Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga píše:
ale @Zluta_pastelka to dávala jen jako příklad, že normální lidé se nebudou kamarádit s mentálně postiženými, jako můžeme je ochraňovat, pečovat o ně, ale určitě se s nimi nedokážeme kamarádit, prostě nám nestačí a tím vysvětlovala, že ta holčička si nikdy s těmi dětmi ve školce rozumět nebude, proč by se tam měla nudit a trpět
@topazio - presne takto to bylo mysleno, ty ale potrebujes porad nekoho urazet,… fakt tve komenty bych nazvala husoidni… na druhou stranu, mozna to fakt nechapes
Jen skoda, ze malemu Einsteinovi kazi image neschopna matka, ktera (nemajic jeho kvality) ho neni schopna odnaucit ve ctyrech letech na dudlik.
@Adelineee píše:
Jen skoda, ze malemu Einsteinovi kazi image neschopna matka, ktera (nemajic jeho kvality) ho neni schopna odnaucit ve ctyrech letech na dudlik.
no koukam dalsi odbornik na psychologii ditete
to je zase moudro.. porad lepsi neschopna matka, ktera bere v potaz potreby ditete, nez hloupa matka, ktera vi o dane problematice prd a ma potrebu sve nevedomosti ventilovat
… vis, co je horsi, ditko nazve sve spoluzaky blbci mozna pro to, ze si poradne neuvedomi vyznam toho slova, ale ty urazis male dite jako dospela… urazet male dite, to je hodne jen vymast.ence … jak muzes urazet neci male dite?
Příspěvek upraven 08.09.22 v 16:36
@stinga píše:
ale @Zluta_pastelka to dávala jen jako příklad, že normální lidé se nebudou kamarádit s mentálně postiženými, jako můžeme je ochraňovat, pečovat o ně, ale určitě se s nimi nedokážeme kamarádit, prostě nám nestačí a tím vysvětlovala, že ta holčička si nikdy s těmi dětmi ve školce rozumět nebude, proč by se tam měla nudit a trpět
Holčička může být nadprůměrná, i když podle popisu mi připadá běžně chytrá s vyhraněnými zájmy. Vyjmenovat planety sluneční soustavy umí klidně dvouleťák. Mám kolem sebe řadu malých dětí a všechny jsou chytré, některé opravdu skvěle mluví a mají bohatou slovní zásobu, jen je vidět, že některé jsou všetrannější a některé mají nějaké užší zaměření na něco.
To, že holčičku školka nebaví může být i tím, že vztahy s dětmi zatím moc nepotřebuje, některé děti k tomu dozrají třeba až v předškolním věku. Nebo se staršími dětmi se baví? Třeba na hřišti nebo s příbuznými? Podle popisu mi nepřijde, že by děti nějak moc inteligenčně převyšovala. Školkový program obecně mi nepřipadá extra náročný a většina dětí, pokud tam jde ráda, tak za kamarády, novými hračkami, oblíbenou učitelkou atd. Mají někdy zajímavé výlety nebo akce, ale pokud je aktivní rodič, je možné, že to už dítě zná.
Podporovala bych holčičku v zájmech, školku bych nehrotila, pokud se tedy doma zabaví líp. To v té školce nemají třeba model sluneční soustavy, globus, něco co doma nemá?
@markytka3 píše:
no koukam dalsi odbornik na psychologii ditete![]()
![]()
![]()
to je zase moudro.. porad lepsi neschopna matka, ktera bere v potaz potreby ditete, nez hloupa matka, ktera vi o dane problematice prd a ma potrebu sve nevedomosti ventilovat
Markytko, ta uvedomela a chytra mas byt ty? Ty, ktera se tu prezentujes jako pavlacova hlupana, ktera je brana jako troll k pobaveni davu
?
@mamadvou
nevím jak v jiných školkách, ale v naší mají stavebnice, panenky, kočárky, odrážedla, kuchyňku, - globus a maketu planet fakt ne,
výlet je jednou za rok, holčička zakladatelky se opravdu bude v běžné školce nudit, obávala bych se i toho, že z nudy může být pak zlostná a dělat naschvály
Příspěvek upraven 08.09.22 v 16:40
@Anonymní píše:
Tak pro všechny, co se rozčilujete nad „blbci“… Třeba typické pro lidi s aspergerem je, že se oni vnímají jako ti normální a neurotypici, což jsou běžní lidé, jsou pro ně divní. Třeba i blbci.Jsem ta, co tu o pár příspěvků dřív psala, že syn také vnímá děti ve třídě jako hloupé. A není to proto, že to někde slyšel, ale proto, že vnímá jednoduše svět jinak. Uvedu příklad z doby, kdy začal chodit do školky. Holčička tam běhala s klackem a hrála si, že čaruje. A on mi potom povídal, jak je vlastně úplně hloupá, když si myslí, že je to hůlka a že z ní někdy vyjde kouzlo, protože je to naprosto nemožné. Protože syn už dávno prokoukl, že pohádky jsou vymyšlené, dávno se zajímal o to, jak se natáčí, co jsou to herci, kouzla, co existuje, neexistuje… Kdežto běžné dítě ještě pár let bude žít ve světě fantazie než zjistí, že to tak neníA takhle to má u většiny věcí, všechno má prokouknuté, řeší detaily, které běžné děti neřeší a nechápe, že ony to ještě nechápou. A ano, děti, které jsou odlišné, to vždy mají ve společnosti těžší, ale některé reakce mi připadají, že stačí, aby matka dceři domluvila a bude to vyřešeno. Tak fakt tak jednoduché to u nadaných dětí není. Je to neskutečná dřina.
A tak jsi mu vysvětlila, že ta holčička si nemyslí, že má opravdickou kouzelnou hůlku, ale že si to jen představuje, že si na to hraje?
Tady se teď hodně točíme na vztahu dospělých - těch s tím vysokým IQ a těch s tím normálním. Ale to téma zakladatelky se týká dětí. A je to prostě tak, že to dítě, které nemá dětské zájmy (nemá zájem o hru, komunikace se stejně starými dětmi ho nudí, od učitelek v MŠ se nedozví vůbec nic nového) se bude v běžné školce užírat. Nemusí to být ani dítě s vysokým IQ, může to být dítě, které zajímá praktický život (ne knížky, hry na něco a tak), ale chce sekat trávu, řezat stromy, stavět zdi (znám jedno takové) a pokud je možnost ho dát do lesní školky, kde mu v tom vyjdou vstříc, tak je to přece super. Patřím mezi lidi s ne úplně vysokým IQ a je to tak, že členové Mensy se se mnou báječně zasmějí, ale taková ta sounáležitost, že bychom spolu mohli hodiny rovnocenně diskutovat, tam prostě není. Není proč se kvůli tomu ježit a osočovat někoho z urážek a nadřazenosti. Když se mnou v autobuse sedí člověk s mentálním postižením, který pracuje chráněné dílně a bavíme se spolu, je to dost stejné. Pobaví mě to, ale do větších diskuzích se nepouštím a opravdové rovnocenné přátelství z toho nebude. Přátelství ano, ale rovnocenné ne. Mně to přirovnání @Zluta_pastelka přijde adekvántní.
@markytka3 píše:
no koukam dalsi odbornik na psychologii ditete![]()
![]()
![]()
… vis, co je horsi, ditko nazve sve spoluzaky blbci mozna pro to, ze si poradne neuvedomi vyznam toho slova,ale ty urazis male dite jako dospela… urazet male dite, to je hodne jen vymast.ence … jak muzes urazet neci male dite?
Jestli sis nevsimla, ja jsem dite neurazila. Na urazky kohokoliv tu mame tebe, nauc se porozumet psanemu textu. Ale ani me neprekvapuje, ty dstis jed a hlouposti napric tematy. A o jeho matce si opravdu myslim, ze neni prilis kompetentni v ramci vychovy, ne snad ani kvuli tomu dudliku, ale protoze ji prijde normalni, ze jeji dite nazyva ostatni deti blbci.
@Adelineee píše:
Jestli sis nevsimla, ja jsem dite neurazila. Na urazky kohokoliv tu mame tebe, nauc se porozumet psanemu textu. Ale ani me neprekvapuje, ty dstis jed a hlouposti napric tematy.
neurazila? precti si to po sobe jeste jednou… urazim, koho? tebe? ja jen pisi nazor na zenske jako jsi ty, co te opravnuje nekoho nazyvat neschopnym clovekem a ironicky psat o diteti jako Einsteinovi? - tohle urcite neni projev inteligentniho cloveka.. ale co od tebe ocekavat
![]()
@markytka3 píše:
@topazio - presne takto to bylo mysleno, ty ale potrebujes porad nekoho urazet,… fakt tve komenty bych nazvala husoidni… na druhou stranu, mozna to fakt nechapes
@markytka3
nerýpej, kam se vrtneš tam ryješ, měla jsi si dát profil krtek
Příspěvek upraven 08.09.22 v 16:54
@stinga píše:
přesně, také jsem @Zluta_pastelka pochopila tak, jak píšeš ty,
prostě kamarádství mezi lidmi, kde je IQ odlišné o 30-50 bodů není možné, nikdy to nemůže fungovat,
a také si myslím, že ti „moc“ chytří to mají složitější, než ti hloupí
Ale může… Je rozdíl si vědomě vybírat kamaráda - v takovém případě asi sáhneme spíše po sobě rovném, a je rozdíl nějak trávit čas v různorodé skupině lidí, kterou si nevybíráme a prostě v ní jsme - v takovém případě záleží na naší sociální a emocionální inteligenci, jestli najdeme společnou řeč a budeme kamarádit (ne vždy ve smyslu celoživotního přátelství, ale ve smyslu „strávíme spolu nějaký čas a nemusí to být vůbec špatný“).
Na dětském táboře spolu jsou taky děti s IQ 80-150, a to dítě s IQ 80 může družstvu vyhrát třeba závod v běhu, ve kterém dítě s IQ 140 nemůže popadnout dech a projede to na celé čáře. Běžně tam spolu vychází děti s různou inteligencí a vznikají tam kamarádství.
Rodiče mojí švagrové mají oba IQ hodně nadprůměrné, on je docent, ona doktorka přírodních věd, a jejich mnohaletou kamarádkou je sousedka z vesnice, kde mají chalupu - je to bodrá ženská s IQ minimálně o těch 50 nižším než oni - srdečná, manuálně zručná a šikovná, pracovitá. Ještě v minulém století se u nich za vesnicí stala těžká autonehoda, a oni po té ráně okamžitě vyrazili pomáhat a snažili se tam spolu udržet naživu pár lidí před příjezdem záchranky. I ten docent viděl, jak ta ženská má srdce na pravém místě, ona je pak pozvala umýt si pod pumpou ruce od krve a donesla jim slivovici, a odstartovalo to celoživotní přátelství. Jo, mají témata, o kterých si nepovídají, přepnou při společných setkáních do jiného módu, ale není to žádná póza, nedělají to z povinnosti, opravdu se mají rádi.
Anonym, protože mluvím o lidech bez jejich souhlasu.
@Masina Primárně šlo o to, že tím přirovnáním urazila mě. Nic o mě neví, přesto mě klidně zařadí mezi „normální blbce“ ![]()
@DanielaD píše:
@markytka3
nerýpej, kam se vrtneš tam ryješ, měla jsi si dát profil krtek
ano, reaguji vesmes na uzivatelky, ktere urazi ostatni… asi jsi prispevky, co psala topazio pastelce preskocila, ze..
Příspěvek upraven 08.09.22 v 17:03
@markytka3 píše:
ano, reaguji vesmes na uzivatelky, ktere urazi ostatni… asi jsi prispevky, co psala topazio autorce preskocila, ze…
ty urážíš pořád a bereš to jak buldozer, tak tady neplácej něco o spasitelství