Chytré dítě a školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2330
7.9.22 22:24

A ty „blbce“ vzala kde? Asi to musela někde slyšet, ne? Mluvíš o ostatních lidech jako o blbcích? :think: Mně třeba školka i první tři třídy přijdou strašně poddimenzované. Jakože třeba polovina třídy jde do školy s tím, ze umí číst, počítá fakt ne do 20, ale do stovek a stejně se celý předškolák a skoro celou první třídu malují klubíčka a počítá na prstech do pěti. Úplně nechápu proč. A přesto by mě teda v životě nenapadlo o někom mluvit jako o blbci. :nevim: Syna jsem v tomto věku dávala do školky na 3 dny z týdne, aby se socializoval a poznal jinou autoritu než rodiče a zbytek času jsme mu rozšiřovali obzory my. Přesto netuším, jakým směrem to má vést. České školství na chytré děti absolutně není připravené a pokud člověk nechce dítě vozit denně 100 kilometrů do nějaké výběrové školy, tak bude stejně srovnáno s vrstevníky a zaškatulkováno jako nepřizpůsobivé, protože se jednoduše nudí. :nevim: Je na tobě, abys převzala otěže a dceři přidala kroužky a oblasti, které ji zajímají. Do školky ji nikdo chodit nenutí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
7.9.22 22:28
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem :lol: …V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou… :? Do prace nemusim, cekame dalsi dite.

Chytrých dětí je spousta. Mně tam přijde špatně spíš to, že se dcera nudí. Myslím, že základním rysem nadaných dětí je, že si pořád a ve všem hledají nové podněty, všechno prolistují, rozeberou, předělají… Každá školka má nějaké knížky, encyklopedie, to ji nebaví? Proč si třeba nekreslí, nevystřihuje a nelepí z papíru, nestaví ze stavebnic nějaký složitý věci? Jinak syn se v tomhle věku při nudě bavil tím, že pojmenovával věci anglicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2384
7.9.22 22:47

Hmmm… Teď jsou blbci vrstevníci a za pár let budete podle ní blbci vy, rodiče. :think: Zašla bych do poradny, tohle vnímání druhých prismatem jen některých svých schopností je dost nebezpečné, pak jsou z takových ukřivdění a zlí lidi, co špatně končí. Hádám, že ostatní jsou podle ní sice blbci - ale neposmívají se jí za to, že zpívá jak krákoralka a kreslí jak jednoletá a dudá jak mimino, co? Přitom by mohly, ale proč by to dělaly, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8488
7.9.22 22:51
@Russet píše:
A co jí vysvětlit, že jiné děti nejsou blbci, ale úplně normální děti s normálními zájmy? Že se určitě ve školce dozví i něco, co ještě neznala. Protože každé dítě umí něco jiného. Jako ji zajímá vesmír, jiné třeba auta nebo zvířata. Ať se zkusí skamarádit a pozná ty „blbce“ blíž.

No mě kdyby někdo nutil sedět mezi 5 letými dětmi, tak mi to může vysvětlovat, jak chce, jak je to super a prostě bych se tam nudila.

Zakladatelko, jděte koncem roku do PPP, pokud řeknou, že je zralá na školu, dejte ji příští rok do školy a zatím si ji nech doma nebo domluv přeřazení do třídy mezi větší děti. Vždyť to musí být pro ni hrozné. Moje prababička šla do školy v necelých 5 letech, kdy už počítala a plynule četla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.9.22 22:56
@Limi123 píše:
No mě kdyby někdo nutil sedět mezi 5 letými dětmi, tak mi to může vysvětlovat, jak chce, jak je to super a prostě bych se tam nudila.Zakladatelko, jděte koncem roku do PPP, pokud řeknou, že je zralá na školu, dejte ji příští rok do školy a zatím si ji nech doma nebo domluv přeřazení do třídy mezi větší děti. Vždyť to musí být pro ni hrozné. Moje prababička šla do školy v necelých 5 letech, kdy už počítala a plynule četla.

Já bych teda nechtěla, aby mi čtyřleté dítě říkalo o druhých, že jsou blbci. To se z ní má každý posadit na pérdel nebo co? Asi bych ji dala na jinou školku, kde bude mít víc podnětů, ale zároveň bych ji připravovala na to, že se bude potkávat s různými lidmi. A že jen proto, nejsou tak dychtiví po planetách a po dalších věcech, že to nejsou blbci. Jen mají talent na něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21805
7.9.22 22:59

Holčička musí pochopit, že v životě je určitý řád. Že se nemůže věnovat jen tomu, co jí baví a dělat jen to, co chce sama. Musí se přizpůsobit. Tedy i zpívat a malovat. Nepřijde mi jako nadané dítě, spíš rozmazlene dítě se zájmem o vesmír. A ten dudlík je opravdu ostuda, v tolika letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
7.9.22 23:00

O tématu nadaných dětí píše Stehlíková v knížce Nadané ditě (kupodivu :lol: ). Mimo jiné tam zmiňuje, že s čerpáním encyklopedických znalostí si tyto děti poradí samotné, nicméně potřebuji pomoci v jiných oblastech (např. sociální, proč hned “blbci”).

Nepopírám, že školka musí být pro dceru v tomto náročná, ale co třeba volit alternativní školku (dalton, montessori, waldorf- podle naturelu dcery), popř. nějakou pro nadané děti?

S tím umístěním do školy bych byla opatrná-zvládne to i sociálně (jako fakt encklopedická znalost a dobrá mluva není všechno, ono být pak v kolektivu starších dětí za outsidera není nic moc).

• Citovat
  • Upravit
Auhagenn
7.9.22 23:00

Ve 4 letech řekne o někom, že je blbec :think: Co asi tak řekne v první třídě? Za pár let čekám diskusi o tom, že dítě šikanuje ostatní a co s tím má maminka dělat :D

• Citovat
  • Upravit
21311
7.9.22 23:02

Do školy bych se teda nehnala. Ma dudlík, sociální schopnosti nula, nechce malovat, takže koordinace ruka oko bude bída. Chce to ji usměrnit, ne hnát dopředu jak na dostizích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8488
7.9.22 23:05
@Russet píše:
Já bych teda nechtěla, aby mi čtyřleté dítě říkalo o druhých, že jsou blbci. To se z ní má každý posadit na pérdel nebo co? Asi bych ji dala na jinou školku, kde bude mít víc podnětů, ale zároveň bych ji připravovala na to, že se bude potkávat s různými lidmi. A že jen proto, nejsou tak dychtiví po planetách a po dalších věcech, že to nejsou blbci. Jen mají talent na něco jiného.

To ano, s tím souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.9.22 23:06
@Auhagenn píše:
Ve 4 letech řekne o někom, že je blbec :think: Co asi tak řekne v první třídě? Za pár let čekám diskusi o tom, že dítě šikanuje ostatní a co s tím má maminka dělat :D

Nebo může být za jinakost šikanována sama. Pokud se tu jinakost nenaučí používat ve svůj prospěch, dříve nebo později ji někdo setře. Syn měl taky pocit, kdoví jak není chytrý, že ostatní děti špatně čtou a šišlopatlají. Tak mu říkám, ať neusne na vavřínech a pracuje dál tak, jako dřív. Aby ho ti „pomalejší“ nakonec nepředeběhli. Že nebude mít v životě nikdy nic naservírované bez vlastní snahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
7.9.22 23:32
@Russet píše:
Asi bych ji dala na jinou školku, kde bude mít víc podnětů,

tak on asi nebude problém nedostatek podnětů, jako spíš že ona má vyhraněné zájmy a školkové podněty jí nebaví, když jenom sedí a čučí na hodiny :nevim: ale tedy přiznám se, že jsem z popisu zakladatelky moc nepochopila, co tedy dělá - krom toho, že chodí do planetárií, kde tedy nejspíš nejsou každý den a kouká na dokumenty o vesmíru :nevim: kreslit jí nebaví, zpívat jí nebaví, s hračkami si nehraje, s dětmi taky ne. co celé dny dělá doma? zakladatelko, proč si třeba s sebou do školky nevezme nějakého toho kosmonauta nebo raketu, aby nemusela jenom sedět a koukat na hodinky a nějak se zabavila, když jí školkové hračky nebaví? ale pokud ona do školky chodit nechce, ty jí tam dávat nepotřebuješ, otec je přesvědčený, že tam chodit má, tak bych zvolila kompromis a dávala jí tam jenom některé dny nebo jí místo školky zkusila najít nějaký kroužek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.22 00:19

Tak pro všechny, co se rozčilujete nad „blbci“… Třeba typické pro lidi s aspergerem je, že se oni vnímají jako ti normální a neurotypici, což jsou běžní lidé, jsou pro ně divní. Třeba i blbci.

Jsem ta, co tu o pár příspěvků dřív psala, že syn také vnímá děti ve třídě jako hloupé. A není to proto, že to někde slyšel, ale proto, že vnímá jednoduše svět jinak. Uvedu příklad z doby, kdy začal chodit do školky. Holčička tam běhala s klackem a hrála si, že čaruje. A on mi potom povídal, jak je vlastně úplně hloupá, když si myslí, že je to hůlka a že z ní někdy vyjde kouzlo, protože je to naprosto nemožné. Protože syn už dávno prokoukl, že pohádky jsou vymyšlené, dávno se zajímal o to, jak se natáčí, co jsou to herci, kouzla, co existuje, neexistuje… Kdežto běžné dítě ještě pár let bude žít ve světě fantazie než zjistí, že to tak není :nevim: A takhle to má u většiny věcí, všechno má prokouknuté, řeší detaily, které běžné děti neřeší a nechápe, že ony to ještě nechápou. A ano, děti, které jsou odlišné, to vždy mají ve společnosti těžší, ale některé reakce mi připadají, že stačí, aby matka dceři domluvila a bude to vyřešeno. Tak fakt tak jednoduché to u nadaných dětí není. Je to neskutečná dřina.

• Citovat
  • Upravit
31278
8.9.22 06:02

Hele kdybych se ja mela bavit jen se stejne chytrymi lidmi, jako se povazuju ja, byla bych hodně osamocená… :mrgreen: :mrgreen: tak bych to podala dceri, ze chytrost neni jen o vedomostech, ale i o tom, pochopit, ze se od nich muze naucit i neco jineho, v cem ona sama naopak nevyniká. Ze treba malování je dulezite pro vyuku psaní, zpěv ji rozšiřuje plíce, ze když jí nebavi panenky, at s klukama skládá stavebnice, nebo po domluve s učitelkou prinese vlastni hračku nebo treba knihu. Plus bych zvazila nějaký krouzek „pro malé vědátory“, kde by se mohla uplatnit, treba se poptat v tom planetáriu. Nebo nějaký IT kroužek. U nas, jak sem ted zjistila, treba univerzita rozjizdi každoročně „detskou univerzitu“, kam muzou chodit deti od prvni tridy, delaji pokusy, prednasky Primo na půdě fakulty pedagogicke a strojní. Tam se tyhle deti můžou vyřádit. Syna jsem přihlásila vcera, když vyjeli s novými „kurzy“ - vybrala sem asi troje laborky, dve výtvarné akce, zaklady IT, je to v treba dvouhodinovych dotacích, takze neni zahrnuty tunou kroužků, ale ma co delat celé pololetí…
Syn je taky chytrej jak opice, ale přesně, chybi mu zase v socialni oblasti plus ho limituje dyslexie, takze na gymplu by se dobudoucna trápil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3887
8.9.22 07:07

Asi je nadaná. Otázka je, co teď s tím. Buď se můžeš pokusit ušít jí vzdělávání na míru, najít školku a školu pro nadané, kde ji izolujes, ona se bude rychle rozvíjet a ti blbci ji nebudou brzdit, ale z vlastní zkušenosti tě varuju, že je to skoro nemožné, jedine snad pokud bydlíte v Praze a máte hodně peněz a ochotu dojíždět. Pak bych volila třeba mezinárodní školu typu PBS, Open gate,
PORG a tak, často mají už školky.

Pokud ne, čeká ji mezi těmi blbci dalších cca 20 let školy, takže bych na tom začala pracovat. Jako jiné děti špatně mluví nebo počítají, ona má zas evidentně jiné problémy. Rytmus, intonace, grafomotorika, jemná motorika, socialno (!), to jsou věci, ve kterých zjevně nevynika a skolka jí může posunout. Přesně tak bych jí to podala. Dopoledne soužití s jinými a práce na sobě, odpoledne za odměnu kosmonauti.

A zaměřila bych se na to, že každý umí něco jiného, že ne všechno říkáme nahlas, že je dobré si pomáhat, že každý má svou hodnotu, že vytahování (přesně definovat!) je nevhodné (a proč).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí