Chytré dítě a školka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
21739
8.9.22 08:55

@Zluta_pastelka moji synové mají IQ daleko vyšší než 130, přesto školku i školu absolvovali, aniž by se o někom pohrdavě vyjadřovali, bez problémů se zapojili a komunikovali s vrstevníky.
Vis, ve čtyřech letech je nadané každé dítě, kterému se doma trochu věnují, nemá zdravotní hendikep a zdědilo dobře geny. Napiš za deset let, jak je tve dítě nadané a všechny ostatní retardi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
622
8.9.22 09:05
@Russet píše:
Ono by pro začátek stačilo, kdyby odstranila ten dudlík. Génius a bude mít křivé zuby. Ať je chytrá sebevíc, mělo by jí být vysvětleno, že ti druzí nejsou blbci jen proto, že ona si s nimi nerozumí. Možná by se divila, kolik " normálů" by ji nazvalo blbcem, protože ještě nosí dudlík.

Souhlasím s dudlíkem. I s respektem k ostatním. Ale… dudlíku se zbaví časem tak jako tak. Na respektu může pracovat. Propastný rozdíl mezi její inteligencí a běžným okolim ale zůstane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.22 09:29
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem :lol: …V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou… :? Do prace nemusim, cekame dalsi dite.

Jé, konečně někdo s podobným problémem jako máme my. I když u nás je to zatím v mírnější podobě. My se nakonec rozhodli dávat syna do školky jen 2 až 3 dny v týdnu a ty další dny bude mít kroužky a nějaký program s námi. Pak jsem ještě zvažovala menší školku se zaměřením na angličtinu, kde je ten program více podobný programu ve škole. Děti se učí čísla a písmenka, učí se i o vesmíru, rentgenu, dělají pokusy… Nemáte poblíž nějakou školku orientovanou podobným směrem? Nebo školku spolupracující s Mensou? Tam to s nadanými dětmi umí a mají tam i speciální program a hračky/pomůcky. Mně se tyhle školky moc líbí a syn by byl z takové nadšený, ale bohužel nejbližší je asi 50 km daleko.
Náš syn teda neříká, že jsou ve školce blbci, ale zase tvrdí, že tam jsou miminka. On má teda tu výhodu, že má rád hudbu i výtvarné činnosti. Ale zase je v tom oproti ostatním dětem napřed, takže to taky trochu hapruje. Jinak z IQlandie také nadšený, z muzeí nadšený. A doma neustále čteme encyklopedie pro školní děti a z beletrie také věci spíš pro starší děti. A dokumenty u nás taky jedou.

• Citovat
  • Upravit
1206
8.9.22 09:42

Moc se mi líbí, co napsala zakladatelce @Zluta_pastelka, jsem téhož názoru. Trénovala bych dítě v sociálních dovednostech na hřišti, na návštěvách, na procházce s kamarádkou a jejími dětmi. Nicméně ten hlavní čas, který během dne tráví s dětmi, bych se snažila, aby byl v prostředí, které ji intelektuálně naplní. Nudit se 3 nebo 4 roky ve školce, to je ztracený čas. Ať je mezi dětmi, ale tam, kde se dozví také něco nového. Dvojjazyčná školka je skvělý nápad. A co se dudlíku týče…mám všechny děti v normě, každé ve svém kolektivu ve škole či ve školce obstojí, ale doma…tam máme řadu věcí, které by v jejich věku už třeba děti dělat neměly (jedno dítě mi ve 4 letech přes den usínalo v kočárku, jiné se pořád ještě přes den uklidňuje flaškou s mlékem…a ještě máme další zlozvyky v zásobě…) a jako co… Měla jsem v dětství kamarádku, kterou v sedmi letech babička vozila k autobusu do školy v kočárku. Prostě holka měla špatná rána, tak to řešily takto. Vyrostla z ní bezvadná holka do nepohody, v dospělosti je jejím koníčkem vysokohorská turistika :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.22 09:52

Zajimavy… muj 4 lety syn umi od 3 let plynule cist a psat cesky i anglicky, naucil se sam azbuku a nektera japonska pismenka, umi pocitat do 1000, a nikdy mi nerekl, ze by ve skolce byli blbci nebo ze by se tam nudil. Odjakziva ucim svoje deti, ze kazde prostredi a kazdy clovek ma co nabidnout… kazdy ma talent na neco jineho a nikdy se nenadrazujeme nad ostatni jen proto, ze umime neco lepe nez nekdo jiny. Ten ‚nekdo jiny‘ zase umi jinou vec lepe, nez my. Ono totiz v dospelosti je nejdulezitejsi vychazet s jinymi lidmi… to je to, co cloveku zaridi skvelou praci, oblibenost v kolektivu, pracovni uspechy, stesti… Chytry clovek, ktery se akorat izoluje, je nestastny. Pokud je clovek nejen chytry, ale zaroven umi dobre vychazet s lidmi ze vsech spolecenskych vrstev a profesi, tak teprve takovy clovek muze byt v zivote uspesny. Takovy to ja jsem lepsi a budu se drzet nadstandardnich skol mi prijde ze je dobry akorat na to aby z nich vyrostli namysleni jedinci nepouzitelni pro opravdovy zivot.
Nechala bych ji ve skolce a vyjadrovani se o ostatnich jako o blbcich bych zakazala a poradila ji, ze se bud muze ve skolce nekolik hodin nudit, nebo si najit k ostatnim cestu a hrat si s nimi.

• Citovat
  • Upravit
622
8.9.22 09:56
@mado píše:
@Zluta_pastelka moji synové mají IQ daleko vyšší než 130, přesto školku i školu absolvovali, aniž by se o někom pohrdavě vyjadřovali, bez problémů se zapojili a komunikovali s vrstevníky.
Vis, ve čtyřech letech je nadané každé dítě, kterému se doma trochu věnují, nemá zdravotní hendikep a zdědilo dobře geny. Napiš za deset let, jak je tve dítě nadané a všechny ostatní retardi.

Můj i manželův intelekt vysoce přesahuje hranici geniality. Dítě je zatím netestované, troufnu si ale odhadnout, že vliv genetiky udělal svoje… Píšu ale hlavně o své zkušenosti, s dcerkou jsme teprve na začátku a hodně věcem se hodláme vyhnout…

Tvé syny neznám. Jestli to zvládli dobře, je to skvělé. I to se občas podaří. Chci ale nabídnout i svou zkušenost. Já byla ve škole úspěšná, krásně začleněná, šikovná holčička. Zvenku to vypadalo úžasně. Ale byl to trochu Mordor. Jestli zním občas arogantně (jo, zním!), tak je to z velké časti proto, že jsem až do nástupu na gympl žila mezi skupinou dětí, se kterými jsem si mohla dělat, co jsem chtěla. Byla jsem za včelí královnu, vládkyni úlu. Blbé pro ostatní děti. Blbé pro mě. Ty vztahy, co jsem měla, byly zoufale povrchní a nenaplněné. Jak může vypadat opravdové přátelství jsem pochopila až na gymplu. A tam jsem se začala učit i respektovat ostatní a mám v tom stále trochu rezervy. Tak přeju tvým synům, aby si časem neuvědomili to samé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41885
8.9.22 10:02
@Hibou píše:
Tak něco jiného je ostatní jako hloupé vnímat a něco jiného nazývat je blbci. Opravdu si nemyslím, že čtyřleté dítě, ať už jakkoli geniální či aspergerovské, samo přijde na to, že se má o ostatních vyjadřovat jako o blbcích. Čtyřleté dítě to prostě muselo někde slyšet.A s tím kouzlem - to není, že to syn prokoukl, spíš to nikdy neuměl, neb nejspíš nemá moc dobře rozvinutou fantazii.

S tím souhlasím, dcera IQ 142. V pohodě se vcítila do princezny, do kočky, kouzlila, povídala si s imaginárními zvířaty. A pak začala vysvětlovat, jak funguje dělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4059
8.9.22 10:05
@Zluta_pastelka píše:
Souhlasím s dudlíkem. I s respektem k ostatním. Ale… dudlíku se zbaví časem tak jako tak. Na respektu může pracovat. Propastný rozdíl mezi její inteligencí a běžným okolim ale zůstane.

Ano, ale existují i jiné lidské kvality než inteligence. A i géniové potřebují k životu třeba manuálně zručné blbce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8472
8.9.22 10:09
@Cuddy píše:
Je videt, ze nemas zkusenost s predcasnym zaskolovanim deti a ppp. Je by totiz vubec nezajimaly nejake znalosti o vesmiru, ale to, co diteti nejde. Aby mohlo byt dite predcasne zaskolene, musi mit kladne vyjadreni ppp a byt alespon v prumeru sestiletych deti se vsemi testovanymi schopnostmi. Nase dite slo do skoly v 5 letech, kdy take cetlo samo knizky a znalostmi prevysovalo spoluzaky v predskolacich, presto to byl s poradnou velky boj.

Aha :mrgreen: Zkušenosti opravdu nemám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
8.9.22 10:18

Tohle (spulužáci jsou houpí, na silnější výrazy přechází až při velké frustraci) jsem teda řešila s dítětem až ve škole, neb je naštěstí hravé a ve šolce mu nevadilo si stavět, něco tvořit, i to zpívání a básničky přežil.

1. Jasně dítěti vysvětlit, že nebude devalvovat spolužáky, Každý má své přednosti a slabší stránky. A nastavit mu zrcadlo - ty sice víš o vesmíru víc než spolužáci, ale trváš si na dudlíku jako malé mimino. A taky Ti za to nikdo nenadává.
S citem ho směřovat k tomu, že v kolektivu prostě bude muset minimálně po dobu školní docházky nějak koexistovat, takž eje potřeba najít schůdnou cestu pro všechny zůčastněné

2. Nadání řešit s PPP/klinickým psychologem - měli by dát nějaká doporučení. V 5 letech zvážit předčasné zaškolení (pokud je podzimní a pokud zvládne i sociálně a motoricky, encyklopedické znalosti neznamenají školní zralost)

3. Zvážit možnost nějaké alternativní školky. Pokud nelze, tak pak bod 4

4. S učitelkami ve školce probrat, jak na tom dítě je, v čem to drhne. Zkusit společně najít řešení

• přeřadit třeba do předškoláků nebo mu umožnit na některé aktivity (exkurze) chodit s nimi)
  • nenutit dítě do společných aktivit, přistupovat k němu individálněji (nemusí kreslit ježečka, může stejnou technikou dělat planetární soustavu), děti staví z kostek, ono dostane puzzle, děti mají volnou hru s legm, dítě dostane vybrat postavit něco podle plánku… (prostě ho zaúkolovat ohledem na jeho zájmy a pokročilost- to je totiž stejně to první, co poradí i v té PPP).. Ale zároveň ho motivovat, aby se naučilo zkoušet a dělat i věci, které ho až tak nebaví, tolik neumí - život není o tom dělat jen zábavné věci, musí si postupně zvykat i na určité „povinnosti“
  • občas uzpůsobit program dítěti - může „řídit“ projekt o dinosaurech nebo o tom vesmíru
  • možná není jediné ve třídě, takže ho zkusit navázat na jiné chytré dítě/dítě z velmi podnětného prostředí. Mohou sdílet.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.22 10:34
@Zluta_pastelka píše:
Můj i manželův intelekt vysoce přesahuje hranici geniality. Dítě je zatím netestované, troufnu si ale odhadnout, že vliv genetiky udělal svoje… Píšu ale hlavně o své zkušenosti, s dcerkou jsme teprve na začátku a hodně věcem se hodláme vyhnout…Tvé syny neznám. Jestli to zvládli dobře, je to skvělé. I to se občas podaří. Chci ale nabídnout i svou zkušenost. Já byla ve škole úspěšná, krásně začleněná, šikovná holčička. Zvenku to vypadalo úžasně. Ale byl to trochu Mordor. Jestli zním občas arogantně (jo, zním!), tak je to z velké časti proto, že jsem až do nástupu na gympl žila mezi skupinou dětí, se kterými jsem si mohla dělat, co jsem chtěla. Byla jsem za včelí královnu, vládkyni úlu. Blbé pro ostatní děti. Blbé pro mě. Ty vztahy, co jsem měla, byly zoufale povrchní a nenaplněné. Jak může vypadat opravdové přátelství jsem pochopila až na gymplu. A tam jsem se začala učit i respektovat ostatní a mám v tom stále trochu rezervy. Tak přeju tvým synům, aby si časem neuvědomili to samé…

Moje IQ také dle MENSA testu vysoce přesahuje hranici geniality - zapnu si tentokrát českou klávesnici, aby to tak i vypadalo :lol:… narozdíl od svého příspěvku výše. Samozřejmě se svojí genialitou pracuji hlavně v cizích jazycích. :pankac:
Ale já osobně jsem z gymplu přestoupila, protože jsem absolutně nezvládala tu namyšlenost a nadřazený přístup některých učitelů a žáků. Přestoupila jsem na střední odbornou školu, kde jsem mohla kromě biflování nesmyslů hlavně i žít skutečný život, povídat si s kamarády na autobusové zastávce, zajít si po škole na pivo apod.
Mám kamarády všech národností a profesí, miluji debatování s kýmkoli, nenávidím přístup mých rodičů, kteří mi odjakživa cpali do hlavy, že „já jsem chytrá a ostatní jsou blbci“. Jsem úplně normální člověk… věk je jen číslo, IQ je také jen číslo. Moje děti si o sobě tedy absolutně nemyslí, že by byli čímkoli výjimeční. Jsou výjimeční tím, že jsou „svý“. Jsem nejštastnější, když můj syn příjde na hřiště a sesypou se na něj kamarádi, kteří ho mají upřímně rádi, tak jako on je. Jeden z nich je z ubytovny s drogově závislou matkou. Ale syn ho vidí jako svýho skvelýho sobě-rovnýho kámoše. K čemu jsou takový ti „politici“, kteří žijou ve svě bublině a neumí se bavit s normálními lidmi. K ničemu… nepoužitelní pro život. Tohle ze svých dětí vychovat nechci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.22 10:42
@Anonymní píše:
Zajimavy… muj 4 lety syn umi od 3 let plynule cist a psat cesky i anglicky, naucil se sam azbuku a nektera japonska pismenka, umi pocitat do 1000, a nikdy mi nerekl, ze by ve skolce byli blbci nebo ze by se tam nudil. Odjakziva ucim svoje deti, ze kazde prostredi a kazdy clovek ma co nabidnout… kazdy ma talent na neco jineho a nikdy se nenadrazujeme nad ostatni jen proto, ze umime neco lepe nez nekdo jiny. Ten ‚nekdo jiny‘ zase umi jinou vec lepe, nez my. Ono totiz v dospelosti je nejdulezitejsi vychazet s jinymi lidmi… to je to, co cloveku zaridi skvelou praci, oblibenost v kolektivu, pracovni uspechy, stesti… Chytry clovek, ktery se akorat izoluje, je nestastny. Pokud je clovek nejen chytry, ale zaroven umi dobre vychazet s lidmi ze vsech spolecenskych vrstev a profesi, tak teprve takovy clovek muze byt v zivote uspesny. Takovy to ja jsem lepsi a budu se drzet nadstandardnich skol mi prijde ze je dobry akorat na to aby z nich vyrostli namysleni jedinci nepouzitelni pro opravdovy zivot.
Nechala bych ji ve skolce a vyjadrovani se o ostatnich jako o blbcich bych zakazala a poradila ji, ze se bud muze ve skolce nekolik hodin nudit, nebo si najit k ostatnim cestu a hrat si s nimi.

Tak ono je něco jiného s ostatními vycházet a nějak se přizpůsobit programu. A něco jiného je si s těmi dětmi opravdu rozumět. A užít si alespoň část toho programu a ne ho jen přetrpět. Syn se ve školce do všeho zapojuje, vychází s ostatními dětmi, hraje si s nimi. Podle učitelek je vše úplně v pohodě. Jenže já pak od něj doma slyším, že se vlastně neustále přizpůsobuje (pokud nejsou pohromadě s předškoláky). Nechce si hrát sám, tak si hraje s ostatními dětmi, ale ty hry ho moc nebaví. Jsou pro něj strašně jednoduché. Když se něco učí, tak o tom (podle učitelky) obvykle ví mnohem víc, než co se ve školce učí. Písniček a básniček zná spoustu, co se učí ve školce, tak už většinou dávno umí. Má rád, když ve školce výtvarničí, ale je toho na něj málo, vadí mu, že je to na pár minut. A že obvykle jen vybarvují. On doma vyrábí třeba třeba auta a domečky z krabic (různě je rozřeže, rostříhá, pomaluje, slepí…), vyrábí knížky, svíčky, loutky, používá různé materiály… A vydrží u toho klidně půl dne. Takže nějaké vybavování ho úplně nenaplňuje. Chce si hodně povídat, snaží se prý na děti hodně mluvit, ale stejně staré děti to, o čem mluví, nějak nepobírají. Přitom se školními dětmi si krásně vyhraje i pokecá.
Ve školce se prostě často nudí. A to i přesto, že se účastní programu a s dětmi si hraje. Prostě je oproti ostatním dětem jiný. V létě chodil do klubu s o něco staršími dětmi (byl tam nejmladší, měl výjimku ohledně věku) a tam byl nadšený a s dětmi si rozuměl mnohem víc, přestože tam byl jediný Čech. I mezi nadanými dětmi jsou rozdíly. Že jedno zapadne neznamená, že zapadnou i ostatní. Taky dost záleží na tom, jaké děti se v té školce sejdou. A jaký je tam program.

• Citovat
  • Upravit
41885
8.9.22 11:14
@Zluta_pastelka píše:

Ale s tím se musí naučit žít. V životě bude potkávat různé lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
622
8.9.22 11:33
@Hibou píše:
Ano, ale existují i jiné lidské kvality než inteligence. A i géniové potřebují k životu třeba manuálně zručné blbce.

Tak k životu ano. Ale ne k přátelství ani k navazování vztahů. Tím nechci říct, že si jich nevážím, zajdu s nimi ráda na pivo i na kafe. Ale nejlepší kamarádi nebudeme a asi si ani nikdy pořádně neporozumíme a nepopovídáme. Já s takovými lidmi umím dost dobře vycházet. Snažím se jim pomáhat, dávám jim velká dýška, když pro mě pracují. Ale není a nikdy to nebude rovnocený vztah. Kolik máš ty mentálně retardovaných přátel? Omlouvám se za ten příměr, ale prostě ten rozdíl 30, 40, 50 bodů IQ je moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4059
8.9.22 11:43
@Zluta_pastelka píše:
Tak k životu ano. Ale ne k přátelství ani k navazování vztahů. Tím nechci říct, že si jich nevážím, zajdu s nimi ráda na pivo i na kafe. Ale nejlepší kamarádi nebudeme a asi si ani nikdy pořádně neporozumíme a nepopovídáme. Já s takovými lidmi umím dost dobře vycházet. Snažím se jim pomáhat, dávám jim velká dýška, když pro mě pracují. Ale není a nikdy to nebude rovnocený vztah. Kolik máš ty mentálně retardovaných přátel? Omlouvám se za ten příměr, ale prostě ten rozdíl 30, 40, 50 bodů IQ je moc…

Hele, dík. Takže jsi mě dle příspěvků zde odhadla na IQ kolem 120? :mrgreen: Na té aroganci ještě zapracuj :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí