Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Russet píše:
Tak proč hned ale dítě nedávat do školky, protože si myslí, že jsou tam blbcové? Mile bych dceři oznámila, že to ještě chvilku zkusíme, aby se přesvědčila, že to tak je. Ono hned vyhovět a tvářit se, jak je to geniální dítě, že ve 4 odhadne za pár dnů celou školku, je trochu kontraproduktivní. Aby příště nechtěla pro změnu do školy. Protože ani tam nebudou všichni géniové a osvícení.
Tak to dost záleží na škole, ne? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera (4roky) zacala chodit do skolky. Bohuzel se ji ve skolce vubec nelibi. Na tom by ze zacatku samozrejme nebylo nic divneho, jenze ona ma takovy “jiny” problem. Kazde rano vyvadi, ze mezi ty (pardon za vyraz) “blbce” nechce, ze ji to tam vubec nebavi. Ze se chtela ucit cist a psat a zatim jen zpiva a kresli hlouposti. Samozrejme tim netvrdim, ze deti ve skolkach jsou hloupe, abych nekoho neurazila, jsou chytre primerene svemu veku, presne, jak to ma byt…jenze u nas je problem…V nekterych oblastech je dcera totiz az hodne nadana, ucitelka sama mi rikala, ze se vyjadruje lepe, nez nektery prvnacek. Mluvi klasicky jako dospeli, vcetne slozitych slov, ktera leckdy ani nevim, kde vzala. Zajima se o vesmir, umi vyjmenovat planety, popise co je slunce, misto panenek kupujeme kosmonauty a na vylety jezdime do planetarii a vsech obdob IQlandie. Panenky a hracky ma, ale nebavi ji. Deti na piskovisti ji taky nebavi, stavi totiz babovky, zatimco ona ma raketoplan. Na pohadky kouka, ale tak pro 8 lete a vetsi, miluje dokumenty o vesmiru. Nijak jsme ji to nevnucovali, zacala se ptat sama. Na druhou stranu na spani si pak vezme dudlik, u vytvarnych cinnosti vydrzi tak 10 minut a zpev nesnasi. A ted mi poradte, co s tim? Pritel chce, aby mezi deti chodila, ale ona se tam vyslovene trapi a prijde mi, ze se i dobrovolne vyclenuje z kolektivu. Ucitelka rika, ze jen sedi a kouka na hodiny, kdy uz to bude mit za sebou…
Do prace nemusim, cekame dalsi dite.
Sama jsi popsala v čem má tvá dcera největší slabinou a to je sociální kontakt s vrstevníky…
Je úplně jedno, jaké má kdo IQ, zda je nadaný na to co ono, ale nikdo z nás nechce a nemůže žít jako poustevník ve svém světě. Přestaň přemýšlet o tom, že je tvá dcera chytrá, ale o tom, jak bude schopná si najít kamarády, kteří jsou pro dětství důležití. Musí se naučit fungovat v kolektivu, pochopit, že nebude dělat jen věci, které ji baví.
Chytrá je na to evidentně dost.
@Anonymní píše:
Jestli by spíš nepomohlo být ve školce, kde je pro ni zajímavější program a kde jsou děti s podobnými zájmy.
v kolika školkách v ČR se shromažďují děti se zájmem o vesmír?
jako přijde mi běžné, že děti ve školkovém věku dokáží mít až encyklopedické znalosti o něčem, co je baví. zvlášť dneska, když v televizi existují dětské kanály a na nich běžně vysílají vzdělávací pořady. přesto nemáme extra školky pro děti, které se zajímají o dinosaury, extra školky pro děti, které se zajímají o vlaky, extra školky pro děti, které se zajímají o auta, extra školky pro děti, které se zajímají o koně… zakladatelka stále nenapsala, co tedy její dítě celé dny doma dělá, když kreslit jí nebaví, zpívat jí nebaví, na písku si dětmi nehraje, protože ona má přece raketu, zatím co děti si plácaj z písku hrady a bábovky
chtěla se ve školce naučit číst, no, tak ať se učí číst doma, když ji tak trápí, že to neumí, nebude první ani poslední
a ať mi nikdo neříká, že ve školce se nedostane k písmenkům. moje děti tam běžně měly písmenková razítka, kostky s písmeny na hraní, vhodné knížky. ať mi nikdo neříká, že ve školce nemají stavebnici, ze které by si mohla raketu potstavit. ať mi nikdo neříká, že jí nenechají kreslit obrázky vesmíru. konečně, může si vzít i svého kosmonauta, aby si měla s čím hrát, když školkové hračky ji neuspokojují
nemá tam děti, se kterými by mohla pohovořit o velkém třesku? no, hlavně že doma jich má kolem sebe spoustu, že.
@sagina píše:
v kolika školkách v ČR se shromažďují děti se zájmem o vesmír?jako přijde mi běžné, že děti ve školkovém věku dokáží mít až encyklopedické znalosti o něčem, co je baví. zvlášť dneska, když v televizi existují dětské kanály a na nich běžně vysílají vzdělávací pořady. přesto nemáme extra školky pro děti, které se zajímají o dinosaury, extra školky pro děti, které se zajímají o vlaky, extra školky pro děti, které se zajímají o auta, extra školky pro děti, které se zajímají o koně… zakladatelka stále nenapsala, co tedy její dítě celé dny doma dělá, když kreslit jí nebaví, zpívat jí nebaví, na písku si dětmi nehraje, protože ona má přece raketu, zatím co děti si plácaj z písku hrady a bábovky
chtěla se ve školce naučit číst, no, tak ať se učí číst doma, když ji tak trápí, že to neumí, nebude první ani poslední
a ať mi nikdo neříká, že ve školce se nedostane k písmenkům. moje děti tam běžně měly písmenková razítka, kostky s písmeny na hraní, vhodné knížky. ať mi nikdo neříká, že ve školce nemají stavebnici, ze které by si mohla raketu potstavit. ať mi nikdo neříká, že jí nenechají kreslit obrázky vesmíru. konečně, může si vzít i svého kosmonauta, aby si měla s čím hrát, když školkové hračky ji neuspokojují
nemá tam děti, se kterými by mohla pohovořit o velkém třesku? no, hlavně že doma jich má kolem sebe spoustu, že.
Tak školka se zaměřením na vesmír tu asi žádná nebude. Ale určitě jsou školky, které podobnému dítěti budou pravděpodobně vyhovovat více (a jiné zase méně). A školky, kde je větší šance, že tam bude více dětí na stejné vlně. Naše školka má třeba třídy podle věku. A nenabízí žádné kroužky. A celkově ty řízené aktivity jsou takové jednotvárné. Vybavení tříd hračkami a pomůckami je různé podle věku, pro který je ta třída určena. To pro dítě, které je v něčem napřed, nejsou zrovna nejlepší podmínky. Zvlášť v kombinaci s učitelkou, která ten program jede jednotně a nepřizpůsobuje ho odlišným znalostem a dovednostem těch dětí. A v kombinaci s tím, že školka má spoustu hraček na hry na něco, ale takové ty hračky, ke kterým obvykle tyhle děti tíhnou, tam zase moc nemá. Donést si své je nemožné, protože to školka nedovoluje. Ale ve vedlejší obci je zase třeba školka, která má ty třídy věkově smíšené. A která tam má docela dost takových těch hraček, co často zaujmou i tyhle děti - různé společenské hry, složitější stavebnice, smart games, hlavolamy, didaktické hračky. A pravidelně mají i program typu dětská univerzita, malý stavitel, malý truhlář, dělají pokusy… A i tam mnohem víc jedou takovou tu přípravu na školu. Řekla bych, že pro nadané dítě je tahle školka zajímavější než ta naše. I pro další děti, které zase až tak nejsou na takové to „klasické“ hraní. Zas jsou děti, kterým by nevyhovovalo zase tohle. V nejbližším městě je zase běžné, že každá třída ve školce má nějaké zaměření. A jsou tam i třídy zaměřené třeba přírodovědně. Tam by možná mohlo být těch dětí se zájmem o vesmír více. A ten program by také mohl být zajímavý. Krom toho tam ty školky mají i docela velký výběr kroužků. Dále je ve městě soukromá školka s menším počtem dětí a se zaměřením na angličtinu. A tam to docela připomíná školu, učí se tam písmena a čísla a mají vždycky nějaké téma, kterým se zabývají. Ten vesmír tam byl jako téma, tuším, také.
Kromě toho také existují školky spolupracující s Mensou, pár školek přímo pro nadané děti (kde se krom jiného pracuje i s těmi nedostatky v sociální a emoční oblasti), školky, kde je do programu začleněna Hejného matematika (v úpravě pro MŠ). A určitě jsou i nějaké další možnosti. Já žiju v p. rdelákově u p. rdelákova, takže těch možností tu zase tolik není, ve větším městě by ty možnosti mohly být větší. A také existují úplně obyčejné školky, ve kterých učitelky rozumí problematice nadání a umí s takovými dětmi pracovat. A jsou zvyklé přizpůsobit program tomu, jaké se jim ve třídě sejdou děti. Takže nějaká ta šance na najití vhodnější školky snad je.
A obávám se, že to, že si nemá s kým pokecat o vesmíru a neučí se ve školce písmenka, je dost zjednodušení celého problému. To jsou jen takové ty věci, co jsou nejvíc vidět (tedy, pokud je opravdu nadaná). Ten hlavní problém bývá hlavně v tom, že tyhle děti přemýšlí trochu jinak. A mívají vyšší potřebu se něco nového učit, přemýšlet, někteří i tvořit. A v té školce nemají někdy možnost tu svou potřebu naplnit. A k řešení bohužel vždy nestačí to, že se takovým věcem člověk věnuje doma. Když se syn ve školce nudí, tak má pak tendence to doma dohánět. Jenže v okamžiku, kdy se v té školce nudil hodně. Nebo se tam nudil pár dní za sebou, už to dohánění nebývalo docela šílených rozměrů.
Ohledně zakladatelky, pokud si to dobře pamatuji, tak ona psala, že dcera si hraje, jen ty hračky odpovídají tomu zájmu o vesmíru. Pak to, že kouká na dokumenty a čtou spolu knížky. A ještě to, že chodí do planetária a IQlandií. Pokud ji to baví v IQlandii, tak je možné, že i doma má nějaké hračky na způsob těch v IQlandii. Myslím si, že není problém se doma zabavit i bez zpívání, kreslení a hraní si na písku. Zbývá spousta dalších možností, co lze dělat.
@Anonymní píše:
Tak školka se zaměřením na vesmír tu asi žádná nebude. Ale určitě jsou školky, které podobnému dítěti budou pravděpodobně vyhovovat více (a jiné zase méně). A školky, kde je větší šance, že tam bude více dětí na stejné vlně. Naše školka má třeba třídy podle věku. A nenabízí žádné kroužky. A celkově ty řízené aktivity jsou takové jednotvárné. Vybavení tříd hračkami a pomůckami je různé podle věku, pro který je ta třída určena. To pro dítě, které je v něčem napřed, nejsou zrovna nejlepší podmínky. Zvlášť v kombinaci s učitelkou, která ten program jede jednotně a nepřizpůsobuje ho odlišným znalostem a dovednostem těch dětí. A v kombinaci s tím, že školka má spoustu hraček na hry na něco, ale takové ty hračky, ke kterým obvykle tyhle děti tíhnou, tam zase moc nemá. Donést si své je nemožné, protože to školka nedovoluje. Ale ve vedlejší obci je zase třeba školka, která má ty třídy věkově smíšené. A která tam má docela dost takových těch hraček, co často zaujmou i tyhle děti - různé společenské hry, složitější stavebnice, smart games, hlavolamy, didaktické hračky. A pravidelně mají i program typu dětská univerzita, malý stavitel, malý truhlář, dělají pokusy… A i tam mnohem víc jedou takovou tu přípravu na školu. Řekla bych, že pro nadané dítě je tahle školka zajímavější než ta naše. I pro další děti, které zase až tak nejsou na takové to „klasické“ hraní. Zas jsou děti, kterým by nevyhovovalo zase tohle. V nejbližším městě je zase běžné, že každá třída ve školce má nějaké zaměření. A jsou tam i třídy zaměřené třeba přírodovědně. Tam by možná mohlo být těch dětí se zájmem o vesmír více. A ten program by také mohl být zajímavý. Krom toho tam ty školky mají i docela velký výběr kroužků. Dále je ve městě soukromá školka s menším počtem dětí a se zaměřením na angličtinu. A tam to docela připomíná školu, učí se tam písmena a čísla a mají vždycky nějaké téma, kterým se zabývají. Ten vesmír tam byl jako téma, tuším, také.
Kromě toho také existují školky spolupracující s Mensou, pár školek přímo pro nadané děti (kde se krom jiného pracuje i s těmi nedostatky v sociální a emoční oblasti), školky, kde je do programu začleněna Hejného matematika (v úpravě pro MŠ). A určitě jsou i nějaké další možnosti. Já žiju v p. rdelákově u p. rdelákova, takže těch možností tu zase tolik není, ve větším městě by ty možnosti mohly být větší. A také existují úplně obyčejné školky, ve kterých učitelky rozumí problematice nadání a umí s takovými dětmi pracovat. A jsou zvyklé přizpůsobit program tomu, jaké se jim ve třídě sejdou děti. Takže nějaká ta šance na najití vhodnější školky snad je.
A obávám se, že to, že si nemá s kým pokecat o vesmíru a neučí se ve školce písmenka, je dost zjednodušení celého problému. To jsou jen takové ty věci, co jsou nejvíc vidět (tedy, pokud je opravdu nadaná). Ten hlavní problém bývá hlavně v tom, že tyhle děti přemýšlí trochu jinak. A mívají vyšší potřebu se něco nového učit, přemýšlet, někteří i tvořit. A v té školce nemají někdy možnost tu svou potřebu naplnit. A k řešení bohužel vždy nestačí to, že se takovým věcem člověk věnuje doma. Když se syn ve školce nudí, tak má pak tendence to doma dohánět. Jenže v okamžiku, kdy se v té školce nudil hodně. Nebo se tam nudil pár dní za sebou, už to dohánění nebývalo docela šílených rozměrů.
Ohledně zakladatelky, pokud si to dobře pamatuji, tak ona psala, že dcera si hraje, jen ty hračky odpovídají tomu zájmu o vesmíru. Pak to, že kouká na dokumenty a čtou spolu knížky. A ještě to, že chodí do planetária a IQlandií. Pokud ji to baví v IQlandii, tak je možné, že i doma má nějaké hračky na způsob těch v IQlandii. Myslím si, že není problém se doma zabavit i bez zpívání, kreslení a hraní si na písku. Zbývá spousta dalších možností, co lze dělat.
My máme třeba smíšenou školku jsou tam děti 2.5 až do 7 let ( odkladove)
Máme tam kompletně vybavení pro předškoláky 5-7 let. Malá už dělá úkoly s předškoláky na letos teď ji budou 4… Loni to učitelku nenapadlo a malá měla co dělat se socializaci a režimem školky.
Ty smíšené třídy mi přijdou poměrně dobře pro ně úplně standartní děti.
Taky tam máme 3 učitelky na jednu třídu právě proto že jsou v tom i předškoláci a ten se věnuje učitelka zvlášť.
KdyZ nad tím tak přemýšlím je to dobrý systém.
@ludmilaadamkova píše:
My máme třeba smíšenou školku jsou tam děti 2.5 až do 7 let ( odkladove)Máme tam kompletně vybavení pro předškoláky 5-7 let. Malá už dělá úkoly s předškoláky na letos teď ji budou 4… Loni to učitelku nenapadlo a malá měla co dělat se socializaci a režimem školky.
Ty smíšené třídy mi přijdou poměrně dobře pro ně úplně standartní děti.Taky tam máme 3 učitelky na jednu třídu právě proto že jsou v tom i předškoláci a ten se věnuje učitelka zvlášť.
KdyZ nad tím tak přemýšlím je to dobrý systém.
Jo, já bych byla radši, kdyby to měl syn taky takhle. Myslím, že máte dobrou školku. Syn bude asi podobně starý jako tvá dcera. A vyšlo to tak, že je letos zase znova ve třídě pro nejmenší děti. Je tam jeden z nejstarších. Takže je docela zklamaný a moc se mu tam nechce chodit. Kamarádi odešli do jiné třídy. A to září je spíš takové o zvykání si. Nové děti ještě dost brečí a celkově si na školku teprve zvykají, takže syn hlásí nudu a moc velký hluk (občas je na zvuky trochu přecitlivělý).
@Anonymní píše:
Ale určitě jsou školky, které podobnému dítěti budou pravděpodobně vyhovovat více (a jiné zase méně).
otázka je, co je to to podobné dítě. zakladatelka svou dceru představila jako osobu s vyhraněným zájmem o vesmír, kterou nic jiného nezaujme. proto jsem se hned někde vepředu ptala, co dělá celé dny doma, abych si trochu udělala představu. odpovědi jsem se nedočkala, takže těžko posuzovat, co a proč by jí vyhovovalo
těžko soudit, jestli spíš kolem sebe potřebuje členy Mensy, aby si mohla pokecat na úrovni, nebo jestli je spíš na školku ještě sociálně nevyzrálá a nezvládá ji. jestli jí (třeba) školkové stavebnice nejsou s to zaujmout, protože doma si staví ze stavebnic pro děti o několik let starší, nebo proto, že naopak doma jenom sedí a čučí na vzdělávací pořady v televizi a stavebnici do ruky nevezme. jestli jí ve školce nebaví kreslit, protože tam mají veškerou činnost řízenou a nedovolí jí nakreslit si vesmír a (v rámci možností) použít ty pomůcky, které jí budou nejvíc vyhovovat, nebo jestli má problém s grafomotorikou a neumí vzít tužku do ruky. a tak dál a tak dál ![]()
@sagina Zakladatelka nereaguje už dlouho, ale dám ti příklad své dcery ve stejném věku (moje je zřejmě mladší, necelé 4 roky). Naše chodí do soukromé výběrové školky, ve státní by se zbláznila (ona anebo učitelky
).
Dcera skládá rakety z lega konstruktér (takové ty metr vysoké, 12+ let). Potřebuje občas dopomoc se čtením instrukcí anebo skládáním jedničkových dílků. Duplo běžně dostupné v MŠ jí neuspokojí, protože nemůže vytvořit téměř žádné detaily.
Za dnešní ráno jsme stihly řešit - podmiňovací způsob ve větě, interiéry vlaků, vzory a počty znaků v nich (sama je začala hledat na hračkách a ptala se, jak fungují), ovšem většinu času jsme věnovaly… kotlům
Ale ono to nestačí jen popsat, co to kotel je. Dcera chce pochopit princip, k čemu je každá jedna konkrétní hadička a krabička. Odkud co kam proudí a co to tam dělá. Kde se bere plyn a kde voda… a tisíc dalších doplňujících otázek. A to se týká každého jejího zajmu.
V běžné stáni MŠ by se neskutečně nudila. Ona potřebuje neustále nové podněty, interakci s někým, kdo o tématu něco ví, repetitivní činnosti jí nudí. Takže třeba básničky jsou fajn, jenže se je rychle naučí a pak chce slyšet nové, ne tu stejnou pořád dokola.
Kreslení, stříhání a lepení je u nás momentálně velmi populární, takže tím se zabaví. Třeba teď trénuje správný úchop tužky. Jenže jak jí znám, tak tyhle dovednosti za měsíc či dva ovládne na určité úrovni a pak jí přestanou téměř úplně bavit…
@Zluta_pastelka píše:
@sagina Zakladatelka nereaguje už dlouho, ale dám ti příklad své dcery ve stejném věku (moje je zřejmě mladší, necelé 4 roky). Naše chodí do soukromé výběrové školky, ve státní by se zbláznila (ona anebo učitelky).
Dcera skládá rakety z lega konstruktér (takové ty metr vysoké, 12+ let). Potřebuje občas dopomoc se čtením instrukcí anebo skládáním jedničkových dílků. Duplo běžně dostupné v MŠ jí neuspokojí, protože nemůže vytvořit téměř žádné detaily.
Za dnešní ráno jsme stihly řešit - podmiňovací způsob ve větě, interiéry vlaků, vzory a počty znaků v nich (sama je začala hledat na hračkách a ptala se, jak fungují), ovšem většinu času jsme věnovaly… kotlům
Ale ono to nestačí jen popsat, co to kotel je. Dcera chce pochopit princip, k čemu je každá jedna konkrétní hadička a krabička. Odkud co kam proudí a co to tam dělá. Kde se bere plyn a kde voda… a tisíc dalších doplňujících otázek. A to se týká každého jejího zajmu.
V běžné stáni MŠ by se neskutečně nudila. Ona potřebuje neustále nové podněty, interakci s někým, kdo o tématu něco ví, repetitivní činnosti jí nudí. Takže třeba básničky jsou fajn, jenže se je rychle naučí a pak chce slyšet nové, ne tu stejnou pořád dokola.
Kreslení, stříhání a lepení je u nás momentálně velmi populární, takže tím se zabaví. Třeba teď trénuje správný úchop tužky. Jenže jak jí znám, tak tyhle dovednosti za měsíc či dva ovládne na určité úrovni a pak jí přestanou téměř úplně bavit…
Tak to my máme ve školce i merkur
dcera ted hodně dělá s ním. Jak tam mají i ty 6-7 leté děti tak tam je hodně stavebnic, puzzle a vůbec vychytávek.. dokonce tam mají programovatelného robota a myšku. Vlastně si teď „hraje“ s edukačními pomůckami pro ty předškoláky… takže aktuálně je to naprosto super. Hodně se ptá. Ale na to už se učitelky zvykly. Aktuálně jsem naprosto se školkou spokojená. Jak to bude za 2 roky nevím.. Teď prostě saje od těch předškolaku co jsou o 2 až 3 roky starší,
@ludmilaadamkova píše:
Tak to my máme ve školce i merkurdcera ted hodně dělá s ním. Jak tam mají i ty 6-7 leté děti tak tam je hodně stavebnic, puzzle a vůbec vychytávek.. dokonce tam mají programovatelného robota a myšku. Vlastně si teď „hraje“ s edukačními pomůckami pro ty předškoláky… takže aktuálně je to naprosto super. Hodně se ptá. Ale na to už se učitelky zvykly. Aktuálně jsem naprosto se školkou spokojená. Jak to bude za 2 roky nevím.. Teď prostě saje od těch předškolaku co jsou o 2 až 3 roky starší,
Já vám tuhle školku neskutečně závidím.
@Zluta_pastelka ano, to je tvoje dítě. diskuze je o dítěti zakladatelky, proto píšu, že těžko něco smysluplného poradit, když vlastně nic o dítěti zakladatelky nevíme, protože svůj příspěvek neupřesnila a my vlastně ani nevíme, kdo to je „podobné dítě“
podle tvého popisu mi třeba tvoje dítě podobné nepřijde - sama píšeš, že potřebuje neustále nové podněty, skládá rakety, zajímá se o vlaky, řeší gramatiku… oproti tomu zakladatelka svou dceru popsala opravdu jako jednostranně zaměřenou, kterou krom vesmíru nic jiného nebaví.
@Anonymní píše:
Já vám tuhle školku neskutečně závidím.
Problém je dostat ji z tý školky… tolik věcí a hraček a zajímavostí doma nemáme… a taky dokud je relativně pěkně se snažím s ní být celé odpoledně venku -
Doma tak nějak celkově tolik u ničeho nevydrží je doma z¨táta jsem doma já pořád někde něco hrabe, zkoumá co dělám já, jde mi po telefonu, somruje pohádky.
Já jsem tak nějaka myslela, že je to všude stejné, ale logicky když jsou velké školky kde je to rozdělené podle věku od nejmenších po největší je to diametrálně rozdílné..
To mě vůbec vlastně nenapadlo, že ve třídách pro nejmenší děti (což konkrétně třeba moje malá asi ještě je, když ji teprve budou 4 roky a měla by být v 1- třídě až za 3 roky) jsou hračky pro „batolata“.
Ona tuž nastoupila tedy loni, když jí ještě byly 2, tak už za sebou jeden rok má.¨
Ony to jsou takové detaily i typu že standartně dávají mrňatům jen lžíci k jídlu… ale malá jak viděla starší jíst vidličkou a nožem, tak se zeptala a teď už jí standartním příborem. Učitelky s tím nemají problém naopak, podporují.
@Zluta_pastelka U nás je to skoro jak přes kopírek ![]()
Nás s manželem to odpovídání na otázky většinou i baví, člověk při to zjistí spoustu zajímavostí. Ale třeba moje mamka vypadá kolikrát z těch otázek na infarkt. A když si syn k ní donese nějakou svou oblíbenou naučnou knížku, tak má úplně vyděšený pohled, ze mu zase bude číst něco, čemu nebude rozumět.
@sagina píše:
otázka je, co je to to podobné dítě. zakladatelka svou dceru představila jako osobu s vyhraněným zájmem o vesmír, kterou nic jiného nezaujme. proto jsem se hned někde vepředu ptala, co dělá celé dny doma, abych si trochu udělala představu. odpovědi jsem se nedočkala, takže těžko posuzovat, co a proč by jí vyhovovalotěžko soudit, jestli spíš kolem sebe potřebuje členy Mensy, aby si mohla pokecat na úrovni, nebo jestli je spíš na školku ještě sociálně nevyzrálá a nezvládá ji. jestli jí (třeba) školkové stavebnice nejsou s to zaujmout, protože doma si staví ze stavebnic pro děti o několik let starší, nebo proto, že naopak doma jenom sedí a čučí na vzdělávací pořady v televizi a stavebnici do ruky nevezme. jestli jí ve školce nebaví kreslit, protože tam mají veškerou činnost řízenou a nedovolí jí nakreslit si vesmír a (v rámci možností) použít ty pomůcky, které jí budou nejvíc vyhovovat, nebo jestli má problém s grafomotorikou a neumí vzít tužku do ruky. a tak dál a tak dál
Ano, je to otázka. Já předpokládám to, že když má zájem o vesmír, dokumenty, pohádky určené pro o několik let starší děti, IQlandie a když se chce učit číst, tak má asi větší potřebu se něco učit (ne písničky, ale něco, čemu je potřeba spíš porozumět), větší potřebu nad něčím přemýšlet, víc mluvit. Takže podobné dítě je pro mne dítě, které má právě tu zvýšenou potřebu podnětů, mluvení, kladení otázek, učení, přemýšlení, pochopení věcí do hloubky. A které se zajímají o věci netypické pro jejich věk. Ale je to samozřejmě jen můj předpoklad, zakladatelka toho opravdu moc nenapsala.
@ludmilaadamkova píše:
Problém je dostat ji z tý školky… tolik věcí a hraček a zajímavostí doma nemáme… a taky dokud je relativně pěkně se snažím s ní být celé odpoledně venku -Doma tak nějak celkově tolik u ničeho nevydrží je doma z¨táta jsem doma já pořád někde něco hrabe, zkoumá co dělám já, jde mi po telefonu, somruje pohádky.
Já jsem tak nějaka myslela, že je to všude stejné, ale logicky když jsou velké školky kde je to rozdělené podle věku od nejmenších po největší je to diametrálně rozdílné..
To mě vůbec vlastně nenapadlo, že ve třídách pro nejmenší děti (což konkrétně třeba moje malá asi ještě je, když ji teprve budou 4 roky a měla by být v 1- třídě až za 3 roky) jsou hračky pro „batolata“.
Ony to jsou takové detaily i typu že standartně dávají mrňatům jen lžíci k jídlu… ale malá jak viděla starší jíst vidličkou a nožem, tak se zeptala a teď už jí standartním příborem. Učitelky s tím nemají problém naopak, podporují.
Ona tuž nastoupila tedy loni, když jí ještě byly 2, tak už za sebou jeden rok má.¨
Syn také chodil už vloni. Ne teda celý rok, musel čekat, až mu budou tři. Tady berou až od tří. Vloni se mu tam ze začátku líbilo, taky nechtěl chodit domů. Ale postupně si začal stěžovat, že se tam víc a víc nudí. Několikrát i pak doma brečel, protože viděl třídu pro předškoláky a program v ní a strašně moc chtěl být raději tam než ve své třídě.
Syn jí ve školce také příborem, prý si o něj hned první den řekl. Učitelka říkala, že na ně koukal jak na blázny, že mu dávají lžíci. Naštěstí má vyřídilku a dokáže si spoustu věcí vyřvat ![]()
Mně taky nenapadlo, že bude až takový rozdíl ve vybavenosti těch tříd. Až když jsem to viděla. A až když mi syn hlásil, že nemůže nějak najít stavebnice. Pak se na ně zeptal učitelky, tak mu nějaké ukázala, ale nakonec si a nimi stejně nehrál, prý jsou takové divné. Tak nevím, co tam teda přesně mají. Ale doma máme docela slušnou zásobu stavebnic a prý tam žádnou takovou nemají.
Syn si teda hraje i hodně doma a hodně různě vyrábí, teď třeba už pár dní staví domečky z kartónu, za chvíli už z toho bude úplné město ![]()