Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Trojlístek píše:
@Tomáš916 asi jsem to nenapsala úplně šťastně. Kluk slyší jak by se chovat měl. Podepsala se na něm buď předešlá výchova, nebo nějaká porucha osobnosti. Nevím jak to mám napsat abych se do toho nezamotala. Každopádně žijeme v nějaké společnosti, každý se v ní nějak chová. Pokud někdo na něj řval z nějakého zařízení, neschvaluji, ale asi to mělo nějaký krátkodobý účinek, tak ten kluk prostě ví, co se po něm chce. Ví to i mé děti, které vychovávám a ví to i kamarádi mých dětí, pokud jsou u nás na návštěvě a určují se jakási pravidla a průběh toho dne. Přeci jen 9 let je 9 let, nejsou to dospělí lidé, ale už safra vědí, co svým chováním umí způsobit, ne že ne. Bohužel nevíme, zda je kluk nemocný, neychovaný, zdevastovany dosavadní výchovou, nevíme jak tohle se tam řeší. Nevíme jak třeba teď probíhá jeho výuka. Většina dětí teď prostě sedí u PC a maká, učí se. Kluk by teď měl chodit do 4. třídy. Že je zakladatelka dospělá? A co jako? Vždyť s sebou nechá manipulovat, neví jak to má řešit. Proto psala sem. Dyť ta ani neví co sama se sebou, asi jako to dítě, ale tuší jak by chtěla aby to bylo, jen si to neumí zařídit. Prostě se jedná o nějakou sociálně slabou část populace a veze se to tam den za dnem. Nic co by se nevědělo, že existuje, že ano…
Jasně, že to existuje, ale i ti malí Romové a jim podobní mají i když zvláštním svým způsobem ale lásku. Ty nemá cenu řešiR, oni jsou tak spokojeni, ale tenhle kluk podle mě potřebuje pomoci, což selhávají úřady. Já to chápu tedy asi špatně, ale ja pochopil, že ospod nebo kdo řval na toho jejího borce, ne na toho kluka. Vždyť psala, že ho seřvali jako malého a ten kluk malý je, takže asi spíše na toho strejdu řvali ne?
@Anonymní píše:
Já jsem k tomu přišla tak, že přítel buď bude semnou a já si ho na sebe vezmu nebo to nechám být a on odeme odejde.Ale ale, urážet mě protože jsem těhotná? Chtěla jsem z mateřský do mateřský abych měla 2 co si můžou hrát spolu a ani jedno z nich by nebylo samo. Tohle není nic špatného kvůli čemu bych měla být “dylyna”
Dítě mám u sebe 2 roky a první rok jsem se opravdu snažila mít ho ráda, ale nejde to.. Těm co chápou děkuji, příspěvek smažu když to půjde, protože už je toho moc..
Upřímně jsi měla přítele poslat někam. Tohle je dost velké sousto a jak by to bylo dál, jste se měli dohodnout kompromisem oba dva, ne že ty dá nůž na krk. Za to jsi se na něj měla vykašlat.
Upřímně nevím zda máš nějakou rodinu či co, která by ty pomohlo.
Ale podívej se na to tak jak to je. 9 letý fakan co nic neděla, kouří a lže, geny v něm jsou taky hodně zajímavé…S ním budoucnost bude velmi „zajímavá“
Pak je tady tvůj syn 2 letý + další mimčo, kterým určitě budeš chtít dát to nejlepší co půjde. Nemyslím finančně. Jestli s přítelem, který si vás nevšímá a kašle na vás asi taky moc peněz nedonese a nebo sama v azyláku a pomalu si vyšlapat tu lepší cestičku. Tak ty bude lépe v azyláku.
Ale myslím city a výchovu a dobrou výchovu jim podle mě nedáš, když budeš mít vedle sebe 9 letého kluka, který je bude stahovat dolů.
Ty se budeš snažit, učit je slušnosti atd…A koho budou poslouchat maminku, která bude rozkazovat a nebo kluka, který pro ně bude bůh a naučí je potajnu kouřit atd…Protože dětí mají období kdy chtějí vyzkoušet to tajné. A to vlivem takového kluka půjde velmi snadno.
Takže sociálka a běž se zeptat na azylové domy. A přítel ať se stará sám o takového kluka…
@Julča001 píše:
To se dobře fluše, takhle od stolu, na sotva dvacetiletou holku, která sama pořádně neví, co se sebou a je v nezáviděníhodné situaci.
Ale pořád je to ona, která je ve 22letech dospělá, on je dítě. Pokud to nezvládá, tak ať to nějak vyřeší, ale to jí přece nedává právo ubližovat dítěti, ne? Ona má možnost volby, to dítě ne. A zakladatelka to vyřešila tak, že se do tohoto problémového vztahu, kde nic nefunguje, rozhodla přivést další dítě. Ten kluk je chudák už teď a dalších pár let ještě bude, pokud se to nezmění a změnit to může právě ona. Pokud je dost stará na to, aby měla své dvě děti a vychovávala je, tak je pro mě dost stará na to, aby se mohla rozhodnout, jak se k tomu klučíkovi chovat. Je u nich už dva roky, takže část problémů jde i za nima, nemyslíš? a vzali si ho pro peníze? tak to by mu snad alespoň chladný základ poskytnout mohli, ne? než nenávist…
@smajlik345 píše:
Přesně, i ten vliv na její děti nebude zanedbatelný.
@Keyllah píše:
Ale pořád je to ona, která je ve 22letech dospělá, on je dítě. Pokud to nezvládá, tak ať to nějak vyřeší, ale to jí přece nedává právo ubližovat dítěti, ne? Ona má možnost volby, to dítě ne. A zakladatelka to vyřešila tak, že se do tohoto problémového vztahu, kde nic nefunguje, rozhodla přivést další dítě. Ten kluk je chudák už teď a dalších pár let ještě bude, pokud se to nezmění a změnit to může právě ona. Pokud je dost stará na to, aby měla své dvě děti a vychovávala je, tak je pro mě dost stará na to, aby se mohla rozhodnout, jak se k tomu klučíkovi chovat. Je u nich už dva roky, takže část problémů jde i za nima, nemyslíš? a vzali si ho pro peníze? tak to by mu snad alespoň chladný základ poskytnout mohli, ne? než nenávist…
Já nikde nepíšu, že má právo ubližovat dítěti. Ano, to další těhotenství není šťastné a je to tam celé dysfunkční, jak už někdo správně napsal. A to, že někdo dosáhne nějakého věku jaksi automaticky neznamená, že je schopen být rodič nebo vychovávat cizí dítě, které je jen o polovinu mladší než ona sama. Však jsem psala, že ten děcák by pro něj byl lepší. Rozhodnout se, jak se k dítěti chovat, asi rozumově můžeš, ale lásku k cizímu (navíc problémovému) dítěti si prostě nenadiktuješ a chtěla bych vidět tebe, jak by ses vydržela přetvařovat. Jinak spousta lidí, kteří tady v diskuzí píšou, že nenávidí partnerovo nebo jiné dítě spíš nenávidí to, že jsou natlačeni do situace, kterou si tak úplně nevybrali nebo vybrali a nemohou nebo nedokážou ji ovlivnit. A jako zásadní vidím, že ona k tomu dítěti přece žádné vazby nemá, měl by to řešit především ten její borec. Ona se může zkusit vymezit, ale obávám se, že na to nemá kapacity.
@Anonymní píše:
Hele, viděla jsi někdy třeba autistické dítě s mentální retardací a přidruženým problémovým chováním? Tohle zvládne leda bio rodič, kterého to přesto všechno totálně semele a zničí.
Jo, jenze ty si tam. pricitas vlastni podtext. Ten kluk nema zadnou poruchu, proste vyrustal v nestabilnim prostredi a nic jineho mu nema sanci pomoci, nez nekriticka laska, rad a stabilita. Jasne, ze se bude cukat, dovedu si jeho bio rodinu predstavit a tyhle deti radsi kopou kolem sebe, nez by se zase nechaly zranit. Ale o nicem takovem zakladatelka ani koneckoncu nepsala, to si domyslim ja, abych si jeji chovani aspon trochu omluvila. Navic ona je v tom vztahu dospela, ona mela rict jasne ne, jenze ji ocividne zatlacil chlap a ona si svuj vztek vybiji na klukovi, protoze snadnejsi terc uz nebude ze jo…
Zakladatelka udělala chybu, že se nechala uhučet ať si toho kluka vezme k sobě. Ona naivka to udělala a důvod byl ten - „Aby ode mě přítel neodešel“. Sama měla utíkat od takovýho „chlapa“. A kdyby se ten kluk aspoň choval normálně tak věřím, že by z něj tolik otrávená nebyla. Ono je velice jednoduché šmahem někoho odsoudit, že se nepostará o cizí dítě /jo chudák chlapeček a ty jsi hyena/, ale ona taky píše jak se ten kluk chová. Že si ho měla převychovat? Ono to někdy opravdu nejde. Sami máme v rodině jedno „nevychovatelné“ dítě a věřte, že to FAKT NEJDE. A upřímně říkám, že bych si ho domů taky nevzala. Tady jak už někdo psal by bylo asi opravdu nejlepší celý tento spolek rozpustit. Kluk do Klokana kde dostane co potřebuje, zakladatelka s dětmi pryč od chlapa, který nejspíš za nic nestojí, podle toho co zakl psala.
@Villanelle píše:
nic jineho mu nema sanci pomoci, nez nekriticka laska, rad a stabilita
Viděla jsi film Smradi nebo četla knihu? Tam napjali všechny síly, aby těm klukům vytvořili prostředí, o kterém píšeš a stejně to nedopadlo. A to byli inteligentní lidi, zkušení rodiče se zázemím a udělali to z vlastní vůle. Prostě to nemůžeš nikomu nadiktovat, aby to zvládal, když to nezvládá. Jak to může zvládat, když se nedokáže vymezit ani proti partnerovi?
@Tomáš916 já to pochopila, že řvali na toho malého, teď tedy nevím. Víš co? Že jsi to zmínil, jinak bych to nepsala. Zrovna nedávno jsem mluvila s kamarádkou, která s Romy a podobnými dětmi pracuje. Potřebovala jsem něco zpracovat do školy na to téma. Ty děti pokud oddělíš od těch starých, tak oni nechtějí žít jejich kulturu. Ale obyčejně musí. V okamžiku, kdy je ústav jako 18 lete kopne do života, tak oni se obyčejně nemají kam jinam vrátit. Tak jak tak, zakladatelka by měla řešit s úřady, hubu na to má dost prořízlou. Úřady nemají podnět, nic řešit samovolně nebudou, to je celé. Situace otřesná, ale děje se na denní bázi. A klidně si umím představit, že se děje o tři patra výš v našem domě. Ale co budu já do toho zasahovat? Tak to ani omylem, plést se do tohoto je velmi ošemetné.
@Tomáš916 jinak těžko říct, co oni jsou zač. Zakladatelka tak nějak opatrně napsala, že nejsou Romové. Ale nějak tomu nevěřím. Psala ve smyslu představte si romské dítě.
@Julča001 píše:
Viděla jsi film Smradi nebo četla knihu? Tam napjali všechny síly, aby těm klukům vytvořili prostředí, o kterém píšeš a stejně to nedopadlo. A to byli inteligentní lidi, zkušení rodiče se zázemím a udělali to z vlastní vůle. Prostě to nemůžeš nikomu nadiktovat, aby to zvládal, když to nezvládá. Jak to může zvládat, když se nedokáže vymezit ani proti partnerovi?
Ale ja ji to probuh nediktuju, ani jsem nepsala, ze je to zaruceny, napsala jsem, ze je to jediny, co ma sanci. Naopak jsem. psala, ze by bylo vsem lip, kdyby se kluk hned dostal do ustavni vychovy. Ale ne, vzala si sedmiletyho kluka k chlapovi, jehoz pece konci u playstationu a pro jistotu si poridila jeste druhé, aby mohla, dle svych slov, utrhovat od huby hne dvema. Ona si zivot drbe systematicky sama, to neni o jednom spatnem rozhodnuti z lítosti a ten kluk proste vedle ni sanci nema.
@Keyllah zakladatelka nikde nepsala, že si ho vzali pro peníze. Celé je to z hlavy jejího přítele, takže on spíš viděl vidinu, jak přijít k penězům a hodit na krk ženské, která nemá zkušenosti a taky není úplně nejchytřejší. Dává smysl co píšeš, ale zakladatelka na tohle nemá. Jako to, že má už teď skoro své dvě vlastní děti vůbec nic nevypovídá o jejich schopnostech si situaci uvědomit. Ona třeba ani z těch peněz nic nemá. Ona prostě nemá kapacitu tohle pojmout a vyřešit, to je celé.
Situace u vás doma není příznivá, berete na kluka nějaké peníze? Jemu by bylo lépe v klokánku, zajímáte se o něj vůbec, ty mu musíš nachystat jídlo a co dál, chystáš se s ním do školy, hrajete nějaké hry? Ty ho už 2 roky nesnášíš, když k vám přišel měl 7 let, byl prvňák, kdo se s ním nějak připravoval? Přítel se o něj stará jak? Je problémový i ve škole? Přítel ti dal na výběr, ty jsi si vybrala, bylo to tvoje rozhodnutí, že zůstaneš. Teď se narodí druhé dítě. S klukem začněte docházet na psychologii, on to má v životě těžké. Otec ve vězení, matka slabá, že se nedokázala postarat, ty ho nesnášíš, vlastně ho nikdo nemá rád. Nedržte ho u sebe, dejte mu šanci na nápravu, vzdejte se ho. Proč ho partner chce, když se pak nestará?
@Julča001 píše:
Já nikde nepíšu, že má právo ubližovat dítěti. Ano, to další těhotenství není šťastné a je to tam celé dysfunkční, jak už někdo správně napsal. A to, že někdo dosáhne nějakého věku jaksi automaticky neznamená, že je schopen být rodič nebo vychovávat cizí dítě, které je jen o polovinu mladší než ona sama. Však jsem psala, že ten děcák by pro něj byl lepší. Rozhodnout se, jak se k dítěti chovat, asi rozumově můžeš, ale lásku k cizímu (navíc problémovému) dítěti si prostě nenadiktuješ a chtěla bych vidět tebe, jak by ses vydržela přetvařovat.Jinak spousta lidí, kteří tady v diskuzí píšou, že nenávidí partnerovo nebo jiné dítě spíš nenávidí to, že jsou natlačeni do situace, kterou si tak úplně nevybrali nebo vybrali a nemohou nebo nedokážou ji ovlivnit. A jako zásadní vidím, že ona k tomu dítěti přece žádné vazby nemá, měl by to řešit především ten její borec. Ona se může zkusit vymezit, ale obávám se, že na to nemá kapacity.
tady nejde o lásku, ale aby mu poskytli aspoň nějaký základ jeho potřeb a pokud možno bez nenávisti. Zdá se ti to moc? Pokud bych souhlasila, že si vezmu cizí dítko a bude se o něj starat a dostanu az to určitý finanční obnos, tak se starám. Nemusí ho milovat, ale proč ho nenávidět a ubližovat mu? Pokud to nedává, tak ať kontaktuje příslušné úřady a vyřeší to. Nemůže se donekonečna vymlouvat na věk, je jí 22 a bude mít druhé dítko. To ji věkem budeme omlouvat i ve 23?24?25? kde je ta hranice? tomu klukovi běží čas, pokud je u nich už dva roky a dva roky v tomto žije, tak jeho chování nemusí být jen na základě genů ![]()
@Keyllah píše:
tady nejde o lásku, ale aby mu poskytli aspoň nějaký základ jeho potřeb a pokud možno bez nenávisti. Zdá se ti to moc? Pokud bych souhlasila, že si vezmu cizí dítko a bude se o něj starat a dostanu az to určitý finanční obnos, tak se starám. Nemusí ho milovat, ale proč ho nenávidět a ubližovat mu? Pokud to nedává, tak ať kontaktuje příslušné úřady a vyřeší to. Nemůže se donekonečna vymlouvat na věk, je jí 22 a bude mít druhé dítko. To ji věkem budeme omlouvat i ve 23?24?25? kde je ta hranice? tomu klukovi běží čas, pokud je u nich už dva roky a dva roky v tomto žije, tak jeho chování nemusí být jen na základě genů
No oni mu na ty 2 roky základ asi poskytli, ne? A zakladatelka to nedává a měla by to řešit jak píšeš. Teze, že za to nakonec můžou oni, že je takový, je vtipná, jako jasně, nepřispěli ke zlepšení, ale hlavní vina je v původní rodině.