Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vydržet to. Když budou mluvit, poslouchat je. Mít pro ně čas. Mít pevné nervy. A říkat si jednou to přejde. Ideální je, když má dítě nějaký opravdový zájem. O cokoliv. Pokud to není pěstování marjany a sběr lysohlávek.
Ne nadarmo se říká malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti.
@inkakřivák
Jj, ta komunikace a budování důvěry a mít na děti čas, na tom pracujeme odjakživa, zatím se to daří, puberta ukáže ![]()
Ale spíš takové ty typy, že opravdu mít nějaký zájem, kroužek. Co s mobilama a internetem
a další
Rekla bych, ze je to individualni jako vse. Nektere deti jsou narocna mimina, nektere batolata, predskolaci, skolaci, pubertaci. Nektere jsou narocne furt, akorat zas jinak. Zatim teda u nas, cim starsi, tak tim lepsi. Hlavne starsi dite, co bylo uplne silene od 1,5-5 let (ale take se to v case zlepsovalo) a ted ikdyz prisla skola a ja jsem v pracovnim procesu, tak je to mnohem snadnejsi nez byt doma se vzteklim, agresivnim hyperaktivcem. Ted si jde clovek pekne do prace. Dite je ve skole a v druzine a mam proste volnejsi ruce. Do skolky jsem musela mazat hned po obed. Ted vydrzi v druzine a na muzu taky neco delat i bez ditete za zadkem. Rozsirili se i moznosti prace. Taky ty nemoce se porad zlepsuji. Letos mnohem min nez vloni a az bude i mladsi dite ve skole, tak nam i odpadne dojizdeni do 2 instituci. Puberty se nebojim a taky je do ni i dost daleko.
@Anonymní píše:
@inkakřivák
Jj, ta komunikace a budování důvěry a mít na děti čas, na tom pracujeme odjakživa, zatím se to daří, puberta ukáže
Ale spíš takové ty typy, že opravdu mít nějaký zájem, kroužek. Co s mobilama a internetema další
Za nás mobil a net nebyl úplně běžný. Takže to jsme neřešili. Oba měli jednoho koníčka, pořádného. Syn je dost měnil, na střední už se chytil té své party, a drží se s ní doteď. Jsou to i naši přátelé, pár z nich nás bere jako adoptivní prarodiče jejich děti. Totéž máme u dcery. Na to jsem hodně pyšná. Víc než na úspěchy z práce. Na tyhle vztahy. Dokonce k nám jezdí na návštěvy, ti jejich přátelé. A občas nám strčí hlídat deti
. Klika, no.
Přesně toto téma mě dnes poprvé napadlo… Jak se promění u nás v rodině život, až nebudou děti malé a vyžadovat tolik péče a pozornosti… Mají teď 3 a 5 a vlastně doposud jsou naše náplň 24/7

@pe-terka Rady na výchovu školáků a puberťáků sem