Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Teruška85 píše:
@řeřicha taky už jsem byla docela happy, děcka v pohodě, ale pak přišlo období temna s neustálým kolotočem nemocnosti a období vzdoru, takže aktuálně nic moc
U nás taky nemocnost velká, ale vše jen nachlazení bez horecek. A starší už si vyhraje hodně sama, tak byla doma spokojená, malej ji asistuje. Jako jasně, byly i letos horší dny, ale nejhorší bylo pro mě, když mladší ještě nechodil a tahala jsem furt kočár nebo manducu a všechny věci s sebou. Teď sednou oba na odrazedlo, frcime na hřiště a tahám jen plínky a pití.
Za mě čím starší tím lepší. Starší jde v září do školy tak uvidíme potom.
@Teruška85 píše:
@divine woman toho se bojím upřímně nejvíc, nešťastných lásek, zlomených srdcí a hlavně těch kravin z nerozumu
Aby se nechytly špatných kamarádů, nekouřily, nepily, nebraly drogy, našly si vhodné partnery, studovaly, měly dobrou práci, osamostatnily se, sehnaly bydlení atd. …….
@Netopýr1 píše:
Za mě čím starší tím lepší. Starší jde v září do školy tak uvidíme potom.
To si pockej teprve na pubertu ![]()
@Teruška85 2 a 4 roky, to je ještě dost náročné. Až jim bude 10 a 12, bude to lepší. Ano, starosti pořád jsou, jak ti tu už další maminky vypsaly, ale není to tak extrémně náročné jako vypiplat miminko + přežít batolecí věk. Bude to lepší a lepší, uvidíš. Hlavně ty děti potom tráví většinu času ve škole a kroužcích a uvidíte se večer a o víkendeh, to taky dělá hodně.
Aktuálně máme doma holky 12 a 9 a kluka 4 roky a je to už celkem fajn, až na neustálé hádky a rozepře mezi staršími. Samozřejmě člověk tak něja řeší školu (já mám štěstí, takže ji vlastně ani moc neřeším, dcerám to jde tak nějak samo), nutí je uklízet
a jít včas do postele, ale na druhou stranu už jsou to parťáci, se kterýma si pokecám, pomáhají mi i v domácnosti. Jsem ráda, že už jsou velké, je to opravdu rozdíll.
Pro me byl zacatek peklo, ted je to super, dceri je 6, muzu ji nechat samotnou na zahrade nebo doma kdyz si odbehnu do obchodu, nemusim ji nikde vlacet za ruku nebo nosit, chodime na dlouhe prochazky, cvicit, muzeme si povidat…ted je to pro me zatim nejhezci obdobi. bavi me ji vodit do skolky, vyzvedavat, vodit na krouzky-to neberu jako nejake zlo. spis obcas nevim jak ji zabavit kdyz je venku hnusne, spolecenske hry me moc nebavi a stavebnice zase nebavi ji ![]()
@_.Emilyyy ale tak hele to taky není pravidlo, u někoho o pubertě ani nevíš. Já třeba byla úplně v pohodě a ségra byla desna. Manžel taky pohoda.
Za mě jsou nejhorší prostě mimina, ale samozřejmě, třeba změním názor.
Miminka jsou krasne nuchnaci. Je to hezke obdobi u kocarkovych deti. To uz mame nezvratne za sebou. Holky jsou od 6-7r. rozumne, samostatne jednotky, jsou spolehlive, pomahaji mi. Aktualne nejmladsi 6r. je kluk, takze je trosku lenivejsi, pohodlnejsi. Nekdy jsou i tvrdohlavi a umineni. Kazde obdobi ma sve pro a proti.
Nejstarsi uz nam jde do puberty, takze se blizi dalsi etapa. Brzo budeme resit kluky.
Zjistila jsem, ze co jde kolem zrcadla, tak se prohlizi. Vic se zajima o telo, uz byla zminka o barveni vlasu. Takze uz jsou jine starsti, jak jsou u malych deti. Ale zas uz je zajimavejsi komunikace, je partak do kina a na kulturu. Letos ma nejstarsi 11r. Kdy nejmladsi je hodne detinsky, prostredni je tak mezi a nejstarsi uz detskost opousti a viditelne vyspiva.
Příspěvek upraven 22.04.19 v 18:29
@divine woman píše:
Malé děti malé starosti, velké děti velké. Je to tak. Teď prožíváš s dětmi nejhezčí období. Je to fajn než nastoupí do školy. Pak už jsou jen povinnosti.
Tak to teda nesouhlasím. Věk mimino až školkáč pro mne bylo nevětší utrpení. Fakt bych neřekla, že je to „nejhezčí období“. Parťačku si užívám. Než přijde puberta. ![]()
Já mam taky deti 4 a 2 roky a az na vyjimky si nemuzu stezovat. Hodne se spolu zabavi. Starsi uz je celkem samostatny a rozumný. Dcera se jeste nauci oblikat a pohoda. Na podzim jdu do prace a bojim se, jak to budu zvladat. Teď mám klidek:-/ Nejtěžší to bylo asi kdyz se druhe dite zaclo hybat a starsi byl 2,5 lety ![]()
@Teruška85 píše:
Máme děti ještě relativně malé, čerstvě 4 a 2 roky, tím že jsme je měli docela brzy po sobě, jedeme prakticky tahem v takových těch záležitostch zuby, noční buzení, období vzdoru, řev…teď přes zimu byly děti i hodně nemocné, což nám taky moc nepřidalo. Celkově se s manželem cítíme už hrozně unavení z toho věčného kolotoče. Čtyřleťák už je super, ale mladší právě prochází vzdorem a je to hrůza, každá procházka je o nervy a cekově je to s ní ještě dost o ničem, mluvit se jí moc nechce, tak se nedokážeme domluvit, nočník bojkotuje, jídlo je taky občas horor. Teď si však kladu otázku, zda se celková rodinná situace s věkem dětí zlepšuje nebo přicházejí nové, ještě těžší a náročnější situace. Všude slýchám, jak si máme užívat tohoto věku, jak je to super dokud jsou děti malinké, že pak teprve příjdou ty pořádné starosti. Popravdě se toho docela děsím, protože už teď jsem občas úplně vyždímaná. Jak jste to měly vy, maminky?
Pro mě to je pořád lepší a lepší.
A to u nás řádí puberta ve velkém stylu. Děti mají 11, 13 a 15 let a díkybohu za to. Nejsem moc na mrňata, ty větší mi vyhovují podstatně víc. ![]()
Mateřskou jsem tak trochu protrpěla, teď je to moc fajn.
PS: Teď mě napadá, že jsem si oddechla, že máme přijímačky zdárně za sebou - a ony nám za tři roky začnou maturitní radosti a pak další přijímačky.
![]()
@Netopýr1 píše:
@_.Emilyyy ale tak hele to taky není pravidlo, u někoho o pubertě ani nevíš. Já třeba byla úplně v pohodě a ségra byla desna. Manžel taky pohoda.
Za mě jsou nejhorší prostě mimina, ale samozřejmě, třeba změním názor.
mě zas přijdou nejhorší batolata, v hlavičce prázdno, všetečné ručky i nožky a musíš být pořád ve střehu ![]()
S tou pubertou souhlasím, sice jsou drzí a odmlouvají, ale když je dobrý základ, není nutné se obávat nějakých excesů ![]()
Pro me je materstvi narocne tak nejak stejne, jen se meni zpusob unavy. S miminama nevyspani, batolata urvany z retezu, skolka, prvni trida. Kluk je premiant, naprosto bez potizi, mela bych si uzivat jeho skolni uspechy, ale ja jsem porad jako na trni
, stejne, jako kdyz zacinali oba ve skolce - o nic neslo, ale me tyhle zmeny strasne vycerpavaji. Kluci jsou samostatni (8, 5), jen toho testosteronu je nekdy uz moc.
@pe-terka píše:
mě zas přijdou nejhorší batolata, v hlavičce prázdno, všetečné ručky i nožky a musíš být pořád ve střehu
S tou pubertou souhlasím, sice jsou drzí a odmlouvají, ale když je dobrý základ, není nutné se obávat nějakých excesů
Tak ono stačí jen, kdyz se v puberte chytí spatne party.Je naprosté pritozene, ze chovani v puberte ovlivňují kamaradi. Napr. Kdyz vsichni z party kouri a k te partě se nekdo přidá, tak s nejvetsi pravděpodobnosti bude kourit taky.
Příspěvek upraven 22.04.19 v 19:13