Co děláte s penězi, které dostanou děti?

5077
3.1.12 09:48

Co děláte s penězi, které dostanou děti?

Ahoj všichni,
chtěla jsem se zeptat, co děláte s penězi, které dostanou malé děti od babiček a prababiček a dalších příbuzných?
Děti dostali k vánocům od prababiček peníze, každý 2tis. místo dárků. A já přemýšlím, jestli je někam uložit, schovat nebo prostě začlenit do peněz na domácnost. Kupovat jim teď nic nechci a nebudu, všeho mají dost. Takže, co s nimi? Díky L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3.1.12 09:51

Ahoj, my peníze pro malého dáváme zvlášť, a pak mu je vložím na účet, má založené spoření. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044

Tak kdyz Samik dostane nejake drobne,tak si je hazi do prasatka a stale rika,ze az bude prasatko plne,koupi si auto :)
Pokud dostane nejakou vetsi castku 500 a vice,ukladáme mu penize na jeho ING konto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570

kdyz Honzin neco dostane, tak mu to schovam v policce v pokojicku a pak kdyz mu chci koupit nejakou hracku, neco na sebe nebo kdyz neco potrebuje (co muzem pak tomu dotycnymu co penize daroval ukazat) tak to na to pouziju. Babicky maji radost kdyz mu za to koupim neco cim se jim pak pochlubime :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
3.1.12 09:52

Mam na to zvlastni obalku, od Vanoc mame cca 6000 Kc… :think: Schovavam to da se rict poctive… dcerka zacina chodit, budou tedy treba botky, ma pokazenou nausnicku, takze asi koupime nove a od pristiho tydne zaciname chodit na plavani, tak pokud se ji to bude libit zaplatim z toho kurz… navic to ma tak, ze ted za tyden bude mit i narozeniny, tak dostane nejspise dalsi penize, takze to schovam a behem roku urcite upotrebim na veci pro ni!

Akorat jsem si ted z jejich penizku koupila plavky… :oops: ale to vlastne proto, abychom na ten bazen mohly chodit :andel: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
3.1.12 09:53

Peníze, které taky příležitostně pro dítě dostávám, mu striktně dávám na jeho účet. Mám pro něj uzavřené Dětské investiční konto Kasička. Bylo by mi hloupé je začlenit do „domácnosti“. Naopak pak babičkám a kmotrům říkám, kde ty peníze jsou a jak se zhodnocují :) . Mají z toho radost a já taky. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
3.1.12 09:54

Ahoj, tak my dostali peníze k vánocům od tchánů všichni 3, za tisícovku jsem pořídím synovi ještě nějaké oblečení, aby tcháni měli pocit, že se využily peníze i na vánoční/povánoční dárek a zbytek, tzn. i naše peníze se dalo na synovo spoření.
Peníze dostáváme od tchánů i k narozkám a svátku(vždy různé částky) a většinou to jde na spoření nebo se za ně koupí dražší pořebné oblečení. Na domácnost je nedáváme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
3.1.12 09:55

Pokud děti něco dostanou, tak babičky počítají s tím, že tím přispějeme na nějakou větší věc (sedačku, botičky), takže já to začlením do domácího rozpočtu, a když ty věci pak koupíme, babičkám oznámím, že tady vidí ten svůj „příspěvek“, ať mají radost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
3.1.12 09:55

Podle aktuálních potřeb. O Vánocích se stává, že je rozpočet natáhnutý, takže - provoz. Jen si rozpačitě namlouvám, jakože je to na plíny a sunary a tak. Narozeniny pak většinou na hypotéku a další zátěže domácnosti. Říkám většinou, čím dřív se splatí hypotéka než budou kluci větší, pak budou víc volné ruce na potřeby typu kolo, lyže, dovolené, školné a kdoví co budou potřebovat. Dle mého názoru dlouhodobé ukládní a spoření teď nemá smysl, situace je nejistá, ale vycházím ze své zkušenosti, kdy mně babička šetřila 18 let, abych měla na byt, a ve svých 18 letech jsem pak dostala 18 tisíc, které teda na byt nebyly ani smykem. Prostě hodnota peněz brutálně devalvovala. A mít dost peněz spíš bych investovala do nemovitosti jako takové, nebo šperků, prostě do něčeho, kde ta hodnota nemusí dlouhodobě tak klesat. Ale tolik teda nemám - jen tu hypotéku :-))))) Jinak spořící účty mají kluci taky, ale je to striktně od babiček a s tím se pochopitelně nijak nehýbe (myslím tím výběry).

Příspěvek upraven 03.01.12 v 09:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
160
3.1.12 09:57

My mu peníze dáváme na účet, založení i vedení je zdarma, ještě dostal 300 Kč bonus a plyšovou berušku k tomu, z té byla teda největší radost :lol: jo a ještě má od babičky uzavřené stavební spoření…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
3.1.12 09:58

My je dáváme dceři na knížku, do poslední koruny. Beru to tak, že jsou to peníze, které dostala „navíc“ a jsou jen její. Oblečení apod. jí stejně koupit musíme a koupili bychom i kdyby nedostala peníze extra, tak to tak berem a na ty její peníze vůbec nesaháme, prostě jako by nebyly - putují hned do banky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stara baba
3.1.12 10:04

Ked som sa narodila, nasi pozreli do kolisky, povedali si ze raz budem musiet niekde byvat a zacali mi skladat „na byt“. Sice to chvilu vyzeralo ze nebude ani na nabytok, potom ze na vilu, a ked sme ich naozaj potrebovali, tak to bolo zase len nabytok … ale aspon nieco bolo.
Takze my vsetky peniaze „naviac“ odkladame potomstvu „na byt“. Beztak s nimi dopredu nikdy nepocitame a tak nechybaju.

• Citovat
  • Upravit
4118
3.1.12 10:05

Mám zvláštní obálku, do které dávám peníze z vánoc i narozenin. Je jedno, jestli to jsou peníze dětí, manželovy nebo moje, chovám se k nim, jako k penězům dětí. Vedu si, kolik je v obálce peněz, většinou si i napíšu, co plánuju koupit (Plaváček, očkování, zimní bunda, boty, …). A vzhledem k tomu, že mám obálku schovanou v kuchyni, opravdu se snažím si peníze „nepůjčovat“ na běžný provoz domácnosti, a když, tak je vrátit :oops: Chlap se mi směje, že děti tuneluju, ale někdy se holt hotovost doma hodí :oops:
Bezpečnější by bylo uložit je dětem na účet, ale babičky většinou chcou konkrétně vědět, co že vlastně „koupily“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
3.1.12 10:18

ja tedy penize pro maleho nedostavam (vzdy se dohodneme na urcitem darku, byt treba botickach nebo necem, co potrebuje), ale uz mam proto maleho zrizeny ucet u GE Money a tam mu mesicne posilam urcitou castku, kterou chci, aby tam mel, az bude neco potrebovat (vetsiho). Muze se neco stat, nikdy nevime, takze mu tam vlastne sporim a rekla jsem prarodicum a vsem, ze ucet existuje, kdyby na nej chteli prispivat, tak neni problem… :palec:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
3.1.12 10:19
stara baba píše:
Ked som sa narodila, nasi pozreli do kolisky, povedali si ze raz budem musiet niekde byvat a zacali mi skladat „na byt“. Sice to chvilu vyzeralo ze nebude ani na nabytok, potom ze na vilu, a ked sme ich naozaj potrebovali, tak to bolo zase len nabytok … ale aspon nieco bolo.
Takze my vsetky peniaze „naviac“ odkladame potomstvu „na byt“. Beztak s nimi dopredu nikdy nepocitame a tak nechybaju.

jj, ja to mam taky tak… me ukladaly babicky a pak jsem za to vystudovala… :pankac: :pankac: :pankac:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová