdo má navrch.. Obsah slov není důležitý a proto nemá smysl na ten obsah reagovat.. Tím se jen do té hry zapojíš a to přece přesně to co nechceš.. :nevim:

Nejlepší co můžeš udělat - nereagovat, jak začne scéna: říct mu důrazně PŘESTAŇ! a odejít.. a když poleze za tebou a bude pokračovat.. tak mu to zopakuj a řekni klidně: PROMLUVÍME SI, AŽ BUDEŠ V KLIDU.. a odejít.. to je jediné, co se dá dělat a určité procento agresorů pak orravdu časem přestane..

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
15.3.13 13:46

erinv

Díky za radu… Zkusím se tím řídit. Je pravda, že já doc. odporuju a odpovídám!!! což jak jsem zjistila je pak ještě horší. Ale v tu chvíli cítím hroznou vlnu nespravedlnosti atd., např. když řekl manžel synovi ču*, že to nedokážu ovládnout. Ale kousnu se do jazyka a budu ticho. Nejhorší právě je, když omlouvám děti, on má pak pocit, že ho obcházíme a říká mi, že z nich nebude nic dobrého. Jako např. když jsme zatajili synovi špatné známky…(mom. krize, jinak se učí na 5 dvojek v šestce). No je to takový kolotoč jednou dole jednou nahoře. Nejhorší je, že on si nemyslí, že dělá něco špatně a že na vině jsme my, kdybysme ho neštvali, tak by nám nenadával. Ale to je asi klasika co??? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
15.3.13 13:50

@janaruz jani.. to je právě úkol pro tebe.. uvědomit si, že jemu je jedno co řekne, kdyby věděl, že tě raní a poníží říkat ti jak jsi krásná a jak tě miluje, tak to udělá.. ber to jako hru.. takovou blbou verzi slovního fotbalu.. není to tvůj problém a jediná jeho snaha je vtáhnout tě do té jeho hry.. a když odpovídáš, tak v ten moment existuješ v té jeho realitě.. :roll: a už to jede..

prostě důrazné Přestaň!!! a vyklidit pole.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
15.3.13 14:14
:( :( :( :oops: :oops: :oops: ;) :) :) :) :! :! :! :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brynn
17.3.13 21:08

No jo, když já bych chtěla ještě dál, do hloubky…proč??? proč se to stane?? proč stokrát něco přejde, ba s humorem, proč po stoprvý ho to sežere a začne řev???chci zachránit vztah a chci mu tudíž pomoct. jenže nevím jak :think:

• Citovat
  • Upravit
46
20.3.13 08:28

No já vůbec nevím, jak na něj… On si svůj problém nepřipouští a ještě si myslí, jak se máme, že moc nechodí do hospody a doma přece pomáhá… Vždy, když se s ním začnu na toto téma bavit, tak mi říká: No jo, ty jsi taková chudinka…atd. To mě pěkně vytáčí. Přitom mu není nic dost dobrý, když má svoje dny a že je má teď nějak podezřele často. Mám syna z 1. manželství… Má na něj přehnané nároky, když chce od něj s něčím pomoct, tak to skončí slovy: No radši běž, já si to dodělám sám. Dost ho ponižuje a mě taky. Na dceru si tak nedovolí, přesto že je jí 8.Možná je to tím, že já se synem jsme citlivé zranitelné povahy a dcera je jiná. Nevím… každopádně doma je často dusno kvůli kravinám. Řeší se, jak děti blbě drží příbory, takže se ani v klidu chudáci nenajedí. Já neříkám, aby se jedlo v posteli a děti byly furt u PC, pravidla být musí, ale zase „vocaď pocaď“ no ne? No je to takový zač. kruh, já pak nemám chuť na „manželské povinnosti“ a on je tím víc protivnej. Syn už začíná mít názory, že chce k biol. otci nebo že půjde na intr…Ufffff, je toho na mě posl. dobou nějak moc. Nejhorší je, že když se začneme na toto téma dohadovat, on dokáže vše překroutit proti mě a já v tu chvíli nemám žádné argumenty. Musela bych mu to asi napsat. Nerada bych se po druhé rozváděla a hl. nemám fin. prostředky ani kam jít. Ach jo, ale v takovéhle nepohodě se žije těžko… :roll: :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 10:14

Manžel má též problém, nenadává mi sprostě, ale je strašně výbušný, z ničeho nic zařve, vyletí kvůli každé hovadině ovšem jak kdy, záleží na tom s jakou přijede z práce a tak. Když to s ním čas od času chci řešit, řekne mi že ví je je to jeho vina, že je to v něm a že jsou prostě věci o kterých se nebude nikdy v životě s nikým bavit, ani se mnou, natož s nějakým psychologem.Je to něco špatnýho co prožil a prostě si to vaří v sobě, mrzí mě to, myslím že kdyby to pustil ven, samotnému by se mu ulevilo, ale prostě nechce a tak čas od času je tu řevu jak na pouti. Nějak jsem se s tím naučila žít, jediný co vždycky říkám prosim tě uklidni se a nebav celej barák :roll:

• Citovat
  • Upravit
1823
20.3.13 10:14

Brynn..toto chování vzniká v dětství jako důsledek stejného jednání někoho z rodiny.. bezmoc, kterou si dítě odnese z takových zážitků.. navíc pokud je to ještě např. druhým rodičem zlehčováno „on to tak nemyslel“.. dojde k popření vlastního emocionálního zážitku dítěte.. „není to tak jak cítíš“..

takže dítě se naučí, že musí mít navrch, aby nebylo zraňováno.. a vlastní pocit bezmoci pak kompenzuje tímto způsobem.. přičemž sám sebe prezentuje přesně jak popisuje @janaruz ..protože přiznání chyby, by znamenalo odhalení slabosti a bezmoci..

jediný způsob jak z toho ven, je práce na sobě a ve vyhrocených situacích postupovat dle toho co jsem psala výše.. ZÁSADNĚ NEARGUMENTOVAT..

existuje o tom spousta knih.. ;) taky doporučuju návštěvu psychologa.. není o náhodě, že máte zrovna muže jakého máte.. :kytka: páč jste nejspíše v dětství zažívaly to samé co manžel.. akorátže u holčiček to bývá většinou fixováno obráceně než u chlapečů.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
20.3.13 11:45

Ahoj, taky mam cholerika..takze reseni jakyhokoliv problemu s ním je fakt obtížný..a navic, presne jak rikate, vse uplne prekrouti…Jak tu radite, odejit, neargumentovat, vyklidit pole..to je hezký..ale co kdyz jsem ja ta co zacala neco resit, pac to tak vetsinou je..neco se mi nelibi, neco udelal, tak si to s nim chci samozrejme vyridit, ne aby to skoncilo jako vzdy..takze kdyz v takovy situaci odejdu s tim, ze on ma problem, tak je to divný, pac ja prisla resit problem a ja na neho neco vytahuju a chci to vyresi, tak jak mam vyklidit pole? neumim tyhle situace resit.. :nevim: :( :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
20.3.13 11:51

@zuza2525 popisuješ tu komunikační problém.. není jiná rada než makat na sobě.. sehnat si knihy o komunikaci, je jich fůra.. o manipulaci.. verbálni agresi apod.. :kytka: není jeden návod.. každý si musí najít to svoje a poprat se s tím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
20.3.13 11:56

@erinv
JJ, vím to..bude to komunikačnim problémem…Asi budu muset s tim neco udelat. Mozná uz dnes vyrazim do knihkupectví..po cem mám sahnout?
Jinak pamatuju si te uz z jiny diskuze, dost jsi mi pomohla..Takze ti dekuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
20.3.13 12:00

@zuza2525 ..tak to moc děkuju.. :oops: ;) to víš.. v kecání sem silná v kramflecích.. :lol: :lol: :lol:

v podstatě si poslední roky procházím tím samým, tak tu píšu svoje poznatky z konzultací s psychoDr. a čtení knih, co mám doporučené apod..

vyber si něco o asertivitě nebo manipulaci.. komunikaci.. vyber si co ti bude blízké.. aby se ti to dobře četlo.. knížek je fakt mraky.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šmoulinka71
20.3.13 12:04
@zuza2525 píše:
@erinv
JJ, vím to..bude to komunikačnim problémem…Asi budu muset s tim neco udelat. Mozná uz dnes vyrazim do knihkupectví..po cem mám sahnout?
Jinak pamatuju si te uz z jiny diskuze, dost jsi mi pomohla..Takze ti dekuji :-)

Já mám doma taky cholerika. Nejvíc ho naštvu, když mu řeknu, že dělá něco špatně. To tu i bouchá do zdi. :) Ale on se vyvzteká a pak je klid. Má to po svým otcovi. Asi s tím nic nenadělám. Já jsem kliďas, tak ho nechám, on si jde zapálit a je klid. Ale někdy není a to tehdy, když se naštvu a nemluvím s ním. To by ho čerti vzali. Ale jak to mám dělat, ho chytne rapl a já pak ještě musím za ním přijít. To mě stojí hodně úsilí. Jenže nic jiného nezabírá. :( Někdy z něho nemůžu. :twisted: Jenže on je jinak naprosto suprovej, milující chlap.

• Citovat
  • Upravit
547
20.3.13 12:07

@erinv
A jak to dopadlo u vás? psala jsi, ze chodí ten tvuj na terapii..|Tedy, pokud to chces rict :kytka:
Ten muj byl zatim jednou, snad to k necemu bylo..psycholozka rikala ruzny rady, jak se vyporadat se vztekem..Ale je to docela drahé..750 za jedno sezení 8o
Chceme jeste neco jineho urcite zkusit, ale bohuzel 750 kazdy tyden si asi fakt dovolit nemuzem..
Navic bych chtela jit i já..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria