Chytré dítě a školka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1101
8.9.22 17:01
@markytka3 píše:
no koukam dalsi odbornik na psychologii ditete :lol: :lol: :lol: :lol: to je zase moudro.. porad lepsi neschopna matka, ktera bere v potaz potreby ditete, nez hloupa matka, ktera vi o dane problematice prd a ma potrebu sve nevedomosti ventilovat :lol:… vis, co je horsi, ditko nazve sve spoluzaky blbci mozna pro to, ze si poradne neuvedomi vyznam toho slova, ale ty urazis male dite jako dospela… urazet male dite, to je hodne jen vymast.ence … jak muzes urazet neci male dite?Příspěvek upraven 08.09.22 v 16:36

Kde Adelineee urazila dítě? Nevšimla jsem si. Jsi nějaká podrážděná. Mně taky nepřipadá normání, že čtyřleté dítě nazývá ostatní děti blbcema a v puse má dudlík. Dítě může být v něčem chytřejší, ale evidentně se má též co učit, minimálně chování mezi ostatními. V životě se nebude setkávat jen se členy Mensy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
8.9.22 17:03
@DanielaD píše:
ty urážíš pořád a bereš to jak buldozer, tak tady neplácej něco o spasitelství

ale notak :lol:… ale na druhou stranu, asi Zluta_pastelka poznala opet to, co zna z realneho zivota… urazky od cloveka, ktery nepochopil jeji rec… vsimni si, nektere jsme pochopily, co mela na srdci, nektere ne a ty husoidni mely hned potrebu ji urazet :mavam:… klasika zivota

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
8.9.22 17:08
@maja45 píše:
Kde Adelineee urazila dítě? Nevšimla jsem si. Jsi nějaká podrážděná. Mně taky nepřipadá normání, že čtyřleté dítě nazývá ostatní děti blbcema a v puse má dudlík. Dítě může být v něčem chytřejší, ale evidentně se má též co učit, minimálně chování mezi ostatními. V životě se nebude setkávat jen se členy Mensy.

no nevim, nazyvat dite Einsteinem mi teda jako urazka v tomto kontextu zazniva. A ze ma dite dudlik, je to male dite, ktere je ocividne jine nez ostatni :nevim: a hned musi byt matka neschopna?… kdybych to brala jako ona, tak me deti v zivote nebrecely, ze musi jit do skolky, jsou ostatni matky neschopne, kdyz musi hrat s detma kazde rano tyatr? asi ne, ze?… to dite trebe pojem blbec jeste plne nechape, je to proboha male 4lete dite, ktere vnima hlavne samo sebe - je vytrzeno z prostredi, musi chodit do prostedi, kde se nudi (treba jako kdyby predskolak si mel hrat s triletakama).. a vetsina se do ditka a matky navazi, ona si sem prisla pro radu, ktere tu zaznely, bohuzel se ozvalo plno ubozacek, ktere o dane problematice vi prd, hlavne, ze si klovnou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3016
8.9.22 17:21

Připadá mi zvláštní, že zakladatelčina dcera jen „sedí a kouká na hodiny“. Všechny děti které byly proti vrstevníkům na výši/ vyloženě nadané/ i ty s PAS, se snažily aspoň o kontakt s pedagogem. Aspoň ty, které jsem zažila. Některé velmi zuřivě. Prostě viděly, že ostatní jim v jejich zájmech nestačí a nerozumí, tak se snažily aspoň přilepit na dospělé a částečně se aspoň v nějaké rovině uspokojit a zabavit tam.
Taky jsem zažila chlapce, který věděl ve třech letech všechno o pravěku, názvy všech dinosaurů, vyprávět jak to vypadalo na zemi v období devonu atd..do toho velmi slušně počítal a modeloval naprosto neskutečné stavby z kostek, lega, merkuru.. Pokud by ho někdo hodnotil na základě znalostí z té jeho uzoučké „specializace“, padal by na zadek. Objektivně to byl jinak vlastně prosťáček a všechno ostatní hrubě vázlo. Není to mezi dětmi žádný ojedinelý jev.
Spíš než diskuzi zde, zakladatelka potřebuje komplexní odborné posouzení, jak na tom dcera je, ať se ví s čím se tady pracuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
8.9.22 17:22
@markytka3 píše:
no nevim, nazyvat dite Einsteinem mi teda jako urazka v tomto kontextu zazniva. A ze ma dite dudlik, je to male dite, ktere je ocividne jine nez ostatni :nevim: a hned musi byt matka neschopna?… kdybych to brala jako ona, tak me deti v zivote nebrecely, ze musi jit do skolky, jsou ostatni matky neschopne, kdyz musi hrat s detma kazde rano tyatr? asi ne, ze?… to dite trebe pojem blbec jeste plne nechape, je to proboha male 4lete dite, ktere vnima hlavne samo sebe - je vytrzeno z prostredi, musi chodit do prostedi, kde se nudi (treba jako kdyby predskolak si mel hrat s triletakama).. a vetsina se do ditka a matky navazi, ona si sem prisla pro radu, ktere tu zaznely, bohuzel se ozvalo plno ubozacek, ktere o dane problematice vi prd, hlavne, ze si klovnou…

Nikdo nevíme, jestli je holka výjimečnĕ chytrá. Nebo jí prostĕ jen baví jiné vĕci. Pěstovat pocit nadřazenosti není dobré a pokud by byla průměrná, je to celkem tragické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
8.9.22 17:43
@Anonymní píše:
Ale může… Je rozdíl si vědomě vybírat kamaráda - v takovém případě asi sáhneme spíše po sobě rovném, a je rozdíl nějak trávit čas v různorodé skupině lidí, kterou si nevybíráme a prostě v ní jsme - v takovém případě záleží na naší sociální a emocionální inteligenci, jestli najdeme společnou řeč a budeme kamarádit (ne vždy ve smyslu celoživotního přátelství, ale ve smyslu „strávíme spolu nějaký čas a nemusí to být vůbec špatný“).
Na dětském táboře spolu jsou taky děti s IQ 80-150, a to dítě s IQ 80 může družstvu vyhrát třeba závod v běhu, ve kterém dítě s IQ 140 nemůže popadnout dech a projede to na celé čáře. Běžně tam spolu vychází děti s různou inteligencí a vznikají tam kamarádství.
Rodiče mojí švagrové mají oba IQ hodně nadprůměrné, on je docent, ona doktorka přírodních věd, a jejich mnohaletou kamarádkou je sousedka z vesnice, kde mají chalupu - je to bodrá ženská s IQ minimálně o těch 50 nižším než oni - srdečná, manuálně zručná a šikovná, pracovitá. Ještě v minulém století se u nich za vesnicí stala těžká autonehoda, a oni po té ráně okamžitě vyrazili pomáhat a snažili se tam spolu udržet naživu pár lidí před příjezdem záchranky. I ten docent viděl, jak ta ženská má srdce na pravém místě, ona je pak pozvala umýt si pod pumpou ruce od krve a donesla jim slivovici, a odstartovalo to celoživotní přátelství. Jo, mají témata, o kterých si nepovídají, přepnou při společných setkáních do jiného módu, ale není to žádná póza, nedělají to z povinnosti, opravdu se mají rádi.
Anonym, protože mluvím o lidech bez jejich souhlasu.

Ano, přesně o tom ta inteligence, o které je celou dobu řeč, vypadá.
A právě proto to dítě, které řekne o ostatních, že jsou blbci jen proto, že zvládají věci jinak, postrádá tu dobrou sociální složku chování. To není o tom, že je mentálně jinde. To je o tom, že není schopno si na těch ostatních lidech najít to společné, kde můžou existovat spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
8.9.22 17:46
@Mariane.B píše:
Ano, přesně o tom ta inteligence, o které je celou dobu řeč, vypadá.
A právě proto to dítě, které řekne o statních, že jsou blbci jen proto, že zvládají věci jinak, postrádá tu dobrou sociální složku chování. To není o tom, že mentálně jinde. To je o tom, že není schopno si na těch ostatních lidech najít to společné, kde můžou existovat spolu.

bavime se porad o 4.letem diteti??? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41885
8.9.22 17:55
@markytka3 píše:

Ano. Dcera si třeba byla schopná s dětmi hrát. Ve všem si s nimi nerozuměla (v té době ještě nechápala, že ostatní to nebaví), ale některé věci si s nimi našla společné - hrála si na princezny, na víly, s klukama „bagrovali“ na pískovišti (a pravidelně štvala učitelky snahou vytvořit opravdový vodní příkop), bavily ji prolejzačky. Samozřejmě jsem jí musela pomáhat, ale školka pro ni stres nebyla a naučila se s dětmi vycházet. Doteď má od školky nejlepší kamarádku, je jí 17.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
8.9.22 18:01
@markytka3 píše:

Ano, i čtyřleté děti by měly být schopny fungovat v kolektivu vrstevníků, i když jsou ohledně IQ někde jinde.
Pokud jim nechybí ta sociální složka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
8.9.22 18:24
@Kryptozoo píše:
Připadá mi zvláštní, že zakladatelčina dcera jen „sedí a kouká na hodiny“. Všechny děti které byly proti vrstevníkům na výši/ vyloženě nadané/ i ty s PAS, se snažily aspoň o kontakt s pedagogem. Aspoň ty, které jsem zažila. Některé velmi zuřivě. Prostě viděly, že ostatní jim v jejich zájmech nestačí a nerozumí, tak se snažily aspoň přilepit na dospělé a částečně se aspoň v nějaké rovině uspokojit a zabavit tam.
Taky jsem zažila chlapce, který věděl ve třech letech všechno o pravěku, názvy všech dinosaurů, vyprávět jak to vypadalo na zemi v období devonu atd..do toho velmi slušně počítal a modeloval naprosto neskutečné stavby z kostek, lega, merkuru.. Pokud by ho někdo hodnotil na základě znalostí z té jeho uzoučké „specializace“, padal by na zadek. Objektivně to byl jinak vlastně prosťáček a všechno ostatní hrubě vázlo. Není to mezi dětmi žádný ojedinelý jev.
Spíš než diskuzi zde, zakladatelka potřebuje komplexní odborné posouzení, jak na tom dcera je, ať se ví s čím se tady pracuje.

Tak já jedno dítě, které ani ten kontakt s učitelkou nechtělo, znám. Byl to výjimečně nadaný kluk, kterého hry ve školce nebavily. Ale on si sednul k oknu a počítal si auta, přemýšlel si nad svými věcmi, vymýšlel si třeba v hlavě, co doma postaví (vyloženě si to konstruoval a doma pak jel podle návodu v hlavě, který si za ten den vytvořil). Nikdy ale o dětech nemluvil hrubě. Prostě ho to s nimi nebavilo a byl zvyklý, že mu je lépe samotnému, ale byl naučený, že jeho nuda není problém těch ostatních, že dostat se z ní musí sám. Úplně v klidu odchodil školku, bez výraznějšího zapojení, ale naprosto bez scén.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16099
8.9.22 18:30
@stinga píše:
@mamadvou :) nevím jak v jiných školkách, ale v naší mají stavebnice, panenky, kočárky, odrážedla, kuchyňku, - globus a maketu planet fakt ne,
výlet je jednou za rok, holčička zakladatelky se opravdu bude v běžné školce nudit, obávala bych se i toho, že z nudy může být pak zlostná a dělat naschvályPříspěvek upraven 08.09.22 v 16:40

U nás nechaly obě moje děti skládat složitější puzzle, měly tam spoustu stavebnic, ze kterých chytré děti mohou postavit cokoliv. Dcera od 4 let četla, takže si tam mohla půjčovat i časopisy, knížky, v předškolácích ji nechali i párkrát předčítat při spaní, a když potom už měla rozečtenou knížku z domova, mohla si ji brát a místo odpočinku si na lehátku číst svou knížku. Měli tam Logico Picollo s vkládacími kartami s logickými úlohami i pro starší děti, to ji hodně bavilo. Na stěnách měli i mapu světa, v předškolácích mezi knihami třeba vlajky světa apod., tzn. i nestandardní dítě si tam mohlo najít svou zábavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30760
8.9.22 18:43

Jak pise na zacatku @Micilin, skolku jsem u nejstarsi ponekud mimonske dcery brala jako sanci se trochu socializovat. Nastupovala ve 4.5r, vsechny dny tam stravila zpruzena, protoze dle jejich slov „se tam jenom furt na nekoho cekalo“ :mrgreen:, ale stojim si za tim, ze ji to usnadnilo vstup do skoly. Chodila na dopoledne a zadne ulevy, i kdyz bych si ji doma nechat mohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
8.9.22 19:05
@zrcadlo píše:
Tak já jedno dítě, které ani ten kontakt s učitelkou nechtělo, znám. Byl to výjimečně nadaný kluk, kterého hry ve školce nebavily. Ale on si sednul k oknu a počítal si auta, přemýšlel si nad svými věcmi, vymýšlel si třeba v hlavě, co doma postaví (vyloženě si to konstruoval a doma pak jel podle návodu v hlavě, který si za ten den vytvořil). Nikdy ale o dětech nemluvil hrubě. Prostě ho to s nimi nebavilo a byl zvyklý, že mu je lépe samotnému, ale byl naučený, že jeho nuda není problém těch ostatních, že dostat se z ní musí sám. Úplně v klidu odchodil školku, bez výraznějšího zapojení, ale naprosto bez scén.

To je mi ho líto. Asi to jinak nešlo. Ale pokud by byla možnost, udělala bych všechno proto, aby moje dítě netrávilo několik let ve vzdělávací instituci tím, že kouká z okna a sám si vymýšlí zábavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
8.9.22 19:08
@markytka3 píše:
no koukam dalsi odbornik na psychologii ditete :lol: :lol: :lol: :lol: to je zase moudro.. porad lepsi neschopna matka, ktera bere v potaz potreby ditete, nez hloupa matka, ktera vi o dane problematice prd a ma potrebu sve nevedomosti ventilovat :lol:… vis, co je horsi, ditko nazve sve spoluzaky blbci mozna pro to, ze si poradne neuvedomi vyznam toho slova, ale ty urazis male dite jako dospela… urazet male dite, to je hodne jen vymast.ence … jak muzes urazet neci male dite?Příspěvek upraven 08.09.22 v 16:36

Bude mít přeskus. To má být jeho potřeba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2329
8.9.22 19:13
@Zluta_pastelka píše:
Jsem maminka stejně staré a také velmi nadané holčičky (pokud jste z Prahy, napiš, můžeme jim domluvit setkání :) ).

Takže… já jí docela chápu, že to jsou pro ní blbci. Jestli má IQ 130 a výš (což je vzhledem k popisu celkem pravděpodobné), tak je mezi jejím intelektem a průměrným dítětem stejný rozdíl, jako mezi normálním dítětem a dítětem s mentální retardací. A moc bych chtěla vidět vás, milé dámy, co píšete o deficitu v sociální oblasti, jak vás na půl dne zavřou mezi lidi s lehkou a střední mentální retardací a jak se tam budete krásně sociálně začleňovat a radostně bavit :roll:

Nadané děti bývají (pokud nemají přidruženou jinou poruchu) zpočátku naopak sociálně dost napřed, ale nemají rovnocené partnery a tak stagnují. Nebo ještě hůř, na vztahy úplně rezignují.

Já sama si úplně nemyslím, že by snaha o začlenění do průměrného kolektivu měla nějaký velký význam. Sama ze své zkušenosti mohu říct, že přátelství mezi „génii“ a „normály“ je možné, ale je z principu dost nerovné a chybí mu určité kvality. A podle mě nikdy nebude stačit. Nadaní bez stejně chytrých přátel (u menších dětí pomáhá přátelství se staršími) budou vždycky trochu trpět…

A teď k řešení…

1. Klasická státní MŠ ne. Při nejlepším je to ztracený čas, kde se to musí nějak přežít. Benefity žádné. Ideální je soukromá školka, nejlépe dvojjazyčná, tu jsme zvolili i my a dcera neskutečně rozkvetla. Řešením může být i školka s věkově namíchanou třídou, aby se mohla přimknout ke starším dětem.
  1. Mít stejně nadané kamarády. Dcera už od 3 let mluví ve složitých souvětích, používá řadu cizích slov a odborných výrazů, s běžným dítětem se často ani nedomluví (teď ve 4 letech už je to o dost lepší). Stejně nadaní vrstevníci jsou k nezaplacení.
  1. Mít prostor na rozvoj a své zájmy. Nenutit jí dělat to, co zrovna nechce. Pokud jí nechceš zprůměrnit, ale to je u nadaných velká škoda, jak pro ně, tak pro společnost.

4) Pokud už ten kontakt s průměrem trénovat ( a je otázka ke zvážení, jestli to má vůbec smysl), tak v bezpečném a laskavém prostředí, super je na to skaut anebo různé církevní skupinky (pokud se ti z toho neježí chlupy), kde to fakt umí a pracují s tím. Odesílání do běžné MŠ má často za následek jen zablokování se.

Držím palce, je to krásné ale (pro neznalé až nepochopitelně) těžké, mít takového potomka :)

To si děláš legraci, ne? Se svým IQ si doufám uvědomuješ, kam takové rady mohou vést. Jak jestli má smysl kontakt s průměrem?. Jakože lidi s o deset bodů nižším IQ už nemá smysl ani zdravit? Takže dítě bude v první třídě počítat faktoriály, ale nebude umět pozdravit, protože to ho zrovna nebaví? Za pár let sice bude v nějaké geniální laboratoři, ale sama a nebude si umět ani nakoupit, protože to je moc pod její úroveň? Tak to je radost. Doufám, že lidí s takovým uvažováním moc po světě neběhá. Někde Pánbůh přidal a někde musel ubrat, což? Určitě těmto narážkám se svým IQ velice dobře rozumíš. :mavam: Můžu se jen tak okrajově zeptat, co máš vystudovaného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí