Chytré dítě a školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42053
8.9.22 07:10

Moje dcera je od mala velmi chytrá a v mnoha ohledech talentovaná. Ve 3 letech mluvila v rozvitých souvětích, zajímala ji historie a umění, uměla kreslit na úrovni cca žáka 5. třídy, uměla toho spoustu o kočkách a koních. Zároveň měla imaginární zvíře, byla si schopná hrát na princeznu, kocičku,… Z počátku nechápala, že ostatní nezajímá rozdíl mezi předovkou a zadovkou, co bylo na výstavě Čapka a že Slunce v noci nechodí spát. V tom ji školka dost pomohla, pochopila, jak se chovat v kolektivu, jak mluvit s ostatními. Ono škol pro mimořádně nadané je pár a ne všichni tam mohou. Ti mimořádně jiní jsou divní i na 8G, navíc, do gymplu je dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
8.9.22 07:27

Asi je inteligentní určitým směrem, ale sociální dvednosti nula.
Možná zkusit menší kolektiv, ale na chození mezi děti bych tedy trvala a rozhodně bych moc nepřecházela její uvažování a slovní hrubost vůči ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
8.9.22 07:35

Místo knížek o kosmu bych ji začala víc říkat o lidech, vztazích, kamarádství… Má nějakého kamaráda (klidně i starší dítě)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30950
8.9.22 07:38
@Limi123 píše:
No mě kdyby někdo nutil sedět mezi 5 letými dětmi, tak mi to může vysvětlovat, jak chce, jak je to super a prostě bych se tam nudila.Zakladatelko, jděte koncem roku do PPP, pokud řeknou, že je zralá na školu, dejte ji příští rok do školy a zatím si ji nech doma nebo domluv přeřazení do třídy mezi větší děti. Vždyť to musí být pro ni hrozné. Moje prababička šla do školy v necelých 5 letech, kdy už počítala a plynule četla.

Je videt, ze nemas zkusenost s predcasnym zaskolovanim deti a ppp. Je by totiz vubec nezajimaly nejake znalosti o vesmiru, ale to, co diteti nejde. Aby mohlo byt dite predcasne zaskolene, musi mit kladne vyjadreni ppp a byt alespon v prumeru sestiletych deti se vsemi testovanymi schopnostmi. Nase dite slo do skoly v 5 letech, kdy take cetlo samo knizky a znalostmi prevysovalo spoluzaky v predskolacich, presto to byl s poradnou velky boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4070
8.9.22 08:28
@Anonymní píše:
Tak pro všechny, co se rozčilujete nad „blbci“… Třeba typické pro lidi s aspergerem je, že se oni vnímají jako ti normální a neurotypici, což jsou běžní lidé, jsou pro ně divní. Třeba i blbci.Jsem ta, co tu o pár příspěvků dřív psala, že syn také vnímá děti ve třídě jako hloupé. A není to proto, že to někde slyšel, ale proto, že vnímá jednoduše svět jinak. Uvedu příklad z doby, kdy začal chodit do školky. Holčička tam běhala s klackem a hrála si, že čaruje. A on mi potom povídal, jak je vlastně úplně hloupá, když si myslí, že je to hůlka a že z ní někdy vyjde kouzlo, protože je to naprosto nemožné. Protože syn už dávno prokoukl, že pohádky jsou vymyšlené, dávno se zajímal o to, jak se natáčí, co jsou to herci, kouzla, co existuje, neexistuje… Kdežto běžné dítě ještě pár let bude žít ve světě fantazie než zjistí, že to tak není :nevim: A takhle to má u většiny věcí, všechno má prokouknuté, řeší detaily, které běžné děti neřeší a nechápe, že ony to ještě nechápou. A ano, děti, které jsou odlišné, to vždy mají ve společnosti těžší, ale některé reakce mi připadají, že stačí, aby matka dceři domluvila a bude to vyřešeno. Tak fakt tak jednoduché to u nadaných dětí není. Je to neskutečná dřina.

Tak něco jiného je ostatní jako hloupé vnímat a něco jiného nazývat je blbci. Opravdu si nemyslím, že čtyřleté dítě, ať už jakkoli geniální či aspergerovské, samo přijde na to, že se má o ostatních vyjadřovat jako o blbcích. Čtyřleté dítě to prostě muselo někde slyšet.

A s tím kouzlem - to není, že to syn prokoukl, spíš to nikdy neuměl, neb nejspíš nemá moc dobře rozvinutou fantazii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
8.9.22 08:36
@Anonymní píše:
Tak pro všechny, co se rozčilujete nad „blbci“… Třeba typické pro lidi s aspergerem je, že se oni vnímají jako ti normální a neurotypici, což jsou běžní lidé, jsou pro ně divní. Třeba i blbci.Jsem ta, co tu o pár příspěvků dřív psala, že syn také vnímá děti ve třídě jako hloupé. A není to proto, že to někde slyšel, ale proto, že vnímá jednoduše svět jinak. Uvedu příklad z doby, kdy začal chodit do školky. Holčička tam běhala s klackem a hrála si, že čaruje. A on mi potom povídal, jak je vlastně úplně hloupá, když si myslí, že je to hůlka a že z ní někdy vyjde kouzlo, protože je to naprosto nemožné. Protože syn už dávno prokoukl, že pohádky jsou vymyšlené, dávno se zajímal o to, jak se natáčí, co jsou to herci, kouzla, co existuje, neexistuje… Kdežto běžné dítě ještě pár let bude žít ve světě fantazie než zjistí, že to tak není :nevim: A takhle to má u většiny věcí, všechno má prokouknuté, řeší detaily, které běžné děti neřeší a nechápe, že ony to ještě nechápou. A ano, děti, které jsou odlišné, to vždy mají ve společnosti těžší, ale některé reakce mi připadají, že stačí, aby matka dceři domluvila a bude to vyřešeno. Tak fakt tak jednoduché to u nadaných dětí není. Je to neskutečná dřina.

Není normální, aby dítě druhé titulovalo blbcem. I kdyby bylo super chytré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
8.9.22 08:45
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem :lol: …V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou… :? Do prace nemusim, cekame dalsi dite.

Slušně si si vychovej.

@hanka.br. píše:
Nenechte dceru mluvit o druhých jako o blbcích. A odbourejte jí toho dudlíka. Můžete začít tím, že ty podle ní hloupé děti ve školce už ho taky nepotřebují. Pokud do školky nemusí, tak jí spíše směrujte do kolektivu, který by jí vyhovoval. V tomto věku nadání dost kolísá, za dva roky už může být někde jinde. Obecně platí, že nadaným dětem příroda ubrala v sociální sféře, což je mnohdy pro člověka velká potíž. Budete muset hodně pracovat na tom, aby sama sebe nenadřazovala, protože jinak bude během školní docházky solidní outsider.

Pro jiné děti může být mimino s dudlíkem.
Jiní jsou blbci a její dítě zase mimino. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
8.9.22 08:46
@Russet píše:
Není normální, aby dítě druhé titulovalo blbcem. I kdyby bylo super chytré.

Další nevychované dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
8.9.22 08:48
@topazio píše:
Další nevychované dítě.
Čekám, kdy zakladatelka smaže diskuzi ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
8.9.22 08:49

Jsem maminka stejně staré a také velmi nadané holčičky (pokud jste z Prahy, napiš, můžeme jim domluvit setkání :) ).

Takže… já jí docela chápu, že to jsou pro ní blbci. Jestli má IQ 130 a výš (což je vzhledem k popisu celkem pravděpodobné), tak je mezi jejím intelektem a průměrným dítětem stejný rozdíl, jako mezi normálním dítětem a dítětem s mentální retardací. A moc bych chtěla vidět vás, milé dámy, co píšete o deficitu v sociální oblasti, jak vás na půl dne zavřou mezi lidi s lehkou a střední mentální retardací a jak se tam budete krásně sociálně začleňovat a radostně bavit :roll:

Nadané děti bývají (pokud nemají přidruženou jinou poruchu) zpočátku naopak sociálně dost napřed, ale nemají rovnocené partnery a tak stagnují. Nebo ještě hůř, na vztahy úplně rezignují.

Já sama si úplně nemyslím, že by snaha o začlenění do průměrného kolektivu měla nějaký velký význam. Sama ze své zkušenosti mohu říct, že přátelství mezi „génii“ a „normály“ je možné, ale je z principu dost nerovné a chybí mu určité kvality. A podle mě nikdy nebude stačit. Nadaní bez stejně chytrých přátel (u menších dětí pomáhá přátelství se staršími) budou vždycky trochu trpět…

A teď k řešení…

1. Klasická státní MŠ ne. Při nejlepším je to ztracený čas, kde se to musí nějak přežít. Benefity žádné. Ideální je soukromá školka, nejlépe dvojjazyčná, tu jsme zvolili i my a dcera neskutečně rozkvetla. Řešením může být i školka s věkově namíchanou třídou, aby se mohla přimknout ke starším dětem.
  1. Mít stejně nadané kamarády. Dcera už od 3 let mluví ve složitých souvětích, používá řadu cizích slov a odborných výrazů, s běžným dítětem se často ani nedomluví (teď ve 4 letech už je to o dost lepší). Stejně nadaní vrstevníci jsou k nezaplacení.
  1. Mít prostor na rozvoj a své zájmy. Nenutit jí dělat to, co zrovna nechce. Pokud jí nechceš zprůměrnit, ale to je u nadaných velká škoda, jak pro ně, tak pro společnost.
  1. Pokud už ten kontakt s průměrem trénovat ( a je otázka ke zvážení, jestli to má vůbec smysl), tak v bezpečném a laskavém prostředí, super je na to skaut anebo různé církevní skupinky (pokud se ti z toho neježí chlupy), kde to fakt umí a pracují s tím. Odesílání do běžné MŠ má často za následek jen zablokování se.

Držím palce, je to krásné ale (pro neznalé až nepochopitelně) těžké, mít takového potomka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
8.9.22 08:50
@Tichošlápek píše:
Do školy bych se teda nehnala. Ma dudlík, sociální schopnosti nula, nechce malovat, takže koordinace ruka oko bude bída. Chce to ji usměrnit, ne hnát dopředu jak na dostizích

Svět se nebude točit jen kolem ní. Nemůže dělat jenom to co chce. Dcera zakladatelky to bude mít v životě hodně těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
8.9.22 08:51

No, mám bratrance s aspergerem a bylo to totéž, co u vás. Všichni ostatní byli blbouni, sociální schopnosti nula a plenku ještě v šesti letech. Zašla bych s ní do PPP a uvidíte. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
8.9.22 08:53
@Russet píše: Čekám, kdy zakladatelka smaže diskuzi ;)

Vždyť je to pravda. Maminka, ať si ji srovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
8.9.22 08:54

Prvně bych zkusila PPP(můžete kdekoliv, nemusí být spádová, kde můžou dát termín později).Domluvila bych se na vyšetření školní zralosti, vysvětlila situaci s tím, že bych chtěla vědět, zda pro dítě nebude lepší předčasné zařazení do školy. Pokud přes vyšetření neprojde, tak bych dítěti koupila sešity pro předškoláky a dala bych jí to do školky, domluvila bych se s učitelkou, že prostě hraní jí nebaví, tak ať si trénuje grafomotoriku apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
8.9.22 08:54
@Zluta_pastelka píše:
Jsem maminka stejně staré a také velmi nadané holčičky (pokud jste z Prahy, napiš, můžeme jim domluvit setkání :) ).

Takže… já jí docela chápu, že to jsou pro ní blbci. Jestli má IQ 130 a výš (což je vzhledem k popisu celkem pravděpodobné), tak je mezi jejím intelektem a průměrným dítětem stejný rozdíl, jako mezi normálním dítětem a dítětem s mentální retardací. A moc bych chtěla vidět vás, milé dámy, co píšete o deficitu v sociální oblasti, jak vás na půl dne zavřou mezi lidi s lehkou a střední mentální retardací a jak se tam budete krásně sociálně začleňovat a radostně bavit :roll:

Nadané děti bývají (pokud nemají přidruženou jinou poruchu) zpočátku naopak sociálně dost napřed, ale nemají rovnocené partnery a tak stagnují. Nebo ještě hůř, na vztahy úplně rezignují.

Já sama si úplně nemyslím, že by snaha o začlenění do průměrného kolektivu měla nějaký velký význam. Sama ze své zkušenosti mohu říct, že přátelství mezi „génii“ a „normály“ je možné, ale je z principu dost nerovné a chybí mu určité kvality. A podle mě nikdy nebude stačit. Nadaní bez stejně chytrých přátel (u menších dětí pomáhá přátelství se staršími) budou vždycky trochu trpět…

A teď k řešení…

1. Klasická státní MŠ ne. Při nejlepším je to ztracený čas, kde se to musí nějak přežít. Benefity žádné. Ideální je soukromá školka, nejlépe dvojjazyčná, tu jsme zvolili i my a dcera neskutečně rozkvetla. Řešením může být i školka s věkově namíchanou třídou, aby se mohla přimknout ke starším dětem.
  1. Mít stejně nadané kamarády. Dcera už od 3 let mluví ve složitých souvětích, používá řadu cizích slov a odborných výrazů, s běžným dítětem se často ani nedomluví (teď ve 4 letech už je to o dost lepší). Stejně nadaní vrstevníci jsou k nezaplacení.
  1. Mít prostor na rozvoj a své zájmy. Nenutit jí dělat to, co zrovna nechce. Pokud jí nechceš zprůměrnit, ale to je u nadaných velká škoda, jak pro ně, tak pro společnost.
  1. Pokud už ten kontakt s průměrem trénovat ( a je otázka ke zvážení, jestli to má vůbec smysl), tak v bezpečném a laskavém prostředí, super je na to skaut anebo různé církevní skupinky (pokud se ti z toho neježí chlupy), kde to fakt umí a pracují s tím. Odesílání do běžné MŠ má často za následek jen zablokování se.
Držím palce, je to krásné ale (pro neznalé až nepochopitelně) těžké, mít takového potomka :)

Ono by pro začátek stačilo, kdyby odstranila ten dudlík. Génius a bude mít křivé zuby. Ať je chytrá sebevíc, mělo by jí být vysvětleno, že ti druzí nejsou blbci jen proto, že ona si s nimi nerozumí. Možná by se divila, kolik " normálů" by ji nazvalo blbcem, protože ještě nosí dudlík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí