Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@markytka3 píše:
myslim, ze chovani na verejnosti hodne souvisi s iq… tady vsichni spilaji bud autorce nebo pastelce, ale ruku na srdce, kdyby te nutili s urvanyma matkama s cigarem v hube a mobilem v ruce, travit cela dopoledne na hristi, protoze jste prece matky, nerikala by jsi si, ze jsou blbe a nesnazila se najit si matky se kteryma si mas co povedet, a pokud jsi introvert, tak klidne byt sama? tady je ditko ocividne strkano do kolektivu, ktery mu z urcitych smerech nevyhovuje a je z toho pro nektere strasny problem… me deti si treba nerozumely s detma matek ala lesany, nemely spolecne zajmy… nechapu, kolik z vas by tu malou holcicku lamalo do kolektivu, ktery ji nevyhovuje, az by ji zlomily
…
IQ rozhodně nepoznáš jen tak na ulici a z jednoho rozhovoru.
Já bych ji do kolektivu nelámala. Já bych ji nevyčlenovala jen proto, že si o ní myslím, že je moc chytrá. Celý život bude muset vycházet s různymi lidmi a ne vždy bude všechno kolem ní tancovat. U nás třeba velký výběr není. Dvě státní školky a jedna obyčejná soukromá. Nedojížděla bych 30 km jenom proto, aby má čtyřletá holčička s dudlíkem přestala titulovat děti blbci.
Na hřiště nemám problém mezi uřvané kouřící matky chodit. Když si chci popovídat „na úrovni“, mám na to kamarádky jiné.
@Russet píše:
IQ rozhodně nepoznáš jen tak na ulici a z jednoho rozhovoru.
Já bych ji do kolektivu nelámala. Já bych ji nevyčlenovala jen proto, že si o ní myslím, že je moc chytrá. Celý život bude muset vycházet s různymi lidmi a ne vždy bude všechno kolem ní tancovat. U nás třeba velký výběr není. Dvě státní školky a jedna obyčejná soukromá. Nedojížděla bych 30 km jenom proto, aby má čtyřletá holčička s dudlíkem přestala titulovat děti blbci.
Na hřiště nemám problém mezi uřvané kouřící matky chodit. Když si chci popovídat „na úrovni“, mám na to kamarádky jiné.
ano, o tom prave pisi, ty mas kamaradky jine, nemusis s urvanymi kouricimi matkami komunikovat, ale to dite je nuceno si hrat s nekym, kdo mu nesedi… kdyz to vezmes ad absrudrum - v jeho ocich si ty deti chovaji tak jak v tvych ocich ty urvane matky, jak jsou blbe, to ditko se, dle meho jen brani s nima komunikovat, byt soucast jejich chovani, chce poznavat veci a ne si hrat s panenkama… u nas je lesni skolka, je skvela, ale dat tam me deti, tak verim, ze by mely obdobne chovani, jako dcera autorky… ve statni skolce byly nadsene, druhorozeny ji navstevoval od 26ti mesicu, hrozne tam chtel, povzlykaval jen prvni den a to jen proto, ze tam nemohl spat
![]()
Příspěvek upraven 09.09.22 v 12:38
@markytka3 píše:
ano, o tom prave pisi, ty mas kamaradky jine, nemusis s urvanymi kouricimi matkami komunikovat, ale to dite je nuceno si hrat s nekym, kdo mu nesedi… kdyz to vezmes ad absrudrum - v jeho ocich si ty deti chovaji tak jak v tvych ocich ty urvane matky a ono se jen brani s nima komunikovat, byt soucast jejich chovani… u nas je lesni skolka, je skvela, ale dat tam me deti, tak verim, ze by mely obdobne chovani, jako dcera autorky… ve statni skolce byly nadsene, druhorozeny ji navstevoval od 26ti mesicu, hrozne tam chtel, povzlykaval jen prvni den a to jen proto, ze tam nemohl spat![]()
Opravdu myslíš, že mezi 24 dětmi není nikdo, s kým si nebude ani trochu rozumět?
@Havlova píše:
Opravdu myslíš, že mezi 24 dětmi není nikdo, s kým si nebude ani trochu rozumět?
ano, verim… nebo vy jste ve skole nemeli takoveho zaka? my ano, a i ted obe deti maji ve tride kluka, ktery ma svuj svet (chytry, velmi pohybove nadany kluk, reprezentant CR ve sve kategorii v nejmenovanem sportu) a tak vim, jak jeho mamka je z toho nestastna a obcas si posteskne. ze mit volbu mezi „normalnim“ ditetem a talentovanym, bere vsemi deseti „normalni“
@markytka3 píše:
ano, verim… nebo vy jste ve skole nemeli takoveho zaka? my ano, a i ted obe deti maji ve tride kluka, ktery ma svuj svet (chytry, velmi pohybove nadany kluk, reprezentant CR ve sve kategorii v nejmenovanem sportu) a tak vim, jak jeho mamka je z toho nestastna a obcas si posteskne. ze mit volbu mezi „normalnim“ ditetem a talentovanym, bere vsemi deseti „normalni“
Já mám dceru s IQ 142, přesto si cestu k dětem ve školce našla. Určitě ne ke všem, ale s těmi ostatními se naučila vycházet. S jednou „holčičkou“ jsou nejlepší kamarádky až doteď, je jim 17. Myslím, že kdyby nastoupila rovnou do školy, bylo by to těžší.
@Havlova píše:
Já mám dceru s IQ 142, přesto si cestu k dětem ve školce našla. Určitě ne ke všem, ale s těmi ostatními se naučila vycházet. S jednou „holčičkou“ jsou nejlepší kamarádky až doteď, je jim 17. Myslím, že kdyby nastoupila rovnou do školy, bylo by to těžší.
to verim, ale kazde ditko je jine, ten deti spoluzak ma velmi slabe eq… takove „namistrovane ditko“ a jak pisi, jeho rodice jsou z nej v tomhle smeru nestastni, proto nazory, ze je to chyba rodicu mi prijdou zcestne… jak tu nekdo napsal o autorce, ze je lina matka aj. kydy…
@markytka3 píše:
to verim, ale kazde ditko je jine, ten deti spoluzak ma velmi slabe eq… takove „namistrovane ditko“ a jak pisi, jeho rodice jsou z nej v tomhle smeru nestastni, proto nazory, ze je to chyba rodicu mi prijdou zcestne… jak tu nekdo napsal o autorce, ze je lina matka aj. kydy…
Právě proto si myslím, že by kontakt s běžnými dětmi mohl prospět. Teď si představ situaci, přijde namistrované „divné“ dítě do školy, eq na bodu mrazu, sociální zkušenosti 0, kreslit bude jak mimino, běhat a házet taky. Ještě si bude myslet, že je lepší než ostatní. Jaká bude reakce dětí? Nebude o něco větší adept na šikanu? K znechucení, že se nic nenaučí (a fakt asi ne, dcera se v podstatě proflákala až do kvarty, i přijímačky měla zadara) přibyde frustrace z nepřijetí kolektivem. Neříkám ji tam dávat denně od 7 do 16, ale třeba 2× v týdnu od 8 do oběda. Ať okoukne, jak funguje dětský kolektiv, vztahy,… Ať jí to třeba pomůže v předčasném zaškolení (to sociálně nezralému géniovi nikdo nedá).
@Zluta_pastelka píše:
Ano, za génia jsem tě nepovažovala. Ne ani tak na základě tvých zpráv, ale na základě statistické pravděpodobnosti. Otázka je, proč tě to urazilo. Být považovaný za člověka, co je v určité oblasti nadprůměrný (a to dokonce výrazně nadprůměrný) není urážka, chápeme se, ne?Takže přiznej, že lidmi s IQ nižším než 120 pohrdáš a nedokážeš se přenést přes myšlenku, že by tě k nim někdo mohl zařadit. Anebo nabídni lepší vysvětlení, pokud existuje
Proč do toho mícháš ostatní lidi? Mě urazilo, co jsi napsala jen tak od boku o mě, bez ohledu na ostatní a bez ohledu na rozložení IQ v populaci. Asi jako kdyby průměr třídy byl 3, tys dostala bez zkoušení za 2, to je přece fajn, to je nadprůměr, přitom bys látku ovládala na 1. Potěšilo by tě to? Mě teda ne. Chtěla bych tu 1. A zároveň to ale neznamená, že pohrdám těmi, kdo mají 2 nebo hůř. Jejich známka, či IQ, je mi úplně jedno, bavit se s nimi budu podle toho, jak mi sednou lidsky.
Syn chodí do první třídy, čeká ho logická olympiáda(zkusil si to, než se rozhodl),má potřebu se učit, takže je mnohem dál, než jeho spolužáci. Říká mi, že ve škole je to hrozně lehký. Má zájem o různá témata u kterých je to na to otevřít encyklopedii, abych mu podala více informací. Má rád šachy, ale je zaměřen i na určité sporty. Jazyky mu jdou bez problému. Hraje na nástroj. Přesto kdo ho nezná, tak si o něm může myslet, že to je i takový trouba.Neni moc ukecaný. Ale ve školce i ve škole byl chválen a nyní je ve škole. Ve školce byl spíš samotář, který si skládal puzzle někde sám. Ale u dětí se zaměřuji i na emoční inteligenci, takže se učí pomáhat jiným, rozdílné zapojovat(ve třídě mají třeba vietnamku a řešili jsme, jestli se s ní někdo baví).Učím ho vyjadřovat se slušně. Takže z něj by něco takového, že nechce chodit s blbci do třídy nehrozilo, ale vím, že pokud je někdo až moc napřed, tak je lepší už najít děti na stejné úrovni(dřív zařadit do školy, řešit to soukromou školkou, kde se děti mohou něčemu věnovat atd..).I géniové se musí umět chovat jako lidé. A já si troufám říct, že můj syn génius není, jen se mu věnuji a podporuji ho v jeho zájmech a vidím ty rozdíly mezi ním a některými spolužáky(ano většinou jsou to děti matek, které nadávají už před školou a pokračují cestou domu).Ale přesto ví, jak se má chovat.
@Russet píše:
Mně by zajímalo, jak odhadneš výši IQ při běžném pohovoru. Uřvaná matka, co hází sprostá slova na své děti na hřišti, mě nenadchne, ani kdyby měla diplom z Mensy
Nesnažím se odhadovat IQ neznámých lidí, ale tak nějak vím, že lidé, se kterými jsem si v životě nějak víc rozuměla, měli to IQ prostě vyšší. A o lidech, se kterými se pravidelně bavím, tak nějak tuším, jak na tom jsou.
Tak uřvaná a sprostá matka mě taky nenadchne. Ale ne všechny nadané ženy jsou uřvané a sprosté
.
@Russet píše:
Co když si nebude rozumět ani v Montessori školce nebo v nějaké výběrové školce pro génie? Že nerozumí zábavě jiných dětí z ní dělá automaticky tu chytřejší?
No, tak potom to asi bude mít v životě dost těžké.
Ne, není kvůli tomu automaticky chytřejší. Nicméně některé zájmy a i určité potíže jsou typické pro nadanější děti. Jinak je to samozřejmě věc pro odborníka.
@řeřicha píše:
Já si teda přijdu při čtení skoro retardovana, mám IQ jen kolem 120 a za nejbližší kamarádku mám švadlenu, která teda sice neumí pravopis, ale je neuvěřitelně lidská a fajn, vždy ji ráda vidím a probereme život, vztahy, děti.
Mám i blízkou kamarádku s doktoratem, udržuji vztahy s lidmi z gymplu i výšky, ale nejlépe se stejně cítím s ní, protože umí naslouchat, neodsuzuje, má nadhled a bere život tak, jak přicházi.
A takhle chápu přátelství, které právě může vzniknout i v té školce, že si ti dva lidi sednou, je jim spolu dobře a nemusí přitom vést akademické debaty. Přece kvalita člověka se neposuzuje podle IQ, ale naopak bych víc koukala na tu sociální složku, lidskou stránku, cit.
Toto bych dítěti vysvětlila, že celý život bude mezi lidmi a je fajn budovat vztahy a obohacovat se navzájem.
Tak že je kamarádka švadlena a má problém s pravopisem, to automaticky neznamená, že má nižší IQ než ty (nebo o hodně nižší). Vyšší IQ nerovná se znalost pravopisu a vystudovaná VŠ. A myslím, že šikovná švadlena (ne šička) potřebuje dobrou představivost a kreativitu.
Moje kamarádka taky neodsuzuje, bere život s nadhledem a vůbec je super. Ale zároveň s ní můžu vést i spoustu akademických debat a případné problémy probrat pořádně do hloubky, protože nemá problém si něco k tomu nastudovat (platí i opačně). A zároveň s ní můžu trávit i čas nad různou „šprťáckou“ zábavou. Přece to nemusí být buď jedno nebo druhé.
@Anonymní píše:
Tak že je kamarádka švadlena a má problém s pravopisem, to automaticky neznamená, že má nižší IQ než ty (nebo o hodně nižší). Vyšší IQ nerovná se znalost pravopisu a vystudovaná VŠ. A myslím, že šikovná švadlena (ne šička) potřebuje dobrou představivost a kreativitu.
Moje kamarádka taky neodsuzuje, bere život s nadhledem a vůbec je super. Ale zároveň s ní můžu vést i spoustu akademických debat a případné problémy probrat pořádně do hloubky, protože nemá problém si něco k tomu nastudovat (platí i opačně). A zároveň s ní můžu trávit i čas nad různou „šprťáckou“ zábavou. Přece to nemusí být buď jedno nebo druhé.
Nechci shazovat kamarádku, ale vážně si myslíš, že když člověk nemá žádnou dys poruchu, tak nepoužije svou vrozenou inteligenci k tomu, aby psal bez chyb? Jako jde mi o to, jestli někdo s nadprůměrný IQ opravdu hrubky neřeší, protože pokládá pravopis za nesmyslný. Já si totiž myslím, že už jen čtením si ten člověk rozvíjí komunikační dovednosti a psaní s tím úzce souvisí (nejen umět vyjádřit myšlenku, ale i dát tomu nějakou formu včetně pravopisu).
@markytka3 píše:
ano, o tom prave pisi, ty mas kamaradky jine, nemusis s urvanymi kouricimi matkami komunikovat, ale to dite je nuceno si hrat s nekym, kdo mu nesedi… kdyz to vezmes ad absrudrum - v jeho ocich si ty deti chovaji tak jak v tvych ocich ty urvane matky, jak jsou blbe, to ditko se, dle meho jen brani s nima komunikovat, byt soucast jejich chovani, chce poznavat veci a ne si hrat s panenkama… u nas je lesni skolka, je skvela, ale dat tam me deti, tak verim, ze by mely obdobne chovani, jako dcera autorky… ve statni skolce byly nadsene, druhorozeny ji navstevoval od 26ti mesicu, hrozne tam chtel, povzlykaval jen prvni den a to jen proto, ze tam nemohl spat![]()
Příspěvek upraven 09.09.22 v 12:38
Ale pokaždé, když jdu na hřiště, se s uřvanými matkami setkávám. S kamarádkou se sejdu mnohem míň než s těmi matkami.
Tak v celým kolektivu ve školce dítěti klidně nemusí nikdo sednout a ani na celé základce a není to nikoho vina ani chybějící socializace. Mnohdy, když je dítě jinde než iné děti, tak si opravdové kamarády najde až na střední nebo pak až na výšce. V dospělosti to pro nadané jedince taky nemusí být snadný, většina lidí je prostě blbá, ať si navrávají, co chtějí
. Kdyby to tak nebylo, žilo by se líp, lidi by nevolili idioty atd…
@řeřicha že jsou nadprůměrně inteligentní lidi nepoužitelný pro život, dělají hrubky a vynikají jenom v jedné oblasti a v jiných jsou blbí je jenom oblíbené klišé těch průměrných, kteří se pak cítí líp. Měla jsem to štěstí dost dlouho pracovat mezi lidmi, kteří mají nadprůměrný iq a některých bych nazvala i geniálními - a když jsem pak začala dělat „normálnou“ práci, tak stred s průměrnou šedou masou byl bohužel dost drsný.