Chování mé matky, pořád dokola

Anonymní
5.3.21 13:17

Chování mé matky, pořád dokola

Ahoj holky,

už nevím co s mojí mámou…bude jí v létě 60, je to taková ta dámička, co se pořád hezky, mladistvě oblíká, stará se o sebe atd. Problém je, že ona nemá žádný zájmy, kamarádky, nic..takže se zaměřila na mě a moje děti. Mám ještě staršího bratra, ten má 15letou dceru, ale ta má svůj svět a nemají až tak blízký vztah, občas se vídaj, ale to je tak vše. Máma je manipulátor, citový vyděrač, dělá jakože je skvělá babička, občas si bere syna 18m. i na víkend nebo tak (mám dvojčata) a někdy je to náročné plus do toho mám dost závažné autoimunitní onemocnění, manžel je dost pracovně vytížen, takže nemá kdo pomoct. Jenže je pomoc a pomoc…máma tu svojí pomoc bere tak, že do všeho mluví, do výchovy, přijede k nám domů a začne všechno přerovnávat, kritizuje mě za to co mám jíst a pít, kdy mám jít ven s dětma a kdy ne a podobný nesmysly jako kdyby mi bylo 5let! Je mi 33. Vrchol byl dnes, kdy přijeli, s klukama jsem se s nimi šla na chodbu přivítat a ona si všimla, že syn má takový malý škrábanec pod okem a hned mě začala peckovat jak to že je škrábnutej, že nedávám pozor, že si mohl ublížit a jak se to stalo a uplně na mě křičela. Když jsem se ohradila, že takhle teda ne, že na mě nemá co křičet, že já jí taky nevyčítám, když syn u nich spadne na koleno nebo má opruzený zadek, tak ona hned, že to je něco jiného. Táta (můj otec) se jí zastal, že je to máma a může mí říct co chce. Takže se sebrala a odjeli, hrála před tátou divadlo že jako brečí. Já od rána uklízím, luxuju jen aby zase neměla kecy, že mám tady nepořádek a ona si vždy něco najde kvůli čemu mě sjede jak malýho psa…už to fakt nedávám. Promluvit si s ní nemá cenu, ona se urazí a odchází pryč…Cokoliv jí řeknu, tak už je ohen na střeše, vymyslí si, že mě určitě poštval můj manžel, že jsem se změnila, že jiná dcera by byla ráda kdyby jí máma pomáhala, dělá ze sebe babičku roku, kecá nám do výchovy…Já už z ní mám fakt deprese…máte někdo taky tak manipulativní matku?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
5.3.21 13:20
@Anonymní píše:
Ahoj holky,už nevím co s mojí mámou…bude jí v létě 60, je to taková ta dámička, co se pořád hezky, mladistvě oblíká, stará se o sebe atd. Problém je, že ona nemá žádný zájmy, kamarádky, nic..takže se zaměřila na mě a moje děti. Mám ještě staršího bratra, ten má 15letou dceru, ale ta má svůj svět a nemají až tak blízký vztah, občas se vídaj, ale to je tak vše. Máma je manipulátor, citový vyděrač, dělá jakože je skvělá babička, občas si bere syna 18m. i na víkend nebo tak (mám dvojčata) a někdy je to náročné plus do toho mám dost závažné autoimunitní onemocnění, manžel je dost pracovně vytížen, takže nemá kdo pomoct. Jenže je pomoc a pomoc…máma tu svojí pomoc bere tak, že do všeho mluví, do výchovy, přijede k nám domů a začne všechno přerovnávat, kritizuje mě za to co mám jíst a pít, kdy mám jít ven s dětma a kdy ne a podobný nesmysly jako kdyby mi bylo 5let! Je mi 33. Vrchol byl dnes, kdy přijeli, s klukama jsem se s nimi šla na chodbu přivítat a ona si všimla, že syn má takový malý škrábanec pod okem a hned mě začala peckovat jak to že je škrábnutej, že nedávám pozor, že si mohl ublížit a jak se to stalo a uplně na mě křičela. Když jsem se ohradila, že takhle teda ne, že na mě nemá co křičet, že já jí taky nevyčítám, když syn u nich spadne na koleno nebo má opruzený zadek, tak ona hned, že to je něco jiného. Táta (můj otec) se jí zastal, že je to máma a může mí říct co chce. Takže se sebrala a odjeli, hrála před tátou divadlo že jako brečí. Já od rána uklízím, luxuju jen aby zase neměla kecy, že mám tady nepořádek a ona si vždy něco najde kvůli čemu mě sjede jak malýho psa…už to fakt nedávám. Promluvit si s ní nemá cenu, ona se urazí a odchází pryč…Cokoliv jí řeknu, tak už je ohen na střeše, vymyslí si, že mě určitě poštval můj manžel, že jsem se změnila, že jiná dcera by byla ráda kdyby jí máma pomáhala, dělá ze sebe babičku roku, kecá nám do výchovy…Já už z ní mám fakt deprese…máte někdo taky tak manipulativní matku?

Přestaňte se na chvíli slejzat. Uleví se tobě i špitálům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.3.21 13:24

Já bych dost omezila kontakty. Tenhle „vztah“ nepřináší nikomu nic dobrého. Tvoje děti to brzy začnou intenzivně vnímat a dost možná přebírat její vzorce chování k tobě. Pokud jsi s ní mluvila a vymezila hranice a ona opakovaně dělá totéž, tak prostě jiné řešení není. Samozřejmě za předpokladu, že to její hlídání nepotřebuješ životně nutně (což si dovedu představit, pokud jsi víceméně sama na dvojčata a ještě nemocná)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.21 13:36

@unuděná No toho se taky bojím, že kluci časem začnou vnímat, jak se babička s dědou chovají k jejich mámě jako kdyby mi bylo 5 let a nebudou mě vnímat jako autoritu. Ona máma převzala vzorce chování od své matky, kdy jí její máma taky sjela za to, že brácha upadl na schodech, nebo vypadl z kočárku apod. Ano, já jsem za to, aby se ty kontakty omezily, ale oni se prostě nudí a déle než 2 týdny nevydrží nevidět kluky, nebo si aspoń jednoho vzít k sobě na víkend/pár dní. Ona nepracuje, mají s tátou rodinný podnik, takže je doma a zjevně se nudí. Takže doma buď uklízí, nebo vaří několik složitých jídel. Pořád potřebuje mít pocit, že je strašně užitečná, nejlepší, dokonalá a jak hrozně pomáhá a obětuje se pro jiné…Já jí dnes řekla, že takhle se nemůže ke mně chovat a peskovat mě za škrábanec, že tohle přehnala, tak se sebrala a odešla. Jí prostě nelze říct nic proti ní, jinak se urazí a poštve proti mě tátu a i bráchu, který stojí pořád při ní, protože ona je ta chudinka co se pro všechny obětuje. Bohužel to hlídání jednou za čas potřebuji, můj zdravotní stav není nejlepší a při větším stresu, který ted mám protože klukům rostou stoličky, často brečí apod., tak to mi taky nepřidává a moc se nevyspím..Ona už jiná nebude, všechno musí řídit, přerovnávat, organizovat…

• Citovat
  • Upravit
5654
5.3.21 13:37
@Anonymní píše:
Ahoj holky,už nevím co s mojí mámou…bude jí v létě 60, je to taková ta dámička, co se pořád hezky, mladistvě oblíká, stará se o sebe atd. Problém je, že ona nemá žádný zájmy, kamarádky, nic..takže se zaměřila na mě a moje děti. Mám ještě staršího bratra, ten má 15letou dceru, ale ta má svůj svět a nemají až tak blízký vztah, občas se vídaj, ale to je tak vše. Máma je manipulátor, citový vyděrač, dělá jakože je skvělá babička, občas si bere syna 18m. i na víkend nebo tak (mám dvojčata) a někdy je to náročné plus do toho mám dost závažné autoimunitní onemocnění, manžel je dost pracovně vytížen, takže nemá kdo pomoct. Jenže je pomoc a pomoc…máma tu svojí pomoc bere tak, že do všeho mluví, do výchovy, přijede k nám domů a začne všechno přerovnávat, kritizuje mě za to co mám jíst a pít, kdy mám jít ven s dětma a kdy ne a podobný nesmysly jako kdyby mi bylo 5let! Je mi 33. Vrchol byl dnes, kdy přijeli, s klukama jsem se s nimi šla na chodbu přivítat a ona si všimla, že syn má takový malý škrábanec pod okem a hned mě začala peckovat jak to že je škrábnutej, že nedávám pozor, že si mohl ublížit a jak se to stalo a uplně na mě křičela. Když jsem se ohradila, že takhle teda ne, že na mě nemá co křičet, že já jí taky nevyčítám, když syn u nich spadne na koleno nebo má opruzený zadek, tak ona hned, že to je něco jiného. Táta (můj otec) se jí zastal, že je to máma a může mí říct co chce. Takže se sebrala a odjeli, hrála před tátou divadlo že jako brečí. Já od rána uklízím, luxuju jen aby zase neměla kecy, že mám tady nepořádek a ona si vždy něco najde kvůli čemu mě sjede jak malýho psa…už to fakt nedávám. Promluvit si s ní nemá cenu, ona se urazí a odchází pryč…Cokoliv jí řeknu, tak už je ohen na střeše, vymyslí si, že mě určitě poštval můj manžel, že jsem se změnila, že jiná dcera by byla ráda kdyby jí máma pomáhala, dělá ze sebe babičku roku, kecá nám do výchovy…Já už z ní mám fakt deprese…máte někdo taky tak manipulativní matku?

Jo, bez chyby není nikdo, že. A manipulátor je tu naprosto každý… Zakladatelko, jestli se bez pomoci matky obejdeš, tak se nevidejte, pokud Ti tak moc vadí. To, že by se ve svém věku změnila, je málo pravděpodobné. Dejte si pauzu, a Ty ve volné chvilce popřemýšlej i nad tím, co je na mamince dobrého. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.21 13:39

@Bábrdl Oni nikam kromě nás nechodí, extrémně se bojí aby covid nechytli, máma nepracuje, mají rodinný podnik, je furt doma a hrabe jí z toho. Táta vše řídí z domova. Jezdí opravdu jen za námi, nebo teda hlavně za klukama. My taky nechodíme nikam, manžel pracuje z domu a já jsem na mateřské, jídlo si objednáváme atd.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.21 13:42

@Popeladym Na mámě je dobrého strašně moc, pomáhá, má nás ráda atd. Ale má snahu nás řídit, hlavně mě a kluky. Ona je hrozně urážlivá, říct jí, že se na nějakou dobu neuvidíme, tak se zase urazí a hned si vymyslí, že je to určitě od mého manžela…

• Citovat
  • Upravit
7355
5.3.21 13:42

Ale jo, ve vedlejší diskuzi Dcera mě ponižuje, tam se najdou.
Zmiňovala jsem tam, že jsem se raději o 200km přesunula…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
5.3.21 13:46
@Anonymní píše:
@unuděná No toho se taky bojím, že kluci časem začnou vnímat, jak se babička s dědou chovají k jejich mámě jako kdyby mi bylo 5 let a nebudou mě vnímat jako autoritu. Ona máma převzala vzorce chování od své matky, kdy jí její máma taky sjela za to, že brácha upadl na schodech, nebo vypadl z kočárku apod. Ano, já jsem za to, aby se ty kontakty omezily, ale oni se prostě nudí a déle než 2 týdny nevydrží nevidět kluky, nebo si aspoń jednoho vzít k sobě na víkend/pár dní. Ona nepracuje, mají s tátou rodinný podnik, takže je doma a zjevně se nudí. Takže doma buď uklízí, nebo vaří několik složitých jídel. Pořád potřebuje mít pocit, že je strašně užitečná, nejlepší, dokonalá a jak hrozně pomáhá a obětuje se pro jiné…Já jí dnes řekla, že takhle se nemůže ke mně chovat a peskovat mě za škrábanec, že tohle přehnala, tak se sebrala a odešla. Jí prostě nelze říct nic proti ní, jinak se urazí a poštve proti mě tátu a i bráchu, který stojí pořád při ní, protože ona je ta chudinka co se pro všechny obětuje. Bohužel to hlídání jednou za čas potřebuji, můj zdravotní stav není nejlepší a při větším stresu, který ted mám protože klukům rostou stoličky, často brečí apod., tak to mi taky nepřidává a moc se nevyspím..Ona už jiná nebude, všechno musí řídit, přerovnávat, organizovat…

A to tě takhle hlodá, i když se vidíte řekněme jednou za 14 dní?? To mi přijde poměrně malý kontakt na to, aby ses z toho musela hroutit. Tak jí dávej kluky na hlídání bez tvé přítomnosti a jen doufej, že je nebude nějak očkovat proti tobě („když vám ta přísná maminka nedopřeje čokoládičku, tak já jo“ apod.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12969
5.3.21 13:46

Já jsem obecně toho názoru, že rodiče můžou říct svůj názor, i když je v rozporu s tím, co si o výchově a péči myslí jejich děti|(a to včetně tchyní).
Ale je tu určitá míra mezi říct a být hrubá.
A taky pokud s něčím hodně nesouhlasím a nesouhlasím i se způsobem kritiky, tak to vrátím a rozhodně to vrátím důrazně.
Já bych jim je nějakou dobu nekontaktovala, stejně není vhodné, aby jste se teď vídali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.21 13:51
@Anonymní píše:
@Bábrdl Oni nikam kromě nás nechodí, extrémně se bojí aby covid nechytli, máma nepracuje, mají rodinný podnik, je furt doma a hrabe jí z toho. Táta vše řídí z domova. Jezdí opravdu jen za námi, nebo teda hlavně za klukama. My taky nechodíme nikam, manžel pracuje z domu a já jsem na mateřské, jídlo si objednáváme atd.

No hele asi se bude muset manzel vic zapojit a mamu bych na cas odstrihla. Proste ji rekla, ze bud zmeni chovani nebo se vidat nebudete. Nebo by bylo lepsi, abys zkolabovala uplne a byl na deti uplne sam? Je potreba to promyslet i s dusledky. Ja jsem ted tehotna a i kdyz by bylo potreba delat na baraku, kolem baraku nemluve, to je staveniste, tak to proste nejde. Cekame dvojcatka, doma 2,5 letou rostandu, co chvili neposedi, a ja mam rizikove. Takze ac by manzel potreboval delat do prace nebo kolem baraku, tak holt dela po vecerech, az dcera usne, a jak dojde z prace, venuje se ji az do spani a ja co nejvic odpocivam (nakazano dr). Ani jeden nechceme, abych lezela v nemocnici. Promyslete, co je pro vas dulezite… (Anonym nebo smazat, osobni informace).

Příspěvek upraven 05.03.21 v 13:54

• Citovat
  • Upravit
6873
5.3.21 13:52
@Bábrdl píše:
Přestaňte se na chvíli slejzat. Uleví se tobě i špitálům.
:mrgreen: komentář dne
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9095
5.3.21 13:54

Já mám pravidlo. Nepomáháš s dítětem, nemáš právo kecat mi do výchovy. 8) Ale tvoje máma ti pomáhá, takže bych si její připomínky vyslechla a řídit se jimi nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.3.21 13:57

@unuděná Tak posledně jsem jí viděla před týdnem na chvíli, ono jak kdy, ale nejčastěji jednou za 14 dní, táta teda jezdí častěji, ale jen kvůli tomu, že děláme rekonstrukci baráku a je to přes jeho známého, tak se jezdí s ním o tom bavit, něco přiveze klukům, nebo i mně třeba co vařila máma abych nemusela vařit když jsou kluci zlobiví kvůli zubům. Telefonuje mi denně, ale to bych nebrala jako nic špatného, prostě nemá komu zavolat, tak volá mně, nebo bráchovi…co mi vadí je, že když třeba kluci nějak zlobí, dělají to co nemají, tak jim dám třeba na zadek když neposlechnou (oni už rozumí když jim řeknu že nesmí) a máma hned, že tohle dělat nebudu, že kluky nesmím plácnout…přitom ona nás s bráchou běžně plácla klidně i vařečkou po zadku nebo po ruce…Ona strašně ráda čte různé rady co jak ohledně dětí, někdy mi přijde, že to celý vnímá tak, že kluci jsou její a rozhoduje o nich ona…nemá jiné zájmy, tak se zaměřila na ně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.21 14:00

Moje máma to také zkoušela a narazila. Jela jsem k ní hodinu s dětmi hromadnou dopravou, ještě jsme se ani nestihli svléknout a začala, že mám děti špatně vychované, že se jim nevěnuju,…zase jsme se oblékli, mámě jsem řekla, že jestli jsem tak příšerná dcera a mám tak strašné děti, že se vídat nemusíme a jeli jsme zpátky domů. :nevim: Náš kontakt se zúžil jen na formální zprávy, typu přání k narozeninám, svátku, atd. a jinak nic. Na to, že jsme si předtím denně volali, průběžně psali a minimálně 1× týdne navštěvovali to byl velký rozdíl, ale chtěla jsem vydržet. Navíc moje máma je taky tvrdohlavá s jen tak neustoupí, takže ta odmlka byla opravdu několikaměsíční a od té doby si to nedovolí :palec: Musíš si dupnout a dát najevo, že tohle opravdu tolerovat nebudeš a pokud tě nepřestane poučovat, tak holt nebude děti vídat ani hlídat :nevim: Jiná možnost není…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová