Chytré dítě a školka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.9.22 21:33

Chytre dite a skolka

Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem :lol: …V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou… :? Do prace nemusim, cekame dalsi dite.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
7.9.22 21:38

A co jí vysvětlit, že jiné děti nejsou blbci, ale úplně normální děti s normálními zájmy? Že se určitě ve školce dozví i něco, co ještě neznala. Protože každé dítě umí něco jiného. Jako ji zajímá vesmír, jiné třeba auta nebo zvířata. Ať se zkusí skamarádit a pozná ty „blbce“ blíž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
7.9.22 21:38

A nebyl by mozny domluvit v te skolce nejaky individualni vzdelavaci plan, dat ji k predskolakum nebo tak nejak? Zvolit jinou skolku, treba anglickou nebo Montessori?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76012
7.9.22 21:44
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem :lol: …V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou… :? Do prace nemusim, cekame dalsi dite.

jak píše uživatelka nade mnou, zvolte jinou školku než klasickou státní - a pokud ani to neklapne, tak si ji nechej doma - tahle holčička se mezi 4letými fakt bude nudit a otravovat - neprospěje to nikomu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
7.9.22 21:44

Podle mě je každý „génius“ v něčem jiném. Můj za chvilku čtyřletý teď taky nastoupil do školky, i když už slušně píše, něco i přečte, skoro umí hodiny atd. Maluje, tancuje, zpívá. Ale pořád to beru tak, že je třeba ho socializovat. A podle mne je nakonec pro dítě více potřeba umět se chovat v kolektivu, než umět planety nebo psát ve 4 letech.
Náš se tam dopoledne s klukama vylítá, a psát s ním můžu odpoledne doma. Školku prostě beru jako otrkání se v kolektivu, na rozvoj má rodiče.

A Vem holčičce ten dudlík, ve 4 letech je to děs. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30383
7.9.22 21:46
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem :lol: …V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou… :? Do prace nemusim, cekame dalsi dite.

Nenechte dceru mluvit o druhých jako o blbcích. A odbourejte jí toho dudlíka. Můžete začít tím, že ty podle ní hloupé děti ve školce už ho taky nepotřebují. Pokud do školky nemusí, tak jí spíše směrujte do kolektivu, který by jí vyhovoval. V tomto věku nadání dost kolísá, za dva roky už může být někde jinde. Obecně platí, že nadaným dětem příroda ubrala v sociální sféře, což je mnohdy pro člověka velká potíž. Budete muset hodně pracovat na tom, aby sama sebe nenadřazovala, protože jinak bude během školní docházky solidní outsider.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
7.9.22 21:47

Syn byl stejný. Ve čtyřech uměl abecedu, číst krátká slova. Mluvil čistě. Školku rád neměl, rok chodil po obědě. Pak jsem šla do práce a prostě pochopil, že jeho „práce“ je škola. Zvykl si. Teď je v šesté třídě na ZŠ, bez učení má samé jedničky, je velmi bystrý a má neuvěřitelný přehled (kolikrát se i já stydím, že to nevím), s vrstevníky si rozumí a chápe rozdíly v zájmech. Vedla bych spíše k toleranci a začleňovala do kolektivu. Celý život se bude setkávat s lidmi, kteří budou odlišní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
7.9.22 21:47

Volila bych soukromou školku. Je tam méně děti, více prostoru pro rozvoj. Pripadne nechat dítě doma a vzdělávat dle schopností.

A dceři bych důrazně vysvětlila, ze ostatní děti opravdu nejsou blbci. Chytrá je na to dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
7.9.22 21:48

A nestalo by za to poradit se v ped.-psych. poradne, jak s takovym ditetem pracovat? I to prerazeni k predskolakum mi dava smysl, co vim, tak v hodne skolkach uz dnes jedou nenasilne opravdu i nacvik cteni genetickou metodou, jestli zatim sama necte, mohlo by ji to zaujmout… Jinak co mam ve svem okoli tyto nadane deti, skolka byl problem, porozumeni s vrstevniky tam proste nebylo a srovnalo se to az na specialni ZS, kdyz preskocili par trid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.22 21:51

Syn byl hodně podobný a mám diagnostikovaný Aspergerův syndrom.
Hlavně ta brzká mluva jako dospělá osoba i se složitými výrazy je pro aspergery typická.
To mě jenom tak napadlo když jsem četla tvůj příspěvek. Nedělám žádnou diagnostiku.

A jestli chceš pohled do budoucna tak lepší to nebude :roll: syn má nadání mimo jiné na angličtinu. V 9 letech je na úrovni B2 (bez toho aby chodil na lekce, vše samostudium). Takže výuka ve škole je pro něj opruz a hrozně ho nebaví. Pochopitelně má samé jedničky, i když v hodině vlastně nevnímá a jenom vyplní test nebo odpoví na otázku položenou přímo jemu.
Taky se dost izoluje. Má prostě jiné zájmy a úroveň vědomostí než vrstevníci. S tím taky člověk nic moc neudělá. Vždycky to bude mít v životě složitější. :nevim:

Myslím si že se u tvé dcery nic moc nezmění. Asi bude vždy v něčem napřed. A je jedno jestli jí jsou 4 nebo bude na ZŠ. Já bych jí v MŠ nechala. Nejde jenom o to že se tam má něco naučit, ale hlavně se tam má učit fungovat v kolektivu. A to jí doma prostě nenahradíš. Dle mého.

• Citovat
  • Upravit
3488
7.9.22 21:57

A souhlasim s @hanka.br. - u nadanych deti je casto socialni deficit, je dulezite dceru nekam do kolektivu zaradit. V mem okoli byl i takovy extrem, ze chlapecek ve 4 letech cetl apod, ale jeste po 6.roce veku mel problem se samostatne obleknout. Zkratka nekde panbuh pridal a jinde zase ubral… Zkuste se zamyslet, zda dcera neco takoveho take nema, v cem by ji ta skolka mohla realne pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.22 21:59

Můj syn je to stejné a do školky chodí za učitelkama :mrgreen: Místo hraní na zahrádce s nimi sedí na lavičce a povídá si, všechny děti mu přijdou hloupé :nevim: Teď chodí druhý rok, bude mu šest a je už s odkladovými dětmi a přijde mi, že je to lepší, že už se víc začleňuje. Nejlépe je mu mezi staršími, okolo 10 let. Každopádně mám starší dceru s podezřením na PAS a ta byla to stejné, ve školce se bavila jen s učitelkami, dětí se stranila, do třetí třídy měla problém začlenit se do kolektivu, protože se neuměla s vrstevníky bavit. U psycholožky vyloženě řekla, že ji nezajímá, o čem se baví, že jsou to blbosti a že by ráda probírala s někým své encyklopedické znalosti, ale nemá s kým. Ale jak děti rostou, tak je to lepší, více si s nimi rozumí, protože i ony jsou vyspělejší a dokáží řešit vážná témata.

Jinak bych řekla, že je to hodně o tom, jak se k tomu postaví učitelky. U dcery mi třeba nic neřekly a to, že je „divná“, jsem se dozvěděla až na konci školky a pak ve škole jsme měli strašně těžký start. Syn zas má úplně v pohodě paní učitelky, co jim nevadí, že se nezačleňuje, nechají ho trávit s nimi čas a je tam jejich miláček, říkají mu „náš pan učitel“, takže do školky chodí rád. Nikdo ho nenutí chovat se kolektivně a může si dělat činnosti, které jsou mu příjemné.

• Citovat
  • Upravit
1177
7.9.22 22:02

Urcite souhlasim s nazory, ze ucit dceru toleranci vuci tem „hloupejsim“. Zkratka postrkovat i v te socialni dovednosti.

Na druhou stranu mi prijde skoda nedat ji prostor pro vetsi rozhled a rozlet, protoze proc ji v tom branit…zkusila bych nejakou soukromou dvojjazycnou skolku, pokud na to mate prostredky. Treba by ji to uceni noveho jazyka zamestnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
7.9.22 22:13
@Anonymní píše:
Syn byl hodně podobný a mám diagnostikovaný Aspergerův syndrom.
Hlavně ta brzká mluva jako dospělá osoba i se složitými výrazy je pro aspergery typická.
To mě jenom tak napadlo když jsem četla tvůj příspěvek. Nedělám žádnou diagnostiku.

A jestli chceš pohled do budoucna tak lepší to nebude :roll: syn má nadání mimo jiné na angličtinu. V 9 letech je na úrovni B2 (bez toho aby chodil na lekce, vše samostudium). Takže výuka ve škole je pro něj opruz a hrozně ho nebaví. Pochopitelně má samé jedničky, i když v hodině vlastně nevnímá a jenom vyplní test nebo odpoví na otázku položenou přímo jemu.
Taky se dost izoluje. Má prostě jiné zájmy a úroveň vědomostí než vrstevníci. S tím taky člověk nic moc neudělá. Vždycky to bude mít v životě složitější. :nevim:

Myslím si že se u tvé dcery nic moc nezmění. Asi bude vždy v něčem napřed. A je jedno jestli jí jsou 4 nebo bude na ZŠ. Já bych jí v MŠ nechala. Nejde jenom o to že se tam má něco naučit, ale hlavně se tam má učit fungovat v kolektivu. A to jí doma prostě nenahradíš. Dle mého.

Ja si nemyslim, ze by nadane deti nemohly zapadnout, pokud se dostanou mezi podobne deti. Ten vyse uvedeny chlapecek je dnes v pohode na 8G a byl uz i predtim na nejake te specialni ZS. Samozrejme nejsou vsechny deti stejne, kazde je nadane malinko jinak, ale neni tam proste sam takto nadany, takze uz neni za exota… V kolektivu je ted uz rad, ostatni bere za rovnocenne partnery a zajimaji ho, inspiruji.
Mozna u vas muze v tomto hrat roli ten Asperger spis…? Nebo proc vlastne je syn na skole, ktera ho nebavi? To mi prijde skoda… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4053
7.9.22 22:23

Mně by zajímalo, jak čtyřleté dítě přijde na to, že ostatní jsou blbci? Když je s tebou doma, co dělá - studuje si encyklopedie a kouká na dokumenty, nebo vyžaduje tvoji pozornost? Vzala bych v úvahu, že až se miminko narodí, tak na ni asi nebudeš mít tolik času. A jsem zvědavá, jestli miminko bude také blbec :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí