Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Moje IQ také dle MENSA testu vysoce přesahuje hranici geniality - zapnu si tentokrát českou klávesnici, aby to tak i vypadalo… narozdíl od svého příspěvku výše. Samozřejmě se svojí genialitou pracuji hlavně v cizích jazycích.
Ale já osobně jsem z gymplu přestoupila, protože jsem absolutně nezvládala tu namyšlenost a nadřazený přístup některých učitelů a žáků. Přestoupila jsem na střední odbornou školu, kde jsem mohla kromě biflování nesmyslů hlavně i žít skutečný život, povídat si s kamarády na autobusové zastávce, zajít si po škole na pivo apod.
Mám kamarády všech národností a profesí, miluji debatování s kýmkoli, nenávidím přístup mých rodičů, kteří mi odjakživa cpali do hlavy, že „já jsem chytrá a ostatní jsou blbci“. Jsem úplně normální člověk… věk je jen číslo, IQ je také jen číslo. Moje děti si o sobě tedy absolutně nemyslí, že by byli čímkoli výjimeční. Jsou výjimeční tím, že jsou „svý“. Jsem nejštastnější, když můj syn příjde na hřiště a sesypou se na něj kamarádi, kteří ho mají upřímně rádi, tak jako on je. Jeden z nich je z ubytovny s drogově závislou matkou. Ale syn ho vidí jako svýho skvelýho sobě-rovnýho kámoše. K čemu jsou takový ti „politici“, kteří žijou ve svě bublině a neumí se bavit s normálními lidmi. K ničemu… nepoužitelní pro život. Tohle ze svých dětí vychovat nechci.
Asi rozumím tomu, co říkáš. Já takhle prožila VŠ, přátelila jsem se s obrovským množstvím lidí všech kategorií (věkových, intelektových, společenských) a národností. Byla to krásná doba. Pak mi to přestalo stačit. Z každého vztahu jsem si brala trochu a neskutečně jsem ostatním záviděla takové to plné přátelství s jedním člověkem… ale je to krásné místo, kde věřím, že vám může být dobře, obvzlášť pokud jste v něm dobrovolně (což ve školce a škole často neplatí!!!). Pro mě to časem začalo být divné. Pro spoustu lidí jsem byla služba, vždy jsem „věděla, znala, seznámila, poradila“, bylo u nás vždy jídlo a teplo. Jenže jsem časem zjistila, že to, co dostávám na zpět, mi nestačí. I když se druhá strana snaží sebevíc. Já vím, že láska a dobré úmysly jsou skvělá věc, ale občas pořebuju někoho, kdo mi doopravdy rozumí, kdo sdílí moje zájmy a když mě poslouchá, tak ví, o čem mluvím. Komu nemusím vysvětlovat cizí slova a omezovat témata k rozhovoru. S kým si můžu popovídat třeba o Lagrangeově bodu a bude to rozhovor a ne moje přednáška… s kým si můžu zahrát deskovky a nemusím záměrně prohrávat, aby to protistranu taky trochu bavilo, komu nemusím pořád něco vysvětlovat, prostě sobě rovného ![]()
Chápu, že je ti dobře tak, jak to máš a asi ti to i závidím. Já tak už žít nechci, je pro mé důležité mít rovnocené vztahy, kde bude dobře i mně, ne jenom těm druhým…
@Hibou píše:
Hele, dík. Takže jsi mě dle příspěvků zde odhadla na IQ kolem 120?Na té aroganci ještě zapracuj
To není odpověď, ale výmluva… ![]()
@Zluta_pastelka píše:
To není odpověď, ale výmluva…
To není žádná výmluva. Tys mě v tom příspěvku vlastně urazila. Abych dosáhla tebou zmiňovaného inteligenčního rozdílu, nepotřebuji mentálně zaostalé, stačí mi k tomu, podobně jako tobě, normálně inteligentní lidé. Jen z toho nedělám takovou vědu. Ve škole jsem kvůli nadání byla za šikanovaného outsidera, teď mám díky nadání skvělou práci. Ve škole jsem se zoufale chtěla zařadit a kamarádit s ostatními, až časem jsem pochopila, že to nemám zapotřebí, že se nemusím přizpůsobovat, že občas nějakého podobného blázna potkám. Ale rozhodně k tomu nepotřebuju žádný papír s číslem, stačí mi oči
A rozhodně jinými lidmi neopovrhuji a nenazývám je blbci. Nebo takhle, i blbec může být geniální nebo génius blbec, o to je to horší. Jak vidíš, i ti hodně nadaní se můžou lišit.
@Zluta_pastelka píše:
Děláš si legraci nebo si vážně neuvědomuješ, že otázka, kterou jsi jí položila, byla regulérní urážka? ![]()
Je fajn, že si aspoň připouštíš, že působíš arogantně - je to, popravdě řečeno, dost slabé slovo. Z tvých příspěvků čiší - navzdory tvé genialitě - tak neuvěřitelná hloupost, povrchnost, pohrdavost a lidská plochost že je to až děsivé.
Na rovinu, jestli ty máš být prototypem toho, co vyroste z mimořádně nadaných a tvými metodami opečovávaných dětí, tak osobně jen doufám, že se takových bude vyskytovat co nejméně.
@BohunkaP píše:
Děláš si legraci nebo si vážně neuvědomuješ, že otázka, kterou jsi jí položila, byla regulérní urážka?![]()
Je fajn, že si aspoň připouštíš, že působíš arogantně - je to, popravdě řečeno, dost slabé slovo. Z tvých příspěvků čiší - navzdory tvé genialitě - tak neuvěřitelná hloupost, povrchnost, pohrdavost a lidská plochost že je to až děsivé.
Na rovinu, jestli ty máš být prototypem toho, co vyroste z mimořádně nadaných a tvými metodami opečovávaných dětí, tak osobně jen doufám, že se takových bude vyskytovat co nejméně.
Toto je ale přesně ta záležitost sociální inteligence.
@Mariane.B píše:
Toto je ale přesně ta záležitost sociální inteligence.
Ale tu nemá šanci se naučit, protože by musela mezi mentalně retardované a to je pod její úroveň.
@Zluta_pastelka píše:
Fuj
, jak tu píšeš. Nikdo tu dlouho nebyl, tak arogantní a povýšený.
Můj syn je taky velice inteligentní v mnoha směrech ale náš nikým se nepovyšuje. Je premiant třídy. Nikomu to ale nedává najevo. Neuráží jiné děti.
Ale to co z tebe padá je hnus. Dej si pozor, aby si nepadla na ústa. Ty a ani tvoje dcera nejste vůbec top lidi, jenom protože máte vysoké IQ.
A srovnávat mentálně postižené lidi @Zluta_pastelka s běžnou populací lidí je teprve hnus. ![]()
@Anonymní píše:
Syn byl hodně podobný a mám diagnostikovaný Aspergerův syndrom.
Hlavně ta brzká mluva jako dospělá osoba i se složitými výrazy je pro aspergery typická.
To mě jenom tak napadlo když jsem četla tvůj příspěvek. Nedělám žádnou diagnostiku.
znám takové děti, jejich nadání je dnes pojmenován: Aspergerův syndrom
Mám IQ jen 116. Pro tebe ale budu mentál. ![]()
Někdo, kdo ani nestojí za slovo.
@topazio píše:
A srovnávat mentálně postižené lidi @Zluta_pastelka s běžnou populací lidí je teprve hnus.
to prirovnani si totalne nepochopila, takhle to dle meho nebylo myslene… ja @Zluta_pastelka myslim, ze chapu, jak to vse mysli a v nekterych bodech i souhlasim… ona nepise, ze ti lide jsou zli, neopovrhuje jimi, ale pro ni proste jini.. a ver nebo ne, mnohdy vyssi iq je spise prekazkou nez vyhodou…
@topazio píše:
A srovnávat mentálně postižené lidi @Zluta_pastelka s běžnou populací lidí je teprve hnus.
ale @Zluta_pastelka to dávala jen jako příklad, že normální lidé se nebudou kamarádit s mentálně postiženými, jako můžeme je ochraňovat, pečovat o ně, ale určitě se s nimi nedokážeme kamarádit, prostě nám nestačí a tím vysvětlovala, že ta holčička si nikdy s těmi dětmi ve školce rozumět nebude, proč by se tam měla nudit a trpět
@topazio píše:
Mám IQ jen 116. Pro tebe ale budu mentál.
Někdo, kdo ani nestojí za slovo.
sorry, ale tohle je hodne ubohy komentar, ktery s iq nema nic spolecneho, spis s povahou cloveka, a za slovo by jsi zlute pastelce nestala ne kvuli iq ale kvuli tvemu smysleni,… nechapu, proc mas porad potrebu urazet lidi, kteri to maji v zivote jinak nez ty ![]()
@markytka3 píše:
to prirovnani si totalne nepochopila, takhle to dle meho nebylo myslene… ja @Zluta_pastelka myslim, ze chapu, jak to vse mysli a v nekterych bodech i souhlasim… ona nepise, ze ti lide jsou zli, neopovrhuje jimi, ale pro ni proste jini.. a ver nebo ne, mnohdy vyssi iq je spise prekazkou nez vyhodou…
přesně, také jsem @Zluta_pastelka pochopila tak, jak píšeš ty,
prostě kamarádství mezi lidmi, kde je IQ odlišné o 30-50 bodů není možné, nikdy to nemůže fungovat,
a také si myslím, že ti „moc“ chytří to mají složitější, než ti hloupí
Ale prosím tě. Můj syn má IQ přes 140, chodil do běžné školky, chodil i na běžnou základku a ani nechtěl „utéct“ na víceletý gympl (ač mu to třídní nabízel jako možnost pro něj vhodnou), teď je na běžné střední odborné škole, kam šel za svými zájmy. Nikdy se o dětech kolem sebe nevyjadřoval, že jsou to blbci. Naopak, od malička s nimi rád kamarádil. Jako starší už tedy v přátelení trochu ubral, on byl jako malý poněkud z mého pohledu „sociálně odbržděný“, až přehnaně přátelský. I když uznávám, že já sama jsem tak trochu vlk samotář, takže můj pohled tím bude zkreslený, nicméně ta „sociální odbržděnost“ byla jedním z důvodů, proč měl do školy odklad. To, že ho od malička zajímaly vlaky a věděl o nich kde co a že rád počítal, že si v pěti letech sám přišel na princip násobilky, aby se mu lépe přepočítávala jeho autíčka, že se v pěti letech díky logopedii naučil číst… nic z toho přece neznamená, že přišel o fantazii a schopnost hrát si sám nebo s ostatními.