Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky, hledám u vas inspiraci, jak trávit tyto chmurné podzimní dny. Mám dvouleté dítko, jsem s nim doma na mateřské a už delší dobu mi docházejí nápady na aktivity. Jsem z menšího města, takže nabídka kroužku, mateřských center, tu je velmi omezena, v podstatě žádná. Za nimi musíme dojíždět do většího města, auto mám ale téměř denně k dispozici. Problém je, ze manžel je téměř porad v práci, i o víkendech, moji rodinu představuje jen mamka, se kterou se vídáme celkem často, ale také hodně pracuje. Rodina ze strany manžela se s nama příliš nestyka (vlastně jen z me iniciativy, sam od sebe nás nikdo nekontaktuje). Kamaradek, tech opravdových mám jen par, ale bydlí bud daleko a nebo taky maji často svůj program. A na takové to družení maminek na hřišti zase příliš nejsem já. Jsou tu nějaké maminky, které to maji podobně jak já? A jak travite dennodenně čas s dítětem? Co porad vymyslite za aktivity? Já už vůbec nemám žádné nápady. Navíc je ted tak brzo tma a většinou je venku zima a prší. Ještě podotykam, ze bydlime v malem byte. Děkuji za inspiraci.
Je to bída
Když prší jako dneska, tak jsme prostě doma, no nějak se zabavíme… dopoledne uteče rychle (nákup, uvařit a je 11h., jde spát). Odpoledne se neskutečně táhne! Teď jsme byli na bazénu, předtím hernička, nějaké návštěvy,… když neprší tak ven na motorku. Taky moc netuším co jinak ![]()
Ahoj, na obou mateřských jsem to měla to stejné jak popisuješ – moje rodina byla jenom moje maminka (už bohužel zemřela), jezdila za námi 2× týdně, aby nás viděla a abychom pokecaly, jinak nikdo, z manželovy rodiny totální nic, otec taktéž nezájem….takže co se týká rodinných příslušníků, to máme stejné…v tomto ti radím vážit si maminky a každé chvíle strávené s ní – ale to člověk nejvíc ocení, až když ta nejmilovanější osoba odejde
– bohužel…
V tom ostatním… – záleží, jaká seš povaha…já jsem založením spíš introvert, samotář a mám ráda svůj řád, rytmus v tom dni, takže mně ani nevadilo, že na mateřských jsem v podstatě sama…samozřejmě že chlap v práci – to ani jinak nejde
…Milovala jsem procházky – s kočárkem nebo bez – a mezi tím 2. a 3. ročkem kluků to bylo strašně fajn, vše jsem jim venku ukazovala, vykládala, šli jsme za každého počasí – a právě já jsem teda podzim měla úplně nejradši
…to barevné listí, klidně i když poprchalo nebo bylo pochmurno – nám to nevadilo, banaopak i v těchto dnech se radí jít ven a nedřepět jenom doma…nevím, jaké máte okolí – já mám kousek řeku, lesy atd. – tak tam jsme brouzdali nebo jsem popojeli někam mhd…Doma cokoliv – skládanky, malování, stavebnice….
Do mateřských center jsem nechodila (tehdy již až tak moc nebylo – teprve to začínalo), to by mě vůbec nebavilo, fakt záleží na tobě…někdo jiný ty MC vítá
…
My prostě chodíme každý den na procházky. Kolektiv nepotřebuji, vystačím si s dcerou sama.
Chodila jsem na procházky do přírody, každý týden jsem měla ve městě sraz v herniččce s dalšími maminkami, kde jsme si daly kafe a děti si chvíli pohrály v herničce, vlakem jednu zastávku do cukrárny. Doma jsme v tomhle věku už dost malovali.
Zkus se podívat jestli třeba někde v tvém okolí není výuka jazyků i s hlídáním. Tím se dá taky celkem dobře zaplnit odpoledne.
Děkuji, holky, za reakce, já jsem taky právě rada i sama, ale malý je docela společenský a vidím na něm, ze ho to doma moc nebaví. Jsou dny, kdy si i vyhraje doma, ale pak jsou dny, kdy na něm vidím, jak ho to doma už nebaví. Taky chodime ven na procházky, ale je to porad stejné, někdy to chce prostě změnu. Tady se moc do přírody jít právě nedá, jen do městečka a tam je to právě porad stejně. Jediné hřiště, kde je plno a porad jen ti stejní. Někdy se to da, ale někdy už je toho moc. Každopádně moc všem děkuji za reakce.
Ja jsem taky pro procházky, nejlíp je venku, pokud nemrzne a neleje jak z konve. Den i lip utíká a clovek se pak s prckem těší i domu.
@siminek123 děláme to co vždycky
A bude hůř, celá zima, nemoci před námi
Pokud jsou děti zdravé, tak se snažíme ani tak nesedět doma, s oběma chodím na plavání, jinak každý den venku - procházky atd. Jdou i když třeba mrholí a nefouká vítr, navlíknu je do gumového a holinek a mají z toho zážitek. Jezdíme do aquaparků, zkoušíme děti saunovat, občas nějaká ta velká herna na odpoledne, dětské koutky. Mateřská centra s řízenými aktivitami taky nemusím, tomu se vyhýbám obloukem
I teď jezdíme jeden den o víkendu na celodenní výlet, většinou v sobotu
Doma si hrajou buď sami nebo nějak koordinovaně všichni společně, dávno jsem vysledovala, že si nejvíce vyhrají, když mají kolem sebe jen několik hraček - jak mají přeplněné pokoje, neví co dřív a nechytnou se ničeho. Takže často hračky schovávám, obměňuju. Jak vysleduju, že o něco ztrácí zájem, jde to na půdu a stačí vytáhnout za měsíc a je z toho radosti jako z nové hračky ![]()
Hodně čteme, to mám na zimě ráda, že je na to čas
I koukaj víc na pohádky. Nebo něco vyrábíme, ale na to je dvouletá asi ještě malá ![]()
Příspěvek upraven 16.11.15 v 11:50
chápu tě…když ještě navíc k tomu vlastní příbuzní stojí za pendrek, že nikdo nemá zájem
, tak je to halt náročné…já si právě vždycky říkala, že mám tak neskutečnou smůlu na ty nejbližší příbuzné, že když jsem sama introvert, tak ASPOŇ se budeme scházet v rodině - a ani to jsem nikdy neměla, jenom tu maminku…kluci neznali a neznají žádné tety, strejdy, bratrance atd. - fakt NIKOHO. Je to kolikrát na houby. Znám to, soucítím…važ si svojí maminky!! ![]()
@siminek123 hmmm, taky znam. doma mam cerstve dvouletého a mesicni mimino. bydime na vesnici, veskere vyziti jako MC ci hernicy daleko
manzel porad v praci, rodina také daleko, ale u nas stejne nema nikdo moc zajem se stykat ![]()
kazdy den chodíme ven, jsme v prirode, mame velkého psa, blbneme venku. ale třeba včera fakt cely den lilo, tak jsme tu byli zavreni a des bes, dvouletak se radne neunavil, tudíž nespal ani přes den a v noci jen par hodn, hruza. a do toho ufnukany prcek.
doma klasika, cteme, kreslime, modelujeme, stavebnice, masinky, autíčka…porad dokola.
dnes je krasne a manzel doma
byli jsme ted poustet draka, to bylo super!
ale jinak uz se tesim na jaro ![]()
@siminek123 - ahoj, ja mam 16mesicniho prcka. Bydlime na vesnici a nemam ridicak. Rano po snidani vzdycky spolu chvili uklizime, pak jdeme na prochazku a nakoupit. Kolem poledne jde spat, to mam par hodin volno, neco uvarim, nebo vytru nebo si udelam kaficko a ctu si nez se vzbudi. Pak jidlo a jde se zase ven. Nebo ke kamaradkam, nebo kamoska prijede za nama. nebo prijede pritel a jde s nim ven on. Kolem 17 hod se vracime a hrajeme si. Pred sedmou se jde koupat a pak veceret. Taky jezdime vlakem nebo autobusem do mesta, jdeme navstivit byvale kolegyně z prace a pritele. Vezmeme to prochazkou. Nebo se sejdeme na nadrazi s nejakou kamaradkou a prijdeme se po meste. Takhle nam pokazde nejak utece den.
Nas prcek rad pomaha s uklidem, stavi se kostky a taky se chodime divat na zviratka co tady lidi chovaj. Jinak jak tady uz nekdo psal, chodim i v desti.
Já to odlehčím, dnes už je zase sluníčko a vše je víc optimistické.
![]()
V listopadu hlavne tvorime. Venku sbirame kastany, listy, zaludy…a doma delme zviratka, kolaze, svicny, adventni venec, ozdoby na stromek atd. Chodime sypat zviratkum dolesa neco na zub, stavime bunkry z listi- to ve meste nejde, ale treba v nejakem parku? Do deste chodime taky, gumaky a kaluze jsou nejvetsi zabava.
Já mám dceru 8 let a syna 9 měsíců a co to jde tak jsme venku, buď obcházíme výlohy obchodů, nebo chodíme na procházky. Mám sice kamarádku, ale ta ráda sedí doma a kecá a já zase jsem ráda venku, pozorujeme kačenky na řece, povídáme si, když je hezky tak chodíme na hřiště ven.
Tak já jsem taky introvert a bohatě mi stačí to, že mám na starost 247 2-6 dětí (někteří mizí do školy/školky
). Občas se sejdu s kamarádkou, případně sem jednou - dvakrát týdně zajde švagrová a tím to pro mě končí a jsem spokojená
. Jinak z příbuzných máme moji rodinu 200km daleko a manželovu dokonce za oceánem (kromě manželovy sestry a švagra), manželovu rodinu mám moc ráda, ohledně mojí, jsem radši, že je vidím párkrát do roka
.
My jsme vybaveni nepromokavou bundou, kalhotama a gumáky (a dvěma fenkama, takže ven se musí
)a chodíme ven za každého počasí
. Teď sbíráme žaludy, listy, kaštany - celoročně kamínky a šneky
- za chvíli půjdeme pro jehličí a jiné serepetičky. Jinak u nás doma se hodně hrají společenské hry, tvoříme (naposledy třeba svíčky
) a čteme si. Děti se dost dobře umí zabavit samy - ale občas mají taky dny, kdy jsou otravní a neví co by - to pak mizíme hodně rychle ven, abych je nepřizabila ![]()