Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Tak v celým kolektivu ve školce dítěti klidně nemusí nikdo sednout a ani na celé základce a není to nikoho vina ani chybějící socializace. Mnohdy, když je dítě jinde než iné děti, tak si opravdové kamarády najde až na střední nebo pak až na výšce. V dospělosti to pro nadané jedince taky nemusí být snadný, většina lidí je prostě blbá, ať si navrávají, co chtějí. Kdyby to tak nebylo, žilo by se líp, lidi by nevolili idioty atd…@řeřicha že jsou nadprůměrně inteligentní lidi nepoužitelný pro život, dělají hrubky a vynikají jenom v jedné oblasti a v jiných jsou blbí je jenom oblíbené klišé těch průměrných, kteří se pak cítí líp. Měla jsem to štěstí dost dlouho pracovat mezi lidmi, kteří mají nadprůměrný iq a některých bych nazvala i geniálními - a když jsem pak začala dělat „normálnou“ práci, tak stred s průměrnou šedou masou byl bohužel dost drsný.
Já ale nikde nic o použitelnosti pro život nepsala, psala jsem o používání gramatiky v panem projevu. Lidi jsou různí, někdy je opravdu ta inteligence vykoupena jinak, ale jak píšu - je to jen někdy…
@řeřicha píše:
Nechci shazovat kamarádku, ale vážně si myslíš, že když člověk nemá žádnou dys poruchu, tak nepoužije svou vrozenou inteligenci k tomu, aby psal bez chyb? Jako jde mi o to, jestli někdo s nadprůměrný IQ opravdu hrubky neřeší, protože pokládá pravopis za nesmyslný. Já si totiž myslím, že už jen čtením si ten člověk rozvíjí komunikační dovednosti a psaní s tím úzce souvisí (nejen umět vyjádřit myšlenku, ale i dát tomu nějakou formu včetně pravopisu).
Jednoho takového jsem si vzala. IQ nadprůměrné, ale píše jak Tatar. A je mu to jedno. Je teda možný, že nějakou tu dys poruchu má, ale na diagnostice nikdy nebyl. Jinak čte dost, ale odkoukané to nějak teda nemá. Já jsem vyloženě knihomol, ale odkoukat se mi moc věcí nepovedlo, nad pravopisem musím dost přemýšlet. Ale já mám několik dys poruch a poruchu soustředění, tak je to možná tím.
@Hibou píše:
Proč do toho mícháš ostatní lidi? Mě urazilo, co jsi napsala jen tak od boku o mě, bez ohledu na ostatní a bez ohledu na rozložení IQ v populaci. Asi jako kdyby průměr třídy byl 3, tys dostala bez zkoušení za 2, to je přece fajn, to je nadprůměr, přitom bys látku ovládala na 1. Potěšilo by tě to? Mě teda ne. Chtěla bych tu 1. A zároveň to ale neznamená, že pohrdám těmi, kdo mají 2 nebo hůř. Jejich známka, či IQ, je mi úplně jedno, bavit se s nimi budu podle toho, jak mi sednou lidsky.
Podívej, tak jinak
Ještě jsem nezažila opravdu chytrého člověka, kterého by urazilo, když je označený za průměrného. Řada mých přátel má svojí humornou historku, kdy byli označeni dokonce za hloupé a skvěle se jí baví. Taky mám dvě takové a ráda a často je vyprávím.
Pokud o mně někdo prohlásí, že jsem hloupá, tak se mě to nedotkne, protože vím, že to není pravda. A jsem si v tom bezpečně jistá. Stejně tak se mě nedotkne, když mi řekne, že moje vlasy jsou zelené. Je to blbost, zasměju se tomu a jedu dál.
Btw. tvůj příměr nedává smysl. Tvou inteligenci narozdíl od známky neurčuje posouzení jiného člověka. Ta prostě buď na určité úrovni je anebo není.
Tvůj postoj je neobvyklý, a proto zajímavý. Ale odpovědi se setrvale vyhýbáš, což je škoda. Mám pár hypotéz, proč to takhle máš a asi budu muset zůstat u nich, protože se zdá, že z tebe kloudnou odpověď nevydoluju ![]()
@prejeta_zaba píše:
To si děláš legraci, ne? Se svým IQ si doufám uvědomuješ, kam takové rady mohou vést. Jak jestli má smysl kontakt s průměrem?. Jakože lidi s o deset bodů nižším IQ už nemá smysl ani zdravit? Takže dítě bude v první třídě počítat faktoriály, ale nebude umět pozdravit, protože to ho zrovna nebaví? Za pár let sice bude v nějaké geniální laboratoři, ale sama a nebude si umět ani nakoupit, protože to je moc pod její úroveň? Tak to je radost. Doufám, že lidí s takovým uvažováním moc po světě neběhá. Někde Pánbůh přidal a někde musel ubrat, což? Určitě těmto narážkám se svým IQ velice dobře rozumíš.Můžu se jen tak okrajově zeptat, co máš vystudovaného?
Tak myslím to naprosto vážně. Ono nejde o to, jestli to dotyčný umí. Já sama jsem ve small talku velmi dobrá. Prodavačka z naší Billy si mě pamatuje a zdraví mě i mimo obchod. Paní z účtárny se mi ráda a často svěřuje. S oběma zajdu na pivo, pokud budou mít zájem. Ale o větší kontakt s nimi nestojím.
Ty totiž ignoruješ dvě věci - za prvé, v té laboratoři díky bohu sami nejsme. Je nás tam celkem dost, máme se rádi a rozumíme si. A za druhé - kontakt s průměrem je jen další, pro mě třeba celkem jednoduchá disciplína. Jsem v ní dobrá, ale je to jen úkol, nepřináší mi to žádný požitek nad rámec služby, kterou tím získávám (tím myslím, že mi někdo prodá chleba, uklidí anebo udělá fakturu). Kdyby mě někdo nutil být několik hodin denně mezi běžnou populací, tak to zvládnu. Jak říkám - ve škole jsem byla za královnu. Jenže se v takovém kolektivu nudím. Chybí mi parťák. A taky cítím, že dost zakrňuju. Prostě to nestačí.
Jo a zeptat se můžeš, ale neodpovím ti
Nezájem holka, to bys se mnou musela komunikovat úplně jinak, abych se s tebou chtěla o takovou informaci podělit ![]()
@Russet píše:
Ale pokaždé, když jdu na hřiště, se s uřvanými matkami setkávám. S kamarádkou se sejdu mnohem míň než s těmi matkami.
ale tebe nikdo nenuti si s nima „hrat“ a delat to, co ony, protoze ti prijde jejich zabava „blba“, ale to dite to delat musi, uz chapes, co chci rict? verim, ze i ty by jsi se stavila na zadni, kdyby te nekdo nutil denne chodit na detske hriste, cele dopoledne se muset chovat jako ony…
@Russet píše:
Ale pokaždé, když jdu na hřiště, se s uřvanými matkami setkávám. S kamarádkou se sejdu mnohem míň než s těmi matkami.
já hřiště v naší vesnici nedávám, když tam s dcerou přijdu a slyším „toš vitaj, kdes tak dlúho byla?“ otevře se mi kudla v kapse a ne, to fakt nedávám,
mamynky kouří a dávají si rady, jak dětem připravit „kokťál“ ne, ne a ne,
na tohle hřiště chodí s malou občas babička a ta říká, že to dává jen díky generační bariéře, pozdraví, sedne si bokem a nekomunikuje,
já chodím s malou na hřiště u hospody, kde sice nejsou průlezky, ale jsou tam vesměs chlapi, kteří probírají fotbal a ne výchovu dětí
@markytka3 píše:
ale tebe nikdo nenuti si s nima „hrat“ a delat to, co ony, protoze ti prijde jejich zabava „blba“, ale to dite to delat musi, uz chapes, co chci rict? verim, ze i ty by jsi se stavila na zadni, kdyby te nekdo nutil denne chodit na detske hriste, cele dopoledne se muset chovat jako ony…
Já tam musím jít, teda teď už zkouším někdy nechat ho tam samotného. Ale jinak tam prostě jsem a „musím“ to poslouchat. Nebo si beru knížku.
@stinga píše:
já hřiště v naší vesnici nedávám, když tam s dcerou přijdu a slyším „toš vitaj, kdes tak dlúho byla?“ otevře se mi kudla v kapse a ne, to fakt nedávám,
mamynky kouří a dávají si rady, jak dětem připravit „kokťál“ ne, ne a ne,
na tohle hřiště chodí s malou občas babička a ta říká, že to dává jen díky generační bariéře, pozdraví, sedne si bokem a nekomunikuje,
já chodím s malou na hřiště u hospody, kde sice nejsou průlezky, ale jsou tam vesměs chlapi, kteří probírají fotbal a ne výchovu dětí
Já díky open office jsem schopná vypnout zvuk a jen se tak kochtat. A jen sem tam něco plácnout.
@Russet píše:
Já díky open office jsem schopná vypnout zvuk a jen se tak kochtat. A jen sem tam něco plácnout.
no ale to jsou moje sousedky o pár ulic dál, nebo bývalé spolužačky, to nejde dělat, že to neslyším - prostě buď se musím zapojit nebo lépe, tam nechodím vůbec
@stinga píše:
no ale to jsou moje sousedky o pár ulic dál, nebo bývalé spolužačky, to nejde dělat, že to neslyším - prostě buď se musím zapojit nebo lépe, tam nechodím vůbec
a jsme u toho, proste kdyz dospely se nemusi socializovat s urcitou socialni skupinou, proc musi dite?
Myslím, že bude pro všechny lepší, když do školky nebude chodit nebude.
Jak říkáš podle tebe ji to tam nic nedá ji to tam nebaví. Tak nechápu co se tady na 10 stranách řeší. ![]()
@markytka3 píše:
a jsme u toho, proste kdyz dospely se nemusi socializovat s urcitou socialni skupinou, proc musi dite?
no přesně, já také nesouzním s těmi, co tvrdí, že ta holčička zakladatelky se má nudit ve školce další 2 roky, že jí to něco přinese
@stinga píše:
no přesně, já také nesouzním s těmi, co tvrdí, že ta holčička zakladatelky se má nudit ve školce další 2 roky, že jí to něco přinese
Já jsem u téhle holčičky trochu na vážkách. Na jednu stranu mi nepřijde vhodné dávat dítě někam, kde se mu nelíbí a nudí se tam. Na druhou stranu mi ta holčička přijde hodně jednostranně zaměřená a to mi nepřijde dobře. A tady vidím plus v tom, že v té školce dojde i na ty činnosti a znalosti, které ji nezajímají. Navíc si myslím, že sociálně je na tom teda nic moc, takže být pravidelně mezi dalšími dětmi, by jí mělo prospět. Jenže pak si zase říkám, jestli pro ni tahle cesta nebude moc drsná a spíš to ještě nezvýší její odpor. Jestli by spíš nepomohlo být ve školce, kde je pro ni zajímavější program a kde jsou děti s podobnými zájmy. Když si bude moct s dětmi líp pokecat a pohrát si podle svého, tak pro ni třeba bude pak přijatelnější si pohrát s dětmi i jinak. Když uvidí, že si můžou rozumět, tak třeba bude ochotnější vyzkoušet hry podle dalších dětí. A když tam bude mít program, který ji zajímá, tak možná nebudou zase až takový problém činnosti, které nemusí.
Já počítám s tím, že u syna také může dojít časem k tomu, že ta školka začne být velký problém a bude potřeba to možná řešit i tím, že tam chodit nebude. Jenže u něj mi to přijde takové jasnější v tom, že on je tak nějak všeobecně zaměřený. Jen je celkově tak nějak napřed. A rozumí si spíš se staršími dětmi. Takže on se v té školce opravdu nic moc neučí. A po sociální stránce mu asi také víc dává ten kontakt se staršími dětmi, se kterými už je to více o tom, že se musí dohodnout, co budou přesně dělat, víc u hraní komunikují, spolupracují. Může si s nimi víc o něčem popovídat. U něj by mi to rozhodnutí s tou školkou přišlo takové jasnější, když vím, že se v té školce nudí, protože se tam učí to, co umí. A že při hraní není problém v tom, že by si neuměl hrát s dětmi, nechtěl vyzkoušet něco nového. Ale je problém v tom, že by chtěl při hraní více spolupracovat, komunikovat. A že hry podle jeho gusta jsou takové komplikovanější a projevuje se v nich to, že zná a umí věci, které stejně staré děti většinou neznají nebo neumí. Plus si myslím, že časem v té školce ani nebude mít moc „vyhovujících“ hraček.
@markytka3 píše:
Tak proč hned ale dítě nedávat do školky, protože si myslí, že jsou tam blbcové? Mile bych dceři oznámila, že to ještě chvilku zkusíme, aby se přesvědčila, že to tak je. Ono hned vyhovět a tvářit se, jak je to geniální dítě, že ve 4 odhadne za pár dnů celou školku, je trochu kontraproduktivní. Aby příště nechtěla pro změnu do školy. Protože ani tam nebudou všichni géniové a osvícení.
A jo, sory za pravopis, nejsem češka a v životě jsem neměla jedinou lekci češtiny, jenom tady už 6 let žiji.
A jo, je spousta lidí, kteří jsou fajn a nemusí být vůbec geniální - kdyby to z předešlé výpovědi vyplynulo jinak.