Chování mé matky, pořád dokola

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
5.3.21 16:14
@Janča6 píše:
Tak treba moje mati hodne dlouho obhajovala nemozne chovani svoji matky. Az po padesatce ji doslo, ze to byl nesmysl.

Já znám spíš ty opačné případy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2303
5.3.21 16:20

Napadá mně najít si něco víc o asertivitě a začít tyto techniky na ni důsledně uplatňovat. To ji totiž neurazí ale umravní.
Jsou to Tvoje děti, Tvůj život a ona nemá právo Tě organizovat. Jestli Ti chce pomoct, tak pomoc má být bezpodmínečná, jinak to není pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.21 16:21

@Glucklich No aktivně vůbec..táta jde občas s kočárem ven, ale to jen tak na 30 min, je po 2 operacích páteře, tak absolutně nehrozí aby je v parku pustil chodit/proběhnout se, on by za nima nemohl utíkat a máma by to ani neriskla aby se jim nic nestalo…Je celý den jen doma, do práce nechodí, takže jak píšu, bud furt vaří, nebo pere/žehlí, uklízí. Hlavně, že si o sobě myslí, že ona je dokonalá a bude mě furt peskovat za všechno.

• Citovat
  • Upravit
36556
5.3.21 16:35
@Glucklich píše:
Vetsi trpelivost ma proto, ze s detma neni denne. To bych si nebrala nejak osobne.Mozna jsem to prehlidla, ale co tem klukum takovyhle prarodice prinasi? Travi s nimi cas i nejak aktivne? Vzhledem k tomu, ze ani se psem nechodi ven, tak asi ne. Az deti povyrostou nebudou s nima chtit travit cas vubec.

Děti mají rádi toho, kdo se jim věnuje. Nemusí u toho běhat. Stačí, když si k nim sedne a poslouchá jejichž žvatlání, podává jim lego kostky a td.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
5.3.21 16:40
@Anonymní píše:
@Glucklich No aktivně vůbec..táta jde občas s kočárem ven, ale to jen tak na 30 min, je po 2 operacích páteře, tak absolutně nehrozí aby je v parku pustil chodit/proběhnout se, on by za nima nemohl utíkat a máma by to ani neriskla aby se jim nic nestalo…Je celý den jen doma, do práce nechodí, takže jak píšu, bud furt vaří, nebo pere/žehlí, uklízí. Hlavně, že si o sobě myslí, že ona je dokonalá a bude mě furt peskovat za všechno.

To jsem tak nejak cekala. Bohuzel, budes muset nastavit hranice. Chapu, ze je to tvoje matka, ale pusobi jako neskutecny energeticky upir. Duvod, proc na tebe pak tata s brachou nabehnou bude i ten, ze chteji asi mit klid a jsou radi, kdyz se matka soustredi na tebe.

Deti budou tyhle situace cim dal vice vnimat. Trochu si myslim, ze s nima za par let stejne nebudou chtit byt dele, nez bude nezbytne nutne. Bohuzel i tak bych mela strach, ze se babiccin pristup k nim na nich podepise (i kdyby jen tim, ze ji proste nebudou mit radi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
5.3.21 16:43
@Bábrdl píše:
Děti mají rádi toho, kdo se jim věnuje. Nemusí u toho běhat. Stačí, když si k nim sedne a poslouchá jejichž žvatlání, podává jim lego kostky a td.

Ano, behat u toho nemusi, ale jak dlouho je bude bavit byt nekde v ohradce nebo nosit na zahrade helmu? Spise to beru vyhledove na dalsi roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.21 17:05

@Glucklich Ona je prostě nenechá být dětmi, které prostě chtějí lumpačit, chtějí objevovat, schovávat se…ona je ani nenechá samostatně chodit, furt je bud nějak přidružuje, nebo tak podobně a argumentuje to tím, že má malý byt a málo místo na chůzi, venku by je chodit nenechala…Jak tak na to koukám, jsem ráda, že jsem při jejím stylu výchovu normální :D Mě taky nechala celý den v ohrádce a moc volnosti jsem neměla abych se neuhodila a neměla se mnou problémy…Hlavně kluci uvidí, že já jím nebudu zakazovat aby lezli v parku na prolejzačky a pod. a že můžou lumpačit venku a běhat…pak s ní už nebudou chtít trávit čas když uvidí, že jim všechno zakazuje a nejradši by je posadila k televizi na celej den…

• Citovat
  • Upravit
Makca87
5.3.21 17:05

Hele, moje máma je úchyl na okna a záclony. Umývá je snad každý týden a furt si kupuje nové :roll:.Občas při vážnější konverzi odbočí a řekne, že bych si mohla vyprat tu záclonu a umýt okno. To je na mě jako červený hadr na býka :cert:. Říkám jí, že mi záclona, ani okna nepřipadá špinavá a že mě na to nikdy nikdo neupozornil, jen vždycky ona!…pak u nás bylo na návštěvě x lidí, včetně matky a natvrdo jsem se jich všech zeptala, jak často umývají ta zas. aná okna a mění záclony?! Když všichni odpověděli, že max. 2 x ročně, nebo až přes ně nejde vidět :lol:, tak mamka se studem dala konečně pokoj! :lol:.. to platí na mou matku, názor někoho jiného…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.21 17:14

@Makca87 :D :D :D Taky dobrý, podle mě běžný člověk myje okna tak 2, max 3× za rok, před Vánoci a pak někdy na jaře :D Moje máma je taky strašně na pořádek…vidí někde smítko nebo šmouhu a hned to jde uklidit…to má ale z toho dětství jak jí peskovala máma za pořádek.

• Citovat
  • Upravit
9128
5.3.21 17:34
@Anonymní píše:
@unuděná Já vím, že si za to můžu sama, já byla vždy prostě taková ta poslušná dcera, co moc neprovokovala, nezlobila…Brácha byl opak a i ho respektují. Já už jsem se x krát pohádala s mámou, oni to otočili (brácha a i otec) proti mně, hráli na mě citové vydírání typu „mámě nebylo dobře po tom jak ses s ní hádala, jeli jsme do nemocnice, táta že taky jel do nemocnice že je po 2 infarktech“, do toho mi psal brácha jaká jsem nevděčná dcera a přece jen je to máma a nechci s ní mít špatné vztahy, mám jí ráda, ale tohle je už moc. Říct jí, mami já si to udělám sama, nepřerovnávej mi tady nic - nepomáhá. Ona je prostě taková, myslím, že kdyby pracovala, měla něco jiného na práci, tak by neměla tolik energie řešit životy svých dětí, ale ona má spoooustu volného času, tak řeší mě, mého muže, mé děti a hlavně nedostatky. Počítám, že po dnešní hádce se odmlčí…a pak mi začne táta promlouvat do duše jak jsem byla na mámu hnusná, že je to máma a ta mi může říct a udělat co chce a já mám být zticha a pod. A začne vše odznovu. Je to s nimi fakt dost psychicky náročné.

nemůžeš za to, za tohle může matka, otec a nakonec asi i ten bratr, matka je manipulativní a citová vyděračka, otec a bratr ji v tom podporují, nebo si nechtějí dělat zle, možná nemají dostatečnou sociální inteligenci a její patologické hry prokoukli.

a ty tuhle rodinnou konstelaci odnášíš. Takový rodinný obětní beránek manipulativní matky.

Já ybch se vůbec nijak neobhajovala, před bratrem nebo otcem, musíš si být prostě jistá, že už se nenecháš manipulovat a nebudeš ji všem dělat fackovacího panáka.

asi je čas dospět, asi z tebe nebude sebevědomá fůrie, na kterou si nikdo netroufne, ale zkusila bych potrénovat asertivitu a naučit se rázně odporovat. Asi bych ve vší slušnosti matce vysvětlila pravidla pobytu u tebe, nebude kritizovat, peskovat tě, číst ti soukromé zprávy (to je vrchol 8o ), přerovnávat věci jinak ji tam nechceš a dodržet to.

asi je blbý, že nikoho jiného nejlepší nemáš na rodině budeš možná citově dost závislá, pak se odpoutává hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14791
5.3.21 19:02
@Bábrdl píše:
Já znám spíš ty opačné případy.

Tomu verim. Taky takove znam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
6.3.21 07:12

Zacala bych s tím okamzite neco delat, i klidne za odborne pomoci.
To neni moje zkusenost, ale spoluzacky.
Neco podobného delala jeji babicka, nee tchyne, jeji matce. Ona i jeji sestra pak trochu prevzaly chovani babicky. Tatinek jim umrel pri nehode a tak zustala s maminkou a sestrou sama. A hypoteka 🙁
Tak jeji matka chodila do prace na smeny a babicka hlidala. Matka to snášela, protoze pomoc asi opravdu potrebovala, to kamaradka nevi.
Ale az holky prestaly byt detma a zacali dospivat, uvedomovali jsi jak se jejich babicka chova k jejich matce, a jak se k mamince chovali. Pak se ji za to i omluvili, ale pořád tu jsou ty roky, kdy maminka byla ta podledni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.3.21 17:53

Je bohužel normální, že když si někdo nechá pomáhat, platí za to jakousi daň. Tak to prostě bývá - velmi často. V obecné rovině jsou jen 2 možnosti: buď potřebuji pomoc a musím skousnout tu protistranu, nebo omezit kontakty a nějak si to doma vyřešit sama.
A nebojte se, vůbec nejste jediná, komu se toto děje. Jak Vám děti trochu povyrostou, zase to bude jinak.
Je ještě možné si s maminkou sednout ke kafi a mít připravenou řeč - říct jí, jak se cítíte atd. A pak se ukáže, jestli Vaší matce jenom něco nedochází a po rozhovoru jí to docvakne, nebo je prostě člověk s poruchou osobnosti, který „musí“ vyvolávat neklid, aby mu bylo dobře.
Uvidíte. Držíme Vám palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
7.3.21 18:00
@unuděná píše:
Celkově myslím, že bude nejsnazší, když jí budeš kluky dávat na hlídání bez tvé přítomnosti. Bude to tak příjemnější pro tebe i pro ní. A stoprocentně pro kluky.

Přesně tak. Platí rčení „co oči nevidí, srdce nebolí“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Psylocke
8.3.21 00:52

Podle me je tvoje matka labilni. Číst ti konverzaci na FB už je fakt totální vrchol. Sama si podělala život a tobě, akorát závidí, že si ho užíváš, máš kamarádky a ona ne. Závidí a chce, abys na tom taky byla jako ona a neměla nikoho a ani žádný smysl života, protože to vaření a uklízení baráku fakt není. Ona potřebuje obdiv. Asi má pocit, že se vám obětovala a že jste tedy její majetek. Ale tak to není. Já bych řekla, že třeba ani neškodí schválně, ale vnitřně jí žere, že už jí nikdo nepotřebuje. Myslím, že ani rodiče nemají právo od určitého věku ovládat životy svých dětí. Nejsou jejich otroci. Mohou říct názor/radu, ale musí se smířit s tím, že nemusí být po jejich.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová