Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Od tchánovců peníze, od mé rodiny kočárek. Od partnera jen pugét. Ale nic jsem nečekala ani nechtěla. Chtěla jsem jen zdravé miminko.
@Janli píše:
Dostala jsem velkouuu spoustu dobrejch rad……
Yes!
![]()
Od tchana 5000,–,tchyni nemám. Od manžela nový mobil, kytku a řetízek s přívěskem.
Tak u nás je zvykem, že koupí otec dítěte manželce šperk. Dcera dostala krásný medailonek, do kterého si dala vyrýt datum narození děťátka. Tchánovci a my, rodiče matky, dáváme pak spíš děťátku a to hodně a furt. ![]()
@Anonymní píše:
Kamarádka mi dnes ukázala krásné hodinky, které po porodu dostala od tchyně a tchána,,za vnouče". Pochlubte se, zda jste taky něco pěkného dostaly, případně i od mužejá nic
![]()
Nedostala jsem nic ani od tchánovců, ani od vlastních rodičů (resp. kytičku jako pozornost, když přišli na návštěvu do porodnice, ale to neberu jako „dárek“)… nikdy jsem o takovém zvyku neslyšela a připadá mi, popravdě řečeno, trochu hloupý. Když už dárek, tedy by měl být pro miminko (na památku od prarodičů)…
Od manžela jsem dostala za každé dítě šperk.
Od nikoho nikdy nic
Ale vůbec mi to nevadí. Hlavně jsem vždy byla šťastná, že je mimi zdravé
Víc než dar bych ocenila pomoc, ale to je jiná kapitola ![]()
@Janli píše:
Dostala jsem velkouuu spoustu dobrejch rad……
A to se vyplatí
![]()
Nemám tchány, takže jsem nedostala nic a od rodičů taky nic. Tatínek byl mým dětem skvělým dědečkem, takže to byl velký dar, to ocenuju ještě víc teď když už tu s námi není. Od manžela jsem dostala vždy kytku, která na mě čekala doma při návratu z porodnice a mě potěší kytice vždycky.
Zase jestli některá dostala prsten, či jiný dárek od muže nebo od tchánů a rodičů, tak bych to neshazovala, to je přece moc krásné ne?
Dostala jsem od manžela, zlaté náušnice. Od tchánovců nic, ani jsem nevěděla, že se něco dává. Ona se mě tchyně ptala, ale takovým divným způsobem - že jako jestli jsem něco dostala od manžela za porod, tak říkám, že zatím nic a s úsměvem směrem k manželovi, že se třeba dočkám. A ona tak jako:,,a chceš teda něco koupit?" tak říkám, že nee ![]()
Já jsem tu situaci zasunula do podvědomí a až tahle diskuze mi ji připomněla.
Bylo to takový divný, ale ona má takový podivný styl vyjadřování. Bylo by mi fakt trapný po nich něco chtít, když manžel mi do té doby nedal dárek. ![]()
Nedostala jsem vyloženě “za porod” od nikoho nic, ale průběžně jsem dostávala peníze na pořízení věci pro miminko i pro mě ![]()
Dostala jsem pro každe dítě zlaty přívěsek po jejich pradedeckovi.. jinak ja osobne noc.. ani jsem tedy nic nečekala.. ( to je nova móda?)
Od rodičů a tchanovcu nic… Od manžela, náramek, náušnice a do třetice řetízek…
@Anonymní píše:
Kamarádka mi dnes ukázala krásné hodinky, které po porodu dostala od tchyně a tchána,,za vnouče". Pochlubte se, zda jste taky něco pěkného dostaly, případně i od mužejá nic
![]()
Nic
Za porod jsem nedostala nic a nic jsem nečekala. Prarodiče z obou stran výrazně přispěli během těhotenství na výbavičku. Ale trochu jsem zažárlila, když kamarádka ukazovala video, jak rodina slavila narození miminka a tchyně vzkázala novopečené mamince „děkujeme“. Dary mi přijdou zbytečné, ale je hezké, když zazní aspoň slovo vděku. ![]()
@Hibou píše:
Od manžela jsem dostala krásné děti a stále dostávám čas a energii, které jim věnuje. Stejně tak od prarodičů, jejich čas je pro mě a naše děti mnohem cennější než jakékoli dary. Žádné hmotné dary jsem ani neočekávala. Někdy mi připadá, že si to ženy přejí jako jakési odškodnění za útrapy při porodu. Já z porodu trauma nemám, spíš jsem vlastně ráda, že jsem ho mohla prožít, takže odškodňovat nepotřebuju.
U nás to není o žádném odškodnění, je to tradice. Už u své prababičky si pamatuju, že měla brož, kterou dostala za narození babičky. Moje babička měla taky šperky za svoje děti. A moje mamka měla různé za nás tři sourozence, už odmala jsem věděla, který je za koho, a musím říct, že jsem si to moc užívala, že měla ten šperk třeba mamka na mém maturiťáku, na promoci, na svatbě. Když brácha čekal první dítě, tak mu to dokonce náš táta připomínal, ať nezapomene, že se potom pokaždé, když ten šperk na svojí ženě uvidí, vrátí do toho dne, kdy to mimino držel poprvé v náručí (a to můj táta se navenek fakt nedojímá, ale uvědomila jsem si, že to tak fakt celý život měl, a bylo to moc hezký). Můj manžel to má podobně, vždycky když si některý z těch přívěšků vezmu na krk, tak je na něm vidět, že mu to dělá radost.